🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НЕК продължава да крие колко дължи

Необявеният публично отчет показва, че задълженията са нараснали с 24% за година, а загубата е скочила 3.5 пъти

Разработената по времето на ГЕРБ бизнес програма на НЕК е щяла да донесе 500 млн. лв. загуба на държавното дружество за 2013 г., каза икономическият министър Драгомир Стойнев. Сега загубата е 334 млн. лв.
Разработената по времето на ГЕРБ бизнес програма на НЕК е щяла да донесе 500 млн. лв. загуба на държавното дружество за 2013 г., каза икономическият министър Драгомир Стойнев. Сега загубата е 334 млн. лв.
Разработената по времето на ГЕРБ бизнес програма на НЕК е щяла да донесе 500 млн. лв. загуба на държавното дружество за 2013 г., каза икономическият министър Драгомир Стойнев. Сега загубата е 334 млн. лв.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Разработената по времето на ГЕРБ бизнес програма на НЕК е щяла да донесе 500 млн. лв. загуба на държавното дружество за 2013 г., каза икономическият министър Драгомир Стойнев. Сега загубата е 334 млн. лв.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няколко седмици след като икономическата комисия в парламента изиска от ръководството на Националната електрическа компания (НЕК) да представи данни за състоянието на дружеството към края на 2013 г., от компанията продължават да крият колко са задълженията и дали се увеличава загубата. Вместо това в последния работен ден преди празниците Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) свика пресконференция по "актуални проблеми в сектор енергетика", на която бяха обявени данни към средата на миналата година.

Това приблизително съвпада със смяната на правителството, но не дава представа какво се е случило през месеците, след като БСП и ДПС поеха властта. Най-конкретният отговор за сегашното състояние на НЕК, даден от изпълнителния директор на дружеството Екатерина Истаткова, беше, че ако електроразпределителните предприятия не си били задържали 347 млн. лв., задълженията на НЕК към март тази година щели да бъдат 624 млн. лв.

Отчетът на НЕК обаче, който беше отказан на депутатите, но с който "Капитал" разполага, показва, че към края на 2013 г. общите задължения на държавното дружество нарастват с 24% на годишна база и достигат 3.2 млрд. лв. Само през второто тримесечие търговските задължения се увеличават с около 200 млн. лв. до 817.5 млн. лв. Загубата за цялата година пък е 3.5 пъти по-голяма, отколкото за 2012 г. - общо 334.2 млн. лв.

Лошите от ГЕРБ

Пресконференцията беше провокирана от опита на депутати от ГЕРБ в началото на миналата седмица да получат справка за състоянието на НЕК. Видимо подразнен от посещението на групата, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев представи данни от проверката на инспектората към Министерския съвет за периода 1 януари 2011 г. – 30 юни 2013 г., когато на власт беше правителството на Бойко Борисов, според които през този период има тенденция за увеличаване задълженията на НЕК. Цитираните числа показват, че дълговете нарастват от 2.237 млрд. лв. към 31 декември 2011 г. до 2.551 млрд. лв. в края на 2012 г. (с 12.3%). В средата на миналата година размерът им е бил около 2.7 млрд. лв., уточни министърът, но не представи по-актуални данни.

Според Стойнев ГЕРБ са виновни за въвеждането в системата на прекалено много възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). "През 2012 г. те позволиха да бъдат присъединени мощности, равни на един ядрен блок, което доведе до сегашното състояние на НЕК", за пореден път изложи тезата си министърът. Едно от заключенията на проверката е, че нарастването през следващите години на присъединените ВЕИ при висока цена на произвежданата от тях електрическа енергия и задължението тя да бъде изкупувана от обществения доставчик ще доведе НЕК до "ликвидна криза, граничеща с несъстоятелност".

Сериозна критика понесе и разработената по времето на ГЕРБ бизнес програма на НЕК за 2012 – 2014, в която е отразена прогнозата за влошаване на ликвидното състояние на дружеството. "Същата бизнес програма е приета от Българския енергиен холдинг (БЕХ), но не са последвали действия нито от НЕК, нито от БЕХ за оздравителни действия", каза Стойнев. И изчисли, че ако сегашното правителство било продължило да изпълнява тази бизнес програма, финансовият резултат на НЕК за 2013 г. щял да е приблизително 500 млн. лв. загуба, а за 2014 г. отрицателният резултат щял да достигне 700 млн. лв. Това означава, че загубата от над 330 млн. лв., които НЕК реално отчита за миналата година, трябва да се тълкува като успех, който се дължи на предприетите мерки за стабилизиране на дружеството.

