🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да разлаем Брюксел

Правителството се опитва да забърза "Южен поток" в най-неподходящия момент

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако някой противник на проекта "Южен поток" трябваше да избере стратегия за неговия провал, тя би била да подтикне яростните привърженици на газопровода в БСП да говорят. Дори и при най-малкия намек от страна на Брюксел, че може да има някакво преосмисляне на проекта, те се развихриха.

Повишената активност, разбира се, е свързана с кризата в Украйна и възможността Брюксел да реши да бави стратегическия за Москва газопровод, за да оказва натиск в Русия. Това вече се случва, макар и все още като отдалечена заплаха. Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер каза тази седмица, че се спират политическите контакти (каквито така или иначе няма) с Русия за "Южен поток". В проекта на заключенията на срещата на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз, която ще се проведе на 21 март в Брюксел, лидерите на страните членки пък изрично ще призоват за повече усилия, за намаляване на зависимостта от вносен газ. В документа, който е цитиран от Reuters, се обръща специално внимание на България, която е почти изцяло зависима от руски газ. Reuters подчертава, че преди инвазията на руските сили в Крим точно този език за енергийна независимост не е присъствал в проекта на заключенията на Европейския съвет, който иначе ще се занимава с климатичния пакет на ЕС до 2030 г.

Евентуалното забавяне на газопровода от страна на Брюксел няма стратегическо значение за България - по него газ в най-добрия случай може да потече в края на 2015 г., а украинската криза е сега. В същото време, ако с "Южен поток" се бърза, без да са уредени регулаторните му проблеми, след първия кубик газ, който навлезе на българска територия, София може да се изправи пред глоби за неспазването на европейското енергийно законодателство.

Ех, само социалистите да вземат властта

В момент, когато цяла Европа наблюдава бруталните действия на Русия в Крим и се очаква налагането на икономически санкции, да застанеш зад който и да било руски проект (смислен или безсмислен) е, меко казано, въпрос на лош вкус. А да вкараш в интригата и Партията на европейските социалисти е сериозен предизборен гаф. Но според зам.-председателя на комисията по енергетика в Народното събрание Явор Куюмджиев едва ли не единствената пречка пред газопровода на "Газпром е Европейската народна партия и ако социалистите дойдат на власт, ще се отвори "нова, светла страница в развитието на "Южен поток". Не само това, но в интервю тази седмица за "Стандарт" Куюмджиев обясни, че комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер "...е от ЕНП. Партия, която не се слави с особено благоразположение към нас и към другите по-бедни държави". Като оставим настрана дребния факт, че именно по времето на десни политици като Ангела Меркел и Никола Саркози, начело на Германия и Франция съответно, България стана член на ЕС, подобни обвинения едва ли ще бъдат възприети добре в Брюксел (от ЕК отговориха сухо, че по принцип не коментират такива изявления).

В същото време някой в правителството все пак прозря, че точно сега мнозинството страни - членки на ЕС, не са в настроение да правят реверанси на Русия. Миналата събота в интервю за bTV министърът на външните работи Кристиан Вигенин каза, че очаква в сегашната напрегната ситуация "да се сложи известна пауза поне за няколко дни или няколко седмици, докато ситуацията се нормализира. Но не смятам, че "Южен поток" е под заплаха". Това очевидно беше сериозен завой за Вигенин, който само преди няколко месеца твърдеше, че нищо не може да спре проекта и че не е работа на ЕС да се бърка в двустранните договорки на страната с Русия. Десети март обаче беше и денят, в който изтекоха заключенията на предстоящия следващата седмица Европейски съвет, в който освен това се призовава за "ефективно и последователно прилагане на Третия енергиен пакет от всички играчи на европейския енергиен пазар". Пакетът обединява няколко законодателни акта, целящи демонополизацията на доставката на енергийни суровини. Фразата, използвана в контекста на газовите доставки, очевидно е насочена към страни като България, която в последно време прави изключително сложни акробатични номера в преговорите си за газопровода "Южен поток".

За кого работи замразяването

Вигенин обаче побърза да изтрие доброто впечатление, като няколко дни по-късно започна да обяснява, че забавяне на проекта нямало, работата на техническо ниво си вървяла. Това е вярно - поредната среща на експертно ниво на групата за преговори по "Южен поток" между ЕС и Русия ще се състои в петък (след редакционното приключване на броя). В същото време тази седмица Европейската комисия отказа да разгледа постигнатия компромис по газопровода "Опал" (аналог на българската част на "Южен поток"), който позволяваше на "Газпром" на практика да ползва пълния му капацитет.

