🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Страсбург осъди България заради нападението на "Атака" над джамията

Европейският съд по правата на човека санкционира държавата по две дела, защото българските власти отказват да разследват расово и религиозно мотивирано насилие

През 2011г. симпатизанти на Атака нападнаха мюсюлманите по време на петъчната молитва и запалиха килимчетата им
През 2011г. симпатизанти на Атака нападнаха мюсюлманите по време на петъчната молитва и запалиха килимчетата им
През 2011г. симпатизанти на Атака нападнаха мюсюлманите по време на петъчната молитва и запалиха килимчетата им    ©  Георги Кожухаров
През 2011г. симпатизанти на Атака нападнаха мюсюлманите по време на петъчната молитва и запалиха килимчетата им    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България получи нова порция глоби от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради два казуса, в които българските власти не са наказали религозно и расово мотивирано насилие. Страсбург санкционира страната ни заради нападението на "Атака" над джамията "Баня баши" в София и заради отказа от разследване на убийството на гражданин от ромски произход от полицай.

"Тези две дела са емблематични за това, че прокуратурата не се държи като държавно обвинение, а като "прикриватура", казва в прессъобщението до медиите адв. Маргарита Илиева, правен директор на БХК, която води и двете дела. "Реалността е, че жертвите от малцинствата нямат достъп до наказателноправна закрила, а техните насилници са безнаказани", коментира тя и призовава за сериозна реформа в институцията. 

Решенията на ЕСПЧ имат не само директни правни и финансови последствия за държавата, но и насочват към "системни проблеми" в правораздавателната система, които трябва да бъдат адресирани чрез реформа.

Контраатака

В казуса с побоя пред софийската джамия, ЕСПЧ е сметнал, че с действията си демонстрантите на "Атака" са нарушили свободата на мюсюлманите да практикуват религията си, а властите не са реагирали ефективно. Делото е образувано по жалба на Вели Караахмед, един от пострадалите при нападението над "Баня баши" през май 2011. С правната помощ на Българския хелзинкски комитет (БХК) Караахмед осъди държавата да му изплати 3 000 евро за неимуществени вреди.  

На 20 май 2011 група от над 150 активисти на "Атака", предвождани от лидера на партията Волен Сидеров и депутата Деница Гаджева, обградиха джамията в центъра на София по време на обедната молитва. Митингът на националистите беше обявен като протест срещу високоговорителите на джамията. Молещите се отвън мюсюлмани обаче бяха нападнати, отначало само с обидни викове, а след това и с камъни, яйца и юмруци. В крайна сметка в конфликта бяха ранени петима мюсюлмани, петима полицаи и народната представителка. Нападението беше заснето от много медии и широко отразено.

След него бяха образувани няколко досъдебни производства за хулиганство и телесна повреда. Караахмед повдига обвинение за насаждане на религиозна омраза, по което е образувано отделно производство. Той иска достъп до него като пострадал, но прокуратурата му отказва. След като на няколко пъти различни инстанции отхвърлят исковете му, а разследващият го обижда на религиозен принцип, Караахмед се обръща към БХК и съответно - към Страсбург.

Според решението на съда "резултатът от действията на полицията е, че голям брой демонстранти са могли да стоят на една ръка разстояние от джамията, да крещят обиди към молещи се вярващи, да извършват заплашителни и провокативни действия и, в крайна сметка, да осъществят достъп до джамията. Те са упражнили буквално неограничено право да протестират, докато жалбоподателят и другите вярващи са понесли молитвата им да бъде изцяло разтурена". Изводът на съда е, че полицията и местните власти, които са били наясно с миналите прояви на "Атака", не са направили достатъчно да предотвратят създаването на условия за насилие, а са се намесили чак когато провокациите са ескалирали. Дори тогава действията на полицията не са били достатъчни - те са пропуснали да задържат атакистите, които са се опитали да влязат в джамията и не са направили нищо, когато молитвените килимчета на мюсюлманите са били изгорени на импровизирана клада. А виновниците за това изобщо не са разследвани. Всъщност, както припомня "Дневник", според защитата на правителството (изготвено от Министерството на правосъдието по времето, когато то беше оглавявано от Зинаида Златанова) активистите на "Атака" не са преминали " изискуемия минимум на грубост, така че това да доведе до нарушаване на правото". Европейският съд обаче отхвърля това твърдение.

