🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой ще наследи Искра Михайлова

Първият сменен министър в този кабинет оставя след себе си каша от проблеми

Делян Пеевски обяви, че се оттегля от мястото в Европарламента, за да влезе Искра Михайлова, с което освободи място в кабинета.
Делян Пеевски обяви, че се оттегля от мястото в Европарламента, за да влезе Искра Михайлова, с което освободи място в кабинета.
Делян Пеевски обяви, че се оттегля от мястото в Европарламента, за да влезе Искра Михайлова, с което освободи място в кабинета.    ©  Надежда Чипева
Делян Пеевски обяви, че се оттегля от мястото в Европарламента, за да влезе Искра Михайлова, с което освободи място в кабинета.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Искра Михайлова все пак ще стане евродепутат, след щедрия жест на Делян Пеевски, който отстъпи мястото си в листата на настоящия министър. Така Михайлова, която беше пета в списъка на ДПС, ще стигне до Брюксел, тъй като движението отбеляза впечатляващ резултат в неделя.

Какво обаче ще се случи в Министерство на околната среда и водите? Там огромната нерешена каша, която Михайлова със сигурност ще е доволна да остави зад гърба си, става все по-лепкава и гъста. Програма "Околна среда" продължава да заплашва бюджета и състоянието на десетки градове в България, като се очаква другата седмица Европейската комисия да излезе с решение какво ще се случи с милиардите левове по програмата. Продължават спорните назначения в паркове и дирекции, предстоят и решения по две дела пред Европейския съд, които България вероятно ще загуби. 

На кого ще бъде връчена тази цялата каша, продължава да не е ясно. На пресконференцията си след изборите, Местан заяви с леко замисляне, че ще бъде "много, много стойностен министър", като по изражението на лидера на ДПС не стана ясно дали той има конкретно име наум и изчаква или още не е мислено по въпроса. Тогава Местан допълни, че новият министър "няма да е партийна номинация, а ще покрива изцяло профила на експерта и това качество ще доминира над партийния признак".

Проблемът е, че няма много опции, които да покриват тези изисквания, а и след изравняването си с БСП, ДПС могат да наложат когото пожелаят за министър в министерство, което традиционно обичат да контролират. "Първоначалната концепция ще претърпи сериозни промени заради неочакваните реалности след изборите", каза депутат от ДПС, в отговор на въпрос кой ще бъде предложен за поста. Той допусна, че предложението за наследник на Михайлова ще е в контекста на други промени в правителството на Пламен Орешарски.

От ДПС съобщиха, че на заседанието на централното оперативно бюро във вторник са обсъждали резултатите от евроизборите, но въпросът за наследника на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова бил отложен за близките дни. От ръководството на движението твърдят, че засега не са обсъждани имена.

Секретарят, заместникът и министърът

Въпреки това в медиите вече се завъртяха няколко кандидатури за първия свободен пост в този кабинет. Като евентуален наследник се сочи началникът на кабинета на Михайлова Цветан Енчев. Според депутати от ДПС, той най-много се доближава до описания по-горе профил. През 2011 г. по време на кметските избори, името на юриста се появи в листата под номер втори на интересната коалиция в София между ЛИДЕР (близка до бизнесмена Христо Ковачки) и ДПС - "Либерален алианс за София". Нейн водач беше Валентин Терзийски, управляващ една част от свързания с Христо Ковачки бизнес. Терзийски беше и едно от имената, спрягани за зам.-министри с ресор енергетика в правителството на Пламен Орешарски.

Сред административните среди сега Енчев е известен по-скоро като сивия кардинал, през който минават важни процеси и решения в министерството. Точно силата му в сянка обаче кара някои да се съмняват, че той ще излезе на светло в толкова тежък момент за ведомството и несигурността за бъдещето на кабинета като цяло.

Зам.-министрите Атанас Костадинов и Чавдар Георгиев са от квотата на левицата, (издигане на последният може само да активизира с нова сила протестите, след действията му около Общият устройствен план на Царево). Последният заместник, който е от редиците на движението – Дин Онбаши, трудно може да се каже, че "покрива профила на експерта", а и е с незавидния към момента ресор – еврофондове. Въпреки това, той също не е изключен като вариант.

Сред най-изненадващите имена, които изскочиха като евентуални претенденти, е това на бившия министър на екологията от правителството на тройната коалиция Джевдет Чакъров. Депутати обаче определят кандидатурата му като по-малко вероятна. Чакъров, известен с огромното количество залежали разрешителни за бизнес, не само няма шансове да получи обществена подкрепа, но и не се радва на големи симпатии и в партийната структура. В предишния парламент ръководството предпочете Искра Михайлова да оглави парламентарната комисия по околна среда, а не Чакъров и това беше разчетено в ДПС като знак за снемане на доверието от бившия министър. В сегашното Народно събрание той е зам.-председател на ресорната комисия, а неин председател до края на април беше Петър Курумбашев от БСП, който също отива в Брюксел като евродепутат (засега).

Досегашната практика е председателят на комисията и министърът да са от различни партии. Слуховете в парламента са, че на мястото на Курумбашев може да застане депутатът от Коалиция за България и бивш кмет на Смолян Дора Янкова.

