Три извода от вота

БСП се срина, десният вот се възражда, Бареков доказа, че задкулисието вече разчита и на свои партии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато председателят на БСП Сергей Станишев каза в разгара на протестите срещу правителството, че резултатът от европейските избори ще е показателен за подкрепата за правителството на Пламен Орешарски, едва ли е очаквал да получи шамар като този в нощта на 25 май. Въпреки очакванията на социалистите, че "аморфната маса почитатели на Бойко Борсов" - лидер на основната опозиционна политическа сила и единствена в парламента ГЕРБ, ще се разбяга след една година без власт, това изобщо не се случи. Напротив, първите прогнозни резултати сочат, че ГЕРБ остава първа политическа сила, и то с убедителен резултат пред БСП - разликата се движи между 7% и 9%. Социалистите получиха и две сериозни предупреждения за опасност за стабилността на властта им - тежестта на малкия партньор ДПС се увеличи, а влиянието на националистите от "Атака" не можа да бъде реанимирано дори с крайно русофилство.

Срив на БСП

Според данните на агенция "Алфа Рисърч" към 18 ч. в неделя формацията на Бойко Борисов получава 28.4%, а "Коалиция за България" (под какъвто формат се явява БСП) - 21.6%. Данните на "Галъп интернешънъл" са още по-отчайващи за социалистите - 29.1% за ГЕРБ срещу 19.6% за "Коалиция за България". Измерени в мандати, числата означават - шест евродепутати за ГЕРБ, четири или пет за БСП. Първите по-дълбочинни анализи показват и ерозия на БСП в две групи - тя се оказва едва четвърта политическа сила в сегмента на най-младите избиратели и губи от вота в селата, където сериозно се намесва ДПС. Очакваните гласове за нея са около 500 000.

На "Позитано" 20 предварителните сметки от паралелното преброяване показваха, че получават четири мандата - толкова, колкото имаха и в досегашния мандат на Европейския парламент. Първите им анализи са, че причините за този неочаквано слаб резултат са няколко - конкуренцията на АБВ (получил по-малко от 4%), както и разпиляването на гласовете към Българската левица, която според тях получава близо 3%. Тази партия се отцепи от БСП преди няколко години, като хора около т.нар. ляво движение в партията майка като бившия депутат Иван Генов, покойния вече Илия Божинов решиха, че пътят за тях е самостоятелна формация. Допълнителна помощ Българската левица получи от съдбата, след като в жребия за разпределение на номерата на бюлетините взе номер 1. Не липсват и обвинения за манипулиран и купен вот, за множество нарушения.

Единственото "успокоение" за БСП е фактът, че коалицията около Георги Първанов няма да получи нито един мандат, с което заявките за поява на силна лява алтернатива не се оправдаха. В първите обсъждания в тесен кръг на "Позитано" 20 бяха изчистили една теза, която Сергей Станишев да защитава в следващите дни - че силата на левицата е в обединението и на следващите избори няма кой да ги бие. Намеците ще бъдат, че е възможно да бъде подадена ръка на АБВ и на Българската левица. Председателят на БСП няма основания да се безпокои за първото си място в партията, тъй като на практика вътрешна опозиция няма.

Част от ръководството на социалистите обаче се тревожи от друг интересен факт - силният резултат на ДПС (15.5% според "Алфа Рисърч" и 14.9% според "Галъп интернешънъл"). На "Позитано" 20 подозират, че отчасти това е в резултат на феърплей, договорен между ГЕРБ и ДПС - сближаване според тях видимо в кампанията. ГЕРБ не атакува нито веднъж номинирането на Делян Пеевски на второто място в листата на движението например. Социалистите очакват претенциите на ДПС за парчета от властта да се засилят след изборите, когато е възможно да се стигне и до промени в правителството, като аргумент в полза на позицията на движението ще бъде евентуалната им договорка с ГЕРБ.

Десният вот се възражда

"Очаквахме толкова добър резултат, това е реалната картина", коментира пред БНТ разликата между БСП и ГЕРБ Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Тя обърна внимание и на втория интересен извод от резултатите - по думите й те "доказват, че дясната политическа ориентация в страната е силно изразена". ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) заедно взимат почти една трета от гласовете. РБ получава 6.8% според предварителните данни на "Алфа Рисърч" към 18 ч. и 6.5% според "Галъп интернешънъл", което му осигурява един мандат. Към неделя вечерта не беше ясно дали това означава, че Меглена Кунева, която е водач на листата, ще стане евродепутат, защото избирателите на РБ се очакваше масово да използват възможността за пренареждане на листата. Възможно е това всъщност да е помогнало на блока, защото е повишило активността на десните избиратели - нещо, за което призова бившият председател на ДСБ Иван Костов в кампанията.

При сравнително ниската избирателна активност (и при естествена бариера за влизане в Европейския парламент (ЕП) от близо 6%) - около 2 млн. души, резултатът на реформаторите е повече от успех за тях. Правилата за избор на Народно събрание например изискват минимум от 4% за група от десет народни представители.

Според Бъчварова разпределението на силите на евровота доказва, че представителството в сегашния парламент не отговаря на обществените настроения. Татяна Буруджиева, депутат от БСП, обаче продължава да твърди, че единствената промяна, ако изборите бяха за Народно събрание, щеше да е появата на "България без цензура" (ББЦ) вместо "Атака".

"Пробивът" на Николай Бареков

Новият политик Николай Бареков хвърли огромни средства и усилия в кампанията и получи около 10%, което може би ще е достатъчно за два мандата. На фона на прекомерните разходи, обиколките из страната, концертите на Нешка Робева и т.н. този резултат беше очакван и дава на Бареков някаква легитимна политическа трибуна. Подробният анализ на резултатите в следващите дни ще даде възможност да се види как точно "България без цензура" е постигнала този резултат. Сигурното на етапа е, че като победител на тези избори могат да се чувстват и политическите инженери, които доказаха, че задкулисието вече може не само да влияе на съществуващите партии, но и създава свои.  

Тези три ясни тенденции обаче не правят политическата ситуация по-ясна и предвидима. Резултатите от изборите категорично не правят правителството по-легитимно, но в момента единственото, което може да го свали от власт, е неразбирателство между партньорите в управляващата коалиция. Всеки от тях би тръгнал към предсрочни избори, ако има някаква степен на сигурност, че след тях ще получи повече власт. За БСП, видно от резултатите, такава възможност е много хипотетична. За ДПС това означава договорка с ГЕРБ. Всички останали политически играчи в момента могат да пеят на сцената само като беквокали. Всъщнпост някои ще пеят, други ще крещят фалшиво, но оглушително. 

132 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 39
    • + 322

    Тези изводи бяха ясно на всеки нормален човек предварително. Само че на изборите за парламент ще се лее мн. яко помия, ще се купуват повече гласове, и нещата пак са в ръцете на нормалните хора, ако не излязат да гласуват ще стане лошо.

    Нередност?
  • 2
    comandante avatar :-P

    Извода е ясен !!!
    Много ниска избирателна избирателна активност!
    В България няма политически лидери а само марионетки !
    Народа е отвратен от всички и най-вече от 7 години бедност в EU!
    Купените гласове си казват думата.

    Нередност?
  • 3
    gopeto84 avatar :-|
    Georgi Petrov
    • - 41
    • + 100

    Добър анализ. Браво.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 213
    • + 122

    Логично е БСП като сатанизирана партия, а и на власт да поема негативите на отрицателния вот. Роенето - също я срина. Това е обяснимо и напълно логично, защото стройните редици вече са минало.
    За Бареков също имам обяснение - за електората мисленето не е задължително.
    Необясним ми е зашеметяващият резултат за ГЕБР. Толкова ли не помните? А и тук горе им възлагат някаква мисия да възраждат дясното...
    Кой да възражда дясното?
    Този дето е чел само "Винету", и който докато беше на власт в рамките на няколко месеца ту вдигаше, ту сваляще ставката на ДДС, вдигаше и сваляше през ден пенсионната възраст и ту строеше, ту не строеше Белене!?
    С тази народна воля догодина и вече довеки ще ни управлява ГЕРБ и ДПС. А това е краят...

    Нередност?
  • 6
    sapundzieva avatar :-|
    sapundzieva
    • - 25
    • + 77

    ДПС си опече работата и е втора сила на изборите. Сега въпросът е, ако това бяха резултатите на един национален парламентарен вот, то с БСП или с ГЕРБ ще е коалицията за формиране на мандат?

    Нередност?
  • 7
    boris333 avatar :-|
    boris333
    • - 308
    • + 38

    Браво на ББЦ! Заслужи си гласовете!

    Нередност?
  • 8
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 223
    • + 54

    Пак ще напомня,че вероятно 2/3 от гласовете за РБ са дошли от...изселниците в Турция,гласували за Касим Дал! Та,какво възраждане на дясното ви се привижда?!

    Нередност?
  • 9
    mathilda avatar :-|
    mathilda
    • - 19
    • + 86

    Четвърти извод: ДПС може да стане втора сила.

    Нередност?
  • 10
    noize_le_roc avatar :-|
    noize_le_roc
    • - 36
    • + 131

    До коментар [#2] от "comandante":

    Народът е заблуден, необразован и неинтересуваш се. И докато не започнем да се интересуваме ще си останем кочината на ЕС

    Нередност?
Нов коментар