🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ефекти за икономиката от кризата в Крим

Анализ на Десислава Николова от седмичния онлайн бюлетин на Института за пазарна икономика

При спиране на доставките на газ България ще трябва да разчита на вътрешните си запаси в хранилището в Чирен
При спиране на доставките на газ България ще трябва да разчита на вътрешните си запаси в хранилището в Чирен
При спиране на доставките на газ България ще трябва да разчита на вътрешните си запаси в хранилището в Чирен    ©  Stringer/russia
При спиране на доставките на газ България ще трябва да разчита на вътрешните си запаси в хранилището в Чирен    ©  Stringer/russia
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Връща се въпросът за острата нужда от газови връзки със съседните страни, по който правителството би могло да действа.

Безспорно кризата в Крим ще има своите преки и непреки ефекти върху България, като техният интензитет и продължителност ще зависят от мащаба и възможното ѝ развитие. Все пак мисловното упражнение си заслужава от гледна точка на подготвеността на местния бизнес, гражданите и правителството., както и на потенциалните мерки за противодействие и ограничаване на риска/вредите, където това е възможно.

Преките ефекти от кризата в Украйна произтичат от:

1/ Транзита на руски газ през Украйна - с потенциално най-значими вреди за българската икономика. При спиране на доставките, както това се случи през зимата на 2009 г., България ще трябва да разчита на вътрешните си запаси в хранилището в Чирен, в което според енергийния експерт Атанас Тасев в настоящия момент има газ за около 30-40 дни, и на минимални доставки от Гърция от около 2-2.5 млн. куб. м като буфер за кризисно посрещане на най-неотложните нужди. Така отново се връща въпросът за острата нужда на България от интерконекторни газови връзки със съседните страни, по който правителството би могло да действа.

2/ Търговския обмен

Украйна е сред основните търговски партньори на България извън ЕС - четвърти след Турция, Русия и Китай за 2013 г. както по отношение на износа, така и на вноса. Прави впечатление, че до 2012 г. България изнася за Украйна в пъти по-малко стоки, отколкото внася. През 2013 г. обаче се наблюдава рязък скок на износа (със 74%) и продължаващ спад на вноса, което стопява голяма част от дефицита в търговските ни отношения до около 285 млн. лв. Основно внасяме от Украйна въглища и брикети; полупроводници и други продукти от желязо, стомана и чугун; нефтени масла; ядрено гориво; части за жп превозни средства; минерални торове. Повечето от тези стоки се включват в съответните производства в България и евентуално спиране на доставките ще има пряк ефект върху местната индустрия поне в краткосрочен план.

Рязкото обезценяване на местната валута (каквото наблюдаваме сега в Украйна) би следвало да доведе до намаляване на вноса, защото местните вносители купуват чужда валута за вносните си покупки и това ги прави уязвими. България изнася за Украйна основно нефтени продукти и медикаменти (общо над 50% от износа). С дял от 2-3% са химически продукти; електрически акумулатори; хладилници и фризери; цимент; кафе; необработен тютюн. Потенциалните негативни ефекти са свързани с влиянието на кризата върху местния бизнес и потребление. Фармацевтичният бранш е относително неподатлив на икономическата конюнктура (т.е. потреблението не зависи от състоянието на икономиката), но при останалите елементи на българския износ за Украйна може да се очаква спад.

3/ Туризма

Украйна е един от най-големите пазари за туристи в България извън ЕС. Нормално е при криза от такъв мащаб пътуванията да намалеят и потенциалният отрицателен ефект от това е относително висок, тъй като туристическият ни отрасъл расте благодарение точно на такива пазари. 

Индиректните ефекти се проявяват основно чрез международните цени на горивата и зърното, като и двата канала носят силен негативен потенциал при по-дълготраен скок. Това са и двата традиционни източника на вносна инфлация в България. Освен автоматичното рефлектиране върху цените на тези стоки на местния пазар проинфлационното въздействие включва и вторични ефекти - в ценообразуването горивата участват и чрез транспортните разходи, а зърното и чрез фуражите (месо, мляко, яйца и т.н.). Тук обикновено лостовете за противодействие са продажби от държавния резерв, а при зърното и непазарни мерки за ограничаване на износа, които обикновено имат само кратковременен ефект и не могат да предотвратят покачването на цените. 

Сред индиректните ефекти, разбира се, трябва да се отчитат и последиците от евентуални санкции срещу Русия, но тук коментарът би влязъл напълно в сферата на фантастиката заради големия брой възможности на санкции, реципрочни мерки и потенциални канали на влияние.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rembrandt avatar :-|
    rembrandt
    • + 14

    Последиците за съжаление са извън нашите ръце. Така сме си послали, да сме зависими...

    Нередност?
  • 2
    cymbaline avatar :-|
    Cymbaline
    • - 18
    • + 5

    Спешно трябва да се строи Южен поток!

    Нередност?
  • 3
    lusilu avatar :-(
    lusilu
    • - 3
    • + 8

    Какво ново и удобно извинение за "експертите " !Направо по поръчка им дойде тази криза !Жалко за нас данъкоплатците ,ще трябва да работим 14
    месеца в годината само за държавата !

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 3

    Нищо страшно няма, ще пошумят, ще пошумят пък ще мирнат..... няма къде да ходят....
    За някои бизнесмени у нас, даже може да е от полза, справка кризата в бивша Югославия 1995-2000 години, покрай нея си издействахме Дунав мост 2.......

    Нередност?
Нов коментар