🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без такси при доброволно плащане на частен съдебен изпълнител

Проекти в парламента също предвиждат по-ниски разходи за длъжника

Отпадането на таксата е било изпратено до министър Зинаида Златанова от зам.-председателя на Върховния касационен съд Красимир Влахов
Отпадането на таксата е било изпратено до министър Зинаида Златанова от зам.-председателя на Върховния касационен съд Красимир Влахов
Отпадането на таксата е било изпратено до министър Зинаида Златанова от зам.-председателя на Върховния касационен съд Красимир Влахов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Отпадането на таксата е било изпратено до министър Зинаида Златанова от зам.-председателя на Върховния касационен съд Красимир Влахов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложението на Министерството на правосъдието може да бъде прието бързо, защото изисква само одобрението от Министерския съвет.

В края на мандата си правителство и депутати активно демонстрират грижа за длъжниците - преди дни Министерството на правосъдието е предложило намаление на такси на частни съдебни изпълнители, а депутати от БСП са внесли поредните предложения за законови промени, засягащи хората с просрочени дългове. Министерство на правосъдието предлага длъжниците да не плащат такса върху сумата, погасена в срока за доброволно изпълнение. Това може да стане, ако правителството приеме постановление за допълнение към тарифите на частните съдебни изпълнители. Текстовете са предложени от Министерството на правосъдието и са публикувани в сайта за обществени консултации Strategy.bg, където ще се събират мнения до 11 юли.

В доклада си министърът на правосъдието посочва, че целта е таксите на държавни и частни изпълнители да бъдат уеднаквени. Предложението е било направено още през април от зам.-председателя на Върховния касационен съд и ръководител на Гражданската колегия Красимир Влахов до министър Зинаида Златанова. В публикуваните документи не се посочва правена ли е оценка, каква част от приходите на съдебните изпълнители са от пропорционални такси върху дълговете и каква тежест имат те върху общото оскъпяване на задълженията.

Срокът за доброволно плащане е две седмици, след като съдебният изпълнител отправи покана. В момента няма разлика кога е платен дългът, но при държавните изпълнители изрично е посочено, че в сроковете за доброволно плащане пропорционална такса няма. Засега от МП не са посочили дали ще има някаква компенсация за намаляването – държавните изпълнители получават бюджетна издръжка, за разлика от частните. Предложението на МП може да се приеме бързо, само с решение на Министерския съвет за разлика от проектите за промени в закони. Последният вариант за промени в ГПК е шестият поред за последните месеци – депутати от различни партии са внасяли предложения предимно с мотиви, че искат да защитават длъжниците, но нито един от тях не е минавал дори на първо четене в комисия.

Законодателна активност

Поредното предложение за изменения в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за частните съдебни изпълнители са внесени в парламента на 24 юни от депутатите от БСП Мая Манолова, Мариана Тотева, Смиляна Нитова–Кръстева и Екатерина Заякова. Те са за намаление на такси на изпълнителите, възможност за обжалване на оценки, определяне на минимална продажна цена за вещи и имоти, както и спиране на изпълнителното дело при внасяне на по-малка част от дълга. Подобно на почти всички проекти, внасяни от депутати от управляващите партии, и тези не са публикувани предварително за консултации в портала Strategy.bg. Представители на частните съдебни изпълнители, на колекторски компании и на такива за бързи кредити, с които "Капитал Daily" говори, също не знаеха, че са подготвени нови предложения за нормативни промени. Кредитори и съдебни изпълнители се опасяват, че ако бъдат приети в този вид, те ще забавят значително събирането на задължения.

Георги Дичев, председател на контролния съвет на Камарата на ЧСИ, коментира, че някои от предложенията в ГПК са разумни, но има и други, които "не са удачни". Според него, ако тези предложения влязат в сила, събирането на задължения ще стане много бавно, а съдебните изпълнители ще откажат да се занимават с малки дългове, например глоби към държавни структури. Същото е мнението и на други съдебни изпълнители, които помолиха да не бъдат цитирани. Управител на колекторска компания коментира, че в момент като този всякакви необмислени промени в процедурата за събиране на задължения може да доведат до сътресения в системата.

