🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Болката отляво

БСП играе с всички сили срещу Кристалина Георгиева въпреки шансовете й за висок пост в ЕС

Георгиева е един от кандидатите да наследи Катрин Аштън (вдясно), но българските социалисти работят усилено това да не се случи
Георгиева е един от кандидатите да наследи Катрин Аштън (вдясно), но българските социалисти работят усилено това да не се случи
Георгиева е един от кандидатите да наследи Катрин Аштън (вдясно), но българските социалисти работят усилено това да не се случи    ©  reuters
Георгиева е един от кандидатите да наследи Катрин Аштън (вдясно), но българските социалисти работят усилено това да не се случи    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Външният министър на ЕС може би няма да е българин. Преди срещата на върха на съюза тази седмица българският еврокомисар Кристалина Георгиева бе спрягана за възможен вариант за поста, но на самата среща се е одобрила идеята за пакетна сделка с други две позиции - председател на еврогрупата и председател на Европейския съвет. При такава сделка шансът на Георгиева е да се получи разпределение, при което постът на върховен представител по външната политика и сигурността да не може да отиде у социалист.

Но самият факт, че все още има вероятност представител на България да заеме един от четирите най-високи поста в Европейския съюз, би трябвало да действа тонизиращо на българските политици и да ги кара да работят с всички сили това да се случи. В крайна сметка не е ли това най-доброто послание и най-добрата реклама, на която може да се надява най-бедната, най-корумпирана държава и с най-лош имидж в съюза, която иначе е затънала до ушите в гъста политическа кал? Явно не.

Мръсната дузина

Тази седмица, докато името на Кристалина Георгиева се въртеше по европейските вестници и в дипломатическите среди в Брюксел, официална София не само не направи никакви совалки, с които да се опита да договори поста, а даде да се разбере, че ще подкрепи подобен вариант едва ако всички останали са съгласни. Това сигурно е най-странната възможна стратегия, която държава членка е прилагала при тези преговори.

Премиерът Пламен Орешарски най-накрая публично оповести, че ще даде рамо на Георгиева, малко преди да влезе на съвета на държавите. За сравнение - италианската кандидатура на външния министър Федерика Могерини бе оповестена и се знаеше седмици предварително. Като се има предвид, че България определено не е Италия, това би предположило два пъти по-активно лобиране от българска страна, но не би. Не се е чуло външният министър да се срещне с неговия полски, британски, шведски, кипърски, румънски или естонски колега. "Не че имаше особено значение, тъй като всички са запознати със ситуацията в София, но поне нямаше да има тази несигурност", обяснява дипломатически източник.

Разбира се, за това си има обяснение. Каквото и да говори публично Орешарски, това правителство и партиите зад него категорично не харесват Георгиева. Основната причина, разбира се е, че тя бе предложение на ГЕРБ, което дава възможност на социалистите да претендират, че предпочитат "социалист кандидат" пред това българин, но не от тяхната партия, да заеме висок пост. Това може да е мотив за държава като Франция, която няма нито имиджов, нито кадрови, нито лобистки проблем и може да си позволи да отстреля силен кандидат като шефа на МФВ Кристин Лагард, защото не е от правилната партия, тъй като после е напълно способна да сложи кандидата си Пиер Московиси на не по-малко важен ресор. Но е смешен претекст за политици от България, които знаят, че в този момент и в състоянието, в което са, са неспособни да произведат кандидатура, която да заеме мястото на пренебрегнатата Георгиева.

Това прострелване в крака е разбираемо за Сергей Станишев, който, от една страна, е лидер на ПЕС и обяви, че се надява да види социалист на тази позиция, а от друга, не успя сам да се кандидатира за този пост. Но яростта, с която други български политици говорят срещу Георгиева, е не само непонятна, но и вредна. Илияна Йотова например обяви тази седмица, че иска "силна политическа фигура, а не скъпоплатени чиновници, дошли незнайно откъде". Ако тя разбира под силна политическа фигура своя лидер (или самата себе си), то това е, меко казано, несериозно. Срещата на лидерите от ПЕС, организирана от Станишев в Брюксел тази седмица, не беше удостоена с присъствие от нито един премиер (включително Орешарски), а на последвалата среща на социалистите, организирана от френския президент Франсоа Оланд, Станишев не присъстваше. "Вероятно гледат на него повече като на администратор, не толкова като на политик", коментира дипломат от Брюксел пред "Капитал".

