🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството отмени такса за доброволно плащане на просрочен дълг

Според съдебните изпълнители поправката е лобистка и популистка

Отмяната няма да облекчи много хората с по-малки задължения, каквито са повечето длъжници-физически лица, защото другите такси и лихви си остават същите
Отмяната няма да облекчи много хората с по-малки задължения, каквито са повечето длъжници-физически лица, защото другите такси и лихви си остават същите
Отмяната няма да облекчи много хората с по-малки задължения, каквито са повечето длъжници-физически лица, защото другите такси и лихви си остават същите    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Отмяната няма да облекчи много хората с по-малки задължения, каквито са повечето длъжници-физически лица, защото другите такси и лихви си остават същите    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

540

лв. в момента плащат длъжниците за налагане на запор върху банкови сметки. Ако той стане електронен, тарифата ще е 18 лв.

В последното за мандата си заседание Министерският съвет прие промени в тарифите на частните съдебни изпълнители, с което отпада плащането на пропорционална такса при погасяване на дълга до две седмици след доброволна покана. Промяната е в тарифата за таксите и разноските и няма нужда да минава през одобрение на парламента. Мотивите на Министерството на правосъдието, което предложи промяната, е намаление на тежестта върху длъжниците и уеднаквяване на тарифата между държавни и частни изпълнители. От Камарата на частните съдебни изпълнители вече предупредиха, че това няма да има ефект върху длъжниците – физически лица. Малко след като беше приета промяната на тарифите, от организацията обвиниха правителството в лобизъм – в разпространено съобщение те заявяват, че отпадането на пропорционалната такса обслужва корпоративни интереси и е "удар върху бързината и ефективността на изпълнителния процес".

Едно съмнително облекчение

Въпреки уверенията на министерството, че проектът за промени е бил публикуван в портала за обществени консултации и на сайта на министерството, от Камарата на ЧСИ посочват липсата на предварително обсъждане и финансова обосновка. "Руши се един работещ модел за изпълнение на решенията на съда. Мотивите за това са неясни, промените са приети "на тъмно", в 12 без 5...", коментира Георги Дичев, председател на контролния съвет на камарата. Дичев напомни отново за липсата на електронен запор, за който организацията настоява повече от две години. Ако той бъде въведен, таксите върху едно дело на длъжник ще намалеят с 522 лв., защото налагането на запор би струвало само 18 лв. Сега се плаща такава такса за искането до всяка една банка, или общо 540 лв. Освен това и за банките, и за самите съдебни изпълнители писмените запори струват повече усилия и има по-голяма вероятност за проблеми при получаването им.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 9
    • + 16

    Те да махнат тия 540 лева, и отделно да не се завеждат дела за суми до 100 лева (примерно).

    Нередност?
  • 2
    aaa avatar :-|
    aaa
    • - 8
    • + 30

    Половината съдебни изпълнители са арогантни и безчовечни, що касае морален аспект при дребни длъжници, и като цяло правят каквото си искат, често в разрез със закона!
    Не може за дълг 500-1000 лева, за който често длъжника дори не е уведомен, да взимат още 1000 лева такси, просто е недопустимо!
    Да не говорим, че често, освен правно, ами и в общия смисъл доста от тях са неграмотни!
    Нагледал съм се на изпатили познати, запориране на майчински, тормоз на пенсионери, запориране на спорни активи или дори такива на страни нямащи нищо общо с длъжника и т.н.
    Според мен промените са наложителни и в правилна посока, предвид че често длъжниците не са наясно че дължат на някой, докато не им дойде двойната сметка!

    Нередност?
  • 3
    durald2010 avatar :-@
    Mariana Kalcheva
    • - 7
    • + 21

    как отпадане на пропорционалната такса в срока за доброволно плащане ще доведе до намаляване на събираемостта??!! нали ако длъжника плати в 2-седмичния срок, няма да има пропорционална такса. всички други остават. т.е. положението на взискателя не се влошава, просто ЧСИ няма да начисляват тази такса преди изтичане на срока да доброволно плащане. ако длъжника не плати - ОК, начислете я. никъде не се отменята запорите, нито другите обезпечения. напротив - ако длъжника има пари и не шиканира - взискателя ще си получи парите по-бързо. сега малка част (но достатъчна) от ЧСИ и адвокати нарочно завеждат изпълнителни дела, за да трупат такси и разноски. за 5 пари работа взимат по 500 (образно). и това с таксите за запор също е глупост - нали си правят справка в кои банки длъжника има сметки и след това налагат запора. как така ги изчислиха тия 540 лева, да не би всеки длъжник да има сметка във всяка банка?? още едно доказателство, че може да се работи по-оперативно и евтино и за двете страни, но не всички ЧСИ прилагат това правило.

