🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спасяването на редник Михайлова

Екоминистърът Искра Михайлова става евродепутат, а след себе си оставя куп сериозни проблеми

Делян Пеевски и Искра Михайлова са добри познати отдавна
Делян Пеевски и Искра Михайлова са добри познати отдавна
Делян Пеевски и Искра Михайлова са добри познати отдавна    ©  Надежда Чипева
Делян Пеевски и Искра Михайлова са добри познати отдавна    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Евродепутатството не е самоцел за мен, затова аз искам дълги години да бъда до нашите структури. Отстъпвам мястото си на Искра Михайлова." С тези думи вторият в листата на ДПС на тазгодишните избори за европарламент Делян Пеевски съобщава публично, че не възнамерява да се лиши от присъствията си и сериозната си законотворческа работа в българския парламент. Камерите се преместват върху лицето на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. В изражението й се чете леко стъписване. Може би и леко притеснение. Гордост, едва ли.

После вниманието се прехвърля обратно върху Пеевски и Лютви Местан и неубедителните му обяснения, че ще бъде излъчен за заместник "много, много стойностен министър". Камерите попаднат отново върху новия представител на страната в Брюксел едва накрая, за да увековечат почти трогателната прегръдка на Пеевски, сякаш подаряваща спасението, от което Михайлова толкова силно се нуждае. За публиката ще остане неприятното усещане, че една иначе оправдана смяна в кабинета се превърна в спасение.

Искра Михайлова ще се качи на самолета за Брюксел, оставяйки далече под себе си огромна каша в Министерството на околната среда и водите. По първите две дела срещу страната в сферата на екологията (за Калиакра и за старите сметища, които още са в употреба) вече беше даден ход. До дни се чака и решението, ще бъдат ли замразени милиардите по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Ако страната загуби делата, както се очаква, я заплашват глоби в размер на стотици милиони евро. Спирането на ОПОС пък ще блокира всички проекти за изграждане на пречиствателни станции и регионални депа и до фалити на строители, общини и евентуално дупка в бюджета, тъй като липсата на въпросната инфраструктура ще задейства още наказателни процедури.

В интерес на истината Михайлова е наследник на част от проблемите. Генезисът им датира назад, от ГЕРБ и още от тройната коалиция и предшественика й от ДПС Джевдет Чакъров. Тя самата въпреки имиджа на експерт обаче действа доста неубедително и противоречиво и остави калта да се сгъсти, вместо да я чисти. Това не би трябвало да е изненада, тъй като скандалите около управлението на средства като че ли преследват Михайлова през голяма част от публичната й кариера (виж карето).

Не поглеждай назад

Запознати с работата й като министър описват Искра Михайлова с: "нямам никакви впечатления от нея", "няма с какво да я запомня". Имащите малко по-детайлен поглед пък смятат, че е успяла да се ориентира бързо и да влезе в роля "по даскалски", но "реално трудно може да се разбере какво мисли в действителност". Освен с огромната каша с еврофондовете (виж втория текст) ще запомним Михайлова и с две безпрецедентни чистки.

Голямата метла беше и една от първите задачи, с които се зае министърът още през лятото на миналата година. С едно движение Михайлова обезглави всички регионални екоинспекции, национални паркове и басейнови дирекции. Впоследствие министърът не успя да се обоснове, като излезе със спорни аргументи, че има забавяне на проекти по оперативните програми. Михайлова спести факта, че екоинспекциите работят в много малка степен с пари по фондове, както и че представляват идеални звена за пресяване на бизнес и това ги прави интересни за партийните структури. Месеци след уволненията имената на новите директори показаха бързото овладяване на голяма част от тези структури от политическите кадри на ДПС, а редица от назначенията бяха окачествени като скандални.

Втората голяма метла настъпи през пролетта на тази година и засегна десетки служители, работещи по европейските фондове, и то точно в момент, в който страната трябваше да доказва пред Брюксел, че системите по контрол работят. Причината беше отдавна чакано сливане на дирекции, което дългосрочно може да има позитивен ефект, но моментът беше лошо избран. "Това е все едно да уволниш счетоводителя си по време на финансова ревизия", коментира представител на законодателната власт.

"Едва ли ги е взела тя тези решения, но точно това е проблемът, беше твърде зависима", продължава той. Очакванията за това се породиха още със сформирането на екипа й, след като двама от бившите заместници на Джевдет Чакъров отново заеха съответните постове - Чавдар Георгиев и Атанас Костадинов. И задвижването на старите проекти отпреди години не закъсня. Няколко месеца преди да изчисли, че на страната са й необходими поне 100 голф игрища, зам.-министър Чавдар Георгиев способства за заформянето на един от големите кризисни моменти. Той съдейства за прокарването на общия устройствен план на Царево през съда, положи усилия за защитата му пред обществото и генерира в биографията си немалко викове "оставка". Михайлова остана встрани от скандал, който имаше потенциал да я свали. "Според нас одобряването на ОУП е крачка напред", заяви тя в синхрон с Георгиев и само две седмици по-късно спря действието на скандалния документ под силата на обществения натиск.

Екология нулева

Въпреки връщането на заместниците на Чакъров Искра Михайлова не възприе същата тотално затворена политика. От бизнеса изразиха мнения, че е била "поне диалогична" (макар еколози да коментираха, че обществените обсъждания в сградата на "Мария Луиза" могат да оглавят класациите на едни от най-безсмислените мероприятия). На практика обаче законодателната дейност на министерството беше изключително слаба.

