🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разпадът в БСП започна от парламентарната група

Зам.-председателят на партията Янаки Стоилов поиска социалистите да гласуват срещу премиера, но беше бламиран

Янаки Стоилов обяви от парламентарната трибуна, че напуска зам.-председателското място в групата на БСП
Янаки Стоилов обяви от парламентарната трибуна, че напуска зам.-председателското място в групата на БСП
Янаки Стоилов обяви от парламентарната трибуна, че напуска зам.-председателското място в групата на БСП    ©  Юлия Лазарова
Янаки Стоилов обяви от парламентарната трибуна, че напуска зам.-председателското място в групата на БСП    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сътресенията в БСП се проявиха най-ярко в парламентарната й група, като в четвъртък дори поставиха в риск подкрепата за правителството. Стигна се дотам зам.-председателят й Янаки Стоилов да предложи на социалистите да не гласуват промяната в кабинета, поискана от Пламен Орешарски - освобождаването на министъра на околната среда Искра Михайлова и назначаването на Станислав Анастасов от ДПС на нейното място.

Скандалът се разрази по време на извънредно закрито за медиите заседание на групата на левицата, минути преди да се стигне до гласуване в пленарна зала. В отсъствието на Сергей Станишев, който от вторник е в Брюксел по дела на ПЕС, Стоилов излязъл с това крайно предложение. Той се ядосал на депутатите от ДПС, че въпреки уговорката с БСП движението подкрепи ГЕРБ в дневния ред на Народното събрание да се включат промени в Наказателния кодекс (НК). Те предвиждат отпадане на давността за престъпления по политически причини от комунистическия режим, включително и в периода на т. нар. Възродителен процес. 

Как се увеличи напрежението

Измененията станаха обект на спор и ден по-рано. Първоначално те бяха прокарани в дневния ред от ГЕРБ и ДПС, но после отложени срещу сделката да бъде отложено и гласуването на ветото върху закона за МВР, за което настояваше БСП. От името на социалистите договорката прие Янаки Стоилов. Той прокара в зала отлагането на ветото, а Александър Паунов от "Коалиция за България" - на НК.

Скандалите със Стоилов започнали още същия ден, когато депутатите от БСП му се нахвърлили, че на своя глава търгува със законопроекти. "Станишев го няма и ти реши на председател да се правиш", викнал му един. Други пък се възмутили, че зам.-председателят затворил дебата за НК, при положение, че от него БСП може да извлече в ползи. "В смесените райони това ни прави като юмрук, имаме си тема за поне два дни парламентарни дебати, както и за кампанията", обяснили му те. Твърди се, че и лично Станишев му вдигнал скандал по телефона.

Ден по-късно, в четвъртък, социалистите и ДПС "върнаха" ветото в дневния ред и с помощта на "Атака" го преодоляха. ГЕРБ обаче поиска и да върне промените в НК, за което получи подкрепата на ДПС, но гласовете не им стигнаха.

На заседанието на групата в четвъртък Стоилов предложил два варианта като контра мерки - БСП да не подкрепи освобождаването на Михайлова и избора на Анастасов, или поне точката да бъде отложена от дневния ред. Той обяснил, че се чувства лично излъган от движението. Възмутени депутати обаче скочили, че единственият потърпевш ще е премиерът. Стоилов пък ги обвинил, че си пазят депутатските места, защото знаят, че не всички от тях ще бъдат в листите за следващия парламент. "Не ти прави чест да говориш така, след като 20 години си народен представител", отвърнала Екатерина Заякова, която е първи мандат депутат.

Явор Куюмджиев пък от своя страна го упрекнал, че ден по-рано Стоилов се е поддал на агресията на Бойко Борисов, който ги заплаши с война, ако не оттеглят ветото върху закона за МВР. "Явно нямаш опит с мутри - като ти размаха пръст, трябва да отговориш с шамар". Стоилов лично го обидил, че явно обича да получава шамари. До крайности обаче се стигнало в разменените реплики между Татяна Буруджиева и Кирил Добрев. Буруджиева подкрепила Янаки Стоилов в бламирането на кабинета, но с друг аргумент. Според нея кандидатът на ДПС не бил подходящ за поста. Добрев обвързал това изказване с упреците, че някои си пазят местата, и подхвърлил нещо в стил, че представителите на гражданската квота (каквато е Буруджиева - бел. ред.) и без това няма да са в следващия парламент. Тя пък се обърнала към него, че е "същият цървул като баща си". Кирил Добрев е силно чувствителен на темата за покойния Николай Добрев и се насочил заплашително към нея. Наложило се Страхил Ангелов да го изведе извън залата, за да го успокои. 

