🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП: Въвеждане на прогресивно облагане и на семейно подоходно облагане

Георги Тодоров, председател на съвета на БСП по парична система, финанси, кредит и валутни резерви пред "Капитал"

"Големият проблем в случая "КТБ" е в това, че БНБ продължава да не подава достатъчна достоверна информация".
"Големият проблем в случая "КТБ" е в това, че БНБ продължава да не подава достатъчна достоверна информация".
"Големият проблем в случая "КТБ" е в това, че БНБ продължава да не подава достатъчна достоверна информация".    ©  Велко Ангелов
"Големият проблем в случая "КТБ" е в това, че БНБ продължава да не подава достатъчна достоверна информация".    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кои данъци бихте увеличили/намалили и защо?

Решението на БСП е за въвеждане на прогресивно облагане и на семейно подоходно облагане. Особено във време на криза това е справедливият тип облагане поради една проста причина – сега при един работещ в семейството, особено в ситуация на висока безработица, той плаща данъците върху доход ползван от цялото семейство. При семейно подоходно облагане - при един работещ и семейство от четирима, данъчната му ставка ще е значително по-ниска. За да има по-справедливо разпределение на тежестта от кризата тези, които получават по-високи доходи трябва да плащат по-високи данъци.

Каква да е ставката или скалата?

Няма единно мнение в БСП. Въпрос на изчисления е. Най-масовите доходи в държавата трябва да останат в рамките на десетте процента. Трябва да се въведе и необлагаем минимум - първата крачка беше направена от правителството на Орешарски.

Бихте ли увеличили/намалили осигуровките. Кои и защо?

Не сме обсъждали промяна в осигуровките. Вярно е, че системата е недофинансирана, допълва се от други данъци. Въпрос на политика е да се прецени кое е по-добро - да остане така или да я направиш самостоятелна т.е. да се увеличат осигуровките.

Трябва ли да се увеличат минималните и максималните осигурителни прагове и как? А минималната работна заплата?

И сега говорим за увеличение на минималната работна заплата. Аз лично го разбирам като минимален доход, който трябва да е гарантиран на работещите. Имаме идея да я обвържем със средната работна заплата. Идеята е МРЗ да не се определя от популистки решения, а в зависимост от нарастването на доходите в страната.

Нужна ли е актуализация на бюджет 2014 г.? Каква? Какъв лимит на държавния дълг е необходим?

Според мен вече ще има нужда от актуализация, защото от евроизборите насам сме в криза на управлението. Ефектът от нея е, че държавната администрация спира да работи. С чистките на хора служебното правителство допълнително я блокира. След 5 октомври всички ще чакат какво ще се случи с новото правителство. Това означава, че във второто полугодие приходните агенции няма да си свършат работата. Бизнесът се свива и започва да ограничава разходите си. Намалява брутният продукт, а оттам към допълнително се свиват приходите в бюджета. Те обикновено са по-високи във второто полугодие, но тази година вероятно няма да е така.

Но ще трябва и да се финансира?

Може да се финансира от фискалния резерв. Средствата там са достатъчни. Допълнително финансиране ще е нужно само в случай, че има риск фискалният резерв да падне под законно установения минимум. Дори и тогава кредитирането може да е заложено в следващия бюджет.

Пропускаме спирането на финансирането по европрограмите?

Е, нали първото, което каза новият премиер Георги Близнашки е, че служебното правителството е отпушило еврофондовете? Това, разбира се, е популизъм. Никой не възобновява плащания, само защото е дошъл някой друг на власт. Преди това има свършена огромна работа.

Нужна ли е на България помощ от МВФ?

Не.  МВФ има едно универсално лекарство – реже разходите. Това би било грешка - икономиката ни все още не генерира достатъчно продукт. Ние трябва да се стремим да направим така, че да стимулираме производството, а не да го ограничаваме допълнително. Това е като да лекуваш булимия с глад.

Какво е най-удачното решение на казуса КТБ?

