Със 100 милиона в месец тя лети

Националната електрическа компания задлъжнява със страшна сила

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малко над 333 млн. лв. - толкова се очертава да бъде загубата на НЕК за 2013 г. И тя е рекорд, който многократно надскача всякакви отрицателни постижения на компанията, откакто публикува отчети. Сумата може да звучи стряскаща, но всъщност е силно подценена. В приходите на НЕК се водят и взимания, които са доста спорни. Ако те бъдат взети под внимание, загубата трябва да е над половин милиард лева. За пръв път, както показват предварителните отчети, които държавната компания е изпратила в Министерството на финансите, пасивите на НЕК стигат близо 50% от нейните активи. В същото време в последната половин година задълженията на компанията растат по 97 млн. лв. месечно и ако те продължат да се трупат със същата скорост, неминуемият край на НЕК ще настъпи съвсем скоро. 

Предвкусвайки наближаването на деня, в който късото съединение ще удари НЕК, вече започнаха да валят обвинения и контраобвинения.

В началото на седмицата бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев поиска данните за финансовия резултат на компанията да бъдат публикувани, тъй като показват рязкото влошаване на състоянието на НЕК. Според него общите задължения на компанията са достигнали 4 млрд. лв. докато краткосрочните й дългове са близо 1 млрд. Информацията беше отказана и група депутати от ГЕРБ начело със самия Добрев "щурмуваха" сградата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), в която се намира и централата на НЕК. "Трябвало е единствено от 7-ия етаж документите да бъдат свалени до 6-ия, където е кабинетът на министъра", каза Добрев, но така или иначе папките не станаха публично достояние.

От министерството обаче контраатакуваха. В специално прессъобщение зам.-министърът на икономиката и енергетика Иван Айолов посъветва депутатите от ГЕРБ, вместо да задават въпроси относно дълговете на НЕК към днешна дата, "да дадат отговори на въпросите защо НЕК натрупа рекордно ниво на задлъжнялост в периода на тяхното управление и защо са допуснали с действията и бездействията си това да се случи". Според предоставените от МИЕ данни задълженията на НЕК, натрупани между 2009 г. и юни 2013 г., са скочили с 605 млн. лв. В прессъобщението също такава се казва, че пасивът на НЕК към 31 декември 2012 г. е достигнал 2.552 млрд. лв., а към 30.06.2013 г. той вече е спаднал до 1.897 млрд. лв., което е подобрение с цели 25%.

Компания за милиарди... дългове

Само да беше вярно. Според официалните отчети на НЕК в средата на миналата година пасивите на компанията достигат 2.573 млрд. лв.

Страшното обаче става във втората половина на годината. Огромното изливане на пари от страна на дружеството майка - Българския енергиен холдинг, чиято цел беше да се покрият краткосрочните задължения на НЕК, доведе до нарастване на пасивите до 3.157 млрд. лв.

Единственото подобрение, което се вижда в баланса на НЕК, е свиването на дълговете й към банки. Това се случи, след като през миналата година БЕХ издаде специални облигации, с които изплати дълга към BNP Paribas, който НЕК беше принудена да вземе през 2007 г., за да финансира първоначалния етап от изграждането на АЕЦ "Белене". БЕХ трябваше да поеме и голяма част от задълженията на НЕК към производителите на електроенергия. Холдингът се отказа от дивидента си от АЕЦ "Козлодуй", за да може пък ядрената централа да намали взиманията си от държавната електрическа компания. Това естествено не решава нищо, просто задълженията на НЕК се прехвърлят от централите към БЕХ. В резултат на всички операции, с които правителството на БСП и ДПС се захвана да "пребалансира" енергийния сектор, задълженията на НЕК към свързаните лица, т.е. БЕХ и държавните централи, стигат до 1.674 млрд. лв., т.е. са нараснали с 68% спрямо март 2013 г. Извън това търговските задължения - към частните ТЕЦ, топлофикациите, заводските централи и производителите на възобновяема енергия, нарастват от 453 млн. лв. на 817 млн. лева, т.е. с 80%.

Реално обаче НЕК осчетоводява и много приходи, които е съмнително дали ще постъпят в касите на дружеството. Още през юли миналата година EVN си прихвана 104 млн. лв. от плащанията си към обществения снабдител, твърдейки, че той не е компенсирал ЕРП-то за закупената от него зелена енергия. Причината е, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКВЕР) не предвиди достатъчно средства като приходи на НЕК, за да може компанията да изпълни законовите си задължения. В момента НЕК съди EVN, но изходът от делото изобщо не е ясен. Към това трябва да се прибавят и прихващания от страна на Енерго-про и EVN oт края на миналата година със същия мотив, които сега Държавната комисия по енергийно и водно регулиране използва за повод да иска отнемане на лицензите на трите електроснабдителни предприятия (заедно с ЧЕЗ).