Самата Йотова (и както по-късно се разбра, платени от нея интернет тролове) нападаше Георгиева преди евроизборите, като се наложи съпартийци на българската социалистка да защитават по медиите работата на българския комисар. Другото име, което се отбеляза с язвителен коментар, бе шефът на кабинета на Станишев и депутат от БСП Татяна Буруджиева. "Нали всички разбираме, че външен министър на ЕК е вторият пост след председател на комисията, нелепо е въобще да говорим, че това би могло да бъде дадено на България, при положение че имаме на толкова висок пост друг българин като председател на ПЕС", каза Буруджиева. С други думи, Станишев е най-висшият български представител в Европа, ПЕС ще получат поста, правителството да забрави за номинацията на Георгиева и да избере някой друг.

Всичко е предпоследно

Това е вредна логика не само защото облагодетелства най-мръсната част от политиката на това управление - жертването на общ интерес за лични изгоди - а и защото европейската логика не следва тази на Буруджиева. Шансовете на Георгиева все още не са излетели през прозореца. Вярно е, че те ще зависят от трудна политическа игра. Битката е между партийни семейства и е на ниво силни държави и паневропейски партии. "ПЕС искат върховен представител за себе си, както и председател на Европейския съвет. Холандците, подкрепяни от Германия, искат председателство на еврозоната, а Франция също иска това за Московиси", разяснява запознат с интригите на съвета дипломат. "От това най-малко спорната точка е, че ПЕС ще получи външен министър", смята той, което дава силен коз в ръцете на италианците и тяхната кандидатка. Германският канцлер Ангела Меркел и Оланд вече се изказаха в този смисъл. Този пакт може да бъде завършен с даването на председателството на съвета на полския премиер консерватор Доналд Туск, а еврозоната - на холандците, които са социалисти, но са поддръжници на германската линия.

При такава пакетна сделка българският кандидат няма да намери място. Ето защо и нейното име не е било споменато на изминалия съвет, а е било обсъждано само това на италианката. Но както многократно е ставало видно на подобни съвети преди, игралното поле е отворено и докато всичко не е договорено, нищо не е ясно. Източници твърдят, че Италия е натиснала за избора на Могерини, но другите са отказали именно защото никой не е бил сигурен как ще се раздадат картите. Ето защо продължаването на тази изключителна пасивност за българска номинация при реална възможност за пробив е вредно.

Това оставя отворен въпроса кой ще бъде номиниран и кой ще го номинира. Орешарски даде подкрепата си за Кристалина Георгиева вероятно именно с това наум - че ако сделката между ПЕС и ЕНП я изхвърли извън борда, то той може да номинира друг. "Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор в ЕК, независимо кой е българският еврокомисар", заяви той и допълни, че счита за по-редно редовно правителство да направи номинации.

Новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер е поискал до десет дни от страните членки да му изпратят по двама кандидати, препоръчително мъж и жена. Източници твърдяха, че сред номинациите на това правителство, което си отива, са Зинаида Златанова (или Илияна Йотова) и Кристиан Вигенин. Но след десет дни Орешарски не би трябвало да е на власт. "Не бих препоръчал на това правителство да дава кандидатури, защото скандалът е готов и служебното спокойно може да ги замени", коментира експерт, запознат с процедурите. По този въпрос, точно както и по въпроса с оставката на това правителство, явно всичко е предпоследно.