От експерт до "наш човек"

Така според представители на екологичните среди, кандидатурата ще дойде по-скоро от редиците на под структурите на министерството. Движението успя да назначи огромен брой ръководни кадри в регионалните екоинспекции и басейновите дирекции след чистката, направена от министър Михайлова в тях. Голяма част от тези назначения обаче вече предизвикаха меко казано скептицизъм, тъй като политическия признак надделя над "експертността".

От друга страна, надали има много експерти, които биха се съгласили да поемат тежко министерство в тежък момент, за неопределен период от време и с политическа задача да спасяват "наши общини и хора". Така че най-вероятно пак ще се стигне до банката с "наши хора". 

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    purple_rain avatar :-|
    purple_rain
    • + 53

    Който и да дойде,батака в министерството е толкова голям,че не виждам как може да се справи.

    Нередност?
  • 2
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 2
    • + 57

    Еничарка. Получи си наградата задето помогна да ни държат в кочина където такива като Доган виреят.

    Нередност?
  • 3
    galio avatar :-?
    galio
    • - 3
    • + 30

    До коментар [#1] от "purple_rain":

    Например с ОСТАВКА?

    Нередност?
  • 4
    ver27574675 avatar :-|
    Сара
    • - 2
    • + 17

    Който и да е, няма да е такава катастрофа като нея! Я да не се изцепвам - в опашката на роднини и познати на партиите, може да има и още по-големи катастрофи. Непартиен парламент и експертно правителство - това го искам аз и може би голяма част от негласуващите. Всичките партии да се ометат - докарват си само техни хора, дето ако не са депутати, ще са безработни!И това трябва да го избираме ние без противогаз!

    Нередност?
  • 5
    oyh53308658 avatar :-|
    oyh53308658
    • - 6
    • + 12

    Който и да я наследи,все тая.
    Който и да наследи Станишев,ББ и т.н. , все тая .
    Имаме 6 млн. мишлета и не са се родили котки , способни да ги успокоят .
    "За ,бога ,Братя , ... " Работете "
    Да Работим, не да Стачкуваме.
    И да Учим .

    Нередност?
  • 6
    was.inc avatar :-|
    was.inc
    • - 2
    • + 27

    Да сложат Пеевски на нейно място. Той ще оправи всичко - и гори, и паркове, и градинки...

    Оставка, бе м..... ви!!!

    Нередност?
  • 7
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 15

    [quote#4:"сара"]Непартиен парламент и експертно правителство - това го искам аз и може би голяма част от негласуващите.[/quote]

    "Непартиен" парламент няма как да стане! Какъв да бъде този "непартиен" парламент? От независими депутати?! Това и "всички са маскари" са мантрите на тези, които искат хората да не гласуват, имат интерес от ниска активност! Кои са те? Партиите с твърдо ядро - БСП и ДПС! Това са двете партии, които се страхуват от голяма изборна активност! Най-висока изборна активност до сега имаше при избирането на Иван Костов, Симеон и Бойко. И в трите случая БСП и ДПС бяха натикани в ъгъла!

    "Експертно" правителство е вредно! Това е правителство, за управлението което никоя партия не носи отговорност и не може да бъде наказана за политиката си на следващите избори. Не забравяйте Беров - той бе "експерт"! БСП и ДПС твърдят, че и настоящото правителство е "експертно", защото премиерът не членува в БСП!

    Нередност?
  • 8
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 12

    И малко продължение:

    Никой не е идеален! Но не "всички са маскари"! Или ако са, то някои са по-големи маскари от другите. Това го виждаме сега, вияхме го и при "Тройната Ламя"!

    За мое съжаление аз не мога да гласувам - работя в страна, където няма повече от двама-трима българи, камо ли посолство или консулство. Но призовавам всички, които имат тази възможност - Гласувайте! Няма значение за кого! Гласувайте за "по-малкото" зло, ако искате!

    Нередност?
  • 9
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 10

    До коментар [#4] от "сара":

    ...експертно правителство-това го искам аз и може би голяма част от негласуващите...

    Затуй с доживотна гаранция ще си получавате пожеланото !

    Наслаждавайте се на баш експерта Орешарски и останалите експерти калфи мейд ин ДПС , но да ръсите мозъци и да философствате по големи философи от баш философа на републиката Амет Доан няма да станете !!!

    ПП. А подчертаването на негласуването вече буди само насмешка и съжаление

    Нередност?
  • 10
    ironhorse1 avatar :-|
    ironhorse
    • - 2
    • + 15

    Моят бизнес е точно в екологията ...
    Такова чудо като при първата тройна не може няма да има, но сега с втората тройна леееко се опитват да наподобяват.
    Лично Джевдет Чакъров е поискал 50 милиона евро подкуп от един крупен инвеститор милиардер, и онзи се изнесе на секундата, като бастиса предприятие за 300 милиона евра.
    Въобще не се замисли човека.
    Сега нещата са мааалко по-кротки.

    Схемата е друга ...

    Отива бизнесмен да кандидатства по европроект.
    Почти във всички случаи минава през оценка за необходимост от извършване на ОВОС/ОС.
    Не знам да ли ме разбирате за какъв рекет става дума.

    Нередност?
Нов коментар