10, 20, 25% и нагоре

Причината за огромната финансова дупка в НЕК е както намалението на цената на електроенергията миналата година, така и липсата на реални мерки за намаление на стойността й. Това, което правителството и ДКЕВР започнаха през август миналата година, всъщност може да се определи най-добре ката шашма. Петте процента понижение на цената основно дойдоха от включването на нереалистично заложените 499 млн. лв. приход от продажби на безплатни квоти за емисии на CO2, с които трябваше да се покрият по-голямата част от преференциалните тарифи на фотоволтаичните централи. Още през декември миналата година Министерството на икономиката призна официално (в доклада си за състоянието на енергетиката), че дефицитът ще бъде 373 млн. лв. Но същия месец последва... още едно намаление на цените. 

По време на семинар, организиран от ЧЕЗ, председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска изчисли, че само за да бъде компенсиран този дефицит, цените трябва да се повишат със 7%. Според нея, ако дефицитът в енергийната система е около 1 млрд. лв., то увеличението на цените трябва да достигне 20%. Според Анализа за състоянието на енергетиката за периода 2012-2013 г. само просрочените търговски задължения на НЕК към ноември миналата година са 435 млн. лв. Но ако към тях се прибавят и спорните средства между държавната компания и трите електроснабдителни дружества (които са около 450 млн. лв.), както и очакваните липси в средствата за изплащане на преференциалните тарифи на зелените централи, дупката, която ще се образува в НЕК, спокойно може да надскочи 1 млрд. лв.

"Докато миньорите не заплашиха със стачка миналата година, кой точно знаеше, че НЕК не плаща на ТЕЦ-овете, а те на мините. Докато НЕК не спре да плаща заплати, едва ли някой ще направи нещо", казва експерт с дългогодишна практика.

Този момент наближава, но вероятно ще бъде удържан за след изборите. А след тях може за последно да се дръпне шалтерът и да влязат ликвидаторите да търсят какво е останало във финансовата (а вероятно и съвсем буквална) тъмница.

46 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 122

    Как за 6 месеца 3-ката увеличиха задълженията на НЕК пове4е от ГЕРБ за 3 години и половина.

    Нередност?
  • 2
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 3
    • + 73

    За да се решат проблрмите в енергртиката е необходимо максимално бързо да се направи следното:

    1. България да се включи в борса за електроенергия. Така ИЗОБЩО няма да се налага да се ограничават ВЕИ мощности, защото всеки производител ще предпочете да продава енергия дори и на ниски цени отколкото изобщо да не продава!

    На 11 юли 2013 г. Румъния и Полша на свой ред решиха да се присъединят към тристранното пазарно обединение на Чехия-Словакия-Унгария, работещи успешно на обща платформа за пазар ден-напред от септември 2012 г.

    2. Промени в Закона за енергетиката и Закона за ВЕИ, който да направят ДКЕВР наистина независима от управляващите и съставена от истински експерти!

    Нередност?
  • 3
    legisfore avatar :-@
    Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
    • - 5
    • + 131

    Ето откъде иде "евтиният" ток. Просто пак ще го платим по най-високата тарифа, но този път и с лихвите и с "другите" разходи за обслужване на "посредниците".
    Честито, другари! И пак гласувайте за крадливата тройка.

    Нередност?
  • 4
    legisfore avatar :-|
    Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
    • - 4
    • + 92

    [quote#2:"BlueWater"]За да се решат проблрмите в енергртиката е необходимо [/quote]
    ... Първо да се смени правителството и парламентът.

    Нередност?
  • 5
    plamen.iv.ivanov avatar :-|
    Plamen_
    • - 7
    • + 28

    Харесвам ви като медия, но когато прочета нещо от сорта на "в баланса има много приходи" и някак си ставам крайно скептичен към целия анализ, който е направен в статията, а последно време сякаш зачестяват такива елементарни грешки.
    Да не се приема за hate:-)

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    juliasavovauni avatar :-|
    Миша
    • - 1
    • + 29

    До коментар [#2] от "BlueWater":
    Съгласен съм напълно.
    Но това са само част от мерките. Без някакво увеличение на цените няма да стане. И трябва да има максимална цена на изкупуване на енергията от различните видове производители.
    Един независим ДКЕВР трябва да се потруди и да мотивира цените. И това по отделно да важи за всички: за американците, за Ковачки, за топлоцентралите, за перките, за соларните, за резерва и за останалите.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 5
    • + 64

    [quote#3:"Percival ГЛАСУВАЙТЕ"]Ето откъде иде "евтиният" ток. [/quote]

    Защо да няма евтин ток, когато половината инсталирани мощности с непрекъснат режим бездействат целогодишно, а слънчевите и вятърните, които и без това работят в 1/10 от времето, биват също принудително изключвани? Има и много случаи, водата от топенето на снеговете да се отбива покрай турбините, защото моментът съвпадал с пролетния спад в търсенето.