Последните предложения

По последния проект за ГПК Дичев коментира, че има неща, които могат да блокират съдебното изпълнение – едно от тях е възможността трето лице да подава жалба и с това да спира изпълнението. В момента жалба от който и да било не спира продажбата, освен ако няма решение на съда за това или искане на кредитора. Проектът на Манолова предвижда възможност за обжалване на оценката на имуществото. Това обаче няма да значи спиране на търга – такова би могло да има отново само след съдебно решение или по искане на кредитора. Има предложение и спирането по искане на кредитора на вече обявена продажба да се случва само със съгласие на длъжника.

Важни промени може да има и при оценяването, ако законопроектът бъде приет. За имотите началната цена не може да е по-ниска от данъчната оценка, а за движимите вещи ще се назначава вещо лице, когато общата им стойност е по-малка от две минимални заплати. Не е ясно кой ще определя тази обща стойност. След подаването на жалба съдът ще определя оценката на една инстанция. "Принципно смятаме, че не съдът трябва да казва колко струва нещо на пазара", коментира Георги Дичев.

Отрежете таксите

Основната част от предлаганите промени в ГПК засягат оценяването на имущество, възможността да се спира изпълнение с внасяне на по-малка сума, ограничаване за разделянето на исковете срещу длъжници, начина на наддаване при търговете. Предложенията в ЗЧСИ са само две – за намаляване на таксите, които събират съдебните изпълнители. Това обаче не означава спад на всички оскъпявания над просрочената главница – промени не се предвиждат в таксите за съда, за адвокати, както и в начислявани лихви за забавяне – всичко това се плаща от длъжника чрез съдебния изпълнител. До голяма степен таксите могат да се намалят, ако бъде прието едно от сегашните предложения за ГПК – въвеждането на електронен запор върху банкови сметки. Той би струвал само 18 лв., докато при сегашната система на писмени запори длъжникът плаща над 500 лв.

Смиляна Нитова обясни, че проектите са били подготвяни в продължение на няколко месеца и са обсъждани с юристи, съдии, професионални организации и експерти. От думите й стана ясно, че вносителите не са сигурни дали ще стигне времето на парламента за приемането им преди подаването на оставката.

"Не вярваме, че на този парламент ще му остане време за приемането на предложенията, личното ми мнение е, че са внесени с популистка цел", коментира съдия-изпълнител. По думите му "част от проектите са детински и няма как да стигнат до залата".

Колко се плаща сега

Пропорционалните такси за дългове до 100 лв. са 10 лв., като с нарастването на сумата се увеличава фиксираната надбавка, а се намалява процентът за плащане върху вземането. Така например при плащане на 15 хил. лв., независимо кога е направено, се дължат общо 1120 лв.  От тях 820 лв. са фиксирана по тарифа сума, а останалата е 6% от сумата над 10 хил. лв. Според тарифите общият размер на пропорционалните такси върху дълга не може да е над 10% от стойността му. При дълговете над 100 хил. лв. фиксираната такса е 5220 лв., а за горницата над 100 хил. лв. се начисляват 2% такса.
Основните предложения

Министерство на правосъдието


Върху сума, платена в срока за доброволно изпълнение (2 седмици), не се начислява такса при ЧСИ.

ГПК

Ответниците по всички дела да бъдат издирвани в продължение на поне месец.

Забранява се разделянето на искове по едно дело.

Когато длъжникът не може да бъдат намерен, ЧСИ назначава особен представител.

Оценката на имуществото ще може да се обжалва и съдът да определя цената му.

Изпълнително дело и продажбата преди обявяването на купувач ще се спират с внасяне на 20% от дълга. Сега това става с 30%.

Началната цена на имот при първа продажба не може да по-ниска от данъчната оценка.

За движимо имущество на обща стойност над две минимални заплати цената се определя от вещо лице.

