🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ако спечеля, печеля само аз...

Сергей Станишев все още е вариант за еврокомисар от България, въпреки всичко

Мартин Шулц бе част от сделката между десни и леви в Европа. Ако Станишев не е, както изглежда, ще има доста трудности при изслушванията.
Мартин Шулц бе част от сделката между десни и леви в Европа. Ако Станишев не е, както изглежда, ще има доста трудности при изслушванията.
Мартин Шулц бе част от сделката между десни и леви в Европа. Ако Станишев не е, както изглежда, ще има доста трудности при изслушванията.    ©  reuters
Мартин Шулц бе част от сделката между десни и леви в Европа. Ако Станишев не е, както изглежда, ще има доста трудности при изслушванията.    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Той загуби избори, правителство, коалиционен партньор, първото място в собствената си листа и дори все по-голяма част от партията си. Но не бързайте да отписвате Сергей Дмитриевич Станишев. В краткото време, което има до падането на кабинета "Орешарски", той все пак може да предложи български кандидат за еврокомисар. Орешарски първо обяви, че на 16 юли ще представи кандидатурата на Европейски съвет, после се отметна. Съдейки по това, че името на Станишев отново се завъртя в публичното пространство като вариант, явно има вероятност бившият премиер и настоящ председател на БСП да е предложението на отиващия си кабинет.

"Бих се радвал, ако България има еврокомисар като Сергей Станишев", заяви депутатът от "Коалиция за България" Борислав Гуцанов по БНТ. "Смятам, че Сергей Станишев е човек, който има изключително висок международен авторитет и опит." Това бе повторено в анализ на в. "24 часа", в който се цитираха мнения от БСП, че лидерът им нарочно не се е преборил за нито един висок пост, за да запази шансове да се бори за върховен представител по външната политика и сигурността или поне за еврокомисар. "Аз съм сериозна политическа кандидатура и като тежест, и като експертиза", каза самият Станишев в отговор на въпрос на вестника, макар да отрече, че има планове за това.

Станишев наистина не присъстваше в никакви номинации в новия европарламент. Неговият колега от ПЕС Мартин Шулц бе преизбран за председател като част от сделката между социалистите и Народната партия, според която депутатите сега ще подкрепят Жан-Клод Юнкер за председател на комисията. Социалистите номинираха трима представители за зам.-председатели - Корина Крецу от Румъния, Силви Гийом от Франция и Давид Сасоли от Италия. Станишев дори не стана зам.-председател на групата в парламента, което може да говори за негови амбиции за по-висок пост. Но може да има и друго, по-прозаично обяснение. Тъй като българският политик така и не взе решение дали ще отиде в Брюксел  до последния момент, източници на "Капитал" обясниха, че той не е присъствал на изтощителните преговори за разпределението на местата в новия парламент, които са се водили от 10 до 13 юни. По това време дори онези, които бяха избрани, но знаеха, че ще са номинирани за еврокомисари (например словакът Марош Шефчович), се бореха за важни места в комисии, които после да отстъпят на съпартийци. Напълно възможно е Станишев да не е планирал да ходи в Брюксел по онова време, заради което да не е смятал за нужно да се бори за позиции, а сега те просто да са разпределени.

Новото лице на ЕС

Истината е, че има българско име в дебатите за нов външен министър на Европа, но то не е на Станишев, а на Кристалина Георгиева. Редица експерти вече спрягат Георгиева като добър вариант - тя е жена, от Източна Европа, с експертен профил и не е силно политически обвързана. Европейският клон на центъра за анализи Carnegie направи проучване сред водещи анализатори, за да се опита да разбере накъде ще се наклонят везните. Според директора на центъра "ЕС - Азия" Фрейзър Камерън най-добрият кандидат за поста би бил германският външен министър Франк Валтер-Щайнмайер, но той съзнава, че има повече власт в Берлин, отколкото в Брюксел. Така че вторият най-добър вариант е Кристалина Георгиева, казва Камерън, но България има твърде малко лобираща сила в съюза (дори да приемем, че реши да номинира Георгиева). На същото мнение е и австрийският експерт в Carnegie Щефан Лене. "ЕС няма нужда от 29-и външен министър, а от някой, който да събере различните активи и инструменти на съюза, така че да се използват ефективно. Кристалина Георгиева е някой, който е добре подготвен за тази задача."

