🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заетостта: Все още на дъното, но с положителни изгледи

Работните места са спаднали с 20 хил. през последното тримесечие на 2013 г.

Според Национален статистически институт загубените работни места за периода октомври-декември са малко над 20 хил. в сравнение с година по-рано.
Според Национален статистически институт загубените работни места за периода октомври-декември са малко над 20 хил. в сравнение с година по-рано.
Според Национален статистически институт загубените работни места за периода октомври-декември са малко над 20 хил. в сравнение с година по-рано.    ©  Георги Кожухаров
Според Национален статистически институт загубените работни места за периода октомври-декември са малко над 20 хил. в сравнение с година по-рано.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на заетите в България е продължил да спада и през последното тримесечие на миналата година по данни на НСИ. Загубените работни места за периода октомври-декември са малко над 20 хил. в сравнение с година по-рано. Заедно с това е нараснал и делът на безработните - до 13%, което е с 0.6 пункта над стойността на показателя за същия период на 2012 г. На пръв поглед негативните данни обаче са по-скоро обнадеждаващи, защото те показват, че все повече хора започват да търсят работа и се връщат на пазара на труда, смятат анализатори.

Все пак прогнозите за следващата година са заетостта да не се оттласне особено много от дъното най-вече защото възстановяването на икономиката продължава да е анемично и няма да осигури достатъчно инвестиции, за да започнат да се създават работни места. Още повече че заетостта следва развитието на другите макропоказатели с леко забавяне, т.е. може да очакваме по-сериозно раздвижване на пазара на труда едва след като икономиката започне да расте осезателно. Правителствената прогноза например е през 2014 г. безработицата да е средно 12.6%, а оакванията на Европейската комисия са малко по-оптимистични - 12.4%.

Започвай да търсиш

Броят на обезкуражените лица също е намалял с около 20 хил. души през последните три месеца на 2013 г. спрямо октомври-декември на предходната година. В тази група влизат хора, които нямат, но и не търсят работа, и затова статистиката не ги отчита като безработни. Увеличаването на коефициента на икономическа активност (с 0.7 пункта до 68.6%) също показва, че тече някакъв процес на активиране на хората, което се случваше през цялата последна година, обяснява Георги Ганев. "Разбира се, зависи дали това ще се отрази в повече бизнес активност и откриване на работни места", допълва икономистът.

Според Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) малко по-добрите данни за БВП все още е рано да се усетят на пазара на труда. "Вероятно ще има някакво раздвижване там следващите тримесечия, но то няма да е достатъчно, че да задвижи вътрешното потребление", допълва тя.

Продължителен проблем

В данните обаче има и лоши новини. Делът на хората, които са продължително безработни (повече от една година), е нараснал с цял процентен пункт до 7.8%. Така хората, които дълго време не могат да намерят заетост, са се увеличили до почти 264 хил. души, или 60% от всички безработни.

Едно възможно обяснение за непрестанно увеличаващия се дял на дългосрочната безработица е несъвпадение между уменията, които работодателите търсят, и тези, които работната сила може да предложи. По думите на Десислава Николова от ИПИ един от най-големите проблеми на пазара на труда е структурната безработица, като тя се е засилила и през 2013 г. Това означава, че растат едновременно и безработицата, и свободните работни места. "Има голям контингент от безработни, които не са пригодни за пазара на труда, и това много пречи на развитието на икономиката", смята Николова.

Другият сериозен проблем на пазара на труда в България, а и в цяла Европа, остава младежката безработица. Безработните младежи (между 15 и 24 г.) са намалели с 9 хил. души, но делът им остава висок - почти една трета от всички.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • + 11

    Заедно с това е нараснал и делът на безработните - до 13%, което е с 0.6 пункта над стойността на показателя за същия период на 2012 г. На пръв поглед негативните данни обаче са по-скоро обнадеждаващи, защото те показват, че все повече хора започват да търсят работа и се връщат на пазара на труда, смятат анализатори.

    Е такова малоумие не бях чувал. Вече "експертите" се чудят как да извъртят нещата и да се оправядаят. Занчи колкото повече безработни, толкова "по-обнадеждаващо", щото повече хора ще си тръсят работа и се връщат на пазара на труда. А бе я си.... в експертите.

    Нередност?
  • 2
    miu55318001 avatar :-|
    miu55318001
    • - 1
    • + 8

    Нали другарите социалисти щяха да открият 250 000 работни места?

    Нередност?
  • 3
    rainbou1 avatar :-?
    rainbou1
    • + 9

    До коментар [#2] от "miu55318001":

    Ами както е тръгнало, ще се оправдават с "Ние ги откриваме, те не могат да ги заемат" :)
    Едни и същи неща се бръщолевят години наред, мастило и гори се харчат за тях и пак нищо.

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • + 6

    Ще си позволя да се самоцитирам:

    [quote#0:"КЛЮЧАРЪ"]Истината е повече от ясна, но няма правителство в България, което да я признае: страната остава непривлекателна за чуждестранни инвеститори въпреки евтината работна ръка, заради безкрайно корумпираната администрация, тромавите процедури, липсата на правосъдие и непредвидимата среда. В този смисъл каквито и обещания да дава Орешко, оттласкване от дъното няма да има, па ако ще и нов "Кремиковци" да построят с пари назаем. Сори. [/quote]

    Нередност?
Нов коментар