🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хаосът "Конкурентоспособност" продължава

Съдът замрази решение за спиране на 97 млн. лв по едно от направленията на ОП "Конкуретноспососбност", фирми се готвят да обжалват и от двете страни, МИЕ е в ступор, а крайният срок за договори изтича

Технологичното обновление, което позволява на фирмите да си купят оборудване, е най-популярната мярка по програмата
Технологичното обновление, което позволява на фирмите да си купят оборудване, е най-популярната мярка по програмата
Технологичното обновление, което позволява на фирмите да си купят оборудване, е най-популярната мярка по програмата    ©  Юлия Лазарова
Технологичното обновление, което позволява на фирмите да си купят оборудване, е най-популярната мярка по програмата    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ситуацията в "Конкурентоспособност" - основната програма, по която бизнеса получава евтин ресурс за инвестиции, продължава да се заплита. След като в началото на седмицата ръководителят на програмата Ели Милушева спря подписването на договори за 97 млн. лв. по "Технологична модернизация", вчера Административният съд в София е отменил предварителното изпълнение на решението на Милушева, с което де факто позволява парите към фирмите да тръгнат.

"Не са установени особено важни държавни или обществени интереси, опасност, че може да бъде осуетено или затруднено изпълнението на акта или че от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда", смята съдът. Министерство на икономиката сега ще трябва да докаже пред съда, че има сериозно накърняване на важни обществени интереси поради решения на оценителната комисия.

Решението на съда е в отговор на жалбата на няколко десетки от спечелилите финансиране фирми, организирани от дряновската "ВСК Кентавър Из Динамика" ЕООД. Нейният директор Мариана Печеян е организирала общата жалба още на следващия ден след пресконференцията на Ели Милушева в понеделник. "Очаквам сега да се подпише с нас", коментира тя пред "Капитал". "Смятам, че не е редно спечелили български фирми да бъдат поканени да подпишат и след това парите да бъдат прехвърлени. Сега 142 български фирми се лишават от пари за инвестиции. Ако има нарушители да се накажат само те."

Печеян настоява и за оставката на Ели Милушева и на министър Драгомир Стойнев, като според нея, те са поканили фирмите от резервния списък на "Енергийна ефективност" (където трябва да се разпределят част от 97-те млн.) още на 10 юни да подготвят документи, т.е. две седмици преди формално "Технологична модернизация" да бъде спряна.

Това всъщност, не е единствената вътрешна информация, с която фирма "ВСК Кентавър" изглежда разполага. Интересно е, че в доста подробната жалба на фирмата се цитират вътрешни документи на "Конкурентоспособност", като например доклад за предварителен контрол, до които външни лица не би трябвало да имат достъп. Според жалбата, достъпът е бил в следствие на това, че самата Милушева е предоставила тези документи на консултанти, които са оспорили процедурата по "Технологична модернизация". "Капитал" се свърза с един от тези консултанти, посочени поименно от "ВСК Кентавър" - Любомир Танев, който отрече да има подобни документи.

Не е ясно какво ще предприеме сега министерство на икономиката. От "Конкурентоспособност" не бяха открити за коментар, а други експерти от министерството отказаха да говорят, под предлог че ситуацията е объркана. Твърди се, че утре МИЕ ще излезе с официално решение. Вчера пред "Капитал" зам.-министър Юнал Тасим коментира, че иска отмяната на решението на Милушева, защото е вредно за бизнеса. Самият той не беше информиран предварително за него и заяви, че ще има среща с министър Драгомир Стойнев по въпроса, която трябва да се е провела вчера. Резултатите от срещата също не са известни.

В същото време, някои фирми, които не са били класирани за финансиране, твърдят че имат доказателства за манипулация на резултатите от страна на оценителната комисия и ще заведат свои жалби в съда срещу класирането. Ако това стане, в крайна сметка "Конкурентоспособност" може първо да пусне близо 100-те млн. лв по процедурата, а след това да се наложи да връща част от финансирането, заради съдебно решение или заради одит на български и европейски одитори.

Управляващият орган няма и време - на 30 юни изтича срока за подписване на договори в този програмен период и е възможно при заплитане на ситуацията парите изцяло да бъдат изгубени.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 22

    Хайде сега Местан и Станишев пак да организират митинг в подкрепа на правителството, да се гушкат пред камерите и да обясняват как това е най-доброто и най-експертното управление!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 11

    Спасявайте парите на хората! Ако съдът отмени няколкото отпаднали проекта, които са завели жалби - тях ги плащайте с пари от бюджета, което е по-малката щета от 100 милиона в дерето. Свършете това за последно и се измитайте, защото накрая ще ви намразят и портиерите ви.