Не мога да кажа, въпреки че участвах в работната група, която дълго търси решение. За съжаление нямаме достатъчно информация, за да кажем кое е най-доброто решение. За разлика от случая с ПИБ където още в деня, в който се разбра, че ще има криза, се осигури ресурс и институциите застанаха зад банката, при КТБ ядно има други интереси, в които са намесени и институции. Големият проблем в случая "КТБ" е в това, че БНБ продължава да не подава достатъчна достоверна информация.

Трябва ли да се предприемат промени и какви в структурата и ръководството на финансовите регулатори?

Няма да обсъждам персонални назначения в КФН. Според мен трябва да се промени структурата на комисията - от ресорен принцип да премине на функционален, защото в момента - един отговаря за инвестиционните посредници, друг за публичните дружества, трети за пенсионната система.

КФН е станала тип феодална структура, което е доказано неефективно.

Според мен не е необходима структурна промяна на БНБ, защото тя отговаря достатъчно точно на ситуацията, но при такъв продължаващ провал, въпросът с личната отговорност и подаването на оставки е на дневен ред.

Трябва ли влизането на България в Единния банков съюз и еврозоната да се превърнат в приоритет за страната?

Привърженик съм на влизането в единния банков съюз, в еврозоната и в ERM II. Банковият надзор в България има недостатъци - субективни или обективни, и един допълнителен контрол не е излишен. Второ, не само държавата, но и частния бизнес ще получи много по-добър достъп до по-евтин финансов ресурс. Влизането в еврозоната понижава лихвените нива автоматично, тъй като отпадаме като рискова дестинация.

Трябва ли да се продължи със строителството на "Южен поток" и големите енергийни проекти?

Има ли голям инфраструктурен, енергиен или индустриален проект, който де факто не струва на България нищо, трябва да се прави. "Южен поток" е такъв. Цялата инвестиция е външна, финансирането е външно и изплащането е през такси, които пак не са наши т.е. ние като данъкоплатци имаме разход нула. Същото се отнася за АЕЦ "Белене". Ако направят "Уестингхаус" на същия принцип, са добре дошли.

Какво предлагате, за да се подобри бизнес средата?

Нашите предложения са две основни неща - плащане редовно на бизнеса - връщане на ДДС, плащане по държавни и общински поръчки, осигуряване на ресурс, и второто - опростяване на разрешителни и лицензионни режими.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 1
    • + 8

    Ами ще стане така, че безработните ще се увеличат, защото ще работят без трудов договор, за да ползват данъчните облекчения! хах

    Нередност?
  • 2
    schumener_beer avatar :-|
    шуменско пиво
    • - 1
    • + 2

    Във всички тези идеи има тук-таме по някое рационално зрънце, стига да не става самоцел. И да не се превръща в поредната демагогия на червените шамани. Както е било винаги досега!
    Плоския данък не бива да се бута поне засега, но с уговорката за един необлагаем минимум. Ако се стигне до единство напр. минималната заплата да стане необлагаема, както е в много страни, това би могло да бъде този минимум за всички видове доходи.
    Семейното облагане е другия полезен стълб за подпомагане на семейните финанси. Без обаче да се обвързва задължително с връщане към прогресивните скали.
    Признавам си, че говоря като лаик, но това са разсъждения на базата на личен опит.

    Нередност?
  • 3
    bogry avatar :-|
    BoGry
    • + 6

    Филма "Прогресивно облагане" вече сме го гледали - беше скучен, нискобюджетен и не доведе до намаляване богатството на богатите, а до изчезването на "средните" и увеличаването на бедните!
    А семейното подоходно облагане само звучи добре, но в нашите условия при две деца не съм получил и един лев детски,

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 8

    "Решението на БСП е за въвеждане на прогресивно облагане и на семейно подоходно облагане. "

    >>> Нямам рационални аргументи, за да се обоснова защо, но ми звучи като "Абе аз съм на друго мнение, ама решението на старите кокали е ...."

    "Особено във време на криза това е справедливият тип облагане"

    >>> Към ден днешен криза няма нито в ЕС, нито у нас. Има тъпчене на едно място, за 4 години сме наваксали само 1%-пункт спрямо средния БВП на ЕС. С такова темпо ще ги догоним след 196 години. Дори за едни прилични 70% от средното ще ни трябват 100 години. И ако преди извинението беше, че имаме слаб растеж, защото пазим финансова дисциплина, то междувременно и финансовата дисциплина я забравихме....

