🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Станишев се спасява в Брюксел

Въпреки всичките си обещания, лидерът на БСП и ПЕС е подал заявление, че напуска Народното събрание. Остава евродепутат

Станишев си тръгва, като оставя зад себе си най-вероятно Михаил Миков да води БСП
Станишев си тръгва, като оставя зад себе си най-вероятно Михаил Миков да води БСП
Станишев си тръгва, като оставя зад себе си най-вероятно Михаил Миков да води БСП    ©  Велко Ангелов
Станишев си тръгва, като оставя зад себе си най-вероятно Михаил Миков да води БСП    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Игра с публиката

Ситуацията е добре режисирана. Станишев съобщи, че е получил писмо от Мартин Шулц, който заявявал желание да "работим още по-тясно", нещо, което изисквало присъствието му в Европейския парламент. Освен това председателят говорил в понеделник с Петър Курумбашев, който трябваше да стане евродепутат, ако Станишев се откаже, както беше обещал. Курумбашев беше толкова убеден в уговорката, че още в кампанията напусна мястото си в българския парламент. От "Позитано" 20 във вторник разпространиха негово изявление, в което се акцентира върху преференциите и случаят 15/15. "Коалиция за България" спечели четири места в ЕП, а след отчитането на преференциите аз съм на пето място в листата", обяснява Курумбашев. Накрая пожелава успех на представителите на левицата в Брюксел.

"Ситуацията е неприятна за него", призна Станишев, но в същото време заяви, че "всеки, койтосе кандидатира за една позиция няма сто процентова гаранция, че ще я спечели".

 

Драмата "Сергей Станишев в Европарламента" изглежда приключи, поне засега. Председателят на БСП и на парламентарната група на "Коалиция за България" е внесъл заявление в деловодството на Народното събрание за предсрочно прекратяване на пълномощията му като народен представител. Това значи, че Станишев все пак отива да поеме мандата си като европейски депутат от 1 юли.

Заявлението е внесено вчера в 17.34ч. - в последния възможен момент, преди препоръчителния срок, след който лидерът на ПЕС би изпаднал в несъвместимост. Мандатът на избраните кандидати за членове на Европейския парламент от България, които заемат друга изборна длъжност, се прекратява 7 дни преди датата на откриване на първото заседание на Европейския парламент, пише в Изборния кодекс.

Това слага точка на вълнуващите БСП и парламента слухове, дали Станишев ще приеме или откаже мястото в Брюксел. Самият той се превърна в цар на неясните отговори, след като си променя мнението многократно през изминалите месеци. Първо обяви, че иска да оглави листата на БСП символично, без намерение да става евродепутат. После, след изборния провал на левицата, обясни, че не може да се откаже от мястото, защото държал на първото заседание на групата на левицата в Брюксел на 18 юни да предложи Мартин Шулц за неин председател (доста смешно извинение, от всяка гледна точка). Преди седмица лидерът на ПЕС оповести пред български репортери, че възнамерява да води преговорите с ЕНП за новата Европейска комисия. Малко след това, пред "Капитал" новият лидер на групата на ЕНП в парламента Манфред Вебер отрече това, като заяви, че само Шулц е негов преговорен партньор и "това е много добро развитие".

Във вторник, след заседание на Изпълнителното бюро, на което информирал ръководството на БСП, Станишев пак обясни "новата си роля" с европейските ангажименти. "Както добре знаете, оглавих листата на БСП за евровота като знак за лидерство и поемане на отговорност, а не за да стана евродепутат. Новата ми роля е заради ситуацията след евровота", обясни председателят на пресконференция. Той бил допълнително натоварен като президент на ПЕС заедно с Шулц да води преговорите между ЕНП и ПЕС за "новата коалиция". "Чрез мен БСП ще играе важна роля на европейско ниво, процес, който ще продължи седмици и месеци, включително по определянето на посоката за развитие на ЕС", продължи той.

Станишев вероятно ще продължи битката си да присъства в новата ЕК, въпреки че шансовете му за това са минимални. ЕНП според Вебер няма да приемат негова номинация за еврокомисар, а за позицията на върховен представител по външната политика (и отбраната и сигурността), каквито амбиции се говори, че Станишев има, се изисква съгласие от Съвета на страните-членки, което ще бъде изключително трудно постижимо. Така, ако не иска да остане просто евродепутат, Сергей Станишев има само една битка за водене - за зам.председател на ЕП.

Отзвукът тук

"Решението ми не означава, че подавам оставка като председател на БСП. Партията има нужда от промяна и от нова енергия. Вярвам, че тази позиция ще даде нова сила на БСП, нова мобилизация и подем", каза още Станишев и с това разочарова всички, които очакваха следващия му ход да е да посочи приемник начело на партията. 

Ако ходът на Станишев беше вид оттегляне "с достойнство", второто действие трябваше да е свикване на партиен конгрес за избор на нов председател. За консенсусна фигура се счита председателят на Народното събрание Михаил Миков, който на практика от няколко седмици оперативно се занимава с контактите с останалите партии от името на БСП. Съществува и вариант за т.нар. триумвират - Миков, Ангел Найденов и Драгомир Стойнев. Засега обаче такова развитие не се очертава. В БСП ще обсъждат ситуацията в страната на пленум през следващата седмица. Очаква се Станишев да предложи промени в Изпълнителното бюро и в предизборния щаб на партията.