    Нередност?
  • 3
    pag avatar :-P
    pag
    • + 8

    Друго си е "експертната" каша - по-гъста и по-воняща от обичайното дори и у нас.........

    Нередност?
  • 4
    mamarinov avatar :-|
    Marinov Martin
    • + 7

    Няма да има никакъв смисъл от това правителство, ако не катастрофират държавата още по-тотално, така, че и най-големите червени олигофрени да разберат, че от комунист не може да се очаква нищо добро.
    Иначе през няколко години ще гледаме същата история - фалиращи банки, спрени еврофондове, корупция на макс и тотален хаос.

    Нередност?
  • 5
    mhi03368479 avatar :-|
    Bate Zozo
    • - 1
    • + 6

    Уникални некадърници са шефовете в МИЕ. Като се започне от консссомолеца и продължи с тази дама с модерната прическа.
    Прическите не са достатъчни, другари и другарки, трябва да има и некъв матриал в кухината под тях!

    Нередност?
  • 6
    high avatar :-|
    bee
    • + 8

    'От "Конкурентоспособност" не бяха открити за коментар, а други експерти от министерството отказаха да говорят, под предлог че ситуацията е объркана.'
    Отврат! Що за некадърници работят там, като не могат да отреагират и да обяснят на обществото какво става? Типично по комунистически- пълно информационно затъмнение по време на кризисна ситуация. да се махат по-бързо, че от дена на ден правят все по-големи поразии.

    Нередност?
  • 7
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • + 5

    От некадърност, или нарочно?! Това е въпросът ... И защо пак и отново?

    Нередност?
  • 8
    kapitan5ko avatar :-|
    kapitan5ko
    • - 1
    • + 5

    Програмата трябва да се спре, до пълната смяна на администраторите, които в момента са в схеми с консултантски фирми !
    Трябва да зададем няколко въпроса на управляващите досега и тези , които се опитват да се домогнат до властта.
    1. Защо в критериите за оценка на проектите няма такива за вече платени данъци с тежест за 1 служител , които да дават основната тежест при формирането на общият сбор ? Финтират ни с "обеми" ,които нищо не означават ,както и обещания за бъдещи периоди и още други хватки ,които позволяват на оценителите да прокарат който и да е проект в комбинация с консултантите .
    Таксите за ЕС се плащат от бюджета ,тоест от фирмите ,които коректно си плащат данъците -печалба ,осигуровки ,ДДС , акцизи и т. н . При усвояването на средствата от ЕС обаче тези фирми нямат предимство ? какъв по хубав повод за възпитание на фирмите ? Бонуси получават тези ,които вече са усвоили проект ,тоест са вътре в схемата ,за което си плащат отстъпвайки проценти , както и за реализиран износ , което пък по принцип се прави от дистрибутори .
    Критерия " вече платени данъци" ще бъде лесно проверим от агенцията по вписване и няма да има нужда от много администратори по програмите.
    При обществените поръчки се използват същите престъпни похвати. Щяха ли фирмите на Пеевски да печелят обществени поръчки при наличие на този критерий ?
    Нека зададем тези въпроси преди да изберем следващите !



    Нередност?
  • 9
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 2

    Тук става дума за 100-на милиона, в земеделието "висят" 1млрд, какво става в околна среда, и другите спрени програми един Господ знае, НЕК-а само 3млрд е влязъл, арбитража с Росатом виси като дамоклев меч, за сметка на това на хоризонта е Белене 2 (визирам ЮП), здравеопазването и НОИ го закъсват като Марко на Косово поле, правосъдието вече е извън всякакви, включително български норми, Зинаида очевидно не можа да направи нищо за новия програмен период с ЕС (така наречената нулева година за нас) и т.н.
    Но за сметка на това, почти успяха да фалират една банка с действия/бездействия, Пеевски и стояшите зад него разиграват прокуратура и МВР като маймуни - страхотни успехи за управляващата тройна коалиция и предлагам, да си ги изберем пак, ама с категорично мнозинство и при едно условия, премиер да бъде само и единствено Орешарски.

    Нередност?
  • 10
    elih avatar :-|
    Елена Христова
    • - 1
    • + 2

    Ако една фирма дължи пари на бюджета (освен ако няма споразумение за разсрочване, което се изпълнява) не може да подпише договор. При подписване на договор, ако не извадиш удостоверение от НАП, че не дължиш - няма договор. И тогава за подписване се кани първата фирма от резервния списък - ако отговаря на това (и други условия) - подписва договор. Ако не отговаря - следващия. Какъв е смисълът да е предимство при оценката, при условие, че резултатът ще е същият - отпада некоректния и се класира следващия най-добър проект.

    Нередност?
Нов коментар