🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без резки движения

Какви са най-важните елементи от икономическите програми на основните партии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предизборните програми са особен жанр в българската политика - нещо като новогодишните обещания, които повечето от нас правят. Както хората си казват в края на годината, че ще бъдат по-добри, ще спортуват повече и като цяло ще обръщат повече внимание на себе си, така и партиите трудно могат да бъдат хванати в лоши помисли преди изборите. Реформи, борба с корупцията, увеличаване на приходите в държавния бюджет след смазване на контрабандата и съживяване на икономиката са евъргрийните на последните няколко парламентарни вота в България. Обещава се едно и също, а след изборите в най-добрия случай положението остава без промяна.

Тези избори са по-различни. Цикълът на обещания и пасивност във властта не може да продължава дълго, защото проблемите става все по-сериозни и накрая избухват в големи кризи. Липсата на реформи в банковия надзор (вероятно в комбинация с опосредствана форма на корупция) доведе до кризата с КТБ. Липсата на промени в начина, по който се управляват европейските фондове (вероятно пак в комбинация с корупция), почти доведе до бюджетна криза и фалиране на фирми след спирането на евросредствата.

Въпреки предкризисната обстановка обаче поведението на повечето партии само месец преди изборите е вяло. Откритата преди седмица официална част от кампанията на етапа не е заредена с никакви сериозни спорове. Три седмици преди изборите от големите партии единствено ГЕРБ и ДПС имат пълни програми. Медийна кампания - клипове, билбордове и други реклами, почти няма.

Вялата кампания

до този момент може би се дължи на липсата на сериозна интрига за резултатите на изборите. Последното проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" показа, че ГЕРБ влиза в последната обиколка преди вота с много голяма преднина. Ако изборите бяха тази седмица, партията на Бойко Борисов щеше да получи 36.2% от гласовете на твърдо решилите да гласуват. В депутатски мандати това означава, че ГЕРБ щеше да има между 105 и 110 места в парламента. Нещо повече - според социолозите тя има възможност да мобилизира и допълнителна подкрепа, така че (макар и на етапа да е малко вероятно) да има пълно мнозинство.

Така че по-малко от месец преди изборите основният въпрос не е кой ще управлява, а с кого. Ако резултатите на изборите бъдат близки до сегашната прогноза, ГЕРБ ще може да има мнозинство с гласовете на Реформаторския блок. То обаче ще бъде изключително крехко и едва ли би дало на евентуалното бъдещо правителство тази стабилност в парламента, която е нужна за безпроблемна работа. Това обаче не значи, че подобна коалиция е невъзможна. Според "Алфа Рисърч" ГЕРБ има шанс да мобилизира допълнителен потенциал и да увеличи резултата си.

Математически най-изгодна би била коалицията с ДПС, които според изследването на етапа биха получили 12.1% от гласовете, или между 35 и 38 места в парламента. Математическата логика обаче е различна от политическата. Заради натрупаните негативи от предишните си участия във властта явна коалиция с ДПС би сринала доверието към хипотетичното правителство. Движението обаче би могло да подкрепя негласно правителство на малцинството, без да участва директно във властта - срещу гаранции, че няма да има атаки срещу хората около Доган, и срещу постове на по-ниски места в администрацията. Всъщност нещо подобно вече беше обещано от Бойко Борисов. "Изключително важно е, ако сме първи, от висотата на победата да не се подадем на реваншизма, макар че БСП и ДПС толкова го заслужават", каза Борисов при откриването на предизборната кампания на ГЕРБ миналата седмица. Иначе казано, вероятно част от внимателно разставените хора на ДПС из държавната администрация вероятно няма да бъдат сменени.

Въпреки че на тези парламентарни избори засега отсъства интригата кой ще спечели и са ясни вариантите за това кой ще управлява, все още не се знае как ще се случва това. Връщането на Бойко Борисов във властта няма да реши автоматично проблемите с КТБ, нито ще балансира енергетиката, бюджета или ще оправи здравеопазването.

В следващите страници сме събрали вижданията на по-големите партии по важните икономически теми. Идеята беше да покажем отправната точка, върху която може да се съсредоточи следващото управление и критиките на бъдещата опозиция към него.  