Мерки

Като стъпки, които сегашното правителство е предприело и които са оказали положителен финансов ефект върху НЕК, Истаткова определи намаляването на цената за пренос от 34.26 лв./мегават на 6.91 лв./мегават. По думите й това е увеличило износа до 1300 мегавата и е възстановило нормалната натовареност на централите и мините. Не стана ясно как това се отразява на НЕК, тъй като големият износ на ток през мандата на ГЕРБ беше определен като "вандалски" от зам.-министър Иван Айолов. Причината за това е, че от цялото количество тогава НЕК е изнесла не повече от 15%. "Това означава, че НЕК не придобива приходи от този износ и същевременно трупа задължения към централите", обясни Айолов и добави, че сега се създавали предпоставки НЕК също да стане износител.

Промените в Закона за енергетиката, с които се ограничава продажбата на ток от централи с комбиниран цикъл, ще спестят около 60 млн. лв. годишно на НЕК, каза още Истаткова. Още 150 млн. лв. годишно ще са положителните ефекти от промените в Закона за ВЕИ, които целят да се постигне оптимална часова използваемост на зелените централи. Надежди се залагат и на въвеждането на балансиращ пазар, което трябва да намали компенсирането на част от разходите за ПАВЕЦ с около 35 млн. лв. и освен това да донесе допълнително по 100 млн. лв. приходи на НЕК годишно от балансираща енергия от ВЕЦ. Балансиращият пазар и енергийната борса се очаква да заработят от средата на годината, каза Айолов. Това трябва да помогне да се преодолее дисбалансът в системата.

Европарлемънтът се обяви официално срещу "Южен поток"

Мнозинството в настоящия Европейски парламент (ЕП) гласува преди новите евроизбори резолюция, с която се обяви против строителството на газопровода "Южен поток", и призова да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. Това стана миналия четвъртък, като документът, приет с 437 гласа "за", 49 "против" и 85 "въздържал се", настоява и за въвеждане на санкции срещу руски енергийни доставчици, както и за преразглеждане на всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие.

На извънредна пресконференция, последвала решението на ЕП, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев даде взаимно изключващи се обяснения за поведението на България, според които страната хем ще спази приетата резолюция срещу изграждането на "Южен поток", хем ще започне изграждането му на своя територия още тази година. Министърът прогнозира, че ако Европейската народна партия отново спечели изборите, проектът няма да бъде реализиран. По думите му обаче правителството "няма да се примири" с "политическото" му  "пожертване", защото "Русия е стратегически партньор на България". В същия противоречив стил той уточни: "Да, ние ще спазим това решение (на ЕП), но ще се борим и за финансов механизъм и най-пострадалите държави да бъдат компенсирани."

Министърът не каза колко ще са загубите за България, но посочи, че "Южен поток" бил един от основните стимули за растеж през тази година. "Ако започнем изграждането му, очакваме икономически растеж над 2%", обяви министърът.

Според източници на "Капитал" за строител на българската отсечка е избран консорциум между руската "Стройтрансгаз" на близкия до Путин Генадий Тимченко, който е включен в черния списък на САЩ, и българския консорциум "Газпроект юг", контролиран от близката до Делян Пеевски и Цветан Василев "Водстрой 98". Неотдавна финансовият министър Петър Чобанов заяви, че газопроводът не е включен в средносрочната бюджетна прогноза за 2015 – 2017 г., тъй като в нея са заложени само реалистични проекти.
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 18
    • + 5

    В интерес на истината, освен от пропаднали проекти като Белене и Цанков Камък, колапса на енергетиката се дължи на ВЕИ-тата. По времето на ГЕРБ неконтролируемо бяха присъединявани нови мощности, за да получим потупване по рамото от Брюксел. Кой ни накара да преизпълняваме целите си до 2020г? Това е безотговорно поведение и сметката, разбира се плаща от домакинствата, и за съжаление индустрията, която заради зелените глупости купува много скъп ток, основно поради малката квота на свободен пазар на АЕЦ-а и държавната ТЕЦ Марица-Изток 2. Да не забравяме и договорите на Костов с американците, които са ни приятели, когато им потрябваме

    Нередност?
  • 2
    kam27 avatar :-|
    kam
    • - 7
    • + 1

    ГЛУПОСТИ

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-?
    BlueWater
    • - 3
    • + 12

    Кога някой ще осъди Иван Айолов и Драгомир Стойнев по Закона за достъп до обществена информация, за отказа да предоставят отчета на НЕК?

