🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Терминалният изход на Станишев

Защо лидерът на БСП избра Брюксел пред София и може ли оттам да управлява БСП

В нощта на изборите на 25 май Сергей Станишев нямаше желание да бъде евродепутат, но по-малко от месец по-късно се оказа, че е убеден, че мястото му е в Брюксел<br>
В нощта на изборите на 25 май Сергей Станишев нямаше желание да бъде евродепутат, но по-малко от месец по-късно се оказа, че е убеден, че мястото му е в Брюксел<br>
В нощта на изборите на 25 май Сергей Станишев нямаше желание да бъде евродепутат, но по-малко от месец по-късно се оказа, че е убеден, че мястото му е в Брюксел<br>    ©  Надежда Чипева
В нощта на изборите на 25 май Сергей Станишев нямаше желание да бъде евродепутат, но по-малко от месец по-късно се оказа, че е убеден, че мястото му е в Брюксел<br>    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зад критиките и разочарованието, както и зад окуражителните думи по адрес на решението на Сергей Станишев да предпочете мястото на евродепутата пред това в Народното събрание всъщност стои едно и също нещо. Облекчение, че това е стъпка към някаква промяна на ситуацията в БСП, а и в политиката изобщо. 

В личен план залогът сигурно е преценен като голям, след като Станишев си позволи да предприеме нещо, което, погледнато от какъвто и да е ъгъл, може да бъде определено като срамно. Само анализ, че няма как да стане по-зле, би го принудил да се подложи на няколкодневните подигравки, че е лъжец, че не държи на думата си, че е слабохарактерен и непоследователен, че защитава личния си интерес независимо от цената, която плащат за това странични жертви като Петър Курумбашев например. 

Извън емоциите обаче полуабдикацията на Сергей Станишев от БСП (по коментара на Георги Първанов, лидер на АБВ) е по-скоро добра новина. Лидерът на БСП няма да може да управлява партията ефективно от Брюксел и Страсбург, особено ако успее да получи някой по-висок пост от този на обикновен евродепутат. Това ще означава, че постепенно ще трябва да прехвърли ръководството на формация на някой приемник - формален заместник или ново лице. За отношенията на социалистическата партия с останалите политически сили крачката назад на Станишев пък е разширяване на възможностите за намиране на партньори след евентуални избори, а и преди тях. Постепенно нормализиране на отношенията с ДПС, АБВ, а и комуникация с ГЕРБ.

Най-общо възможните обяснения за хода на председателя на БСП са две - спасително бягство в Брюксел или част от някаква сложна дългосрочна стратегия.

"Плавно контролирано оттегляне"

Така член на Изпълнителното бюро на партията определи решението на Станишев. Според него, въпреки че постъпката му е позорна след всички клетви и обещания, че няма намерение да работи като евродепутат, ситуацията е такава, че за председателя това остава единственият възможен избор. "Виж пред какво е изправен - БСП е мандатоносител, но търпи единствено негативи от работата на правителството, което никой не може да каже колко още ще продължи да работи. Скаран е с коалиционния партньор от ДПС, очевидно парламентът е в последните си дни. В партията се засилват настроенията срещу него - дразни всички, но не можем да го свалим преди следващите избори", е картината пред Станишев според представителя на ръководството. Друг коментира по адрес на председателя - "грешно изиграни козове от негова страна, а можеше да е много полезен в Европейската комисия".

Станишев едва ли се съмнява, че ще попадне отново в следващото Народно събрание, но тогава се очертава БСП да изпадне в глуха опозиционност. А и той си остави отворена и тази възможност, след като, попитан директно докога смята да е евродепутат, отказа да отговори. "Контролираното оттегляне" е в четири стъпки, твърдят от "Позитано" 20 - първата е мястото в Европейския парламент (ЕП), втората - предложени от него промени в Изпълнителното бюро, което се очаква да стане на заседанието на пленума следващата седмица. Ще последват смени и в предизборния щаб, а по време на кампанията за предсрочния вот ще се представи и тества негов приемник, който може да бъде гласуван на конгрес след изборите. "В БСП нещата стават по еволюционен, а не по революционен път", коментира лаконично евентуалното развитие Борислав Гуцанов, който е част от ръководството.

Индикатор за плановете на Станишев ще бъде и предложенията му за формиране на новия екип. Имената засега са само в сферата на предположенията, въпреки че за някои "издигането" е почти сигурно - новият председател на парламентарната група Атанас Мерджанов, председателят на столичната организация Калоян Паргов, председателят на младежкото обединение Вероника Делибалтова. В последните седмици се засилват спекулациите и за министъра на икономиката Драгомир Стойнев, който дори е сред възможните приемници на първия пост в партията. Доскоро се считаше, че сигурният отпаднал ще е зам.-председателят Янаки Стоилов, който и без това е в двойствена роля - едновременно част от ръководството и негова опозиция. Обаче Стоилов е един от четиримата най-близки членове на Изпълнителното бюро до Станишев - той отговаря за посланията на партията, Георги Пирински е другият експерт по публичните политики, които председателят ползва, а Катя Николова му докладва за състоянието на партията, Димитър Дъбов - за всичко в държавата. "А Моника Станишева е рецензент", шегуват се членове на ръководството. Служители от администрацията на "Позитано" 20 разказват, че в последните дни Николова и Дъбов са унили и притеснени.

Кой ще бъде новият кой

Един от вариантите за председателя да посочи кои да си тръгнат е да използва сравнението на резултатите от сегашния вот и този през 2009 г., отново за ЕП. В такъв случай обаче това би ударило ключов човек за структурите - Димитър Дъбов, заради спад от близо 30% от подкрепата за БСП в Шумен. Останалите в черния списък са Евгений Узунов заради над 20-процентен спад в Ловеч и Антон Кутев с -26 процента в Силистра. 