Основният законопроект, който беше прокаран, този за ограничаване изменението на климата, беше явява copy-paste на текста, разработен от предходното министерство. Това може да се третира като приемственост, стига да не се беше стигнало до абсурдния момент, в който въпросният проектозакон, внесен от бившия зам-министър Ивелина Василева и група депутати, беше отхвърлен, за да може да се внесе наново с минимални корекции, този път от новото ръководство на министерството. Близо година не стигна на министъра да прокара промените в Закона за управление на отпадъците, за които настояваше още като председател на комисията по околна среда в предходния парламент и които трябва да улеснят търговците с черни и цветни метали. Това е само част от слабата законодателна дейност на министерство.  Депутати коментираха, че от доста време очакват да им бъде представена и новата Национална програма за управление на отпадъците, изтекла в края на 2013 г. и така необходима предвид това, че срещу страната има дело точно по този проблем. Дори няма смисъл да се говори за водна "реформа", тъй като такава не само не се случи, но беше върната обратно. "Имаше заявления, че ВиК секторът ще е основен приоритет не само на МРРБ, но и на МОСВ, но реформата все така не се случва", коментираха депутати. Всичко това обаче Михайлова ще може да наблюдава от удобния стол в Брюксел, където ще следи отблизо и наказателните процедури, които ще започнат да се налагат на България.
 

Безценен опит

Изборът на Михайлова се обясни с голямата й близост с Ахмед Доган и с опита й в структури, управляващи средства. Както "Капитал" вече писа, през 2000 г. регистрираната в централата на ДПС и близка до Ахмед Доган фондация "Институт за изследване на интеграцията", печели проект за 200 хил. евро. Разследване на "Дневник" тогава установи, че имейлът за връзка на бенефициента по проекта е на Искра Михайлова, по това време експерт по подпрограма "Минерва" в Националната агенция "Сократ", през която минава финансирането. Впоследствие ЕС открива нередности и настоява за връщането на парите.

През 2001 г. Искра Михайлова напуска "Сократ" и отива да работи във фондация  "Толерантност", създадена да подпомага кметовете от ДПС при участието по проекти по европейски програми. По време на тройната коалиция е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Основният й ресор е регионалното развитие, а впоследствие отговаря и за оперативната програма. Била е също член на управителния съвет на фонд "Тютюн", както и член на борда на директорите на фонда за подпомагане на общините ФЛАГ.

Източници на "Капитал" от службите за сигурност разказаха преди време, че по време на мандата на тройната коалиция директорът на териториалното звено на ДАНС в София е пуснал сигнал до началниците си, по който е открита разработка за корупция. Причината е, че фирмата "Прайм консултинг", в която до края на 2006 г. съпругът на Михайлова – Станислав Копаров, има дялове, печели проекти за финансиране с европейски средства, включително и такива, управлявани от министерството на Михайлова. Копаров до 2003 г. ръководи Държавния резерв, когато е уволнен, като срещу него в момента има поне две наказателни производства. Делото, което вече трета година прокуратурата не може да направи годно за съд, е работено в Специализираното икономическо отделение на Столичната следствена служба, където за кратко пребивава като следовател Делян Пеевски.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    galla avatar :-?
    Γαλλα
    • - 2
    • + 93

    Марионетка от театъра на Доганас Барабас...:)

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 70

    Послушните се издигат...

    Нередност?
  • 3
    jorosrabskia avatar :-P
    jorosrabskia
    • - 1
    • + 51

    Искра има доста " 4исто " минало ....

    Нередност?
  • 4
    dobrev1 avatar :-|
    dobrev1
    • + 25

    К во става тука ?

    Нередност?
  • 5
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 60

    Това били най-експертните управляващи, нали така? Остава да уточним в какво се изразява тяхната експертност:
    1)Демагогия
    2)Популизъм
    3)Спиране на пари по фондовете
    4)Фалиране на енергетиката
    5)Увеличаване на външния дълг
    6)Манипулиране на вота
    7)Обслужване на чужди интереси
    ...
    ...
    15) Всичко изброено

    (числото 15 е съвсем случайно)
    :-)

    Нередност?
  • 6
    winterbach avatar :-P
    Петър Иванов
    • + 52

    Интересно , какво ще прави в е-парламента тази лежерна женица...

    Нередност?
  • 7
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 48

    В ДПС няма случайни хора,само проверени и послушни на Доган.

    Нередност?
  • 8
    id_1 avatar :-|
    Виктор Флоров
    • + 26

    Даа и сега в момента там акакво се случва и решава около Юлен + Натура..голяма ще е радостта ни от редник Михайлова.Но явно все още е валидна поговорката ,че всеки редник носи в раницата си жезъла на генерал/само ,че не се казва на кой генерал/. При редник Михайлова е "генерала "от ДС Ахмед .

    Нередност?
  • 9
    aleva avatar :-|
    aleva
    • + 47

    При съпруг Копаров в нито една друга държава от европейската общност кариера като нейната не би била възможна. Не говорим за Брюксел въобще. Умът ми не го побира как си ги мислят тези неща и как успяват да ги осъществят. Нивото на корупция е замайващо, а криминалната енергия перпетум мобиле.

    Нередност?
  • 10
    juliasavovauni avatar :-P
    Миша
    • + 26

    До коментар [#6] от "Петър Иванов":
    Ще отговаря за библиотеката на Европарламента. Може би случайно това да разбира. Тя е руски възпитаник. На руска корупция се е научила. Да я видим като библиотекарка.

    Нередност?
Нов коментар