Общо 80 млн. лв. са събрани от отменената от съда такса ВЕИ

ДКЕВР още чака инструкции да прехвърли парите на бюджета

Таксата ВЕИ беше отменена, след като президентът сезира Конституционния съд
Таксата ВЕИ беше отменена, след като президентът сезира Конституционния съд
Таксата ВЕИ беше отменена, след като президентът сезира Конституционния съд
Таксата ВЕИ беше отменена, след като президентът сезира Конституционния съд
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общо 80 млн. лв. са събрани за първите шест от 20-процентната такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи, която Конституционният съд (КС) отмени наскоро. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев след заседание на регулатора в понеделник. Парите все още са в сметка на комисията, която чака указания от финансовото министерство как да ги прехвърли на бюджета.

Такса за шест месеца

Извънредната такса беше въведена със закона за държавния бюджет за 2014 г., в който бяха направени поправки и в закона за възобновяемите енергийни източници. От нея трябваше да бъдат събрани 150 млн. лв. за годината, които да се използват за "инвестиции и програми в областта на енергетиката". Неофициално с парите се очакваше да бъде финансирана Националната електрическа компания (НЕК), за да се намали дефицитът й. КС беше сезиран от президента Росен Плевнелиев с мотиви, че таксата нарушава принципа за равно третиране (тя не важи например за ВЕЦ-овете, централите на биомаса и централите с комбинирано производство), а освен това не е ясно какви услуги предоставя държавата срещу нея (за разлика от данъците срещу таксата трябва да стои някаква услуга). Така в последния ден на юли съдът отмени таксата. Решението обаче няма задно действие, т.е. платените пари няма да бъдат възстановени на компаниите. И до момента няма разработен механизъм за изразходването на средствата.

Чака се отговор от Брюксел

Увеличаването на цената на тока на практика е неизбежно, но то няма да е свързано с отменената такса, стана ясно още от изказването на Боев. "Не трябва да се лъжем, нова цена трябва да има от 1 октомври", каза той, но уточни, че конкретни разчети с колко ще поскъпне електроенергията ще има към средата на септември. По думите му единственият вариант да няма промени в цените е Европейската комисия да подкрепи жалбите на ДКЕВР срещу двете американски централи и зелените централи. Става дума за писмата от края на юни, с които регулаторът се оплака в Брюксел, че фиксираните цени в договорите на "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контурглобал Марица-изток 3" представляват държавна помощ, а преференциалните цени на фотоволтаичните и вятърните централи (които всъщност са одобрени от самата ДКЕВР) представляват "прекомерно" подпомагане. Досега от Брюксел няма отговор.

Допълване на лиценза на НЕК

Заседанието на регулатора в понеделник беше за промяна на лиценза на НЕК за търговия с електрическа енергия, като се допълни дейността "координатор на балансираща група". Това е свързано с въвеждането на балансиращ пазар в България от началото на юни. Причината за леко закъснялото изменение на лиценза е техническа грешка. Боев призна, че началото на пазара е трудно и се понякога изникват проблеми, които се отстраняват в движение. "Очаквам, че поетапно с промяната на методиката и правилата за търговия с електрическа енергия ще намерим точния вариант", каза той. Въвеждането на балансиращ пазар е едно от изискванията на третия либерализационен пакет. Закрито заседание за лиценза на НЕК ще има на 18 август.

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 1.71% от 1 октомври

"Булгаргаз" ще предложи природният газ да поскъпне с 1.71% от 1 октомври, съобщиха от държавната компания. Според дружеството цената през четвъртото тримесечие трябва да бъде 612.00 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС. Увеличението спрямо третото тримесечие е с 10.31 лв. или 1.71%. Окончателното предложение на "Булгаргаз" ще бъде внесено в регулатора на 10 септември.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 4

    Ако 80 млн са 20% то как обясняват натрупаните 4 млрд дълг с ВЕИ-тата?
    Това са общо плащания около 800 млн лева годишно (преди тази такса).

    Нередност?
  • 2
    lz73 avatar :-|
    lz73
    • + 3

    До коментар [#1] от "today ;)":
    Нали не очакваш разумен отговор?

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 5

    До коментар [#2] от "mrx10354190":

    Много обичат да обясняват, че Бойко бил виновен задето присъединил толкова ВЕИ-та през 2012 и скочила цената на тока, отделно НЕК натрупала страшни задължения пак заради това. Ако приемем това за вярно, и че НЕК е плащала този ток изцяло от джоба си, без да го продава, то следва към момента да има натрупани 1,6 млрд, а те са около 3 пъти повече.
    Значи тези обвинения са супер кухи. Цялата работа е "махнете ВЕИ-тата и дайте да строим АЕЦ, защото тока от ВЕИ е по-скъп, а от АЕЦ е евтин" - една от любимите лъжи на енергийната мафия.

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 5

    А пък отделно са лъжите на другаря Боев от ДКЕВР, който твърдеше, че са намерили резерви и намаляше цената още и още. Сега защо същия говори за увеличение, и как изведнъж американските марици станаха виновни?
    Фиксираните цени в договорите на "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контурглобал Марица-изток 3" представлявали държавна помощ, а фиксираната цена за Белене или за 7-ми блок няма ли да е държавна помощ?
    Тия каквито нагли бяха - групата Ерменков, Куюмджиев, Стойнев, интересно как не се сетиха да вкарат закон, че предоставянето на държавна помощ не се брои за държавна помощ, ако е за проекти, от които са получили достатъчно тлъст рушвет.

    Нередност?
  • 5
    wyg53365051 avatar :-|
    Българофилъ

    До коментар [#4] от "today ;)":


    До коментар [#3] от "today ;)":


    Чия електрическа енергия е най-евтина?

    На АЕЦ-а. Как, защо, какво е подписвано, всички знаем. За парите, срещу народа. Няма значение дали Тиквата, Мангала, Резняка или серГей го е подписал. Все ние го плащаме.

    Нередност?
  • 6
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 3

    До коментар [#5] от "wyg53365051":

    Евтина е енергията от централи, на които е изплатен капиталовия разход, и то ако оперативните разходи са ниски. За АЕЦ капиталовият разход е много голям, отделно понеже нямаме пари трябва да теглим дългосрочен кредит, с което на практика сумата се удвоява. Теглиш кредит 10 млрд евро за 20 години - трябва да върнеш общо 20 млрд евро. Това е положението. 20 млрд за 20 години прави по 1 милиард евро на година - това е само плащането към банката, отделно имаш разход за гориво, поддръжка, ремонти, модернизации, консултации, и всякакви други дефлорации. Отделно са разходите по отработеното гориво, като там имаш текущи разходи, и дългосрочни разходи, които за момента дори не се знае колко ще са, може и те да са милиарди.
    Така че за евтин ток от АЕЦ просто забрави в съвременни условия. Преди време може и да е било евтино, когато руснаците са ни давали евтино някакви скапани реактори, гориво за тях, и са взимали обратно отработеното гориво за да си правят бомби. Сега никой нищо не дава безплатно, даже напротив, за всичко искат двойна, тройна и четворна цена. Неслучайно в САЩ започнаха да затварят работещи АЕЦ, при това по чисто финансови причини, и като цяло в света много проекти за нови АЕЦ глътнаха вода.

    Нередност?
Нов коментар