Часът на ДПС

Горчивата ирония е, че движението, излъчило Делян Пеевски за депутат и шеф на ДАНС, отново се позиционира като ключов фактор

Бойко Борисов и Лютви Местан преди консултациите за датата на предсрочния вот
Бойко Борисов и Лютви Местан преди консултациите за датата на предсрочния вот
Бойко Борисов и Лютви Местан преди консултациите за датата на предсрочния вот    ©  Надежда Чипева
Бойко Борисов и Лютви Местан преди консултациите за датата на предсрочния вот    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последните две седмици кабинетът на Пламен Орешарски, създаден с мандат на БСП, изглежда вече изцяло зависим от ДПС. Хаосът в социалистическата партия след поредицата нелогични ходове на лидера й Сергей Станишев, й отреди второстепенната роля да партизанства отвътре. Както и да се бори за овладяването на някоя мандра (или фонд на съвременен език), досега окупиран от хората на Ахмед Доган. В същото време социалистите не могат да бутнат лесно кабинета, тъй като пазят формално тяхното правителство. Но, от друга страна, се опитваха да въвлекат другите политически сили в някаква форма на правителство на националното спасение, което да позамаже погрома, който оставят след себе си. ГЕРБ пък имаха интерес да бавят изборите, за да може горещият картоф на разгарящата се криза да бъде прехвърлен първо от някой друг. А и директна атака срещу ДПС е почти невъзможна, защото движението им е важно като евентуален бъдещ партньор.

Така изведнъж кабинетът на Орешарски се оказа непоклатим до момента, в който ДПС се съгласи да гласува срещу него с БСП или ГЕРБ. Което доведе до парадокса, че без да е мандатоносител, ДПС на практика управлява сама, но друг носи отговорност - лелеяна от позиция за вечния парламентарен балансьор.

Както изглежда, компромисът е по-скоро между ГЕРБ и ДПС. В петък основните политически сили се разбраха дата на изборите да бъде 5 октомври. Партията на Бойко Борисов настояваше за 28 септември, а през седмицата бившият премиер дори лансира варианта 14 септември. Неофициално обаче от ръководството на формацията твърдяха, че най-удобна за опозицията е най-късната дата, определена на КСНС при президента - 12 октомври. Договореният ден за предсрочния вот - 5 октомври, изглежда в интерес на ДПС, защото съвпадат с мюсюлманския празник Курбан байрам, който е от 4 до 6 октомври, когато се очаква в България да дойдат много изселници от Турция. 

Параграф 22

След като Сергей Станишев поиска незабавна оставка на Орешарски и избори в края на юли, БСП изпадна в патова ситуация. Бързите избори бяха по-добрият вариант за председателя на БСП в личен план, защото няма да има време да бъде свикан конгрес, на който да бъде сменен. Датата 5 октомври също го устройва. Поне за известно време ще запази лидерския пост, а и възможността да нареди депутатските листи, така че да си подсигури благодарна група в следващия парламент. В чисто партиен план обаче вотът в началото на октомври не е изгоден за БСП. Първо, защото социалистите ще влязат в предизборната кампания с най-голям пасив от провала на едногодишното управление на Пламен Орешарски и с воюващи помежду си вътрешнопартийни лобита. Разривът с ДПС пък рискува да ги остави без партньор и в изолация в следващото Народно събрание.

За БСП изглеждаше далеч по-изгоден варианта вотът да се отложи максимално във времето, което би им позволило да решат лидерския си проблем и да поизчистят малко имиджа си от провала на сегашното управление. След първоначалния шок от скоростния разрив с ДПС и поредицата неадекватни ходове на Станишев социалистите поуспокоиха тона. Новият председател на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов заяви пред bTV, че партията е готова да "скъси дистанцията с ГЕРБ". "Готови сме да разговаряме с всички политически сили след бързи избори, в това число и с ГЕРБ", каза той. Едва ли бяха случайни и описаните от някои медии в началото на седмицата сценарии за отлагане на вота и договорки за сформиране на ново правителство в рамките на този парламент. Единият беше лансиран от в. "Стандарт" и предвиждаше споразумение между основните политически сили за широко коалиционно управление. Вторият беше развит от електронното издание на в. "24 часа" във вариант "експертен програмен кабинет на БСП и ГЕРБ без ДПС, за срок от една година", за което настоявали европейските партньори на двете партии.

