🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Край на десетилетието "Станишев" в БСП (обновена)

Председателят на БСП сам предложи конгрес, на който няма да се кандидатира

Сергей Станишев се оттегли от българския парламент и посочи да председател на групата на БСП Атанас Мерджанов (вляво). В събота той влезе и в ръководството на партията
Сергей Станишев се оттегли от българския парламент и посочи да председател на групата на БСП Атанас Мерджанов (вляво). В събота той влезе и в ръководството на партията
Сергей Станишев се оттегли от българския парламент и посочи да председател на групата на БСП Атанас Мерджанов (вляво). В събота той влезе и в ръководството на партията    ©  Надежда Чипева
Сергей Станишев се оттегли от българския парламент и посочи да председател на групата на БСП Атанас Мерджанов (вляво). В събота той влезе и в ръководството на партията    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият председател ще смени и ръководството

Новият председател, който ще бъде избран на 27 юли ще предложи и нов състав на Изпълнителното бюро. Той ще е временно на поста - до изтичането на мандата на Станишев през 2016 г. Националният съвет е със същия мандат и няма да бъде сменян. По устав пленумът и ръководството имат крайната дума при реденето на листите с кандидат депутатите.

Сергей Станишев определи края на времето, в което ще е председател на БСП. Той заема този пост вече 13 г. и на заседание на Националния съвет на партията в събота предложи да се свика конгрес на 27 юли. На него Станишев няма да се кандидатира отново за поста.

С този ход на практика той изпревари официалната заявка на вътрешната опозиция за подобна стъпка. Недоволните от сегашното ръководство публично обявиха през седмицата, че ще настояват форумът да се свика преди традиционния събор на Бузлуджа в първите дни на август. 

Станишев предложи за свой заместник в Изпълнителното бюро министъра на икономиката Драгомир Стойнев, който се очаква да бъде подкрепен от него и за приемник на конгреса. При представянето му заявил, че е "ново лице". Избирането му от конгреса обаче не е гарантирано, още повече, че Мая Манолова заяви часове по-късно, че ако получи номинация за председател, ще я приеме. Очаква се така да направи и Янаки Стоилов, например.

В неделя пред БНТ и евродепутатът от "Коалиция за България" Илияна Йотова отговори на въпроса дали БСП трябва да бъде водена от жена с: "Време е." Самата тя обаче не е кандидат за този пост. Йотова също заяви, че Румен Овчаров също няма да се кандидатира за председател на БСП.

Останалите нови членове на ръководството от събота са Атанас Мерджанов, председателят на Младежкото обединение Вероника Делибалтова, председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов. Делибалтова заема мястото на Явор Гечев, който преди нея оглавяваше структурата на младежите, а Паргов - на Анна Янева, която преди него беше председател на столичните социалисти.

Решението на Станишев предотврати провеждането на поредния протяжен пленум на "Позитано" 20 и спести острите изказвания и взаимните обвинения. Единствено депутатът Петър Мутафчиев, който имаше забележки към ръководството през седмицата, взел думата след Станишев и заявил, че това е стъпка на държавник. Освен това се е извинил, ако с нещо го е обидил.

Заседанието беше абсолютно закрито - в залата не бяха допуснати коалиционни партньори, нито дори депутати, които не членуват в БСП. Според участници на три пъти Станишев едва сдържал сълзите си. Други определиха това като "драматургия". Изказването му беше раздадено на журналистите. 

"Какво ви става, бе хора?"

В него той казва - "Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето. С европейското си влияние и позиции". Думите му могат да се разбират като препратка към заявлението на Георги Първанов, който при завръщането си в БСП след два мандата като президент каза, че ще седне на последния ред на пленума.

Самият Първанов, който от седмица е лидер на партията АБВ, през 2001 г., когато беше избран за първи път на Дондуков 2 посочи за приемник Сергей Станишев, а конгресът го подкрепи. Станишев не изневери на традицията, въпреки че на пленума не посочи директно Стойнев за приемник, а само за заместник в бюрото. "Не сме дебили, достатъчно е, че го спомена", казаха участници в заседанието. 

Председателят е обяснил, че предприема тази стъпка заради "отговорността пред моята партия", а не под натиск. "Отдавна ме познавате. Не съм човек, който отстъпва пред трудности и под натиск. Лошото не ме демотивира. Не се плаша от битки, дори такива, които изглеждат с невъзможен изход", е казал Станишев. Той е цитирал и думите на Стефан Данаилов от началото на мандата на 42-то Народно събрание, само че в контекста на скандалите в партията. "Гледам какво се случва между нас по медиите в последните седмици и искам да ви задам въпроса, с който Ламбо откри този парламент: Какво ви става бе, хора?"

"Знаете ли как изглеждаме отстрани – като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение? Да разделим партията, която преди това ще погубим? За да се очистим, очерняйки другия? Да се отърсим от своите собствени отговорности и грешки, отстрелвайки другарите си?", са част от думите на Станишев. И още нещо в този смисъл - "Как да се биеш с политическите опоненти, когато постоянно трябва да пазиш гърба си от своите?!"

Станишев гради и една любопитна конструкция. Според него БСП е останала единствената партия в България и заради това натискът към нея е особено силен. "Защото, с всичките ни слабости, останахме последната политична, идейна партия. И апетитите към нея са огромни – от други политически сили, опоненти, партньори и доскорошни съратници, от икономически фактори. Този интерес е към добиване на дял, акции, влияние в БСП – с една единствена цел – да бъдем елемент в чужди управленски конструкции, да бъдем инструмент в подялбата на властта и икономическите сфери. Твърде жалко е, когато наши представители, в името на своите интереси с желание отварят портите на БСП за тези "влияния".

