Избори кога?

Държавата може да бъде блокирана от хаотичния разпад на управляващата коалиция до края на юли

Вицепремиерът Даниела Бобева излъчва позитивни емоции преди поредния неуспешен вот на недоверие срещу кабинета миналия петък. Тя първо се обърна към ГЕРБ, а после и към ДПС и БСП (на снимката)
Вицепремиерът Даниела Бобева излъчва позитивни емоции преди поредния неуспешен вот на недоверие срещу кабинета миналия петък. Тя първо се обърна към ГЕРБ, а после и към ДПС и БСП (на снимката)
Вицепремиерът Даниела Бобева излъчва позитивни емоции преди поредния неуспешен вот на недоверие срещу кабинета миналия петък. Тя първо се обърна към ГЕРБ, а после и към ДПС и БСП (на снимката)    ©  Анелия Николова
Вицепремиерът Даниела Бобева излъчва позитивни емоции преди поредния неуспешен вот на недоверие срещу кабинета миналия петък. Тя първо се обърна към ГЕРБ, а после и към ДПС и БСП (на снимката)    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хаос. В такава ситуация се озоваха основните политически сили след началото на шумния развод между двете управляващи партии – БСП и ДПС миналата седмица. Още тогава Лютви Местан предложи три варианта за провеждане на предсрочните парламентарни избори – в края на октомври или началото на декември, през пролетта на следващата година или наесен заедно с местните избори. В отговор на предложението му Сергей Станишев изненадващо се обяви за незабавни избори. В изказването си пред членовете на пленума на социалистите във вторник той заяви, че извънредният вот трябва да се проведе до края на юли, а правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка веднага след гласуването на внесения от ГЕРБ вот на недоверие за фискалната политика в петък. Според логиката на Станишев парламентът може да гласува бързи промени в Изборния кодекс, свързани с по-кратките срокове за работата на ЦИК.

Предложението му засили хаоса сред парламентарните формации, които започнаха да пресмятат времето за т.нар. конституционна рулетка - връчването на нови мандати за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев. Основният закон предвижда да се даде шанс на политическата сила с най-голяма парламентарна група – ГЕРБ, на втората – БСП, и на трета - по избор на държавния глава. Ако нито една не успее, следва разпускане на парламента, насрочване на дата за предсрочния вот и назначаване на служебен кабинет.

"Ако мандатоносителят е взел своето окончателно решение, време е за отговорни консултации при държавния глава", каза Лютви Местан веднага след предложението на Станишев. Пленумът на БСП обаче не подкрепи идеята за избори през юли, а даде мандат на председателя си да преговаря за "предсрочни избори без отлагане". По този начин отпадна и "поисканата" оставка на Пламен Орешарски. Позицията на социалистите се измени - те започнаха да обвързват оттеглянето на премиера с предварително договорена дата за избори.  

Предложението на Станишев за незабавен вот срещна подкрепа единствено сред депутатите на "Атака". В сряда сутринта Волен Сидеров се появи демонстративно в парламента с плакат с надпис "Оставка" за правителството и обяви, че иска избори на 20 юли.

Шокът с незабавния вот не се хареса на ГЕРБ, които първоначално искаха оставка на правителството и избори веднага, но после заявиха, че най-удачната според тях дата е 28 септември. Бойко Борисов дори заяви, че ще бави максимално връщането на мандата, за да не се гласува през лятото. Лидерът на ГЕРБ може да мисли дали ще направи кабинет най-много седем дни, но президентът няма срок, в който да му предложи офертата, както и на втората по големина група - в случая БСП. В конституцията пише само, че това става след "политически консултации". Третият път обаче държавният глава връчва мандат в рамките на седем дни и толкова е максималният срок, в който трябва да получи отговор. На практика, ако няма съгласие между политическите сили и президента за дата за изборите, процедурата може да продължи повече от месец.

На теория е възможно предсрочният вот да е през юли, но само при единодушие в парламента и на "Дондуков" 2, а такова няма. Освен личните сметки на Станишев (вижте другия текст), БСП и останалите партии в Народното събрание разбират, че нямат интерес от гласуване през лятото - тогава хората са в отпуски и има риск от ниска избирателна активност. От нея полза биха имали формациите с твърд електорат като БСП и ДПС. Немалка част от избирателите на движението обаче са сезонни работници в чужбина, а в БСП са изтощени и демотивирани. Въпреки това от движението заявиха, че за тях няма проблем изборите да се изтеглят и по-рано, но все пак най-реалистично е да са през октомври. Една от причините е очакването, че може да се наложи актуализация на бюджета. За да стане ясно дали ще има такава, трябва да се изчака с данните за изпълнението на приходите и разходите към полугодието. Началото на октомври обаче не е съвсем подходяща дата за ДПС, защото от 4 до 7 октомври е религиозният празник Рамазан байрам.