Тези спекулации съвпаднаха по време с деня, в който Станишев обяви пред изпълнителното бюро на БСП, че е избрал да стане евродепутат, а консултациите между партиите за датата на предсрочния вот не се проведоха. Неофициално се твърди, че интерес да лансират спекулации за договорки между ГЕРБ и БСП имат среди от социалистическата партия.

За кратко изглеждаше, че ГЕРБ са се замислили по въпроса, но тази седмица Бойко Борисов отрече достоверността на подобни информации. ГЕРБ също имат интерес от избори в началото на октомври. Първо, защото продължаването на агонията на правителството ще задълбочи още повече кризата в редиците на социалистите, както и в отношенията между БСП и ДПС. Освен това в замяна биха могли да прокарат някои свои законодателни предложения, а и да играят ключовата роля на арбитър в започналата битка между двете партии. И така да държат отворена вратата за някакъв тип подкрепа в следващия парламент.

С други думи, до петък всички декларираха, че са за провеждането на предсрочен вот, но на практика никой няма интерес от скорошни избори.

ДПС имаше интерес от максимално възможното изтегляне на изборите във времето и по още една причина - да се справят окончателно с очерталия се най-голям враг на политико-икономическото лоби в партията в лицето на Пеевски, банкера Цветан Василев. Както и да успеят да си гарантират място, най-вероятно зад кадър, в бъдещата нова конфигурация на управлението на ГЕРБ.

В битката за натрупания по време на последните три правителства икономически ресурс на доскорошния тандем Василев - Пеевски движението използва целия си властови ресурс. Неофициално се твърди, че на страната на Пеевски са минали ключови министри от правителството. Става въпрос за министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на правосъдието Зинаида Златанова. Във войната Пеевски - Василев на страната на неуспелия председател на ДАНС застанал и самият Орешарски. Освен изпълнителната власт в полза на депутата от ДПС са и действията на прокуратурата.

С враг в леглото

А и в това безвремие най-добре се преразпределят държавни ресурси и се замитат следи. Само за последните две седмици кабинетът раздаде милиони. Правят се и назначения - зам. финансовият министър Кирил Желев от квотата на БСП беше заменен от близкия до пловдивския бизнесмен и областен председател на БСП Георги Гергов - Георги Търновалийски. В късния следобед в сряда в деловодството на парламента бяха внесени цели три законопроекта от депутати на ДПС. Промените в единия -  за офшорните фирми, на председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (който в съавторство с Делян Пеевски само преди половин година прокара действащия текст), отнемат публичния достъп до регистъра на собствениците на такива дружества. Така, ако някой е повярвал на уверенията на Цонев, че целта на съвместния им закон с Пеевски е да има прозрачност в собствеността на офшорните фирми, ще остане излъган. Защото, ако това предложение се приеме, няма да се разбере кой е собственик на "Булгартабак" например.

Друг законопроект - за тютюна и тютюневите изделия, под който са се подписали почти половината депутати от ДПС, е свързан с предизборни ангажименти на движението към избирателите им и цели да централизира тази дейност, като се създаде изпълнителна агенция по тютюна. Останалите, отново с вносител Йордан Цонев, прекрояват финансовия регулатор КФН, антимополната и потребителската комисия, сектора за бързи кредити. Депутати предположиха, че бързането с внасянето им накуп е заради предстоящите пазарлъци с БСП кои законопроекти да бъдат приети до края на работата на това Народно събрание, а тактиката е чрез отстъпление от някои да прокарат най-лобистките. Не е изключено обаче внасянето им да е вследствие на вече поети ангажименти към някого. Социалисти коментираха из кулоарите, че движението трябва да намери пари за новата предизборна кампания.

Следващото разминаване между БСП и ДПС се очаква в преговорите по ключовия за социалистите въпрос за номинацията на еврокомисар. От движението не възнамеряват да издигат конкретна кандидатура, но са категорични, че няма да подкрепят Сергей Станишев, ако той бъде предложен за поста.

Вече е очевидно, че социалистите започват лека-полека да влизат във война с доскорошния дългогодишен партньор ДПС. Засега това  включва публични обвинения за провала на управлението към движението. "Берем горчивите плодове от самото съществуване на Пеевски", каза медийният секретар на социалистите Антон Кутев пред "Нова телевизия". Той сподели още, че кандидатурата на депутата от ДПС за председател на ДАНС била "резервен вариант". Иначе Пеевски имал амбиции да бъде вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски. Кутев стигна и по-далеч, като пресметна, че месечната издръжка на охраната на депутата от движението била колкото средната пенсия на пенсионер през целия му живот.