    "През 2009 г., когато Иван Айолов е изпълнителен директор на "Енергийния системен оператор", той сключва договор за здравноосигуряване с фонда "Далл Богг Живот и здраве" без да прилага закона за обществените поръчки. Цялата сага, която предизвика възмущението на бранша, може да прочетете в този текст на "Капитал."

    През 2008 г. той е глобен с 2500 лв. от Комисията за защита на конкуренцията, защото не е предоставил в срок информация, която комисията е поискала с производството срещу НЕК и ЕСО за злоупотреба с господстващо положение. Глобата е потвърдена от Върховния административен съд."
    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/07/01/2094483_noviiat_zam-ministur_na_energetikata_e_svurzan_s/

    Нередност?
  • 4
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 2
    • + 7

    [quote#1:"Да, ама не"]В интерес на истината, освен от пропаднали проекти като Белене и Цанков Камък, колапса на енергетиката се дължи на ВЕИ-тата.[/quote]Дрън, дрън че пляс!

    Цитирам:
    "Прихващанията за зелена енергия, които електроразпределителните дружества са направили, имат резон, смята Иванка Диловска, ръководител на Института по енергиен мениджмънт. Тези средства целево са насочени към разплащане с производители на зелена енергия и не би трябвало да се отрази на други производители.

    "Тезата, че прихващанията лишават мините и ТЕЦ-овете от средства просто не е вярна", обясни експертът по време на семинар, организиран от ЧЕЗ България. Диловска посочи, че по закон изкупуването на зелената енергия се осъществява от крайните разпределители, т.е електоразпределителните дружества, които задължително я продават на обществения доставчик - НЕК.

    С други думи прихващането за зелена енергия не би трябвало да поставя Националната електрическа компания в невъзможност да плати на другите производители по веригата.

    В момента ситуацията е такава, че ЕРП-тата трябва да изчакат НЕК да вземе решение кога да възстанови разходите за зелена енергия, на фона на това, че държавната компания става все по-ненадежден платец в последните месеци, уточни Диловска.

    По разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране през този ценови период (1 юли 2013 - 30 юни 2014 година) 950 млн. лева са необходими за компенсиране на разходите за зелена енергия. Половината от тези средства - 499 млн. лева, трябва да дойдат от продажбата на емисии въглероден диоксид. 81 млн. лева идват от компонентата "Задължения към обществото", плащана на свободния пазар. Останалите 370 млн. лева идват от потребителите на регулирания пазар, плащани по същата компонента.

    Размерът на компонентите са определени от енергийния регулатор.

    Още по темата
    Близо 1,9 млрд. лева са задълженията на НЕК към 30 юни 2013 г.
    Няма яснота какви са дефицитите в енергетиката

    "Цената на тока трябва да бъде възстановена поне до нивото от 2012 година, преди трите понижения от средно 15%, направени през 2013 година. Това ще бъде добра първа крачка за стабилизиране на сектора", коментира още експертът.
    Според нея е трудно да се прецени с какъв процент цената трябва да се повиши от новия ценови период, който започва от 1 юли 2014 година, защото не са ясни дефицитите в системата. "Ако говорим за тези прослувути 350 млн. лева, цената на тока трябва да се повиши със 7%. Ако дефицитите са 1 млрд. лева, увеличението трябва да е с 20%", обясни тя.

    По време на семинара стана ясно, че ЧЕЗ България изкупува от НЕК енергия на стойност 168,93 лева за мегаватчас, а в същото време продава на своите клиенти енергия на цена 152,33 лева. "Това е при оптимален вариант, ако събираемостта е 100%, но тя не е", допълни още Диловска. Дружеството успява да се справя със ситуацията благодарение на корпоративните си клиенти. Според Диловска в момента се наблюдава "бягство от регулирания пазар", защото цените на свободния пазар са по-ниски.

    В недобро състояние е и Електроенергийният системен оператор, обясни още енергийният експерт. Според нея цената за пренос не е достатъчна да осигури дейността по пренос на електричество. Припомняме, че преди дни стана ясно, че дружеството е поискало двойно увеличение на таксата за пренос на електричество."
    http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iv-dilovska-prihvashtaniiata-za-zelena-energiia-imat-rezon,170626/

    Нередност?
  • 5
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 15
    • + 3

    До коментар [#4] от "BlueWater":

    Пич, не съм ти съученик, че да ми дрънкаш насреща. Стойнев може да не е прав за много неща, но е абсолютно прав, че прекомерното разрастване на ВЕИ бизнеса донесе повече минуси, отколкото плюсове. А, ти си пиши колкото и каквото искаш. После производителите плащат сметката за зелените ви простотии, от Стомана-Перник до най-малкото цехче в осма глуха.