    "при един работещ в семейството, особено в ситуация на висока безработица,"

    Безработицата не е нито торнадо, нито земетресение. Атакува се проблемът, не да се приема за даденост и да търсим нагаждане към последствията. Висока безработица в ЕС няма - точно обратното, има у нас, защото се възпротивяваме на елементарни реформи. Подобно на Вуте, който казвал "има една нова птица, 3 пъти зареждах чифтето, докато я отстрелях да падне! Викат и делтапланер!"

    Отделно има и други чисто социални несправедливости в прогресивните скали. Да кажем, през строителния бум до 2008 архитектите бяха добре, вземаха хонорари и винаги ги драха с 24%, преди това и с 29% максимална ставка. От тогава до сега поголовно нямат работа, но няма и кой да им върне данъка "богаташ", затова че 5 години в живота си са заработвали по-добре. При плосък данък проблемът го няма. Ставката е винаги 10%. При необлагаем минимум отново се появява.

    " той плаща данъците върху доход ползван от цялото семейство. При семейно подоходно облагане - при един работещ и семейство от четирима, данъчната му ставка ще е значително по-ниска."

    >>> Отново мешане на социална, демографска, данъчна и политика по труда. Накрая нито едната не е като хората. Хайде само данъчната пред скоби - нейната задача е да събира повече приходи. Това става с плосък данък (видно от статистиката у нас и от другите държави). За другите политики - други решения. Добавки, детски градини...Като има събрани пари, ще има и за тях. Като няма пари, ще си останат само предизборни обещания...

    " За да има по-справедливо разпределение на тежестта от кризата тези, които получават по-високи доходи трябва да плащат по-високи данъци."

    >>> Тези, които плащат най-високите данъци имат инструментариума да ги плащат навсякъде по света, където искат. Чисти данъчни туристи и пътешественици. Като изгоните 100 такива, ще се почешете по главите и хъка-мъка, ще вдигнете данъците на всички подред...

    Нередност?
  • 5
    sanlivko avatar :-|
    sanlivko
    • + 4

    ""...сега при един работещ в семейството, особено в ситуация на висока безработица, той плаща данъците върху доход ползван от цялото семейство. При семейно подоходно облагане - при един работещ и семейство от четирима, данъчната му ставка ще е значително по-ниска. ""
    По-ниска ставка от сегашните 10% е нереално да се въведе, така че това са си чисти предизборни лъжи. Относно прогресивното подоходно облагане или допълнителни данъци за богатите, не вярвам, че в България могат да функционират. Ако трябва на инвалиди ще се направим, ама данъци няма да плащаме. Както и циникът написа, макар и да изглежда на пръв поглед справедливо, възможностите за избягване са прекалено широки, което го прави несправедливо.

    ""Според мен вече ще има нужда от актуализация, защото от евроизборите насам сме в криза на управлението. ""
    Комунистическа наглост. Не нашият бюджет е калпав, а падането на правителството е виновно. Не знам дали си струва да му чета ии останалите глупости. БСП и икономически разум са отричащи се понятия.

    ""Никой не възобновява плащания, само защото е дошъл някой друг на власт.""
    Това звучи логично, ако беше управлявал някой друг, а не БСП.

    ""Цялата инвестиция е външна, финансирането е външно и изплащането е през такси, които пак не са наши т.е. ние като данъкоплатци имаме разход нула. ""
    Кредитите за участието ни в проекта са за държавата (БЕХ), а таксите се оказа, че още не са договорени и следователно няма как да се определи, дали проектът въобще ще е печеливш.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Не е душевно прост като другите старейшини в партията, но си е резонно мозъчно промит индивид.

    Нередност?
  • 7
    pavlin_kralev avatar :-|
    Павлин Кралев

    Не е нищо чудно че БСП измислят начин за ново крадене.... Истината е че доходите на Българина трянбва да се вдигнат поне два пъти, сега произвежда три пъти повечер отколкото получава.
    http://iconomicabg.blogspot.com

    Нередност?
Нов коментар