🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Завръщането на ГЕРБ

Как функционирането на парламента стана зависимо от опозицията и има ли тя интерес да помогне на управляващите за законодателството

Последните дни на парламента са доминирани от интересите на опозицията в лицето на ГЕРБ<br>
Последните дни на парламента са доминирани от интересите на опозицията в лицето на ГЕРБ<br>
Последните дни на парламента са доминирани от интересите на опозицията в лицето на ГЕРБ<br>    ©  Надежда Чипева
Последните дни на парламента са доминирани от интересите на опозицията в лицето на ГЕРБ<br>    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Къде е Миков? Искам спешна среща да кажете какво правим. Нали вчера се разбрахме за програмата на парламента", пита със строг тон Цецка Цачева (ГЕРБ) председателя на групата на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов в кулоарите на парламента в сряда. "А вие защо предложихте промените в Наказателния кодекс? Не може вие да сте отгоре, а ние отдолу", отговаря Мерджанов.

Разговорът между двамата става след 11.30 ч., когато вече е свършила почивката на депутатите и те трябва да продължат заседанието в пленарната зала. Вместо това обаче точно тогава председателят на парламента Михаил Миков присъства на среща с юношески хор от Намибия. Депутати от ГЕРБ веднага го обвиниха, че нарочно го е направил след почивката, за да може БСП да продължи да бави заседанието и така да не може да бъде приета поправката в Наказателния кодекс (НК), която предвижда да няма давност за престъпленията, извършени по времето на комунизма (това включва и периода на т.нар. възродителен процес).

В сряда тактиката на БСП да протака работата достигна завидни висоти. В продължение на три часа народните представители обсъждаха законодателната програма за седмицата, която уж беше уточнена предишния ден на председателски съвет при Миков от лидерите на парламентарните групи. За това време беше счупен рекордът по предложения за закони, които да влязат в дневния ред на заседанията от страна на БСП – цели 18. От ДПС също обвиниха доскорошните си коалиционни партньори в опит за саботаж заради поправката в НК и дори твърдяха, че от ръководството на групата на социалистите са раздавали листчета на депутатите си с името на съответния законопроект, за да станат и да го предложат, въпреки че не са сред вносителите му. 

Това, което взриви обстановката в пленарната зала и накара социалистите да организират бойкот, беше предложението на ГЕРБ в дневния ред да влязат поправките в НК. Според правилника за работа на парламента в първия ден от месеца опозицията може да внася закони директно в пленарната зала. За всички партии в Народното събрание беше ясно, че това ще предизвика скандал, защото предложението да няма давност за престъпленията по времето на комунистическия режим веднъж вече беше обсъждано и създаде конфликти както между БСП и ГЕРБ, така и между социалистите и ДПС.

"Никога, никъде и по никакъв повод не сме обсъждали промените в НК с ГЕРБ, нито те ни казаха предварително, че имат намерение да се възползват от деня на опозицията, за да ги обсъждаме в пленарната зала. "Атрактивни" предложения като това изключват консенсус", коментира за "Капитал" Атанас Мерджанов. На него се пада голяма част от задачата да намери пресечна точка между партиите в парламента за разнопосочните законодателни предложения. Колко е сложно това си пролича и в конкретния случай, за който Цецка Цачева продължава да твърди, че социалистите са тези, които не спазват решенията на председателския съвет. 

ГЕРБ наистина е отгоре

Всъщност предложението на ГЕРБ, което скара депутатите от трите парламентарни групи, само показа патовата ситуация, в която те се озоваха след политическата криза и предстоящото след месец разпускане на парламента. Умишлено или не, с това опозицията се опита за пореден път да вбие клин между двете все още подкрепящи правителството формации. Защото още при предишното обсъждане стана ясно, че БСП ще се противопоставят на това предложение на всяка цена. За ДПС пък приемането на поправката е важна, защото засяга престъпленията по време на т.нар. възродителен процес и отказ от гласуването й би бил директен удар по електората им. ГЕРБ обаче вече е решаващ фактор, след като през седмицата Волен Сидеров обяви, че "Атака" няма да влиза повече в парламента. Така кворумът и по този начин решението дали депутатите ще работят или не, вече не зависи от "златния пръст" на лидера на националистите, а от този на Бойко Борисов. В четвъртък лидерът на ГЕРБ демонстрира нагледно това. Народните представители от ГЕРБ не се регистрираха в пленарна зала и така провалиха заседанието на парламента, а Борисов заяви, че ситуацията ще е такава и опозицията ще влезе само при гласуването на оставката на Пламен Орешарски.