    Нередност?
  • 6
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 1
    • + 10

    [quote#4:"BlueWater"]По разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране през този ценови период (1 юли 2013 - 30 юни 2014 година) 950 млн. лева са необходими за компенсиране на разходите за зелена енергия. Половината от тези средства - 499 млн. лева, трябва да дойдат от продажбата на емисии въглероден диоксид. [/quote]Още миналата година беше ясно, от данните за търговията и спадащите цени на Европейската енергийна борса (European Energy Exchange)ЕЕХ, че тези 499 млн. лв. от продажба на емисии въглероден диоксид са АБСОЛЮТНА УТОПИЯ!
    Това беше една УМИШЛЕНА манипулация с ЕДНА цел, неоправдано икономически НАМАЛЯВАНЕ ЦЕНАТА на електроенергията!

    Лесно предвидих, без да съм специалист, че приходите от продажбата на 11 980 500 квоти за емисии въглероден диоксид на България за ЦЯЛАТА 2013г. ще са по-малко от 100 млн. лв.!

    Моля, прочетете сами коментарът ми направен на 10 юли 2013г.
    http://www.dnevnik.bg/2100687/#comment-4

    Нередност?
  • 7
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 1
    • + 8

    [quote#5:"Да, ама не"]Стойнев може да не е прав за много неща, но е абсолютно прав, че прекомерното разрастване на ВЕИ бизнеса донесе повече минуси, отколкото плюсове.[/quote]Можете ли да подкрепите с факти, цитати и ЧИСЛА, вашето и на пощальона-лъжец твърдение? Колко ТОЧНО лева са тези "минуси" и "плюсове"?

    Грешите и то МНОГО, заблуден от манипулациите на другарите от БСП, ДПС и Атака.
    Моля прочетете тази статия в "Капитал"

    Кой всъщност вдига цената на тока?
    Зелената енергия все още не е основната причина за поскъпването
    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/06/08/1842795_koi_vsushtnost_vdiga_cenata_na_toka/

    Нередност?
  • 8
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 8
    • + 4

    До коментар [#7] от "BlueWater":

    Да разбирам ли, че сте инвеститор във ВЕИ проект? Само с това или с членство в еко партия или организация мога да си обясня пламенната ви защита за сектора. Факт ли е, че блок и половина еквивалент бяха присъединени- факт е. Факт ли е, че АЕЦ Козлодуй неведнъж е била третирана несправедливо от ЕСО заради приоритетното изкупуване на ВЕИ мощности- факт е. Не ме разбирайте погрешно, уважавам възгледите Ви, просто считам, че прекалихме с ВЕИ подкрепата. Казвам го като човек, чийто среден бизнес е потърпевш

    Нередност?
  • 9
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 3
    • + 10

    [quote#8:"Да, ама не"]Факт ли е, че блок и половина еквивалент бяха присъединени- факт е.[/quote]Това не е факт, а елементарна манипулация, защото 1500MW мощност на АЕЦ НЕ е равна на 1500MWр мощност на ВЕИ.

    Един реактор на АЕЦ с мощност 1000MW работи през над 90% от 8770-те часа в една година и то на пълна мощност и произвежда 8770 * 0.9 = 7893MWh електроенергия.

    Едина група от ФЕЦ с мощност 1000MWр на географската ширина на България произвежда, ако не го ограничават редовно до 60%, средно 1000-1100MWh годишно, сетете се сами защо.

    Следователно един реактор на АЕЦ с мощност 1000MW е равен по приозвоедено количество електроенергия на
    7893MWh / 1100MWh * 1000MW = 7175MW фотоволтаични мощности.

    Нередност?
  • 10
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 3
    • + 7

    [quote#8:"Да, ама не"]Факт ли е, че АЕЦ Козлодуй неведнъж е била третирана несправедливо от ЕСО заради приоритетното изкупуване на ВЕИ мощности- факт е. [/quote]Не знам какво разбирате под справедливост, но факта е че при намаляване товара на електроенергийната система на България през тази пролет всички ВЕИ принудително се ограничават до 40% или до 60% от максималната им мощност, а двата блока на АЕЦ Козлодуй се ограничават на 80% от мощността им и то не винаги.

    Нередност?
Нов коментар