🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крехко съгласие за избори до 12 октомври (обновена)

На консултативния съвет при президента ГЕРБ, ДПС, "Атака" и БСП се разбраха да се разберат за "плавен преход към политическа стабилност"

Премиерът Пламен Орешарски си общуваше предимно с председателя на Народното събрание Михаил Миков, докато чакаше да започне заседанието на КСНС. Сергей Станишев запази дистанция.
Премиерът Пламен Орешарски си общуваше предимно с председателя на Народното събрание Михаил Миков, докато чакаше да започне заседанието на КСНС. Сергей Станишев запази дистанция.
Премиерът Пламен Орешарски си общуваше предимно с председателя на Народното събрание Михаил Миков, докато чакаше да започне заседанието на КСНС. Сергей Станишев запази дистанция.    ©  Велко Ангелов
Премиерът Пламен Орешарски си общуваше предимно с председателя на Народното събрание Михаил Миков, докато чакаше да започне заседанието на КСНС. Сергей Станишев запази дистанция.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лидерите на парламентарните партии ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" постигнаха слаб напредък в преговорите за излизане от политическата криза. Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента във вторник приключи с кратко становище, в което единственото по-конкретно нещо е, че се "обединили ...за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие за дата на предсрочните избори в периода от 28 септември 12 октомври".

Какво следва

Останалите формулировки, предшествани от констатациите, че резултатите от евровота не са дали допълнителна легитимност на кабинета, но и негова алтернатива, и че е "нужен плавен преход към политическа стабилност" са доста общи. "Определяне на приоритетни задачи на парламента и изпълнителната власт", "ускоряване на процеса на финализиране на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г.", определяне на ясни принципи и правила за номиниране на еврокомисар, "създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори".

"Ако изразът ["плавен преход към политическа стабилност"] ви се струва стилистично маркиран и отключва асоциации с пресконференцията на ДПС с онзи знаменит четвъртък, чувството ви не е измамно", коментира по-късно в парламента Лютви Местан, председател на движението.

За разлика от друг път всички участници в заседанието в КСНС останаха до края, а президентът дори благодари за конструктивния тон. Съветът продължи близо пет часа. Единствено Волен Сидеров още пред сградата на президентството коментира извън официалното съобщение какво се е случило вътре.

Според Сидеров не е имало конкретика, но е станало ясно, че разминаванията са големи. Сидеров отчете като положителна стъпка фактът, че е определен период за избори, но той твърди, че след това България я чака италиански сценарий - чести избори и нестабилност. Лидерът на "Атака" каза, че Орешарски ще подаде оставка, след като датата за предсрочния вот е определена. Той обаче не знаеше нито кой, нито кога ще инициира следващите консултации, още повече, че и Сергей Станишев, и Лютви Местан предупредили, че ще пътуват. Освен това не е ясно дали ще се проведат в Народното събрание или в президентството. Сидеров беше категоричен единствено за това, че форматът няма да се разширява т. е. няма да бъдат поканени представители на Реформаторския блок или "България без цензура".

Темата за "Южен поток" не е обсъждана в детайли, нито приоритетите, около които могат да се обединят партиите в оставащите дни на парламента и правителството.

В изявление пред медиите в Народното събрание и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разказа, че премиерът Пламен Орешарски не е отговорил конкретно на въпросите му за проекта "Южен поток", както и за гаранциите за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". "Той включително стигна дотам да ми каже, че не е чел пълномощното и какво точно сме отказали да преговаряме ние в ЕК, по-точно сме дали те да преговарят [за "Южен поток"], но не бил чел пълномощното, не чел договора, не чел това, не чел онова. Не знаел какво пише в рамковото споразумение за седми реактор – тепърва ще чете", заяви Борисов цитиран от агенция "Фокус". Според него Орешарски "няма как да не ги е чел, но може би са толкова нелицеприятни, че не посмя да ни каже".

В началото на заседанието президентът Росен Плевнелиев поиска да се оценят рисковите проекти и да се набележат мерки. Той набеляза някои от важните теми - дали е необходима актуализация на бюджета, възможна ли е газова криза заради конфликта Русия – Украйна, какви са рисковете за приходната част на бюджета, проекта "Южен поток". Плевнелиев посочи потенциалната загуба на делото за АЕЦ "Белене" като риск за рязка дестабилизация на финансите на държавата, както и възможността кредиторите на БДЖ да удовлетворят вземанията си, продавайки мотрисите. Според него другите теми, които трябва да се обсъдят, са дефицитите и неразплатените задължения на болници и общини, "както и замразените от Европейската комисия плащания по две оперативни програми".  