34 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • - 2
    • + 163

    "най-мръсната част от политиката на това управление - жертването на общ интерес за лични изгоди"

    Кратко обобщение на цялата статия. Гади ми се от БСП и грозните, отвратителни създания, които произвежда тази "партия".

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 114

    Ние от БСП друго не сме очаквали!

    Нередност?
  • 3
    onspot avatar :-P
    onspot
    • - 6
    • + 37

    На снимката сякаш всеки момент Кристалина Георгиева ще шамароса Катрин Аштън. :)

    Нередност?
  • 4
    volrath avatar :-@
    volrath
    • - 2
    • + 69

    Това е най-гадната разсейка на БКПту. Останала и се загнездила навсякъде.

    Моя близка приятелка, бъдещ офталмолог: "Той е най-добрият офталмолог в България. Но не иска да споделя знанията си. Нищо, че след една година излиза в пенсия. Затова отивам в Германия. Там и ще ме научат на каквото трябва, и ще имам и достъп до апаратурата, която ми трябва и т.н."

    Даже не спомена за 100 пъти по-хубавата заплата.

    Та тоя случай и още доста такива ми напомнят на тая ситуация. Може да няма никакъв шанс Ваджайнин или някоя друга креатура да стигне толкова високо никога, но все пак, ние няма да поддаваме на такива глупости като "национални интереси".

    Нередност?
  • 5
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 81
    • + 4

    'Това прострелване в крака е разбираемо за Сергей Станишев, който, от една страна, е лидер на ПЕС и обяви, че се надява да види социалист на тази позиция, а от друга, не успя сам да се кандидатира за този пост'

    това принудено самопризнание на редакцията е веселба. цялата статия може да се сложи в рамка и всеки ден съиздателите и редакторите да си я препрочитат. достатъчно е да разменим само имената :-) затова има стара максима - не плюй нагоре,върху теб пада.

    а за драскачите по-горе - когато Тиквата стане председател на ЕНП, тогава ще може да прави пакетни сделки на паневропейско ниво :-) дотогава писачите в редакцията (журналисти не са) да вземат да преглеждат инфопотока, на снимките от срещата на ръководството на ПЕС ясно са видими и Станишев, и Шулц, и Ренци :-)

    Нередност?
  • 6
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 29

    До коментар [#4] от "vojdek":

    Между другото аз лично никога ня бих ползвал услугите на "най-добрия ама не иска да сподели знанията си". Защото такъв човек очевидно не е разбрал начина на функциониране на съвременната цивилизация и от там следва че е малко вероятно да се възползва от достиженията на науката в своята област. И в най-добрия случай е самоук занаятчия а в най-лошия е просто некомпетентен.
    Винаги залагам на по-млади хора които обаче ЧЕТАТ и се интересуват от новото в тяхната сфера. При тях липсата на рутина се компенсира от нови познания и нетно резултата е значително по-добър.

    Нередност?
  • 7
    troll123 avatar :-P
    .!.
    • - 2
    • + 19

    Да предлагат, който искат, така след като служебното смени номинациите ще изглеждат още по-жалки ;-)

    Нередност?
  • 8
    destino avatar :-@
    destino
    • - 40
    • + 2

    Ако не предложат Георгиева, дано да е Вигенин.
    На всичко съм съгласен, само да не е Златанова.

    Нередност?
  • 9
    danid avatar :-|
    danid
    • - 1
    • + 54

    За мен няма значение чие придложение е Кристалина Георгиева. Достатъчно ми е, че е българка и е високо оценена в ЕП. Самият факт, че е обсъждана като евентуален подходящ кандидат за този пост говори сам по себе си.
    Тъжно е, че партийните интереси на нашите политици надделяват винаги, даже при такава ситуация, когато става въпрос за външна политика, а там националните интереси трябва да са водещи.
    А какво е водещо за вътрешно политическата ситуация изобщо да не споменавам...

    Нередност?
  • 10
    petak1381 avatar :-|
    petak1381
    • - 1
    • + 35

    КОМУНИСТИ!!!!!!!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар