🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Култът към Станишев

Как лидерът на БСП държи партията, а донякъде и държавата за заложници на амбицията си за самоцелно политическо оцеляване

Сергей Станишев формално запази властта си в БСП, но на практика предложенията му не получиха подкрепа - нито от премиера Пламен Орешарски, нито от Националния съвет на партията<br>
Сергей Станишев формално запази властта си в БСП, но на практика предложенията му не получиха подкрепа - нито от премиера Пламен Орешарски, нито от Националния съвет на партията<br>
Сергей Станишев формално запази властта си в БСП, но на практика предложенията му не получиха подкрепа - нито от премиера Пламен Орешарски, нито от Националния съвет на партията<br>    ©  Надежда Чипева
Сергей Станишев формално запази властта си в БСП, но на практика предложенията му не получиха подкрепа - нито от премиера Пламен Орешарски, нито от Националния съвет на партията<br>    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Сто процента от националния съвет (на БСП - бел. ред.), не 99%, е за смяна на ръководството. И 99% гласуват за оставане на ръководството. Включително и самият Сергей Станишев знае, че той в момента, ако се махне, БСП ще извади по-добър резултат. И другите около него го знаят, само че не виждат собственото си място. И като не видят собственото си място, тогава те държат - седят и се държат за клона."

Така Георги Кадиев описа ситуацията в БСП след краха на съвместното й управление с ДПС. Самият той напусна Народното събрание и националния съвет след бурно заседание на пленума. Реакцията му за отказ от по-нататъшна битка е точно на противоположния емоционален полюс, на който на "Позитано" 20 във вторник беше Сергей Станишев, който също се "държи за клона". Вместо да поеме дори част от отговорността за тежката загуба, той поиска оставката на Пламен Орешарски след три дни и предсрочни избори до края на юли, а завърши изказването си със (само)надъхване - "...за да получим доверието на хората, трябва да се справим с два фундаментални проблема. Липса на самочувствие и увереност в БСП". "Да сложим край на обяснителния режим. Няма успех без самочувствие. Няма успех без самоотвержена битка. Няма такава сугестирана партия", заяви Станишев. За последното очевидно е прав.

Какъв иска да стане Станишев

Когато Сергей Станишев каза, че все още не иска да се откаже от мястото си в Европейския парламент (ЕП), защото държал на първото заседание на групата на левицата в Брюксел на 18 юни да предложи Мартин Шулц за неин председател, не е ясно кого заблуди. Ако се движим по логиката му, със задна дата излиза, че той е трябвало на всяка цена да стане евродепутат, иначе е нямало вариант да номинира или подкрепи някой за ръководител на групата на левицата. Добре че президентът на ПЕС Станишев беше водач на листата на БСП на евровота, защото, ако беше извън избираемата зона от четири места, кариерата на Шулц щеше да е под въпрос.

Няколко дни след твърдението на Станишев Мая Манолова намери за него друго оправдание - оставал временно в Брюксел, за да не наруши юридическата процедура за отказ - както направи Делян Пеевски, като накара ЦИК да вземе решение да го заличи от листата на ДПС, за да може Искра Михайлова да стане евродепутат. Само че от две седмици вече Станишев има възможност да се откаже от ЕП по правилата на Брюксел и все още не го е направил. Преди дни агенция "Пик" дори пусна снимка с пощенска кутия в европарламента на името на Станишев, което означавало, че той дори е подал заявление да бъде регистриран в Брюксел. Ако се задържи там и след 23 юни, обаче ще изпадне в несъвместимост, т.е. ще е принуден да напусне или Народното събрание, или ЕП. Една от по-сложните версии за внезапното желание на Станишев да има предсрочни избори през юли гласи, че председателят на БСП цели българският парламент да се разпусне преди 23 юни и така да не изпадне в несъвместимост. Подобно развитие на ситуацията ще му осигури време (до евентуалното му ново избиране в следващото Народно събрание) да преговаря и за прилична за него позиция в Брюксел.