На срещата по "Южен поток" европейските експерти за пореден път ще обяснят на руските си колеги европейското законодателство. А то казва, че газопроводът на територията на ЕС ще трябва да позволява достъпат на трети страни (т.е. газови доставчици, несвързани със собствениците на тръбата - БЕХ и "Газпром" в българския случай) и да предаде тарифната си политика на независим регулатор. За морската част, която стъпва на българска територия (24 км заедно с териториалните води) могат да се направят изключения, но за това "Южен поток - транспорт" трябва да кандидатства пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

"Газпром" обаче не иска каквито и да било възможни ограничения, тъй като това може да оскъпи транспорта на газ. Освен това руската компания се позовава на прецедента на "Северен поток", където Европейската комисия не е настояла за регулация за последната миля. Причината е, че според ЕК газопроводът през Балтийско море внася нови количества газ в Европа (тъй като газът, които тече сега през Полша, не е спрян). Докато според ЕК "Южен поток" просто пренасочва количества, които досега са преминавали през Украйна към България.

Така миналата седмица депутати от БСП вкараха поправки в Закона за енергетика (ЗЕ), които целят да изкарат газопровода "Южен поток" извън действието на европейското законодателство. Една от тях въвежда специалния термин морски газопровод. "Сегашните разпоредби на ЗЕ са твърде общи, промените ще направят закона по-точен", защити идеите си Явор Куюмджиев, който е зам.-председател на енергийната комисия. По думите му целта била съкращаване на сроковете за изпълнение на газопровода. Истинската цел е по-различна: "Южен поток" да се разбие на няколко участъка и морският да не попада под юрисдикцията на ЕС, за да не се прилага върху него европейското законодателство.

Миналата седмица от Европейската комисия коментираха за "Капитал" лаконично, че поправките в ЗЕ не са консултирани с тях. Абсурдното е, че тези поправки, които дават още права на "Газпром", се правят в момент, в който България твърди, че е съгласна ЕК да преговаря от нейно име с Москва за промяна в двустранните споразумения за "Южен поток". Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК вече предупреди България, че ако те не се приведат в съответствие с европейската правна рамка правна рамка, в момента, в който потече първият газ по тръбата, страната ще се изправи пред Европейския съд.

При тази активност на българските законодатели замразяването на "Южен поток" от Брюксел не работи за България. И не защото газопроводът ще се забави (графикът вече изостава със седем месеца), а защото българското правителство ще натвори още по-сериозен регулаторен хаос, докато ЕК успее да изчисти вече натворения. В същото време от руската компания и от "Южен поток - транспорт" заявиха, че проектът напредва. Това всъщност е част от руската тактика тръбата да се полага максимално бързо, а след това заинтересуваните и финансово обвързани страни като България да лобират пред Брюксел в полза на "Газпром".

Въпреки бързането на правителството, което се надява началото на строителството да вкара свежи пари в бюджета (най-вече от ДДС), проектът в момента не напредва бързо. Според източници на "Капитал" изпълнителят за българския участък е избран от "Южен поток – България", но едва ли ще се стигне до договор в близките седмици.

 
Кандидатите за изграждането на "Южен поток" - строго секретни

Победителят е най-вероятно е предопределен. По неофициална информация това е "Стройтрансгаз консорциум", в който участва дългогодишният партньор на "Газпром" - руската "Стройтрансгаз", и консорциум от пет български фирми - "Промишлено строителство холдинг" ЕАД (собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Корпоративна търговска банка ), "Техноекспортстрой" ЕАД (която е собственост на офшорна фирма, приватизирана с кредит от КТБ и управлявана от сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев), "Главболгарстрой", "Понстройинженеринг" ЕАД и "ПСТ холдинг" АД. За "Стройтрансгаз" руската преса беше сигурна още през септември миналата година.
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    winterbach avatar :-P
    Петър Иванов
    • - 4
    • + 39

    Е да, но ще получим одобрително потупване по самара от Москва, което за правителството , очевидно , е по -важно....

