🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството предложи Кристалина Георгиева за еврокомисар

Сред първите решения на кабинета е да поиска от президента ордени за бившия френски и настоящия германски посланик, които подкрепиха протестите

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кристалина Георгиева е българската номинация за европейки комисар, а постът, към който се стреми страната ни, е заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността. Това ще е огромно признание за България, огромен успех на българската външна политика и дипломация. Това обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки по време на първата си пресконференция. Решението е взето на първото заседание на служебния кабинет в сряда следобед.

Министърът на външните работи Даниел Митов коментира, че Кристалина Георгиева не се нуждае от представяне нито тук, нито в Европа, както и че кандидатурата й има големи шансове. Проф. Близнашки уточни, че много скоро тя ще посети страната ни. На въпрос ще търси ли подкрепа за кандидатурата й от председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш лидер на българската левица Сергей Станишев Близнашки отговори положително, тъй като това би било от национален интерес.

Реверанс към посланиците

На първото си заседание служебният кабинет е решил още да предложи на президента Росен Плевнелиев да награди с орден "Стара планина" бившия френски посланик В България Филип Отие и настоящия германски Матиас Хьопфнер. Близнашки уточни, че решението не се дължи на факта, че такава е обичайната практика, а защото и двамата имат "огромен принос за укрепването на гражданското общество у нас".

И двамата миналата година подкрепиха антиправителствените протести. Мандатът на Отие приключи миналата есен, но външният министър Кристиан Вигенин не го награди с орден, каквато е традицията от години. По неофициална информация отказът се дължал на подкрепата и участието на френския посланик в протестите срещу кабинета. Мандатът на Хьопфнер пък приключва до дни.

Наводненията - на фокус

Министрите са изслушали и доклад за наводените райони в страната и щетите, които проливните дъждове нанесоха миналата седмица в Мизия от главен комисар Николай Николов, директор "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР. Все още е рано да се направи оценка на щетите, посочи Близнашки, но при всички положения бедстващите райони ще бъдат компенсирани. Ще се търси финансова подкрепа от Европейския фонд за солидарност, допълни той.

На въпрос за споразумението за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус", подписано от кабинета "Орешарски", Близнашки отговори, че служебното правителството все още няма позиция. "Нещата не са доведени докрай, когато имаме ясна позиция какво да се прави, ще я обявим", каза Близнашки.

#Усмихнисебе

В сряда сутрин се състоя и церемонията по официалното встъпване в длъжност на новия кабинет в Министерския съвет, след като Росен Плевнелиев издаде указ за разпускане на 42-ото Народно събрание, считано от 6 август 2014 г., и за назначаването на служебния кабинет. В краткото си изказване досегашният премиер Пламен Орешарски за пореден път отчете "успехите" на правителството си, с което предизвика усмивки у служебните министри.

Освен подобряването на икономическата и социалната среда Орешарски отбеляза като успех реформите на службите за сигурност - аргумент, развеселил най-силно присъстващите. Част от тези промени бяха в ДАНС - институцията, начело на която управляващите от БСП и ДПС опитаха да поставят Делян Пеевски, което отключи и  антиправителствените протести. 

Георги Близнашки пък обеща, че няма да има чистки, но чиновниците с политически пристрастия и замесените в корупционни скандали ще бъдат отстранени. В последвалите церемонии по предаването на властта в отделните министерства също се чуха обещания за приемственост, продължаване на добрите практики и липса на реваншизъм.

Президентът назначи изборите на 5 октомври

Държавният глава насрочи произвеждането на парламентарни избори на 5 октомври със свой указ. Предизборната кампания ще започне от 5 септември и ще продължи до 3 октомври. Денят преди изборите - 4 октомври, е ден за размисъл. До края на август партиите трябва да са се регистрирали за участие в изборите в ЦИК, а до 2 септември - срокът за регистрация на кандидатските листи. За пръв път на парламентарни избори ще може да се гласува с т.нар. преференция. Този път бариерата е 7%, а ако в бюлетината не е отбелязана преференция, гласовете ще се считат за водача на листата.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 4
    • + 16

    Най-после в българия пак да има нормално правителство!

    Прецедент е предлагането длъжността "Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност" на Кристалина Георгиева първо от Барозо и Юнкер, а чак след повече от месец от новото българско правителство.

    @KGeorgievaEU
    За мен е чест и отговорност да съм кандидат на България за втори мандат в Европейската комисия. Благодаря на всички, които ме подкрепят.

    Нередност?
  • 2
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 8
    • + 1

    Показателни са многото и фенове във Фейсбук, но са малко в сравнение с Меркел.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    sarssaraktos avatar :-|
    Sars Saraktos

    Кристалина Георгиева е била агент на ДС. http://glasove.com/skandalut/40778-kristalina-georgieva-e-agent-na-ds-i-cru-

    Нередност?
Нов коментар