Очевидно мястото в Брюксел поне засега е изключително важно за Станишев. Още повече че с ината си рискува скандалът да стане публичен, защото някои социалисти твърдят, че при договарянето на позициите в листата на левицата за евровота председателят на БСП писмено е декларирал, че ще се откаже от мандата си в ЕП. Възможно е и това да стане, но едва след като Станишев подреди другите части от пъзела на личната си кариера - какво ще стане с председателското място в БСП, кога ще са изборите за ново Народно събрание, кой ще нареди следващите листи за парламент и др. Дотогава той ще държи в неизвестност партията и ще хвърля все по-екзотични и на пръв поглед нелогични идеи за изход от политическата криза.  

При неблагоприятно развитие на ситуацията за Станишев мястото му в Брюксел може изведнъж да му се стори особено привлекателно и да се окаже спасителен изход. Въпреки че все още в някои среди на БСП се твърди, че президентът на ПЕС не се е отказал да се пребори и за позицията на върховен представител за външна политика на ЕС. Първо или едновременно с това в Брюксел трябва да се договорят другите позиции - президент на Европейската комисия, ресорите на комисарите и номинациите от съответните държави и т.н. Засега постът на външния министър е "определен" за представител на европейските леви, може би от нова страна членка, но дали това ще е Станишев?

Дори позицията му в ПЕС отдавна не е толкова стабилна. Показателно е, че в кампанията за евровота българският социалист имаше нищожно международно присъствие - на митинг в Букурещ и на откриването на кампанията на ПЕС в Париж.

Още две причини за избори през юли

Втората причина Станишев да бърза с избори през юли може да се крие във взаимното сугестиране на "Позитано" 20, че БСП има шанс да участва и в следващото управление и по този начин да повлияе за номинацията на новия еврокомисар в ранната есен.

Това обаче едва ли ще е председателят на БСП, още повече че дори и да бъде излъчен от българската държава, той има малки шансове да премине през препитването в Европейския парламент.

Без да си е подсигурил европейска кариера, Станишев няма достоен изход за измъкване от кризата, в която затъва. Той е на път да достигне Жан Виденов като председателя на БСП с най-грандиозен провал. "След катастрофалната загуба на евроизборите единственият мотив, който движи ръководството на БСП, това е стратегия за лично оцеляване. Много бързите избори са елемент от реализацията на тази стратегия", твърди социологът Живко Георгиев пред БНТ. В България Станишев със сигурност ще изгуби мястото си начело на социалистическата партия след поредния провал на изборите, а има и вариант, при който това може да стане още преди тях. В следващия парламент БСП най-вероятно ще се стопи до малка опозиционна групичка в изолация. Въпреки това зам.-председателят на БСП и дългогодишен организационен секретар Димитър Дъбов успокоил пленума във вторник, че партията ще бъде незаобиколим фактор във властта и следващата управленска коалиция ще бъде тройна.

На "Позитано" 20 имат вече примерни изчисления за модела на групата, от който е видно, че в около десетина избирателни района в страната левицата няма да спечели дори и един мандат. В по-големите райони ще има по двама, максимум на места трима народни представители, или общо групата ще наброява малко над 40 души, предимно съставена от водачи на листи. По устав те се определят от председателя и изпълнителното бюро - това е третата и може би основната причина Станишев да настоява за бързи избори. Така ще избегне намесата на местните организации, номинациите по структурите и вътрешнопартийното гласуване за следващите кандидати за народни представители. 

Докога ще търпят Станишев в БСП

Националният съвет на БСП на практика "даде мандат" на председателя да направи точно това, а и да промени състава на изпълнителното бюро и предизборния щаб. Решението беше гласувано във вторник след изтощително осемчасово напрегнато заседание със 118 гласа "за", четирима въздържали се и едва двама против - Светлана Шаренкова и Георги Кадиев. Или както обясни доскорошният депутат - всички в пленума са за смяна на ръководството, но 99% гласуват да остане.