Сергей Станишев коментира по-късно, че президентът бил подготвил два проекта на документи - становище и декларация, които далеч надхвърляли пълномощията на институцията и засягали работата на Министерския съвет и парламента. Според него не е редно тези теми да се обсъждат във формата на КСНС.

(Не)словесни сигнали

На "Дондуков" 2 малко преди девет сутринта пристигнаха председателят на БСП Сергей Станишев заедно с председателя на Народното събрание Михаил Миков, председателят на ДПС Лютви Местан, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Премиерът Пламен Орешарски дойде пеша от "Дондуков" 1 заедно с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, а малко по-късно се присъединиха и министъра на финансите Петър Чобанов и на външните работи Кристиан Вигенин. В сградата на президентството е и председателят на ДАНС.

На общата снимка в Гербовата зала направи впечатление, че Сергей Станишев избягваше Орешарски и дори застана най-накрая отляво, въпреки че в началото се озова до премиера в средата. Двамата не бяха забелязани да се ръкуват, министър-председателят си общуваше предимно с Миков, докато Станишев стоеше на метри от тях. По неофициална информация от БСП председателят и премиерът не комуникират от известно време.

Последен дойде в президентството лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който единствен се спря да говори с медиите. Депутатите от националистическата партия по-рано бяха разположени около огражденията пред парадния вход на "Дондуков" 2 с плакати "Избори на 27 юли". Преди седмица те имаха същите плакати пред сградата на парламента, но тогава датата беше 20 юли. Сидеров обясни, че са я променили, защото според тях 27 юли е все още технически възможна за провеждане на вот.

Според него обаче останалите партии в парламента са на път да се откажат или да поотложат изборите. Сидеров дори допусна, че е възможно в състава на действащото Народно събрание да се направи ново правителство с подкрепата на БСП и ГЕРБ. Информацията, с която "Капитал" разполага, не потвърждава преговори между двете формации.

Социалистите очевидно нямат ясна позиция кога трябва да се проведат изборите. След като Сергей Станишев поиска още през юли, пленумът трансформира желанието му в "даване на мандат за преговори за избори без отлагане". От коментар на говорителя на БСП Ангел Найденов след последното заседание на Изпълнителното бюро в понеделник стана ясно, че очакванията на "Позитано" 20 са КСНС да не предложи конкретна дата, а преговорите да продължат във формат без президента Росен Плевнелиев и с участието на извънпарламентарни партии като Реформаторския блок и "България без цензура". 

От своя страна в ГЕРБ считат, че без оставка на правителството заседанието на КСНС е безпредметно.

Недоволни запалиха знамето на БСП

На жълтите павета, в района на площада през президентството, протестиращи запалиха партийното знаме на БСП. Първо го опънаха на земята, заляха с кафе и с боклуци, тъпкаха, а после и го изгориха. Протестният акт беше предаван на живо от bTV. От обясненията на инициаторите стана ясно, че действието им е в отговор на подпалването на знамето на ЕС по време на честванията на 9 май пред паметника на Съветската армия, организирани от левицата.

Поругаването на знамето на БСП предизвика гневни коментари в социалната мрежа Facebook. Журналистът Александър Симов, който беше кандидат за евродепутат от БСП например, написа: "Момчета, къде бяхте преди изборите, бе? Защо се крихте, бе, мама му стара? Достатъчно беше два часа преди вота да го бяхте направили този номер и резултатът от изборите щеше да ви приседне като рибена кост в гърлото на Делян Пеевски".

По-късно БСП излезе и с официална декларация, в която се казва, че "поругаването на символи, горенето на знамена и книги, рушенето на паметници е форма на агресия и фашизъм". "Търсенето на символика с изгарянето на знамето на БСП насажда омраза, ненавист и е груб опит да възвеличаваш себе си, чрез унищожението на другия. Настояваме политическите партии, за които демокрацията е не само дума, да се разграничат от този позорен акт", коментират от "Позитано" 20.    