Заедно с публичните "разкрития" на неща от кухнята на управленската коалиция социалистите използват и представителите си в изпълнителната власт, за да отнемат ресурси от ДПС. Докато зам.-министърът на икономиката Юнал Тасим беше в чужбина, заради установени нередности ведомството спря европейската програма "Конкурентоспособност", която беше под контрола на движението (повече на стр. 22). Движението получи и удар в личния му феод - фонд "Земеделие". Чрез смяната на представителите на министерствата, управлявани от ДПС, в управителния съвет на фонд "Земеделие" движението подготвя и смяната на изпълнителния му директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. Засега обаче промяната е блокирана, отново заради намеса на зам.-министри, които остават лоялни на БСП.

Освен че тези удари в безвремието на кабинета "Орешарски" са добре дошли за данъкоплатците, които на живо виждат как се преразпределя държавната баница, по-дългосрочният им ефект ще доведе до трайно влошаване на отношенията между БСП и ДПС. Което вече отваря нови врати.

Хайде пак заедно

От ГЕРБ и ДПС са категорични, че между двете формации досега не е имало среща на ниво лидери освен кафето, което Бойко Борисов и Лютви Местан пиха публично в Кърджали преди евроизборите. Едва в края на тази седмица Бойко Борисов официално каза, че коалиция не е изключена. "Ако е същата ситуация като сега, какво ще правим? Ще оставим БСП, ДПС и "Атака" пак да управляват, така ли?"

Ясно е обаче, че контактите между партиите чрез посредници не са спирали. От централата на ГЕРБ казват, че чрез емисар Делян Пеевски е обещал досъдебните производства на прокуратурата срещу Борисов за Авиоотряд 28 и за смъртта на Тодор Димов-Чакъра да бъдат замразени. Миналата седмица беше предприет още един ход в полза на лидера на ГЕРБ. По предложение на председателя на временната комисия "Мишо Бирата" Йордан Цонев (за проверка и установяване на всички обстоятелства около телефонния разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт) срокът й за действие беше удължен с един месец. Това е второто удължаване на работата на комисията и е твърде вероятно тя да не успее да излезе с окончателен доклад до края на работата на този парламент.

Най-видният сигнал за затоплянето на отношенията между ГЕРБ и ДПС е назначаването на бившия зам. финансов министър и бивш депутат от ГЕРБ Владислав Горанов за изпълнителен директор на Общинска банка. Горанов е известен с близките си отношения с Делян Пеевски. Като зам.-министър на финансите негова среща с депутата от ДПС стана публично достояние чрез снимки в медиите. Срещата беше малко преди да изтече срокът, в който финансовото министерство трябваше да отговори на питането на 11 главни редактори от Съюза на издателите в България в кои банки си държат парите държавните фирми. Към онзи момент КТБ имаше най-голям дял – 35% от депозитите на държавните фирми. Медиите на майката на депутата от ДПС – Ирена Кръстева бяха финансирани от същата банка.

Общински съветници сега твърдят, че кандидатурата на Владислав Горанов за изпълнителен директор на банката е била спусната лично от Борисов. Според тях причината за назначението на бившия зам. финансов министър е, че Делян Пеевски има апетити към Общинска банка. От общината смятат, че целта на ДПС депутата е да изкупи дела на бизнесмена Христо Ковачки и така да влезе в нея. В момента Ковачки води дело срещу Столичната община, която успя да си върне контрола върху финансовата институция. Делото е във ВАС и се точи вече няколко години, но има съмнения, че решението на върховния съд ще е в полза на Ковачки. Така че, ако Пеевски изкупи акциите на бизнесмена и решението на съда е в негова полза, депутатът от ДПС ще сложи ръка върху Общинска банка. Общински съветници са категорични, че, ако това се случи, Горанов ще бъде топлата връзка между лидера на ГЕРБ и Пеевски. Още повече че банката е в процедура на приватизация. За Горанов дори се пазело свободно мястото на финансов министър в евентуален кабинет на ГЕРБ, подкрепян от ДПС. Партията на Бойко Борисов управлява така след 2009 г., макар че тогава на "Синята коалиция" и ДПС бяха дадени доста по-ниски позиции. 

Така се оказа, че ДПС, която с действията си предизвика оставките на две правителства на БСП, сега отново е ключов играч.