🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се сади омраза

Защо медиите и държавната власт са виновни за случващото се в Калище, община Ковачевци

Мишени на омразата    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пернишкото село Калище вчера отказа да допусне до местното училище деца, получили статут на защита от държавата. За да засили усещането за абсурд, на извънредна сесия общинският съвет на родното село на Георги Димитров Ковачевци, под чиято юрисдикция попада Калище, взе решение да изгони от общината настанените там бежанци.

Родителите на българските първолаци подкрепиха с доста нелепи аргументи ксенофобското си поведение: "Те носят заразни зарази", "Те изнасилват", "Нищо нямаме срещу тези деца, но не в това училище", "Нашите деца са много по-напред по отношение на интелигентност, по отношение на образование", "Нито са прегледани, нито нищо", "Да си намерят място, но не и при нашите деца". Децата казват това, което родителите им спестяват пред телевизионните камери, но вероятно са чули вкъщи: "Ще ги бием. Те са болни и без това - не заслужават да живеят". 

Основен проблем са липсата на познания по български език, твърдят родителите пред камерите. "Кой ще се интегрира? Българчета ще ги накараме да научат афганистански, така ли?", демонстрира своите езикови познания председателят на общинския съвет Венцислав Тодоров, вероятно без да подозира, че в Афганистан официалните езици всъщност са пущу и дари.

Картината от село Калище, община Ковачевци, се превърна в първа новина за българските медии. Сутрешните блокове започват с нея. Журналисти и политици се питат – защо така стана? Срамуват се. Хулят реакцията на местните хора.

Неадекватността на негостоприемните селяни е достъпен обект за възмущение. Фашизоидната местна власт го заслужава, но дали всъщност тя е първопричината? Дали тези объркани родители са реалния източник на проблема? Всъщност случващото се в село Калище, а няколко месеца по-рано и в казанлъшкото Розово, са плодове на омразата, която медиите и държавната власт методично засаждаха, поливаха и отгледаха през последните години.

Стъпка първа: Държавна агенция по омразата

Сещате ли се за запасния офицер Николай Чирпанлиев - инсталираният от Цветлин Йовчев директор на Държавната агенция по бежанците? Именно той активно работеше за създаването на стереотипа на бежанците, който хората в Калище сега са възприели. Цитиран от New York Times о.р. полковникът описва вълната от сирийските бежанци така: "Това е, както когато хуните идват в Европа". После обвини за лошото състояние на бежанските центрове самите чужденци, защото "тези хора не знаят как да използват тоалетни". 

"Тия хора, които остават в България, са най-ниските слоеве на сирийските и афганистанските бежанци. Хора, които са живели в землянки. Тук остават най-неграмотните", са други откровения от репертоара на председателя на Държавната агенция по бежанците. Правозащитните организации поискаха оставката му, но Чирпанлиев е на поста си и до днес.

Поведението на Чирпанлиев е може би най-ярката илюстрация за държавната политика на омразата.

Това, което е не по-малко опасно от активното насаждане на нетърпимост, е бездействието на държавните институции. Помните ли един от приоритетите на служебното правителство? То трябваше да гарантира нормално започване на учебната година. Тогава подобна цел звучеше нелепо. Днес разбираме, че тя всъщност е била крайно уместна, но служебното правителство се провали да я изпълни. Защото нещата в Калище нямаше да изглеждат така кално, ако местното население беше подготвено за новите ученици.

Стъпка втора: Медии на омразата

Всъщност колкото и усилия да беше положила властта, за да обясни на местното население, че търсещите закрила не са страшни, това така ли иначе щеше да е трудна задача. Защото населението е трайно облъчено от медиите и възприема бежанците като заплаха. 

От първите страници най-четените вестници се обяснява как бежанците носят малария, хепатит, краста и каквото още се сетите. Освен че създават опасност за местното население, посланието е, че те носят и престъпност. Защото според медиите бежанците грабят, крадат и изнасилват.

Или както обобщи наскоро в един свой анализ дългогодишния главен редактор на "Обектив" Юлиана Методиева: "Имигрантите са "не-наши", те са незаконни, illegal, следователно заплашват родината ни. Омразата срещу вълната от временно пребиващи и търсещи хуманитарен статут в България се разнесе чак до бившата еврейска махала около Женския пазар. Изпадналите в беда и бягащи от войната и глада хора бяха наричани "мангали", "боклуци", "рязани"."

През това време главни редактори на жълто-популярни сайтове с лекота агитираха: "С риск да ме обявят за коравосърдечен ксенофоб, и аз не бих пуснал децата си да учат с афганистанчета от бежански лагер."

Създаването на масова психоза от медиите няма как да се парира дори вътре от самата гилдия, защото механизмите за саморегулацията й са разбити. В България има два вестникарски съюза, два етични кодекса, но нито една етична комисия.

Стъпка трета: Прокуратура в защита на омразата

И така стъпка по стъпка се стигна до срамните сцени в село Розово. После дойде и Калище. Затова не се учудвайте, когато утре станем свидетели на следващото още по-радикално ксенофобско изпълнение. Защото тази сутрин министърът на образованието в пристъп на иновативност призовава хората, които не искат чужденци, да го обявяват по-рано. Очевидно вече омразата е приемлива с предварителна заявка.

