🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската индустрия се е забавила през декември

Анализаторите все пак очакват по-бърз икономически растеж

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индустриалното производство в еврозоната е спаднало повече от очакваното през декември, но вероятно не достатъчно, за да попречи на лекото повишаване на икономическия растеж през последното тримесечие на миналата година. Според сезонно изгладените данни на Евростат производството се е понижило с по 0.7% на месечна база в еврозоната и целия Европейски съюз, след като през ноември беше отчетено повишение от съответно 1.6 и 1.3 на сто. В сравнение с декември 2012 г. има повишение и в двете зони. В България през декември производството е намаляло с 1% на месечна база. Само три държави в еврозоната отчитат ръст на показателя през декември. На първо място е Словения, следвана от излизащите от дълга криза Гърция и Португалия. Трите най-големи икономики е региона – Германия, Франция и Италия, отчитат спад от съответно 0.7, 0.3 и 0.9%.

Спадът на производството във валутния съюз беше очаквано от икономистите, но прогнозите бяха за по-скромно понижение с 0.3%. Все пак през последните три месеца на 2013 г. средното ниво на производството се е повишило с 0.3% спрямо предишното тримесечие. Според икономистите това означава, че брутният вътрешен продукт на еврозоната е нараснал с 0.2% за периода спрямо 0.1% за третото тримесечие. "Разочароващите данни за индустриалната продукция нямат ефект върху прогнозите за цялостния икономически растеж на еврозоната", коментира пред Reuters Марко Вали, главен икономист за региона в банка UniCredit.

Спадът през декември се дължи най-вече на свитото с 2.1% производство на енергия и капиталови стоки, което се отдава на по-мекото време в региона. При нетрайните потребителски стоки понижението е с 0.1% спрямо ноември. Тези данни може да се окажат решаващи за ново разхлабване на паричната политика на Европейската централна банка при следващото й заседание. Основен фактор обаче е инфлацията в региона, която остава значително под заложените от банката цели.

Йелън обеща приемственост

При първото си изявление Пред Конгреса новият председател на Федералният резерв Джанет Йелън увери, че няма да предприема каквито и да е резки промени в паричната политика. Йелън също така потвърди, че централната банка ще продължи да свива програмата си за финансови стимули, въпреки че пазарът на труда все още се възстановява. Заявлението, че ще има приемственост с политиката на предшественикът й Бен Бернанке, внесе успокоение на пазарите, които през последните сесии се възстановяват от скорошните масови разпродажби. Новият председател на Фед изтъкна, че институцията трябва да държи под око "необичайно високото" ниво на дългосрочната безработица и "изключително големия" брой американци, които могат да си намерят работа само на непълно работно време. "По много показатели икономиката ни, и особено пазарът на труда, не са се върнали към нормалното си състояние", изтъкна тя.