С това на практика парламентарно представените партии не спазиха договорката, постигната по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, да се разберат по приоритетните занопроекти, свързани със синхронизацията на нашето законодателство с европейското, които трябва да бъдат приети до края на този парламент. А след скандалите от тази седмица вече става все по-ясно, че парламентарните партии най-много да опитат да се договарят на парче - за програмата за конкретната седмица, независимо че Лютви Местан предложи нов кръг консултации следващия вторник. Като всяка от тях ще прави това, което й е изгодно. ГЕРБ ще продължи да използва парламентарните процедури и да проваля заседанията на парламента, когато не е "отгоре". Между другото това е стратегията на ГЕРБ още от началото на работата на този парламент. БСП ще трябва да се съюзява в тематични коалиции или с ГЕРБ, или с ДПС, ако иска да прокара спешно някой законопроект. ДПС пък избра друга тактика - депутатите на Местан ударно внасят законопроекти. Само за последните две седмици депутати от движението внесоха в деловодството на парламента шест законопроекта, като особено активен беше председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев с четири. Социалистите ги последваха и от тази седмица народни представители от БСП също започнаха да депозират законопроекти директно в Народното събрание.       

Блокаж

За това поведение на парламентарните партии на финала на този кратък парламент има обяснение и то е свързано с факта, че след обявяването на датата на разпускането на Народното събрание - 6 август, формациите на практика са в предизборна кампания. С напускането на парламента "Атака" се надява да съживи интереса към себе си. Ударното внасяне на законопроекти от страна на БСП и ДПС е свързано с ангажименти, които двете формации са поели към избирателите си по време на предизборната кампания за вота миналата година. Такъв за ДПС е законопроектът за тютюна и тютюневите изделия. Независимо че вероятността той да бъде приет в оставащите три седмици изглежда минимална (от ГЕРБ казват че са "против"), депутати от движението твърдят, че причината все пак да го внесат е, че такова обещание са дали на избирателите си преди вота. Не е изключено "кипежът на парламентаризъм", както подигравателно се изрази депутат от левицата за ударното законотворчество на ДПС и БСП, да е свързано с поемането на лобистки ангажименти към някого.

Пресечната точка между интересите на все още управляващите и опозицията е трудно да се намери и по още една причина - най-голямата парламентарна група, тази на ГЕРБ, няма интерес да помага. Първо, защото гласуването на опозицията заедно с БСП им носи негативи. Прокарването пък на законодателни промени заедно с ДПС поддържа съмненията за договорка за партньорство между двете формации след предсрочните парламентарни избори. Като подкрепата за промените в НК, свързани с възродителния процес, а и тези за банките, минали през правна комисия само с гласовете на ДПС и ГЕРБ. "Нали виждате заглавията на вестниците? ГЕРБ и ДПС срещу БСП. Те се цаливаха, дето викаше баба, на "Орлов мост" една година, сега накрая за една седмица ние да им отнесем всичките пасиви. Айде да си отиват и толкоз", обясни Борисов защо опозицията отказва да крепи кворума.

Позицията му, ако я удържи докрай, въпреки че изглежда безотговорна, има едно предимство - може да предотврати редица скандали. Засега например изглежда невъзможно да бъде преодоляно ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените, свързани с търговските вериги. Ако ГЕРБ продължава с бойкота в пленарната зала, няма как да минат и въпросните противоречиви санкции за критики срещу банковата система. Опасността в този случай обаче е да не се приемат редица ратификации - изисквани по международни договори на България, дори и споразумение със Световната банка, както и евентуална актуализация на бюджета на НЗОК, за която настояват от касата.