    Нередност?
  • 4
    gd987 avatar :-|
    gd987
    • - 17
    • + 5

    Заради банковата тайна ДСИ и ЧСИ няма как да знаят нито къде има сметки длъжника-ФЛ, нито какво запорират, а в запорите отделно си пише, че не се запорират несеквестируеми средства.
    Масово се говори, че всички суми над главницата били начислени от ЧСИ, а това са законни лихви, неустойки, държавни такси, адвокатски хонорари пред съда, адвокатски х-ри по изп. дело (обикновено в пъти по-високи от таксите на ЧСИ) и чак накрая са въпросните такси на ЧСИ.
    Простите такси са изчислявани 2005г. и отдавна не покриват дори разходите на ЧСИ, така че като отпадне пропорционалната такса няма как да съществуват тези кантори. И тогава идват "добрите" събирачи - с бой и 100 % ефективност. ЧЕСТИТО!

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#4] от "gd987":

    Подходът на правителството може да се оприличи по следния начин: имаме един пътен завой с огромен брой ПТП, при което като контрамярка предлагаш да построиш до него една модерна болница, която да поема пострадалите.

    Ако досегашното управление наистина го беше еня за голямата прослойка хора, живеещи от заем до заем, тогава вместо да дели министерства, да рекетира търговските вериги, да гласува синекури длъжности за свои хора и да забранява на емигрантите да притежават земя в родината си, щеше най-първо да инициира създаването на ЕДИНЕН ДЪЛГОВ РЕГИСТЪР по модела на немската Schuffa и швейарския Betreibungsschalter, в който освен заеми, лизинги и бързи заеми, да се виждат просрочия за данъци, ток, парно, телефон, записи на заповед и много други - всяка желаеща фирма и правна форма може да се присъедини. Точно казано, всяка държава от Белград на запад си има такава институция, която да осигурява прозрачност в кредитирането и да възпира случаите на свръхзадлъжнялост, както и случаите на измами. Да си спомним, колко стари хора изгоряха, след като някой ги е подвел да се разпишат за длъжници.

    Нередност?
  • 6
    sarssaraktos avatar :-|
    Sars Saraktos
    • - 5
    • + 6

    Нищо ново под слънцето, вестникът си защитава банките, монополистите, ЧСИ-тата, "Колекторските" фирми, чуждите търговски вериги и прочие "хубави" работи, професии и хора....

    Нередност?
  • 7
    qly16984527521199965 avatar :-|
    Bill Roth Medical

    Добър ден, искате ли да купите бъбрек или искате да продадете бъбрека си? Ако търсите възможност да продадете бъбрека си за пари поради финансов срив и не знаете какво да правите, тогава се свържете с нас днес и ние ще ви предложим добра сума пари от петстотин хиляди щатски долара ($500 000 USD) за вашия Бъбрек. Казвам се доктор Максуел Филип и съм невролог в болница BILLROTH. Нашата клиника е специализирана в Бъбречна и обща хирургия, а също така се занимаваме с закупуване и трансплантация на бъбреци от жив и съответен донор. Намираме се в Индия, САЩ, Малайзия, Сингапур.


    Ако се интересувате от продажба или покупка на бъбреци, моля, не се колебайте да се свържете с нас по-долу.

    Whatsapp: + 1 (850) 313-7832
    Имейл: [email protected]


    С НАЙ-ДОБРИ ПОЖЕЛАНИЯ
    Главен медицински директор (МЕЖДУНАРОДНА КОНСУЛТАЦИЯ)
    Д-Р МАКСУЕЛ ФИЛИП.

    Нередност?
Нов коментар