По-важно е обаче кой ще е следващият лидер и дали това ще промени нещо в поведението на БСП. Най-логично изглежда това да е председателят на Народното събрание Михаил Миков - диалогичен, натрупал достатъчно опит, еднакво приемлив за различни кръгове в партията. Оказа се обаче, че е изгубил подкрепа от авторитетното лоби на Румен Овчаров. По-голямата част от силната софийска организация най-вероятно няма да го подкрепи, ако се стигне до гласуване, възможно е да предпочете Корнелия Нинова, за която работят и някои други структури от страната. Засега Станишев не дава никакъв знак кого предпочита, като сред потенциалните му приемници се нареждат и Ангел Найденов, и Драгомир Стойнев, а някои депутати от БСП споменават и за възможност за вид триумвират. "Огледайте се по-широко", обаче казват енигматично членове на Изпълнителното бюро и твърдят, че няма да е нито едно от спряганите имена. Който и да е обаче, най-вероятно ще е много по-отворен и диалогичен от Сергей Станишев, но няма да води БСП преди предсрочни избори, защото изборът му трябва да стане на конгрес.

"Добър план за следващите две години"

Така пък най-близките хора на председателя нарекоха "контролираното оттегляне в четири стъпки". Следващият редовен конгрес на партията, на който трябва да бъде предложен нов лидер, е през 2016 г. Погледнато от техния ъгъл, нещата изглеждат в малко по-различна светлина - нищо не се е променило, освен че Станишев сменя банката в София с тази в Брюксел. Освен че няма намерение да напуска първия пост в БСП, той нямал никакво намерение и да се откаже от председателството на предизборния щаб на партията, т.е. той ще организира и води кампанията, той ще реди листите за следващото Народно събрание.

Спекулациите са, че Станишев забави решението си за ЕП до последно, защото е търсил варианти за измъкване от тежката политическа криза в страната. Един от тях минавал през контакти с ГЕРБ и съставяне на широка коалиция в рамките на този парламент, но е получил отказ. "Нещо не могат да се нацелят с Бойко Борисов", каза депутат, запознат със сондажите, но други твърдят, че това са приказки на "хора от втория ешелон". Никой обаче не изключва подобна възможност след предсрочния вот.  

Изчисленията на "Позитано" 20 са, че ще получат около 60 мандата в 43-ото Народно събрание, което ще ги направи незаобиколим фактор в следващата управленска конфигурация, като дори е възможно при определени условия да са отново партньори с ДПС.

Ако това е целта, Станишев ще се бори с всички сили да предотврати поредното искане за конгрес преди изборите и за неговото отстраняване -  дискусия, която се очаква на заседанието на пленума следващата седмица. Само преди около месец той удържа на натиска успешно, но дали нещо се е променило оттогава - било в персоналната му самооценка за отговорността и вината, било чрез тайни уговорки за оцеляване във властта, най-вероятно ще стане ясно след няколко дни.

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    majorman avatar :-P
    majorman
    • - 1
    • + 109

    ... няколкодневните подигравки, че е лъжец, че не държи на думата си, че е слабохарактерен и непоследователен, че защитава личния си интерес независимо от цената, която плащат за това странични жертви като Петър Курумбашев например.
    +++++++++

    Браво за точното описание на другаря Димитриевич!

    Нередност?
  • 2
    sashkov avatar :-P
    sashkov
    • - 2
    • + 71

    Честито на Украйна!
    Днес - договор за асоцииране, от 1-ви Юли - половин евро депутат ;)

    Нередност?
  • 3
    bora_bora avatar :-|
    bora bora
    • - 1
    • + 78

    "В личен план залогът сигурно е преценен като голям, след като Станишев си позволи да предприеме нещо, което, погледнато от какъвто и да е ъгъл, може да бъде определено като срамно."

    Че то комуниста, срама няма!
    Важното е келепир да има!

    Жалък!

    Нередност?
  • 4
    r.stefanov avatar :-|
    r.stefanov
    • - 3
    • + 61

    И този избра терминал 2. Плъховете първи напускат потъващия кораб.

    Нередност?
  • 5
    ustav avatar :-|
    ustav
    • - 1
    • + 66

    нищо не става от това момче...

    Нередност?
  • 6
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 58

    Да се маха по-бързо от България, че поразиите които направи няма да можем да заличим в следващите пет години.

    Нередност?
  • 7
    niksan1 avatar :-|
    niksan1
    • + 32

    До коментаро (#0 ) :

    И при добро и при лошо желание томата ,, Станишев " може да се раз тяга до облаците ! Ясно е едно - Станишев е мижитурка както в политически , така и в личностен план ! Ясно е , че това лично мен ме устройва чудесно . А само мен ли ?

    Нередност?
  • 8
    jagal avatar :-P
    jagal
    • + 9

    До коментар [#2] от "sashkov":

    То пък една половинка та знае ли се...

    Нередност?
  • 9
    niksan1 avatar :-|
    niksan1
    • + 44

    До коментар [#4] от "r.stefanov":

    Станишко не е плъх, а най-обикновен мишок !

    Нередност?
  • 10
    jagal avatar :-|
    jagal
    • + 40

    Не знам кой му е казал на Станишката, че като се пули така (на снимката) е много готин или секси или изглежда компетентно :), а на мен ми изглежда много глупаво :) и издава това, което всъщност е: една п..ка

    Нередност?
Нов коментар