Теоретични тематични коалиции

Заради пропастта в доверието помежду им БСП и ДПС са готови да преговарят поотделно с ГЕРБ, за да договорят някакви законодателни решения, а социалистите прибегнаха дори до напусналата парламента "Атака". 

За да прокарат в 12 без 5 промените в Закона за туризма, които облекчават инвеститорите в ски курортите, Дора Янкова и Таско Ерменков са намерили подкрепа сред колегите си от ГЕРБ, които са обещали да подкрепят поправките им. По време на управлението на Бойко Борисов имаше опити за прокарването на такива текстове. Кметът на Банско Георги Икономов от ГЕРБ даже организира протести в полза на приемането им, на които присъстваха Цецка Цачева в качеството си на председател на парламента и тогавашният вицепремиер Цветан Цветанов. Промените обаче бяха оттеглени заради несъгласието на зелени неправителствени организации. Сега от БСП твърдят, че част от депутатите на ГЕРБ са готови да подкрепят текстовете, без обаче да се афишират. На въпроса защо не са потърсили ДПС, неофициалният отговор беше: "Защото са рекетьори." Промените в туризма не попадат в краткия списък на БСП за приоритетните закони, но неофициално групата стои зад тях. Според един от вносителите, Дора Янкова, текстовете имат одобрението на представителите на всичките ски курорти в страната, съгласувани са със съответните министерства, както и с неправителствените организации, които имат отношение. Отразени са и техните забележки. 
БСП обаче ще трябва да преглътне, че една от темите, за които полагаше невероятни (пропагандни) усилия месеци наред - ограничаването на търговските вериги и защитата на българските производители, ще приключи безславно. Ветото върху закона за защита на конкуренцията, наложено от президента, най-вероятно няма да бъде преодоляно, защото за целта са нужни 121 депутати в подкрепа на текстовете. Депутати от левицата твърдят, че в убеждаването на ГЕРБ и Борисов са се включили дори социологът Кънчо Стойчев и председателят на "Произведено в България" Пламен Грозданов, но неуспешно. Получили са витиевато обещание, че при преработката на текстовете някои от предложенията на левицата ще се запазят. Доколкото това не е тема на ДПС, Лютви Местан беше спокоен, че в създалото се положение не е задължително ветото да бъде преодоляно - "когато няма достатъчна политическа воля, нещата просто не се случват", заяви той. "И да има разбирателство по някои закони, като няма по други, се получава същият резултат", обобщи ситуацията за "Капитал" депутатът от БСП Янаки Стоилов, който доскоро отговаряше за законодателството в групата на социалистите, но заради скандалите около текстовете в НК за отпадането на давността за престъпленията по време на комунистическия режим напусна зам.-председателското място. 

С негласното одобрение на БСП седем депутати от левицата предприеха и друг ход, за да се опитат да прокарат скандалните поправки в Закона за енергетиката, свързани с уреждането на статута на газопровода "Южен поток".  Те се подписаха под искане за свикване на извънредно заседание на комисията по енергетика без одобрението на ДПС и ГЕРБ. Надяват се да го насрочат за вторник и на него да гласуват на второ четене промените в закона за енергетиката, за които неотдавна от Реформаторския блок разкриха, че са писани по настояване на Москва. Социалистите твърдят, че имат уговорка с "Атака" също да присъстват въпреки бойкота на пленарните заседания. Този ход изглежда обречен, защото от ДПС твърдят, че няма да подкрепят промени, свързани с "Южен поток". На същата позиция са и от опозицията от ГЕРБ. "Нищо не се опитваме да прокараме. Правим каквото трябва, да става каквото ще", обясни позицията си един от подписалите се Таско Ерменков. 

Очевидно този принцип следват и от ДПС, и от ГЕРБ. Ефектът от цялата суматоха около спешното законотворчество в края на този парламент обаче най-вероятно ще е много шум, скандали, намерения, инициативи в публичното пространство и нула резултат. 