    На този фон, защо да не е евтин токът? Ето ти ги и европейските борсови цени: 2,8 цента/кВч много ли е?

    Не случайно ЕРП-тата искат сами да си търсят тока и да го продават. Защото се намира по-евтин. На чуждите производители не им тежи нито Цанков камък с 1 млрд, нито заемът за Белене 1,5 млрд. , нито слънчевите панели с изкупна цена 23 цента/квч, присъединени форсмажорно по времето на ГЕРБ, с деликатната подкрепа в решаващите моменти на т.нар. "тематично мнозинство от депутати, замесени със слънчеви централи"

    http://www.eex.com/en/market-data/power/spot-market/auction#!/2014/04/18

    Нередност?
  • 8
    btl56358577 avatar :-|
    btl56358577
    • - 17
    • + 66

    Наближава момента -1996г. Тогава каруцата падна в дерето,Костов,оня лошия, върна каруцата на пътя и я тикна напред,вкара я в ПРАВИЯ ПЪТ.
    Сега отново каруцата ,демек ДЪРЖАВАТА,отново е в безпилотен летеж към дерето.
    Отново се търси "КОСТОВ".Популисти дал господ, но такива като НЕГО неса много.Търси се новият "КОСТОВ".
    Графиката показва 3 правителства виновни за кризата.Вървете и ГЛАСУВАЙТЕ отново за тях, докато не остане къорав човек в БЪЛГАРИЯ
    СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ БЪЛГАРИНО

    Нередност?
  • 9
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 5
    • + 110

    Кой гласува за БКП/ДПС/Атака? Бедните, простаците, циганите, турците-тютюнджи и разни изкуфели пенсии. Кой ще плаща сметката - пак те. Е, какво не е наред? Политическата отговорност не е каквото беше - да се изтъпани някой дърт комунист-клептоман и да полъже в новините. Не, сега политическата отговорност се измерва в глад и мизерия, за това че гласуваш за "експерт" по руските униформи, креслив богослов и "хидроинженер" с отпаднала полова функция и спиртосан мозък. Отделно онова обемистото нещо. Честито на ударилите кьоравото :-) И дупе да ви е яко :-)
    Тока вкъщи въобще не ме вълнува, а онзи, служебния го включвам в цената. И никак не ме е шубе, защото всички ще го направят, и нещяло им се. Дали ще плащам ток за 5 лева и ще продавам стока за 10 е все едно като да плащам за ток 20 лева и да продавам за 25. Контрата както винаги е у избирателите. Щом са поръчали тази музика, да си я слушат и да я плащат. Ние нали сме соросоиди? Еми вече си мълчим и гледаме сеир. Което в конкретния случай е забавно. Обяснявайте го това нещо на тези, с които Господ не е бил особено щедър при мозъка :-) Те и гърците се правиха на интересни и баба меца се разходи, така и тук :-)
    А с НЕК ще стане като с Нефтохим - частен (вероятно руски) и после и да протестираш - бой по червената жопа. Плащаш си като поп (ако имаш). Нищо лично - просто бизнес :-) Все пак руските пенсионери от какво ще ядат, ако не от тъпичките си братушки :-) Айде, месете погачи и срещайте новия цар, кримчани вече са в джаза :-)
    Споко, и по-зле ще стане :-)

    Нередност?
  • 10
    tony_d_amato avatar :-|
    tony d'amato
    • - 2
    • + 82

    спука се и този балон от предизборната кампания на БСП.
    - къде са 240 000 нови раборни места? 5000 жандарми ще назначат за да пазят хората от набези на крадци...
    - къде са резервите в бюджета от 1 млрд? взехме заем за 8 млрд. лева...
    - цената на тока не трябва да се вдига, а може да се намали:) е сега ТРЯБВА да вдигнат цената на тока иначе лошо...

    Хайде сега всички идиоти пак да ходят и да си пуснат "червената" бюлетинка.

    Стига вече бесепарщина и ченгеджийщина!

    Нередност?
Нов коментар