Въпреки видимите кризи (като например в енергетиката) и задаващите се такива обаче никоя от водещите партии с шанс да влезе в парламента не е готова да предложи нищо дори бегло наподобяващо изненада.

Когато реформа стана мръсна дума

За бягането от конкретни обещания може да си има и логични обяснения. От една страна, усещането за свирен мач убива доста от бойния дух. От друга, предвид наслоеното недоволство споменаването на непопулярни мерки се превръща в табу. От трета, най-взривоопасните теми като КТБ удобно се подритват за след изборите под благовидното оправдание на информационната мъгла. А от четвърта, възможността за нестабилна коалиция след изборите може да води и до стратегии за запазване на сили - финансови и идейни, за по-нататък.

Въпреки всичко това е плашещо, че в думите на политиците и програмите на партиите трудно може да се намери дори скицирана визия за това как да се проведе реформата в който и да било от ключовите и крайно нуждаещи се сектори - здравеопазване, осигуряване, образование, съдебна система. Сякаш след няколко поредни правителства на отказ от реални и последователни действия най-накрая се случи очакваното - думата реформа се изпразни от съдържание.

Това е изключително вредно, защото сме оставени без карта, по която да се ориентираме за пътищата, по които ще се върви. При отсъствието на дебат по ценности, идеи и визии изборът се свежда изцяло до евтина лична харизма. Стимулира се гласуването не за конкретна политика, а за най-малкото зло. А още повече - стимулира се негласуването, което дава тежест на всякакви изкривявания от купен, корпоративен и т.н. вот.

А това, освен да завърти нов цикъл на недоволство краткосрочно, вещае и загуба на още ценно време, след което незапочнатите реформи да стават още по-скъпи и болезнени. И още по-трудно да се намира някой склонен да ги започне.

Козметика за лице

Плахите опити за малки промени обаче по никакъв начин не може да минат за изборна стратегия и всяка партия залага свои малки промени.

По отношение на данъците и осигуровките новости реално няма. Левите партии затвърждават заявката си за преминаване към прогресивно облагане. Дори и ГЕРБ с тяхната идея да се даде на общините да събират допълнителен определян от тях данък върху доходите натъртват, че няма да променят данъци.

Практически пълен е консенсусът за курс към еврозоната и единния банков надзор, а също и за липсата на нужда да се прибягва до помощ от МВФ.

Но може би най-учудващо е бягството от конкретика по темата КТБ. Ползването на удобната патерица, че няма достатъчно информация, безспорно оставя вратичка, но е странно, че повечето партии я ползват предвид на ясните обществени нагласи против спасяването с публични средства. Всъщност това е един от редките случаи, когато популярното решение е и морално, а и икономически обосновано. Единствено от ГЕРБ декларират твърда позиция против държавна помощ.

Всичко това показва, че след изборите не ни чака революция. Това не е задължително лошо, ако все пак бавно, но систематично се тръгне в правилната посока. Въпросът е да се върви, защото бездействието ще ни срине още по-надолу и ще направи още по-трудно излизането оттам.

32 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stefan_st avatar :-|
    Стефан Ст
    • - 3
    • + 28

    "Всичко това показва, че след изборите не ни чака революция."

    На мен лично ми звучи апокалиптично...

    Нередност?
  • 2
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • - 1
    • + 25

    лошо бъдеще ни очаква, след като няма политически субект с амбиция за структурни реформи за намаляване на държавните разходи и улесняване на дребното и средното предприемачество, създаване на нормална, предвидима и защитима бизнес среда, в която не ни трябва да ни управляват държавни чиновници, а само да ни грантират предвидимост и правила.

    Нередност?
  • 3
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 1
    • + 16

    Обикновен предизборен лов на шарани.

    Нередност?
  • 4
    kony avatar :-|
    kony
    • + 18

    Единственото ценно от статията е карикатурата - защото в БГ все по-малко ще оставаме онези които да поливаме изгнилото дърво.