227 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 20
    • + 237

    Отлична статия. За съжаление действа и един допълнителен фактор, а именно страхът на бедния комбиниран с отсъствието на установен правов ред и законност. Постоянният стрес на живота в тези села не е добра платформа за развитие на хуманитарни идеи и ценности, главното е да се защити малкото което хората имат защото не очакват държавата или обществото да се погрижи за тях. Тъжна история.

    Нередност?
  • 2
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    • - 19
    • + 64

    Логично. ДПС и "националистическите" античовешки партии са руски и братушките всяват омраза сред простолюдието ни чрез алчни продажници политици и техните медии. Резултатът е срамен и гнусен, вярно е. Не е случайно, че Ердоган вика наскоро един обект от ДПС за да го предупреди, че не е безсмъртен, каквото и да му обещават от Москва.

    Нередност?
  • 3
    mark0 avatar :-|
    mark0
    • - 257
    • + 75

    Аз подкрепям желанието на родителите. Т.н. бежанци да си се връщат в родината си и да се борят за нея. А т.н. "ксенофобия" е всъщност инстинкт за самосъхранение на българщината, инстинкт който автора на тая статия е продал явно.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 172
    • + 81

    Защо въобще се разрешава деца които не знаят български да учат с български деца? Да не говорим, че българските са по-малко от другите? Какво ще научат децата? Колко ще изостанат от другарчетата си от другите градове и села?

    За да учат тези деца, 1. Трябва да знаят езика. 2. Трябва да са положили изпит за съотвения клас
    Иначе просто ще бъде провалено обучението на българските деца. И никой нищо няма да научи.

    Нередност?
  • 5
    joko avatar :-?
    Георги Камов
    • - 7
    • + 43

    Чудесно е, че се констатира проблем - или няколко. Но е крайно недостатъчно - време е да се търсят нови решения, които очевидно няма да дойдат от стари институции.

    Ето какво правят в Кения, http://www.theguardian.com/global-development/2013/jan/31/kenya-dadaab-innovative-educate-refugees, а ето какво правят UNHCR и IKEA http://www.ikeafoundation.org/unhcr-and-ikea-foundation-crowd-sources-solution-to-refugee-language-learning/

    Въпросът отдавна не е просто да прочетем какви са проблемите, а да търсим начини да ги разрешим по нов и различен начин.

    Нередност?
  • 6
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • - 107
    • + 66

    "Цитиран от New York Times о.р. полковникът описва вълната от сирийските бежанци така: "Това е, както когато хуните идват в Европа". После обвини за лошото състояние на бежанските центрове самите чужденци, защото "тези хора не знаят как да използват тоалетни".
    "Тия хора, които остават в България, са най-ниските слоеве на сирийските и афганистанските бежанци. Хора, които са живели в землянки. Тук остават най-неграмотните", са други откровения от репертоара на председателя на Държавната агенция по бежанците. Правозащотните организации поискаха оставката му, но Чирпанлиев е на поста си и до днес."


    В смисъл, човека си казва нещата откровено едно към едно, и вината е в него?

    Нередност?
  • 7
    hmc12310991 avatar :-|
    hmc12310991
    • - 85
    • + 41

    На така наречените либерали предричам в недалечно бъдеще съдбата на заможните българи след 1944 година-изхвърлени на улицата,а в домовете им са настанени ''бежанци''.Нали казват,че историята се повтаря като фарс-ей го на!

    Нередност?
  • 8
    aleko avatar :-|
    aleko
    • - 45
    • + 57

    Правозащотните организации поискаха оставката му, но Чирпанлиев е на поста си и до днес.
    -----------
    Правозащотните организации са толкова компрометирани в очите на българите, че каквото и да кажат, трябва да се постъпва точно обратното за доброто на държавата.

    Нередност?
  • 9
    aleko avatar :-|
    aleko
    • - 15
    • + 30

    Ето последни данни от днес:

    "100 нелегални имигранти са заловени за 3 дни, съобщават от Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск.

    За периода от 6.00 часа на 12 септември до 6.00 часа на 15 септември на българо-турската граница са задържани 96 души, от които 88 на зелена и 8 на ГКПП, трима на българо-гръцка зелена граница и един на българо-сръбска граница.

    От оперативния щаб подчертават, че дирекция „Миграция“ е съсредоточила усилията си към ефективно изпълнение на процедурите по връщането. Има увеличение на броя на изведените в изпълнение на принудителни административни мерки чужденци..."


    Кой плаща за връщането на емигрантите? И къде ги връщат?

    Нередност?
  • 10
    hmc12310991 avatar :-|
    hmc12310991
    • - 79
    • + 56

    Анонимният автор на статията-весТникарски!Не би било зле като пример за толерантност да приемеш няколко дечица на отглеждане у вас и да научиш български език преди да се перчиш с познанията си по пущу и дари.Бре,колко съм умен(умна)-от Гугъл научих за 10 секунди за основните езици в Афганистан и плача за ''горките''бежанци!А кой мисли за прокужданите от десетилетия етнически българи?

    Нередност?
Нов коментар