Намеква и за контакти между представители на БСП и ГЕРБ. "Хората, които ме атакуват за това какво се случва в управлението и в отношенията ни с ДПС, съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ. Не е ли така? Това нормално ли е? Не е ли плод на безскрупулна сделка и на лични интереси именно позицията, че БСП трябва да остане на власт след публичното извиване на ръце и унизителния ултиматум за сваляне на правителството, поставен пред очите на цялата страна от ДПС?"

При този пасаж, казват присъствали, няколко пъти гледал към Румен Овчаров.

Пролича са и фактът, че Станишев е бил засегнат от обръщанието на участниците в дискусионния клуб "Георги Кирков" от началото на седмицата, в което се казва, че "налице е широко обществено подозрение за обвързаност и зависимост на партийното ръководство и лично на лидера с корпоративни и олигархични интереси". "Кого обслужва твърдението, че съм в олигархични зависимости, когато тъкмо аз казах, че БСП не е партия на ишлеме и няма да служи за параван на чужди интереси", попитал днес Станишев.

В БСП се самопохвалили за справянето с банковата криза

В първия час на заседанието от пленума изказванията били за ролята на БСП за спасяването на банките. Евгений Узунов, Янаки Стоилов и особено Сергей Станишев били посочени като хората с решаващата роля да се избегне т.нар. банкова ваканция (повече по темата тук). Хвалбите били по посока, че са събрали страхотен екип и какви разговори са провели. Депутатът Жельо Бойчев обаче, според участници - подразнен от липсата на самокритичност, припомнил, че БСП не направила нищо да спре промяната на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) - кадрово назначение, свързано с регулацията на системата. Решение в този дух имало на парламентарната група на левицата от миналата седмица, даже е провеждана среща и с премиера Пламен Орешарски. "Кой всъщност управлява?", попитал Бойчев. Според някои депутати в новия състав на Надзорния съвет, който беше избран в крайна сметка преди дни, влизат двама души, които нямат никакъв опит с банките - единият е смятан за близък до депутата от ДПС Делян Пеевски, а другият - до министъра на финансите Петър Чобанов. Ролята им ще е от голямо значение, защото чрез ББР на практика се очаква КТБ да бъде национализирана. 
127 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgigv avatar :-P
    georgigv
    • - 6
    • + 173

    Еееее... Как не можаха още малко да изчакат, та съвсем да я закрие тая партия...

    Нередност?
  • 2
    hmc12310991 avatar :-|
    hmc12310991
    • - 5
    • + 117

    ДС е супер-рециклирана мъжка Цола Драгойчева,дана това е края на тези мракобесници.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-P
    Изо Дзадзе
    • - 8
    • + 186

    Стойнев може и да задмине Станишев по загуби, и той е способно момче. Току-виж под негово ръководство броя на гласуващите за БСП достигне отрицателна величина, с преференция за номер, какъвто изобщо няма в листата.
    Хайде да я съсипват окончателно тази партия, и да започнем да се развиваме, че не се издържа вече. Най-зле сме от цяла Европа, сигурно и Албания ни задминава.

    Нередност?
  • 4
    greenhrast avatar :-|
    greenhrast
    • - 3
    • + 97

    Стaнишнaтa трябвa дaсе изпрaви и дa кaже:
    - Пролетaрии от всички стрaни, извинявaйте.
    :D

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 5
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 6
    • + 121

    Станишев е объркал посоката - вместо да заминава за Брюксел, да хваща пътя към Сибир и никога, ама никога да не се завръща в Европа, а не е лошо да си вземе и антураж, има предостатъчно бездарни комунисти около себе си...

    Нередност?
  • 6
    troll123 avatar :-P
    .!.
    • - 4
    • + 89

    До коментар [#1] от "georgigv":

    Споко, ако има някой способен да довърши делото, това е Стойнев :-)

    Тоя е толкова зле, че въпроса е първо неговите ли ще го сдъвчат и изплюят с парцалите или първо чуждите...

    Нередност?
  • 7
    tupaja__obezyana avatar :-(

    За съжаление бъдещето пред нашата любима партия не изглежда розово.
    Не се вижда друг лидер с харизмата на другаря Станишев, което предвещава лоши времена. Вътрешнопартийните борби ще се усилят, подкопавани от агенти на агент Гоце. Въобще алтернатива на сегашното ръководство в близко бъдеще не се очертава, от което ще загуби и партията, и симпатизантите и. От което следва и нерадостна перспектива за държавата като цяло. Все пак БСП беше и си остава най-монолитната партия в българския политически живот. Има ли смисъл въобще да я сравняваме с останалите полит-мижитурки на българския небосклон ???

    Тоест, искам още веднъж да подчертая - щом в най-сериозната партия започват да текат подобни процеси, това ще е пагубно и за бъдещето на цялата ни държава...! :(

    Нередност?
  • 9
    ttrafopostt avatar :-|
    трафоПОСТ
    • - 3
    • + 89

    До коментар [#1] от "georgigv":

    Споко, погледнете Стойнев, вижте му биографията и кажете на кой ви прилича. Няма страшно, Съ-съ-съ-сел №2 е вкаран вече във въртележката :-)

    Нередност?
  • 10
    ttrafopostt avatar :-|
    трафоПОСТ
    • - 4
    • + 94

    До коментар [#8] от "tupaja__obezyana":

    Винаги съм се учудвал на таланта, с който алените чугуни си измислят възможно най-подходящите никове. Вашият случай е същия.
    Колкото до България, не се тревожете, винаги, когато БСП се е сривала, са настъпвали добри времена за страната, извършвали са се реформи и е дръпвала напред. И сега ще е така, а се надявам и да е за дълго.

    Нередност?
Нов коментар