Засега като близка до консенсусна дата изглежда 28 септември. За обединение около тази дата намекна председателят на парламента Михаил Миков. Пред БНТ той призна, че е провел по темата неофициални разговори с представители на ДПС и ГЕРБ. Миков отбеляза няколко предимства на по-ранния вот. "На първо място това е бюджетната процедура. Второ е споразумението с Европейския съюз. Трето, всички въпроси, които [следващото] правителство и новоконституиран парламент трябва спешно да решават", заяви той.

Ако тази дата бъде приета от всички парламентарно представени формации, парламентът трябва да се разпусне не по-рано от 28 юли. Темата кога да бъде извънредният вот ще бъде дискутирана на заседанието на КСНС при президента, насрочен за вторник.

Едно е ясно - в очакване на бърз край единствената активност на властта ще бъде разпределение на постове с по-дълъг мандат - членове на Сметната палата, председател на НСИ, търговски аташета, консули и др. И каквото друго разпределение може да се направи.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alex_yordanov avatar :-|
    alex_yordanov
    • + 20

    Най-често задавания въпрос, но без отговор. На никой май не му стиска!?

    Нередност?
  • 2
    slavv avatar :-@
    slavv
    • + 47

    Бобева се обяснява в любов на БСП. За този си жест трябва на минутата да бъде изхвърлена от кабинета!
    Бедна ни Българийо с такива министри!

    Нередност?
  • 3
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 2
    • + 25

    Аз ще ви дам отовора.
    Когато приключат договарянията на кукловодите за гаранции, че които и да са следващите управляващи, те няма НАИСТИНА да преследват престъпниците и престъпленията на поредното управление и чакалите се разберат помежду си кои от тях да хвърлят на тълпите и как да гарантират мълчанието им и късането на опашки.
    Не си ли научихме и разчетохме ако не цялата, то поне най-новата си история?

    Нередност?
  • 4
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 3
    • + 33

    Бобева освен че е грозна, е и безкрайно тъпа п.тка.Понаучила се да говори много и несъдържателно и да клинчи от отговорност, защото каквото я попитат, "не й било в сектора".

    Нередност?
  • 5
    purple_rain avatar :-?
    purple_rain
    • + 26

    Май се оказва,че оставка ще има само когато другаря Станишев и Ахмед Доган решат.

    Нередност?
  • 6
    ppj03316395 avatar :-|
    доктор Арнó Ебé
    • + 17

    Какво точно показва - че ще слагат белезници на БСП и ДПС или че на нея самата ще и слагат?

    Нередност?
  • 7
    mto avatar :-P
    mto
    • + 13

    На снимката - добра компания са се събрали за Централния софийски.

    Нередност?
  • 8
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 13

    Нещо не разбирам автора на тази статия. Какво иска да каже с разсъжденията си кой бил искал/ или не бил искал избори през юли"
    Може би иска да каже, че избори през юли са възможни в рамките на закона?
    Може би иска да каже, че избори през юли е обективно по-добре за страната, за политическата криза или има някаква друга теза?
    Въобще разсъжденията върху абсолютно хаотичните и разнопосочни идеи, плод на тежко разстроения и без туй не особено силен мозък на Серж ми се струват някак безпредметни. Единствения, който "адекватно" откликва на тия наистина хаотични идеи е не по-малко откачения Сидеров, при това и неговите изяви са не по-малко разнопосочни и плод на силно разстроено от загубата съзнание.
    Така че, ако сериозно трябва да се разсъждава, то реда е ясен:
    1.Оставка
    2.Консултация за дата
    3. Служебно правителство
    4 Избори
    От къде накъде, тия болни мозъци, ще обвързват оставката си, като се опитват да ни рекетират, че ще я дадат ако ние им изпълняваме някакви условия - че това е напълно откачено и идиотско като предложение. Разбирам че рекета за тях е нормално явление - без значение дали тях ги рекетира Москва или те рекетират нас, ама за нас така ли е?

    Нередност?
  • 9
    slavv avatar :-@
    slavv
    • + 5

    До коментар [#6] от "ppj03316395":
    Може и като рибарите - да показва риба с колко голямо око е хванала.
    Но всъщност е направила сърце с ръце и го поднася на БСП-то.

    Нередност?
  • 10
    nuralt avatar :-|
    nuralt
    • + 5

    Само едно уточнение или поправка да я наречем. От 4 до 7ми Октомври не е Рамазан а Курбан Байрам ;)

    Нередност?
Нов коментар