 

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xzk39309305 avatar :-|
    Иван55
    • - 1
    • + 38

    Евразийската коалиция Сидеров-Станишев ?и Тренчев? търси начин след погрома на изборите да се разтвори в по-неутрална среда. Стискам палци за всички, които не искат това да се случи, в това число и на русофилите, които различават Путин от Пушкин.

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 5
    • + 44

    Явно руснаците имат интерес изборите да са през юли, щом товарищ Сидеров толкова настоява. Те спокойно могат да си затворят посолството тука, Сидеров достатъчно се грижи за руските интереси, и им е нещо като тонколона.

    Нередност?
  • 3
    simeonov_ avatar :-?
    simeonov_
    • + 24

    Много ми е интересно след всичко което се случи,как Станишев и Местан ще постигнат съгласие за една и съща дата за предсрочните парламентарни избори?

    Нередност?
  • 4
    elviejo avatar :-|
    elviejo
    • - 78
    • + 5

    Много ми е интересно, защо са необходими предсрочни избори, след като няма ясна визия кого ще избираме?! Ако пак ще избираме ГЕРБ, по-добре да няма избори, защото това правителство е по-малкото зло, в сравнение с ГЕРБ. Нали ГЕРБ ги свалихме преа февруари 2013 година, а БСП искаме да сваляме сега?! Кого ще избираме - Реаниматорския Блок, Бареков и Братята Цигани (ББЦ) или Кунева-Пръмова?! Никой не е наясно! Ако медиите не обявят ясно, че е време да управлява Атака, излишни са предсрочните избори. Това поне е пределно ясно!

    Нередност?
  • 5
    svetomir avatar :-|
    Svet
    • - 4
    • + 32

    До коментар [#4] от "elviejo":

    Аз ти предлагам да гласуваш за Светльо Витков "Глас Народен". Не ги познавам, но изглеждат по-различни.
    Предполагм, че няма да ти хареса идеята, но не мога да разбера какво хубаво виждаш в това ДПС да управлява България !?!

    Нередност?
  • 6
    chepokalipsis avatar :-P
    chepokalipsis
    • - 15
    • + 18

    Аз ще гласувам за Светльо поради 2 причини:
    1. Парите от субсидията няма да отидат за цигански гласове, а за бира и к*рви.
    2. Знам че нямат шанс да влязат, но ще съм си упражнил гласа и ще повлияе на разпределянето на гласовете.

    Тия избори очаквам да се купуват гласове с кашони. Барека като вкара 3-4 млн. лева за такива и е готов.

    Нередност?
  • 7
    subaru avatar :-|
    subaru
    • - 8
    • + 9

    "На консултативния съвет при президента ГЕРБ, ДПС, "Атака" и БСП се разбраха да се разберат за плавен преход към политическа стабилност"

    "се разбраха да се разберат". Най - плавен ще е прехода към края на мандата на това правителство. Тоест, 3 годишен преход.

    Нередност?
  • 8
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 2
    • + 17

    До коментар [#4] от "elviejo":
    Това е хубавото на днешното време, че човек има право на мнение и може свободно да го отстоява. Но като гледаш оценките на поста си, как мислиш, хората споделят ли твоето мнение, че БСПДПС са по-добро за България от друга реална конфигурация?

    Нередност?
  • 9
    simon40 avatar :-|
    simon40
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#4] от "elviejo":

    По-добре да няма избори нали? Колко удобно. И партии по-добре да няма.. е една може и да оставим. А ГЕРБ ще се върне на власт ако спечели изборите. И ще ге спечели множе би точно заради такива като тебе, които направиха така че в рсвнение с БСП + ДПС, ГЕРБ да изглеждат "чисти" като момина сълза....

    Съдейки по-опорните точки които ви снасят някои хора здраво ги тресе параноята....

    Нередност?
  • 10
    too_many avatar :-|
    Josif Stanislavski
    • - 1
    • + 12

    До коментар [#4] от "elviejo":

    поредния национален морков , вероятно Пуделче малко, което изпитва страх ,че главния Пудел ще наблюдава Парламента само по ТВ-то ...

    Щом не си разбрал ЗАЩО са необходими избори , можеш да отиваш в Москве .. там е за такива като тебе.

    Нередност?
Нов коментар