    Нередност?
  • 5
    bogry avatar :-|
    BoGry
    • - 3
    • + 15

    Все пак си мисля, че не политиците, а ние - електоратът - сме виновни за наложената политическа система у нас - всъщност вездесъща безсистемност! Всички сме за реформи, но да не ни закачат! "За" сме да се спазват правилата за движение, но си държим 50 лв. в жабката за полицая, който би ни запитал: "Какво правим сега?" Научихме се да стоим отстрани и да искаме, да искаме, да искаме... И като никой не ни го дава това, което искаме, обвиняваме политиците, които сме избрали и са ни излъгали, или другите, "галфоните", гласували за не когото трябва!
    Както е прозрял и Бенковски, лудост ни липсва - да заудряш с глава стената, докато или тя се разбие, или, дай Боже, стената!
    А в нашата история има такива случаи!

    Нередност?
  • 6
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 12

    "При отсъствието на дебат по ценности, идеи и визии изборът се свежда изцяло до евтина лична харизма. Стимулира се гласуването не за конкретна политика, а за най-малкото зло. А още повече - стимулира се негласуването, което дава тежест на всякакви изкривявания от купен, корпоративен и т.н. вот."
    Първо,всеки трябва да гласува ,защото е важно и второ,мислете за кого гласувате,да не плачем утре.

    Нередност?
  • 7
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 6

    Не знам кой и защо очаква нещо като революция и да не говорим как ще ни се отрази такава революция.
    Но дори и да има участници в предстоящите избори, които се готвят да направят много смели и решителни реформи, как си представяте, че те ще станат част от предизборната им програма и изявления. Та нали това, може и ще бъде изкривено моментално от всичките им конкуренти и ще им обещае невъзможност за реално участие в управлението.
    Забележете, че такива бомбастични изказвания правят само ББЦ и Атака ( не казвам е това са реформи:)), защото не се канят да участвуват в реалното управление, освен по модела златен пръст, ако се получат резултати подобни на преишните.
    И опираме до следния цитат от статията:
    "Стимулира се гласуването не за конкретна политика, а за най-малкото зло. А още повече - стимулира се негласуването, което дава тежест на всякакви изкривявания от купен, корпоративен и т.н. вот."
    Само по себе си това е вярно твърдение, но освен че не се казва кои са основните двигатели за стимулиране на негласуването и не по-малко, как Икономедия смята че влияе на този процес и каква е тяхната позиция за или против и ако са против, какво те правят за повишаване на активността. Аз не помня в техен материал, да има елементи, които да работят в посока за по-голяма активност или материал, който да се бори активно и с конкретни субекти, които работят срещу влиянията в посока пасивност. Дори първото изречение в цитата, казва е се стимулира пасивността, но не са казва нито кой, нито с какви конкретни действия да не говорим за форма на осъждане на това явление.
    Дали това е слабост на медията или осмислена политика - те си знаят.

    Нередност?
  • 8
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • - 6
    • + 2

    "Практически пълен е консенсусът за курс към еврозоната...."

    Как може да е толкова трудно на хората да проумеят че кризата която продължава вече 6 години в Европа се дължи основно на общата валута. Би трябвало да е очевидно за всеки до какво води комбинацията от обща валута и ЕЦБ.

    Защо си мислим че политиката на ЕЦБ ще приляга на България както приляга на Германия, а не както приляга на по-голямата част от страните в еврозоната. (тоест да натиска здраво надолу икономиките им)

    Нередност?
  • 9
    tyrnokop avatar :-|
    На комунист доверие да нямаш
    • + 3

    Единствената посока, в която България бавно, но систематично се движи, е нарастващото влияние на ДПС с неизвестни засега последствия за страната.

    Нередност?
  • 10
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 10

    До коментар [#8] от "sheldoncooper":

    Сериозно, проблемите ни се дължали на общата валута т.е валутния борд който привързва лева към еврото. ?!? Айде да си спомним какво беше ПРЕДИ това - например 90-96'та когато всяко правителство си печаташе колкото му трябват хартийки и ги раздаваше смело на пенсионери, държавни фирми и т.н.. И какво стана - долара беше 3 ХИЛЯДИ лева и повечето хора взимаха заплати по 3-10 ДОЛАРА. На мен заплата ми я плащаха всяка седмица и първо тичах в чейнджа да я обменя в долари че до края на месеца вече се беше обезценила !!!
    Който го пробва тоя номер отново няма да успее да избяга и ще го увисим на стълбовете пред парламента !!!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал