Съдът в Пазарджик призна имамите за виновни

Мюсюлманските духовни водачи получиха една ефективна, две условни присъди и 10 административни глоби за проповядване на антидемократична идеология

Имамите реагираха спокойно на оценката на съда. Усмихваха се и мълчаливо отминаваха провокациите на по-агресивните репортери.
Имамите реагираха спокойно на оценката на съда. Усмихваха се и мълчаливо отминаваха провокациите на по-агресивните репортери.
Имамите реагираха спокойно на оценката на съда. Усмихваха се и мълчаливо отминаваха провокациите на по-агресивните репортери.    ©  Георги Кожухаров
Имамите реагираха спокойно на оценката на съда. Усмихваха се и мълчаливо отминаваха провокациите на по-агресивните репортери.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една ефективна, две условни присъди и 10 административни глоби. Такъв е резултатът от продължилия две години съдебен процес срещу 13-те мюсюлмански духовни водачи, след като днес Пазарджишкият окръжен съд произнесе на първа инстанция присъдата, която изцяло следва искането на прокуратурата.

Всички са признати за виновни в участие в нерегистрираната в България организация "Ал Уакф Ал Ислями", която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология. Заради това съдът им постанови глоби между 2000 и 5000 лева.

Проповедникът от пазарджишкия квартал "Изток" Ахмед Муса беше признат за виновен за това, че чрез слово е проповядвал антидемократична идеология и омраза, изразяваща се във враждебност към всичко, което противоречи на принципите на салафитското направление на исляма. Той получи ефективно наказание от една година лишаване от свобода. Ако присъдата бъде потвърдена окончателно, той ще влезе в затвора за четири години заради предишна условна присъда.

Условни присъди за проповядване на антидемократична идеология получиха районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих и имамът от кв. "Петелци" в Сърница Саид Мутлу. Техните наказания са съответно 10 месеца и 1 година лишаване от свобода. Двамата обаче бяха оправдани по обвинението, че са проповядвали религиозна омраза.

Останалите десет духовни водачи бяха освободени от наказателна отговорност. Имамите реагираха спокойно на оценката на съда. Те и адвокатите им са очаквали подобно развитие и ще обжалват присъдите. Усмихваха се и мълчаливо отминаваха провокациите на по-агресивните репортери.

Ахмед Муса беше посрещнат емоционално от струпалите се пред Съдебната палата негови последователи от квартал "Изток" в Пазарджик. Те реагираха остро срещу осъдителната му присъда и се впуснаха да го прегръщат и да му дават кураж. В общността Муса е описван като "много добър човек", който е помогнал на целия квартал да пресече проблеми с престъпността, наркотиците и алкохолизма чрез вярата. "Ако осъдите Муса, осъждате всички мюсюлмани", отсече млад мъж, който беше много разгневен от съдебния процес и неговото тълкуване в обществото.

Делото срещу имамите е прецедент за България и е с висока чувствителност за цялата мюсюлманска общност в страната. Изправянето пред съда на религиозните им водачи се усеща като атака и удар върху ценностите на цялата група, още повече че беше съпроводено с националистически крясъци и медийна истерия. Местните хора твърдо застанаха зад своите имами и бяха убедени, че обвиненията срещу тях са скалъпени.

Един от възможните ефекти след присъдите е допълнителното затваряне на мюсюлманите, което със сигурност не ги прави по-малко уязвими към нездрави външни влияния. Няма национална сигурност, която да е основана единствено на поддържане на страх в малцинствата. А делото срещу имамите отключи много незарастнали рани и отвори нови такива, които никой не адресира.

Очаквайте повече по темата в съботния брой на "Капитал".

 

Какво е салафизъм

Салафизмът е сред сложните понятия в исляма, които се използват разнопосочно, пише в арабистката експертиза по делото. Той идва от името на т.нар. праведни предци "ас салаф ас салих", които са живели по времето на пророка Мохамед. Салафизмът възниква като част от реформаторското течение в исляма през XIX век в Египет. През 60-те и 70-те години на XX век младото кралство Саудитска Арабия започва да "внася" квалифицирани специалисти в различни области, като основен източник става египетското движение "Мюсюлмански братя", което е подложено на гонения в Египет. Този период бележи и обвързването на салафизма с уахабизма под егидата на саудитската монархия. Обобщен извод в арабистката експертиза е, че салафизмът преди всичко е метод за търсене на религиозната истина, свързан със стремеж да се практикува ислямът точно такъв, какъвто е бил "низпослан" по времето на пророка Мохамед.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nesark avatar :-|
    КИванов
    • - 4
    • + 13

    Жалко, трябваше яко да им набият канчето и повече никой да не си и помисля за такива щуротии.

    Нередност?
  • 2
    twinsdz avatar :-|
    Баба Ванга
    • - 1
    • + 5

    Не разбирам, защо мюсулманската общност се чувства засегната. Българските мюсулмани нямат нищо общо със салафисти. Това е мюсулманска секта, от която нормалните мюсулмани до колкото ми е известно се разграничават.

    Нередност?
Нов коментар