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 6
    • + 57

    Има една групичка в БСП, която много упорито се опитва да вкара България в тотална, 100%-ова зависимост от Русия. И това по всякакви линии - ток, газ, нефт. Но това е разбираемо, другарите са евтини, а печалбите са големи, разходите се възвръщат много бързо.

    Нередност?
  • 3
    savasamuilov avatar :-|
    savasamuilov
    • - 72
    • + 6

    На вас все БСП са ви виновни за всичко . Ти какво точно губиш от цялата работа, че си толкова загрижен ?

    Нередност?
  • 4
    delian avatar :-|
    Делян Делчев
    • - 5
    • + 46

    До коментар [#3] от "savasamuilov":

    Не е ли видно, че се губи независимост, а на виж Украйна за пример, колко е лошо това.

    Нередност?
  • 5
    inadilov avatar :-|
    inadilov
    • - 10
    • + 8

    "В момент, когато цяла Европа наблюдава бруталните действия на Русия в Крим и се очаква налагането на икономически санкции, да застанеш зад който и да било руски проект (смислен или безсмислен) е, меко казано, въпрос на лош вкус"
    По-абсурдно твърдение за днес не съм срещала. Да застанеш зад руски проект, когато е изгоден за страната ти, е повече от правилно. В случая, този проект е бедствие за държавата, защото на нея й трябва диверсификация. Но да се правят такива обобщения е повече от непрофесионално. За бруталните действия си има начини на поведение, в случая общата политика на страните-членки на НАТО и ЕС. Когато обаче, объркаш парите и политиката се получава ситуацията "Украйна". Както и "икономическата ситуация" България.

    "Миналата седмица от Европейската комисия коментираха за "Капитал" лаконично, че поправките в ЗЕ не са консултирани с тях."
    В случая, по-големият абсурд е, че се пише това. Законодателството на България не е "анекс" към законите на Брюксел, че да се консултира с чиновници. То е продукт на законно избран парламент на същата тази държава. С тях може да се консултира само известна част от договора ни за Южен поток, който, както знаем, управляващите се опитват да прецакат под различни предлози.

    Нередност?
  • 6
    zaw12929 avatar :-|
    zaw12929
    • - 6
    • + 3

    Мълчанието е злато!

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 33

    До коментар [#3] от "savasamuilov":

    Губи цялата държава, защото заради извиването на ръцете с цените на газта се пречи на икономиката. От проекти от типа "Белене" и нови блокове в Козлодуй пак губи цялата държава, защото тока ще поскъпне, и то драстично. Новите мощности трябва да се изплащат, като няма пазар за тока от тях плащането ще се прехвърли в българските сметки. Не били виновни БСП ли? По време на предишната тройна коалиция дълговете на НЕК стигнаха до 2 млрд лева, сега добавиха още един. Кой да е виновен? Сега ако ни осъдят на арбитража в Париж и ни шибнат още 1 млрд или 2 млрд, кой ще е виновен? Ми пак БСП, защото те подписаха за един напълно излишен и скъп проект. Кой изкара фалшивите прогнози за ръст на потреблението? БСП! Кой лъжеше за недостиг и режим на тока? БСП! Кой подписа "прекрасния" договор, от който цената на газта скочи от 83$ на повече от 400$? Ми пак БСП.
    Кой ли е виновен? За ЮП също имаше редица предупреждения, ама не, пак БСП са на власт и пак подписват набързо и безотговорно, и не само, че договора не защитава българския интерес, ами и е в противоречие със законодателството на ЕС. За това кой е виновен?

    Нередност?
  • 8
    tsyrvulan avatar :-|
    tsyrvulan
    • - 2
    • + 16

    До коментар [#7] от "today":

    + от мен. Вече години живея извън Родината и всеки път когато съм в БГ форум направо ми идва да си скубя косите от яд на разни чукундури. Тия не чугунени глави имат ( досега щяха да раждясат ) ами нещо друго което е все още научно неописано.

    Нередност?
  • 9
    donio avatar :-|
    donio
    • - 3
    • + 5

    От проведена анкета в няколко европейски страни се оказва,че само 3% от анкетираните могат да цитират името на "избран" евродепутат.Нямам какво повече да добавя.Това е виртуален парламент.

    Нередност?
  • 10
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 7
    • + 4

    Южен Поток сам по себе си е добър за страната, ако успоредно с него се прави диверсификация. В изоставането на диверсификацията е проблема, не в забързването на Южен Поток.

    Нередност?
Нов коментар