Отказ от разследване на убийство

Второто дело, по което съдът се произнесе е Михайлова и Малинова срещу България. ЕСПЧ установява нарушение на Член 2 от Европейската конвенция за защита на правата на човкека за правото на живот. Жалбоподателки са малката дъщеря и партньорката на Борис Михайлов от Самоков, млад мъж от ромски произход, който през 2004 г. е убит от полицай с огнестрелно оръжие. Двете жени осъждат държавата на 16 000 евро обезщетение с помощта на БХК.

Убийството на Борис Михайлов е извършено от полицай, който подгонва него и двама негови съучастници, докато те се опитват да откраднат касетофон от паркиран автомобил. Полицаят настига Михайлов и след кратка борба го застрелва смъртоносно почти от упор в задната част на главата. Полицаят пледира, че се е защитавал, но разследването е прекратено прекалено бързо и без да установят ключови детайли относно схватката, включително позицията на телата на двамата и треакторията на изстрела. Следва дългогодишно прехвърляне на делото между Софийския военен съд и Софийския военно-апелативен съд от една страна и прокуратурата, която постоянно прекратява делото, от друга.

Според решението на ЕСПЧ разследващите не са проверили версията, че Михайлов може да е убит вследствие прекомерна сила от страна на полицая. Освен това националните съдии неколкократно отбелязват, че има основания за съмнение в безпристрастността на прокурора, но това не довежда до смяната му. В крайна сметка съдът не се аргументира защо е приел последното решение на прокуратурата.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gorgozil avatar :-|
    Gorgozil
    • + 14

    И сега пишман комунисто-фашиста Сидеров, който качи БКП + ДПС правителство на власт ще поеме ли отговорност за хулиганските си прояви ? А Цацаров ще се сети ли да започне разследване ?

    Нередност?
  • 2
    the.naked.truth avatar :-|
    the.naked.truth
    • + 14

    единственият проблем, който виждам е, че присъдата е за българия, като държава. атака остава суха, а обезщетението се изплаща от държавния бюджет, т.е. от джобовете на всеки от нас. може би тънкият замисъл е всеки от нас да стигне до заключението, че подобни политически субекти като "атака" нямат място в политическия живот, предвид методите им на действие. а инак намекът е към държавата за неефективността на българския съд. т.е. конкретните действия на атакистите остават ненаказани.

    Нередност?
  • 3
    v_iliev avatar :-|
    V.Iliev
    • + 5

    Щом в България няма държавност, Страсбург ще съди държавата.
    И Атака нямат право да се утвърждават с такива методи, и в центъра на столицата не може да се допуска ислямски квартал и демонстративни молитви.

    Нередност?
  • 4
    dimitarbt avatar :-|
    dimitarbt
    • - 2
    • + 1

    БХКомитет...какви двуличници само

    Нередност?
  • 5
    olo36372774 avatar :-|
    ралица
    • + 1

    Когато се говори за наложени глоби, моля, съобщавайте в какъв размер са! Обаче, от този ученически преразказ научих, че има нещо като "изискуем минимум на грубост".

    Нередност?
  • 6
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin
    • + 2

    Много тъпо племе са атакистите.Имам приятели мюсюлмани и на нито един от тях говното волен не може да стъпи на малкия пръст.

    Тоя психопат заслужава някой да го хване и да го счупи от бой.Нагъл продажник, продаде се на Доган като долна курва, после пристана на руснаците.

    Путио нещастен.

    Нередност?
  • 7
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin
    • + 2

    П.С. Дебелия прокурор с малките очилца и неадекватно поведение....къде си???????

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Добре докога ще търпим расизма на малцинството?! Докога ще ни е срам, че полицай няма право да защити живота си?! Ако полицай беше застрелял българин при самозащита, какво щеше да се случи в Страсбург, какво щеше да направи за семейството му БХК?

    Нередност?
Нов коментар