Вигенин предупреди за временно спиране на "Южен поток"

Външният министър видя само краткосрочни рискове за газовите доставки на България

Кристиан Вигенин припомни, че Брюксел и Москва трябва да се споразумеят за юрдическия статут на газопровода
Кристиан Вигенин припомни, че Брюксел и Москва трябва да се споразумеят за юрдическия статут на газопровода
Кристиан Вигенин припомни, че Брюксел и Москва трябва да се споразумеят за юрдическия статут на газопровода    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Кристиан Вигенин припомни, че Брюксел и Москва трябва да се споразумеят за юрдическия статут на газопровода    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първи сигнали на официално ниво, че украинската криза създава реален риск за проекта "Южен поток", даде в събота външният министър Кристиан Вигенин. В ефира на bTV Вигенин защити посещението си в Украйна, обяснявайки нуждата от получаване на гаранции за българското малцинство там. Той коментира рисковете за газопровода, чието изграждане започна в Русия в края на 2012 г., а досега трябваше да започне и в България, но официално все още се бави изборът на изпълнител.

По план трасето на "Южен поток" заобикаля Украйна, като минава по дъното на Черно море, и така елиминира транзитния риск, който възниква от споровете между Москва и Киев за доставките на газ.

Проект на трупчета

"Очевидно в сегашната напрегната ситуация е добре вероятно да се сложи известна пауза в пряката работа по този проект поне за няколко дни или седмици, в които ситуацията ще се нормализира", каза външният министър. Той уточни, че според него няма заплаха за "Южен поток" в средно- и дългосрочен план, "но сега икономическите и енергийните рискове пред България са високи, те са свързани и с доставките на газ".

Това не е първият знак, че газопреносният проект може да бъде временно замразен, което допълнително ще забави първите доставки по тръбите. Миналата седмица анализаторите на банковата група Credit Suisse представиха прогноза, според която "Южен поток" ще бъде напълно блокиран при санкции от ЕС и САЩ, ако се стигне до най-лошата развръзка на кризата - навлизане на руската армия в Източна Украйна и разцепване на страната. Вероятността да стигне до такъв сценарий е оценена на около 15-20%. Анализаторите обаче посочиха, че блокирането на проекта може да е вследствие не само на целенасочени действия на Москва, но и заради загуба на контрол над събитията. От Credit Suisse смятат, че евентуални санкии срещу Русия ще доведат до преориентиране от руски газ към други доставчици.

Чия е отговорността

Пред bTV външният министър припомни, че България и другите страни - членки на ЕС, през чиито територии ще мине газопроводът, са дали мандат на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер да преговаря от тяхно име с Москва по изясняване на юридическия статут на проекта. Само преди три месеца обаче Кристиан Вигенин де факто възприе руската позиция, твърдейки, че не е работа на ЕС да се бърка в двустранните договорки на страната с Русия. Правителството обясни, че прехвърля отговорността за предоговарянето на Брюксел, за да имат европейските страни обща позиция пред Мостква. Фактически това стана през декември, когато енергийният министър Драгомир Стойнев връчи мандат на комисаря Йотингер.

Според Брюксел междуправителствените споразумения на страните членки с Русия са в разрез със закондотелството на ЕС за либерализация на енергийните пазари (тъй като не се дават гаранции за достъп до тръбите на трети страни), но в същото време руските власти и "Газпром" твърдят, че споразуменията имат правна сила над тази на европейските директиви.

През изминалата седмица енергийната комисия в Народното събрание подкрепи на първо четене поправки в закона за енергетиката, които изключват действието на Третия либерализационен пакет на ЕС за морската част на "Южен поток". Така излиза, че България хем възлага юридическото изясняване на проекта на Брюксел, хем превантивно се готви да заобиколи европейските регулации.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 6
    • + 4

    От този проект няма никакви ползи за България, а транзитните такси, които в момента остават за нас, ще отиват за изплащане на новите тръби, че и няма да стигат.

    Нередност?
  • 2
    evropeec avatar :-(
    Европеец ;)
    • - 1
    • + 2

    Рядко се случва, в толкова кратък срок след подписване на подобен изключително скъп и безмислен проект, да излязат ясни сигнали, че проекта е безмислен.
    Обикновено доказателствата излизат след години, когато всички мутри, комунисти и тарикати са излапали колкото могат и вече няма как да прикрият гафа... (АЕЦ-а например).

    Отново си личи защитаване на руски интереси и подписване на договори, под руски натиск и с поглед на изток.

    Това правителство трябва само едно нещо да подпише -
    Оставката си!!!!

    Нередност?
Нов коментар