Разбира се, играта е далеч по-сложна. Т.нар. върховен представител по сигурността и външната политика би трябвало да е ключова фигура в съюза, тъй като ръководи съвета на външните министри и отговаря за координацията на политиката по отбрана на съюза. Както обобщава Вивиен Пертюсо от Френския институт за международни отношения: "Да се предскаже кой ще е е изстрел в тъмното. Експертите искат силна, стратегическа фигура, която може да тропа по масата, но надали ще се случи." Може, разбира се, да притежава някои от тези качества, признава Петрюсо и дава за пример полския външен министър Радек Шикорски, италианския Федерика Могерини, Кристалина Георгиева, както и председателя на външната комисия във френския парламент Елизабет Гигу като варианти. Но тя припомня, че никоя голяма европейска държава няма да иска тази позиция, а някоя с истинско влияние, което да облагодетелства собствените й интереси. Също така ЕС вероятно не е готов за силен външен министър от голяма държава, защото другите големи няма да приемат някой да ги води, където не искат да отидат.

Така фигура като Георгиева наистина има шансове дори на фона на Могерини и Гигу. Самата тя отказа да коментира ситуацията пред "Дневник". Подкрепа за нея изказа и зам.-председателят на ЕП Улрике Луначек. По всичко изглежда, че натискът върху София се засилва, за да бъде предложена Георгиева.

Самата тя отказа да коментира ситуацията пред "Дневник". "Какво решение ще се вземе зависи от лидерите. Те трябва да се съобразяват с много фактори и след две седмици очаквам решение", заяви Георгиева. Станишев може да посочи, че е бивш премиер и шеф на ПЕС, така че има капацитет да заеме този пост. Никой, с когото "Капитал" разговаря, нито експертите обаче са потвърдили каквато и да било подкрепа за него, нито са дали индикации, че Станишев има шансове да заеме подобна позиция. "Ако има договорка външният министър да е социалист, то със сигурност ще трябва да е жена", казва източник от дипломатическите среди в Брюксел. Нещо повече - няколко европейски държави са казали в прав текст, че ще се противопоставят на кандидатурата му за еврокомисар, научи "Капитал", така че надали биха го избрали за представляващ целия съюз пред света.

И старите проблеми на България

И тук идва тънкият момент: битката за позицията на външен министър е една от първите, които ще се разиграят на съвета на държавите членки веднага след като Жан-Клод Юнкер бъде одобрен от парламента на 15 юли. Пламен Орешарски заяви, че кандидатурата ще бъде представена на 16 юли, и то след като бъде постигнат консенсус между всички политически сили. След това в интервю за bTV премиерът се отметна. "Не знам откъде беше измислена датата 16 юли. Вчера заявих, че на 16-и ще има Европейски съвет и на този съвет аз ще се ориентирам допълнително, ще обменим коментари с новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. На сбирка при президента бе уточнено, че ще се изработват критерии и на консултации с различните партии ще се обсъждат кандидатурите за бъдещия еврокомисар, тъй като с него ще работят няколко правителства", каза Орешарски.

Бойко Борисов, изглежда, вече знае накъде отива играта. В парламента той заяви, че се готвят да  номинират Станишев, като той вероятно ще играе за ресор имиграция. ДПС се прави на невинно, като  твърди, че не са обсъждани имена. Неофициално от движението казват, че не биха подкрепили  Станишев, но вероятно не са и за Георгиева. Ако по силата на някаква договорка Станишев наистина получи номинация, това почти сигурно ще значи, че България губи шансове да излъчи следващия външен министър на ЕС.

Но това не е най-лошият вариант. Още по-проблемно би било, ако Станишев бъде отхвърлен, като Румяна Желева, или страната отложи излъчването на кандидатура за след изборите, както например предположи пред "Капитал" новият ръководител на групата на ЕНП Манфред Вебер. Вероятно ГЕРБ също са "за" това решение, тъй като така то ще бъде взето от ръцете на Орешарски. Но докато стигне до масата в Брюксел, всички важни постове ще са отдавна раздадени и който и да е българският кандидат, за него отново ще остане второстепенна позиция като комисар по мултикултурализма например. В Белгия, където отново няма правителство, досегашният премиер Елио ди Рупо предупреди, че страната ще загуби важното портфолио на търговията, ако се забави още с предложението си за нов комисар.

Всичко това все още не значи, че Сергей Станишев няма да поиска да бъде номиниран, а Орешарски няма да го номинира. Както става ясно всеки ден, това правителство изпълнява до последно поръчките, които му биват задавани - рестартът на "Южен поток" и раздаването на стотици обществени поръчки са само пример. В крайна сметка какво още има да губи Станишев?

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 121
    • + 11

    разбираемо е всеки да си гони интересите, пример е редакционното напъване да обезпечи номинация за Георгиева. Единственият резултат е,че я поряза :-)

    Нередност?
  • 2
    hmc12310991 avatar :-|
    hmc12310991
    • - 7
    • + 125

    Ако този престъпкик стане еврокаквотоидае ставам най-отявления антиевропеец.В какво не се е провалил,та ги побутват напред?

    Нередност?
  • 4
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 3
    • + 101

    До коментар [#2] от "hmc12310991":


    [quote#2:"hmc12310991"]Ако този престъпкик стане еврокаквотоидае[/quote]

    Ако, ама няма :-) Каквото е имал да стане, е станал. Предател, престъпник, корумпе, глупак (това му е по рождение) и т.н. Но най-големия му принос си остава убийството на 100-годишната гювендия. Което го прави симпатично излишен, вместо обикновеното противен. Е, пак е противен, но със заслуги :-) Дано не го сменят до изборите ...

    Нередност?
  • 6
    aaa avatar :-|
    aaa
    • - 107
    • + 4

    Класен политик! Не случайно, цялото пишещо войнство се занимава с него.
    Макар и твърде късно, все пак намери кураж да каже баста на ДПС.

    Нередност?
  • 7
    opetkov50 avatar :-|
    Oggie Petkov
    • - 4
    • + 86

    "Смятам, че Сергей Станишев е човек, който има изключително висок международен авторитет и опит." Само това като прочетеш, не се учудваш че всяко магаре може да стане еврокомисар. Покажете един факт, който да доказва неговия международен авторитет, експертиза и тежест както той се самоизтъква. Освен за копчетата на съветските униформи едва ли има друга експертиза. Това е човек без капка чест и достойнство, освен липсата на всички други човешки качества.

    Нередност?
  • 8
    loimdn avatar :-P
    Радиолокатор
    • - 2
    • + 53

    До коментар [#6] от "aaa":

    troll alert!

    Нередност?
  • 9
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 65

    "Още по-проблемно би било, ако Станишев бъде отхвърлен, като Румяна Желева"

    Би било прекалено странно, ако не го отхвърлят. За какво им е на ЕС специалист по съветските военни униформи?

    Нередност?
  • 10
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 36

    Номинация на Станишев би била абсурдна. Заложен е авторитета както на България, така и на самата ПЕС, а и немаловажно за авторитета и на Президента на ЕП - Мартин Шулц. Той вече в предишния си мандат беше атакуван от евродепутати от други партии (дори от коалицията) заради парите отпуснати на фирмата на Моника Станишева. Нищо че ги върна, самите социалисти в ЕП никак няма да им се иска някой да повдига пак въпроса за този грант по време на препитванията на кандидат-еврокомисарите. Те би трябвало вътрешно да поискат Сергейчо да не е номиниран. Ако пък е номиниран и има гласуване в ЕП, голяма дилема ще има и Шулц как да гласува ... дали няма да се въздържи.

    Нередност?
Нов коментар