🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел: Не изполвайте лицензите на ЕРП с политически цели

С приближаването на изборите растат слуховете за "костинбродски сценарий"

На 15 май се очаква регулаторът да вземе решение дали да отнеме лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".
На 15 май се очаква регулаторът да вземе решение дали да отнеме лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".
На 15 май се очаква регулаторът да вземе решение дали да отнеме лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
На 15 май се очаква регулаторът да вземе решение дали да отнеме лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С наближаването на поредния краен срок за решението за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества, и а на изборите зачестиха спекулациите, че този път решение ще има и то няма да е в полза на компаниите. Това предизвика отново реакция в Европейската комисия, която за пореден път предупреди казусът да не бъде използван за политически цели.

На 12 май ЕРП-тата трябва да представят в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) становищата си по жалбата на Националната електрическа компания (НЕК), заради която беше открита процедурата. Три дни по-късно, на 15 май, се очаква регулаторът да вземе решение дали да отнеме лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", или отново да отложи окончателното решение. Заради идващите избори все по-често се спряга и сценарий, в който лицензите могат да бъдат отнети с предизборни цел, за да мобилизират електората на БСП.

Официално от управляващите

На журналистически въпрос премиерът Пламен Орешарски отрече правителството да оказва натиск върху ДКЕВР и за пореден път заяви, че ЕРП-тата трябва да спазват законите. По думите му в момента, в който ЕРП-тата влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата, която тече за отнемане на лицензите. "Ако те не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще отнеме лицензите", добави той.

Малко по-късно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отрече съдбата на лицензите на ЕРП-тата да е предрешена. Според него в момента те били изрядни към НЕК, но трябвало да върнат прихванатите по-рано суми от държавната компания. ЕВН и "Енерго-про" бяха принудени в началото на годината да не заплащат за получената от НЕК електроенергия, тъй като тя пък не ги компенсираше за изкупуваната от тях зелена енергия.

Реакцията на Брюксел

Говорител на Европейската комисия напомни пред "Капитал", че комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изпрати писмо на министър Стойнев, в което изразява своето притеснение по въпроса с лицензите на ЕРП-тата и по отношение на липсата на реформи в сектора на електроенергетиката въпреки препоръките на Европейската комисия и Световната банка от миналата година. От ЕК също така коментираха, че въпросът с независимостта на ДКВЕР е бил "остро повдигнат от комисаря Йотингер по време на срещата му с Драгомир Стойнев на 24 април".

"Комисията ще наблюдава ситуацията отблизо и ще предприеме необходимите мерки, ако българското правителство не спази независимостта на ДКЕВР или ако регулаторът не се съобрази със задълженията си, както са детайлно описани от Третия пакет за вътрешния енергиен пазар на ЕС", казаха пред "Капитал Daily" от комисията в сряда по повод съмненията, че отнемането на лицензите може да преследва политически цели. "Ако Европейската комисия стигне до заключение, че има нарушение на европейските правила, комисията ще следва стандартната процедура за разследване на въпроса и започване на процедура по нарушение."

По повод обвиненията, че ЕРП-тата са нарушили методиките на ДКЕВР, от ЕК напомнят, че регулаторът е длъжен да контролира лицензната дейност на енергийните дружества, но "наличието на достатъчна финансова стабилност и ресурси да изпълняват лицензионната си дейност е едно от тези лицензионни изисквания". Последното прехвърля топката отново в полето на ДКВЕР, който всъщност остави ЕРП-тата без средства и ги принуди да прибягнат да прихващанията.

Кой как чете методиките

Проблемът в случая произтича от разминаването между снабдителните дружества и НЕК за това кои регулации трябва да се прилагат. В края на миналата година Върховният административен съд отмени методиката за компенсаторния механизъм, според която ЕРП-тата бяха задължени да изкупуват част от тока от ВЕИ, след което разходите им трябваше да бъдат компенсирани по-късно. Отмяната доведе до това да важи старата методика, според която те трябваше да получават от НЕК парите веднага. Причината да се стигне до това действие от тяхна страна е, че ДКЕВР отказа да ги компенсира през миналата година за направените от тях разходи за периода 2012-2013 г. Това на практика ги лишаваше от средства и "Енерго-про" предупредиха още в края на миналата година, че са принудени да забавят плащания към служителите си.

След като двете енергийни дружества си прихванаха около 360 млн. лв. (а ЧЕЗ пък бавеше плащанията си към НЕК, докато държавната компания не се издължи), НЕК се оплака на ДКЕВР. ЕРП-тата са категорични, че спорът е търговски и трябва да се реши или с диалог, или в съда, но регулаторът не може да се меси.

Повтаря ли се Костинброд

Депутатите от БСП, които "Капитал Daily" попита, нямаха информация да е взето решение процедурата за отмяна на лицензите да приключи преди изборите. Един-единствен каза, че е чувал подобен слух, но също така е чувал и че е "партенка". Повечето твърдяха, че в сектора вече е толкова объркано, че дори представителите в комисията по енергетика в парламента вече са вдигнали  ръце. Социалист с дългогодишен опит в енергетиката коментира, че дори и да има такова решение, то едва ли е взето официално.

Междувременно на лекция в София генералният секретар на Eurelectric Ханс тен Берге посочи, че проблемът с кризата в енергийния сектор не трябва да се решава по време на избори. "В момента се крие проблемът, дава се черна карта на някого и му се казва "Ти си виновен", каза той. От една страна, хората не са доволни от цените на електроенергията, а дружествата трупат загуби. "Ако не се справите с този проблем, ще загубите доверието на инвеститорите. Въпросът обаче трябва да се реши след изборите", добави Тен Берге.

Но ако отнемането стане, и то точно преди изборите, то подозренията за търсене на бърз ефект при гласуването остават. А икономическите загуби и влошаването на бизнес средата ще са дългосрочни.

И Орешарски се среща "тайно" с ЕВН

Пламен Орешарски потвърди появилата се по-рано информация, че на 17 април е имал среща с един от ръководителите на ЕРП-тата заедно с енергийния министър Драгомир Стойнев. По думите му става дума за представители на ЕВН, но единствената дискутирана тема е била каскадата "Горна Арда". На срещата били присъствали и представители на турската Ceylan. Преди това от Министерския съвет отказваха да дадат информация за срещата. "Не съм обявявал много срещи. Включително и тази сутрин съм се срещал с различни представители", каза в сряда пред журналисти Орешарски.

Странното в случая е, че президентът Росен Плевнелиев беше критикуван от проправителствените медии за подобна "тайна" среща месец преди това.
16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 50
    • + 28

    Глупаво е да се отнемат лицензите, защото това ще навреди на имиджа ни, ние не сме Боливия. Въпреки че ДКЕВР не излезе с адекватен механизъъм за компенсация на ЕРП за разходите им за зелена енергия и въпросът беше на оцеляване, всеки трябва да спазва закона. Според мен е недопустим както популизмът на БСП, които трябва да се занимават с повече конвенционална енергия, вместо зелена, така и позицията на Йотингер. Нямаме нужда от скрити заплахи, не сме колония. Жалко е еврокомисар да лобира за близки фирми, които със сигурност му плащат да се обажда.

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 13
    • + 52

    'Пламен Орешарски потвърди появилата се по-рано информация...'
    "Не съм обявявал много срещи..."
    'президентът Росен Плевнелиев беше критикуван от проправителствените медии за подобна "тайна" среща месец преди това'
    ЛИЦЕМЕРИЕ
    ЛИЦЕМЕРИЕ
    ЛИЦЕМЕРИЕ
    ЛИЦЕМЕРИЕ
    ЛИЦЕМЕРИЕ
    ЛИЦЕМЕРИЕ
    ЛИЦЕМЕРИЕ

    Нередност?
  • 3
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 10
    • + 38

    Толкова ли сме тъпи,че все трябва да ни предупреждават.

    Нередност?
  • 4
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 6
    • + 27

    До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

    Очевидно.

    Нередност?
  • 5
    mto avatar :-|
    mto
    • - 8
    • + 50

    До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

    Тъпи сме, че все такива ги избираме да управляват държавата ни.

    Нередност?
  • 6
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 38
    • + 19

    Брюксел се налага кога да се и кога да НЕ СЕ прилага закона в България! Нормално! Чиновнически лобизъм! И проблемът не е в брюксел, а тук, че има кой да им се вързва!

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 16

    Вярно че е добре да се изчакат изборите и новата ЕК.... не е време за резки завой в енергетиката точно сега....
    А и тазе каскада "Горна Арда" се точи вече 35 години, айде накрая стегнете се и я постройте......

    Нередност?
  • 8
    tt60 avatar :-|
    Т Т
    • - 3
    • + 21

    ЕРП-та ли, ВЕИ-ТА ли,Големи търг.вериги и други подобни колонизатори - бой по враговете на народа!!! Нали същият този народ трябва да гласува за нас за да можем ние да го стрижем!

    Нередност?
  • 9
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • - 2
    • + 20

    РЕ-комунизацията у нас е 100% !!!! АТАКА е дори партията на товариш ПУТИН и КГБ у нас !!!! В енергетиката ЕРП-тата са единствените собственици, които НЕ са от червената мафия или под контрола на ГОЦЕ, Путин, Лукойл, серГЕЙ и т.н.ЗАТОВА от над 5 години натискът върху ЕРП-тата е на МАХ !!!! ЕОН видя това преди 3 години и напусна страната !!! Напусна България - страната на червената мафия !!!!! ВИЖДА СЕ : А от 2 години ЕРП-тата не печелят дори за покриване на минимални инвестиции - те са почти на загуба, през фалит !!!!

    Нередност?
  • 10
    shurlaburla avatar :-|
    shurlaburla
    • - 12
    • + 2

    Еми че как няма Брюксел пак да размахва пак пръстче срещу нас и да определя вътрешната политика на страната (както обикновено)? Та нали тия ЕРП-та него хранят, скъпи са му. Интереса клати феса.

    Нередност?
Нов коментар