Причините са няколко - вътрешната опозиция не се е консолидирала, има и разногласие дали евентуално ново ръководство трябва да запише на първо място в "заслугите" си провала на следващите избори. Освен това "сработват и други механизми", както твърдят от "Позитано" 20 - кандидатите за избираема позиция в листите или новия състав на бюрото изведнъж се открояват като неочаквано сговорчиви защитници на Станишев. Пример - Корнелия Нинова. Според членове на софийската организация на БСП бившият й председател (и един от малкото останали влиятелни фигури в БСП след изключването на Георги Първанов и Румен Петков) Румен Овчаров е сондирал сред няколко структури евентуалната номинация на Нинова за председател на БСП, след като станало ясно, че предишната му фаворитка Илияна Йотова получава противоречиви оценки. Може би защото от силен вътрешен опозиционер, стана пръв поддръжник на Станишев, когато беше избрана за евродепутат преди пет години. Нинова обаче разочаровала с поведението си на последния пленум, след като започнала "индивидуална предизборна кампания" - тя напусна заместникпредседателското място на парламентарната група, но запази всички останали позиции за разлика от Кадиев например. Опозиционерите на Станишев подозират, че целта й да влезе в новия състав на бюрото, още повече че в същото време публично подкрепи председателя. Очакваше се тя да защити обратната позиция, защото само няколко дни по-рано областният съвет на София-област (на който тя е член) гласува декларация, с която беше поискано на конгрес до няколко седмици да бъде избрано ново ръководство на БСП.

Част от 118-те гласа в полза на Станишев се дължи и на още нещо - близо една трета от членовете на пленума са на работа в апарата на "Позитано" 20, част от тях и на заплата в държавни или общински бордове.   

"С това ръководство и с този лидер БСП е обречена на маргинализация. Има стремеж към власт, но когато е съчетано с немощ, това те превръща в нещо като сериен убиец на политическата си партия", твърди социологът Живко Георгиев. В тази ситуация опонентите на Станишев имат две стратегии - да изчакат катастрофата след предсрочния вот или евентуалното му оттегляне на позиция в Брюксел, или да опитат да сменят председателя още преди изборите, за да направят усилие за някакъв по-добър резултат. Ако вотът е по-късно през 2014 г., има шанс за извънредно заседание на конгреса.

Въпреки че ситуацията на "Позитано" 20 на този етап изглежда безнадеждна, при по-внимателно прочитане на решението на Националния съвет от вторник си проличават негативните настроения срещу Станишев в пленума, дори и при контрола върху него. Първоначалните му предложения - за избори през юли, за оставка на Орешарски до три дни и вот на доверие към него, не попаднаха в крайния документ. Премиерът, който присъства на форума, отмина подканата с мълчание, а председателят на парламента Михаил Миков взе преговорите с ДПС за следващите избори в свои ръце.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 92

    Серго в момента е за партията си това което е тапата за добре разклатена бутилка шампанско !

    Когато изгърми накрая с нея ще се разлети и по голямата част от течността (електората им) !!!

    Нередност?
  • 2
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 6
    • + 93

    Като чета тази статия, и си мисля,че е крайно време червените чукундури не само да говорят, но и да се слушат, а и да разбират какво точно казват, тоест какв е съдържанието на думие.
    Като например да разберат точното значение на думата демокрация, и че тя е общо взето диаметрално противополоцна на диктатура и култ.
    И че преклонението, с;епият и безпрекословен култ към някого епризнк на ниска култура и на доминиране на животинското в човека.
    Колкото човекът е по-изправен и образован, толкова той е по-свободен и критичен - КЪМ СЕБЕ СИ И КЪМ ОСТАНАЛИТЕ!
    А това в БСП не е точно култ, а отчаяни традиционни усилия на шепа за нищо не ставащи хора дазапазят колкото могат повече топлите си меснта и привлегии.
    Защото ако такива като Янаки Стоилов, или Кирил Добрев, или Капутев, или Дъбов няма кого да излъжат, те ще умрат от глад в реалния свят без "партията".
    Както впрочем и самият Станишев...

    Нередност?
  • 3
    wds23355772 avatar :-|
    wds23355772
    • - 71
    • + 11

    Къв култ към Серго. Култ за последно имахме към тикван, който днеска имал РД. И идете вижте какви пожелания, какво дупелизство пада.

    Нередност?
  • 4
    v_l avatar :-|
    v_l
    • - 3
    • + 45

    Бива ли такова шубе да ги тресе да напуснат очевидно ако не потъващ то плуващ срещу течението кораб. Мижитурки !

    Нередност?
  • 5
    mkardjiev avatar :-|
    MMK
    • - 1
    • + 38

    Наблюдаваме агонията му тези дни.

    Нередност?
  • 6
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • - 1
    • + 49

    Яд ме е да чета всеки ден статии за такива като СърГей, Местан, Сидеров и сие политически мижитурки, а съм сигурен, че и на повечето българи им е омръзнало. То нали си нямаме други проблеми, все с тия бокл*ци ще се занимаваме - пусниш телевизор, там са; по радиото - същата работа... Айде стига толкова сте им обръщали внимание, оставете ги неназовани и непотърсени в ъгъла, та по-бързо да ги забравим...

    Нередност?
  • 7
    salvador avatar :-|
    salvador
    • - 1
    • + 48

    Така - червените предатели се смаляват с всеки изминал ден, което е повече от добре за България.После е ред да се закрие ДПС, та да започнат да се случват нещата както трябва в тази държава, защото 25 години все ни мъчат същите, тъй като са вечно във властта.

    Нередност?
  • 8
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 2
    • + 46

    Според мен не може да става и дума за култ - то погледни обекта на преполагаемия култ и смях да те хване.
    Тук според мен става дума за друго - ръководството на БСП е престъпна група създадена с цел набавяне на лични облаги - вижте ги какви посредствени хора са; Станишев, Кутев, Манолова, Миков, Дъбов и т.н. Хвани единия, удари другия.
    Та мерака на тези хора е в рамките на нашето търпение и на гърба на нискообразования, беден и лесен за манипулация техен "твърд" електорат, да се крепат и се облагодетелстват. Ако бяха една идея по-умни, можеха да си преживяват ( е малко по-скромно де) години наред.
    Но глупостта граници няма, дай им на тях нещо грандиозно, нещо помпозно и скъпо, та и техния дял да порасне. И разбира се некадърността в управлението им е някак вродена - не могат и това си е.
    Така или иначе, те на нас са ни вече ужасно скъпи, в прякия смисъл на думата и е редно много време оттук натам, да не им даваме възможност да ни досъсипват.

    Нередност?
  • 9
    istorik avatar :-P
    ISTORIK
    • - 1
    • + 36

    Извън политиката, и Първанов, и Станишев, както - и кликите около тях ще бъдат едно нищо. Господин Никой. Спукан балон. Презерватив втора употреба.

    Станишев-Паднишев, Гумен Речев, Румен-Гумен, Доволен-Недоволен, Болен Лидеров, Ах-Мед-и-Масло Боздуган...

    На тях им се смеят и децата в детската градина, ама тия се мислят за вечни и незаменими.

    Обаче гробищата са пълни с "незаменими" хора.

    Нередност?
  • 10
    dali_da avatar :-@
    dali_da
    • - 3
    • + 25

    Вече не ми се мисли и пише за този демагог и псевдо политик!
    Но и другите - Бойко, Доган, Местан, Волен ... са същата стока!
    Само 100% мажоритарни избори за всички власти, електронен вот и без участие на неграмотни ще ни оправят!

    Нередност?
Нов коментар