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 36

    Накратко - circus-balkanski.com

    Нередност?
  • 2
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin
    • - 12
    • + 79

    Ако ГЕРБ влезнат и в един различен ден от този на оставката на Наглия ни премиер орешаро, да им изсъхнат ричичките дано.Същото да им се случи и ако се сношат с доганя след изборите.

    Нередност?
  • 3
    daaam avatar :-|
    daam
    • - 10
    • + 42

    Не мисля, че ГЕРБ трябва да влизат в парламента. Пак ще намерят начин да ги прилъжат, сигурно

    Нередност?
  • 4
    rage_against avatar :-|
    Rage Against
    • - 3
    • + 54

    тоя парламент съвсем се напълни с доносници, измекяри, некадърници, крадци, салфетки и всякаква друга измет. боклуците ни превзеха отвътре.

    явно с постоянство трябва да си върнем контрола върху парламента и правителството, а после и съдебната система :)

    една бърза конституционална промяна, изгонване на всички доказани магистрати на мафията и нещата се връщат в нормалното за около 2 години. и мафията отново ще си остане само с концесиите за боклука :)

    Нередност?
  • 5
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 36
    • + 6

    След оставката на правителството и при условие, че управляваща коалиция няма, ГЕРБ стават първа парламентарна сила и от тях зависи функционирането на този парламент. До изборите има много време и ГЕРБ ще носи отговорността за състоянието на държавата. Ако се издънят, може и да не спечелят изборите.

    Нередност?
  • 6
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 7
    • + 49

    [quote#5:"judjuk"]До изборите има много време и ГЕРБ ще носи отговорността за състоянието на държавата. [/quote]

    Слаба ви е опорната точка - отговорността ВИНАГИ я носи мандатоносителя нищо, че изнесе като плъх към Брюксел. А в момента всеки здравомислещ се моли този парламента да не приеме нито един закон така че всеки ден пред който парламентът не работи е добър за България - баси докъде ни докарахте след като се налага да казваме това!

    Нередност?
  • 7
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 2
    • + 34

    До коментар [#3] от "daam":

    Честно казано съм изненадан през последната година колко умело ГЕРБ използваха какви ли не парламентарни трикова, но със стогодишната проститутка не могат да се мерят!

    Нередност?
  • 8
    keepwalking avatar :-|
    keepwalking
    • - 9
    • + 49

    На народен език,казано...

    Дойдоха за една година е*баха майката на държавата ,направиха се на маскари....по скоро не се направиха ами за пореден път припомниха на народа що за свинщина е това БСП...и ся си отиват посрани ,омазани до ушите ...Това е истината....

    Евро-фондовете им спрени,кредитния рейтинг намален,митниците на минус 350 милиона,болниците пред фалит,здравната каса с 500 млн задължения ,НЕК с 3 млрд задължения.....и гордостта им че вдигнали пенсиите с 2,50.....И оная мърда не и знам името ,министъра на регионалното развитие излиза и ми говори че била построила 1350 километра пътища....БОЖЕ господи.....Получава се това че работещите ,и образованите са заложници на една клика от 1 млн души от цигани пенсионери и турци....с 5 клас образование който гласуват за БСП и ДПС....това е истината.......Аре който го чете това..колкото и червен колкото и комунист да си..отречи написаното??

    Нередност?
  • 9
    gll37355838 avatar :-|
    Дундурук
    • - 5
    • + 10

    Команягите ще донесат от 100 кладенеца вода и тинтириминтирита за национално съгласие, за да има кворум и да си прокарат спешните мафиотски законопроекти. Миналото лято ваканцуваха, а сега изведнъж за 20 дена трябва да се приемат "изключително" важни за държавата закони. Европейски пари щели да се губят, стотици хиляди хора очаквали някви спешни промени, сектори щели да рухнат и т.н. и т.н. Но НС е само единият проблем, защото правителството е подготвило още стотици мафиотски далавери до края на мандата. Като пример може да се дадат подаръците от българската природа, които кроят да направят на Цеко.

    Нередност?
  • 10
    andthensome avatar :-|
    andthensome
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#5] от "judjuk":

    Хайде скрийте се някъде и ни спестете грозната си агония?

    Нередност?
Нов коментар