По време на търговете всеки участник ще може да прави само по едно предложение с наддаване. Сега няма ограничение колко пъти може да се наддава.

ЗЧСИ

Сборът от всички такси при ЧСИ не може да е над размера на дълга.

Пропорционалната такса за ЧСИ да бъде наполовина, ако се плати в срока на доброволното изпълнение.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marlex avatar :-|
    marlex
    • - 3
    • + 10

    Въпросът има няколко измерения:
    1. Уеднаквяване - като искат да уеднаквят, нека сложат тази такса и по делата на ДСИ - хем да налеят малко пари в държавния бюджет, хем да опрадаят съществуването си. Така и така отдавна издръжката на ДСИ е по-голяма от таксите, които те внасят в бюджета - или да им позволят да събират малко повече или просто да ги закриват - за какво ги издържаме ние с вас.....
    2. Популизъм от висша класа - намаляли били тежестта за бедния длъжнк - единствените длъжници, които могат да платят в тъй наречения срок за "доброволно изпълнение" са банките, застрахователите, електро и топло монополистите и други големи компании, като мобилните оператори - но ако те са искали да платят са можели и са били длъжни да сторят това и преди образуване на изпълнителното дело, тъй като имат средства, но сега ще се получи така, че на сила ще карат длъжника да образува изпълнително дело, тъй като ако платят след датата на образуване няма да има никаква санкция... та защо да плащат преди това.
    3. В тъй наречения срок за "доброволно изпълнение" се налагат обезпечителни мерки, които въщност мотивират длъжника да плати, а не неговата добра воля. Нека да бъде ясно на граждание - няма нищо доброволно в плащането в тъй наречения срок за "доброволно изпълнние" - след като кредитора се е принудил да образува изпълнително дело, вече сме във фазата на принудителното изпълнение.
    4. Предложението е удар само срещу ЧСИ и частното съдебно изпълнение - то е на самоиздръжка, не тежи на държавния бюджет, даже напротив пълни го с данъци - ДДС върху таксите, ДДС върху продажната цена на веща, данък доход, осигуровки на персонала, работни места и един милион други държавни такси към безброй институции за исканите справки. Намаляването на приходите на ЧСИ е за да няма нито една работеща брънка от съдебната система - единствената работеща да бъде унищожена финансово. Защото тази работа не може и никой не би я работил без пари или за една заплата.
    5. А какво става с адвокатското възнаграждение по минимума на "Наредба №1 за мининималния размер и т.н." - този минимлен размер е в проецнт от събраната сума - в срока за доброволно изпълнение той ще се дължи ли или не и защо?!?!
    Както писа по-долу друг махнете тогава всички такси в този сакрален срок...

    Нередност?
  • 2
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 7
    • + 4

    Много е логично да не плащат такса върху сумата, погасена в срока за доброволно изпълнение! Ама това добро предложение няма кой да го приеме щото комунетата са заети с далавери.

    Нередност?
  • 3
    dalaver3 avatar :-?
    dalaver3
    • - 6
    • + 1

    Ти да не си ЧСИ ?

    Нередност?
  • 4
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#1] от "marlex":

    така е ,прав си до някъде , но сега е пъл на порнография с частните изпълнители , лющили са ме 1000 лв такса ,за да изплатя 3000 лв в сметка на ответника по делба ,за която той 2 месеца ми отказваше да ми прати сметка по която да му преведа парите доброволно ,за да ме бъзикат.Таксите трябва да се намалят драстично ,защото сега наблюдавам в моя град ,че най великото ЧСИ си купи над 30 имота само по главната улица на града ,а понеже ми е и близък , знам за десетки имоти от Европа до Сащ,които е купил последните 6-7 години , как става това , каква е тази толкова важна и ценна дейност ,която позволява на един правист завършил на 45 да изкупи за няколко години целия град и всички ценнни имоти ,сега действащия закон е порнография ,особено за длъжниците

    Нередност?
Нов коментар