В крайна сметка Стоилов получил само още два гласа в своя подкрепа - на Антон Кутев и на Емил Костадинов. Кутев също счита, че кандидатът на ДПС не е подходящ за поста, и че в оставащите дни от мандата на правителството единственото, което ще се случва, е да му се създава биография.

Бламиран, зам.-председателят на групата не се отказал и тук, а заявил, че си запазва правото да гласува "въздържал се" за промяната в кабинета, но пък му напомнили, че депутатите от БСП били принудени да подкрепят Делян Пеевски за председател на ДАНС, за да не падне правителството, а сега той "се правел на интересен".

В пленарната зала Стоилов пръв поиска да се изкаже, което отново възмутило социалистите, някои от които подхвърлили "ти луд ли си". Той обаче постигна очевидно търсен ефект, като обяви от трибуната, че е бламиран и подава оставка като зам.-председател на групата на БСП.

Какво има на заден план

Показателно е, че Стоилов, Кутев и Костадинов са членове на Изпълнителното бюро на БСП. Според депутати има една тясна група около Станишев, която се опитва от няколко седмица да прокара опорната точка, че правителството и лично Пламен Орешарски са виновни за политическата криза, в която изпадна управлението.

Друго възможно обяснение на поведението на Стоилов е фактът, че до десетина дни се очаква Станишев да предложи промени в ръководството на БСП. Според някои източници от "Позитано" 20 е възможно Стоилов да изгуби мястото си на зам.-председател и да реагира превантивно. Дни след катастрофалните резултати от евровота например той предложи цялото ръководство на БСП да си подаде оставката, но Станишев му отвърна задочно, че "често зам.-председателят не уцелва мястото и времето". 

Дори да не бъде освободен от Изпълнителното бюро, Стоилов може да прецени сам да напусне и този пост, ако иска да има политическа кариера в БСП. Той е зам.-председател на Станишев от 2012 г., но в същото време е лидер на лявото крило и един от отявлените критици. И вероятно е време да избере дали е вътрешнопартийна опозиция или носи отговорността за представянето на социалистическата партия, включително и в управлението, солидарно с председателя.

Шансовете му да обедини около себе си опозицията на Станишев в БСП не са големи. На заседанието на последния пленум, например Кирил Добрев му заявил направо, че единственият начин да подкрепи отново Станишев за председател е, ако Стоилов се кандидатира за поста. 

Преди десетина дни и Корнелия Нинова напусна зам.-председателското място в групата на БСП.

45 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 194

    Надявам се наистина тази паразитна структура да се разпадне окончателно. Исторически доказано е, че в стремежа си да прилапа властта БСП е способна да се коалира с всеки и при всякакви условия, което е изключително вредно за България!

    Нередност?
  • 2
    purple_rain avatar :-?
    purple_rain
    • - 2
    • + 90

    Трябва им тотално обновяване на БСП и очистване от старите компрометирани муцуни,но едва ли е възможно.

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 3
    • + 115

    Тази партия от нагли национални предатели с огромна група глупави и манипулирани наивници трябва да бъде заличена от съда поради нарушаване на законите на България и Конституцията!

    Нередност?
  • 4
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 1
    • + 116

    Тия ме радват все повече. нека самоизяждането започне... сега!!!

    Нередност?
  • 5
    nv avatar :-P
    nv
    • + 126

    "Тя (Буруджиева) пък се обърнала към него, че е "същият цървул като баща си".

    Бооже мили, то по-интересно от турски сериал :)

    Нередност?
  • 6
    black_and_gold avatar :-|
    black_and_gold
    • - 4
    • + 58

    До коментар [#4] от "Черен Гологан":

    И мене! Искам да се разпднат бавно, но сигурно за да се наслаждаваме :)

    Нередност?
  • 7
    nv avatar :-P
    nv
    • - 7
    • + 46

    Спомням си как веднъж преди 20-ина години видях Стоилов (тогава беше на около 30 и му викаха Яначе-Юначе) с жена му в един магазин за дрехи. Суетеше се ужасно за някакъв костюм и жена му каза, "Престани вече, става ми неудобно от тебе!"

    Нередност?
  • 8
    strongest avatar :-|
    strongest
    • + 49

    Може би е бил прав стоилов, че кандидатурата ан ДПС за министър не е добра - поне е бил честен.

    Нередност?
  • 9
    blame avatar :-|
    blame
    • - 3
    • + 66

    Разпад и смрад, смрад, смрад...

    Нередност?
  • 10
    greengoblin avatar :-|
    greengoblin
    • - 1
    • + 64

    помиярите се сръфаха.

    Нередност?
Нов коментар