След като вече е ясно решението на българския политик, е интересно какви ще бъдат ефектите от него върху управляващата коалиция в България, въпреки че Станишев заяви и по тази тема - "не оставям правителството". Лидерът на мандатоносителя напуска потъващия кораб и отива в Брюксел, но в София правителството на Пламен Орешарски остава на власт, въпреки изявленията и на двете партии зад него, че ще има предсрочни избори. Към въпроса докога ще продължи да се крепи тази все по-нестабилна конструкция, вече се добавя и въпросът "кой ще я крепи".

Междувременно се засилиха спекулациите, че групи от БСП търсят контакти с представители на ГЕРБ за правителство на националното спасение в рамките на сегашния парламент, от което да бъде изключено ДПС. Технически това е осъществимо, тъй като след оставката на премиера мандатът за съставяне на следващ кабинет се предоставя на ГЕРБ. От опозицията обаче отричат за подобни контакти. Самият Бойко Борисов ги нарече "абсолютни спекулации". "ГЕРБ винаги управлява сам и не влиза в никакви коалиции", каза той пред електронното издание на в."24 часа". Потвърди и предишната си позиция, че ГЕРБ няма претенции към обсъжданите при президента три дати за предсрочните парламентарни избори - 28 септември, 5 или 12 октомври.

83 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • - 1
    • + 155

    Триумвиратите са доказано нестабилни. След тях винаги идва някой Цезар...може Август.... недай си боже Нерон.

    Нередност?
  • 2
    mkutsarov avatar :-|
    Момчи
    • + 246

    Сега трябва да му бавят оставката за да го изхвъллят от Брюксел и после да му я приемат за да го изхвърлят и от тук.

    Нередност?
  • 3
    sider avatar :-|
    сидер
    • - 6
    • + 157

    ,,Междувременно се засилиха спекулациите, че групи от БСП търсят контакти с представители на ГЕРБ за правителство на националното спасение в рамките на сегашния парламент, от което да бъде изключено ДПС. Технически това е осъществимо,,

    Ако ГЕРБ се върже на тази въдица на БСП за правителство на националното спасение помнете ми думата на едни избори никой няма да гласува за тях. Затова никакви преговори с който и да е от БСП или ДПС за уж спасяване на България. Чашата трябва да се изпие до дъното, и за народа че е гласувал за тези две партии и за самите БСП,ДПС, време е да си изпият това което са си надробили.

    Нередност?
  • 4
    dravalanche avatar :-|
    DrAvalanche
    • + 113

    [quote#0:"статията"]Съществува и вариант за т.нар. триумвират - Миков, Ангел Найденов и Драгомир Стойнев.[/quote]Екстра триумвират ще е. Ще бъде наквасен, под чехъл и свободно говорещ

    Нередност?
  • 5
    mkutsarov avatar :-|
    Момчи
    • - 3
    • + 172

    Заради такива пируети хората са отвратени от политиката. За това обаче не е виновна демокрацията. Виновни са късопаметковците, които 2 пъти след 1997 докарват на власт тази лъжлива партия.

    Нередност?
  • 6
    dravalanche avatar :-?
    DrAvalanche
    • - 47
    • + 37

    [quote#0:"статията"],,Междувременно се засилиха спекулациите, че групи от БСП търсят контакти с представители на ГЕРБ за правителство на националното спасение..."[/quote]герб и бсп не ни ли спасяваха достатъчно вече? Нямаме нужда повече от такова спасения.

    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 143
    • + 5

    явно редакцията приема желаното за реално :-) председателят на ПЕСя в качеството си на един от 10-те най-влиятелни политици на ЕС заема мястото си в ЕП. Това бе ясно отпреди година (за който е наясно с измененията в договорите на ЕС), а съновиденията Кристалина Георгиева 'върховен представител за външната политика и сигурността' е виц извиращ от недрата на наш'те пишман интелектУалци и реформисти :-)

    Нередност?
  • 8
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 68
    • + 1

    До коментар [#3] от "сидер": избори ли? за?

    Нередност?
  • 9
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 98

    Че е поражение, поражение е, но ... чрез евентуално повишение! Преди малко написах следното под статията в Дневник, споделям го и тук:

    Това е може би единственият ход на Станишев да изглежда като повишение. Може би се надява от шеф на група в нашия парламент да стане шеф на групата на социалистите в ЕП. Вчера Шулц официално е кандидатствал за шеф на ЕП, и нали толкова жизненоважно беше преди седмица Станишев лично да го предложи за шеф на групата (оказа се временно), сега може Шулц да му върне жеста. А Станишев всичко загуби, загуби 10 пъти избори, загуби (отказали му казват) да стане Министър-председател, загуби (най-вероятно) възможността за Еврокомисар, ПЕС загуби и битката за председател на Еврокомисията, след като неговите другари социалисти са решили (тези дни в Париж) да подкрепят кандидата на ЕНП Юнкер за поста. Въобще, всичко губи Сергейчо, това му е единствената може би възможност за повишение.

    Нередност?
  • 10
    dr_t avatar :-|
    dr_t
    • + 133

    Станишев - Най-големият и страхлив плъх, напускал някога потъващ кораб...
    Време е да се покаже вторият най-голям плъх...

    Нередност?
Нов коментар