Язовир "Пловдивци" ще е готов през 2017 г.

Съоръжението ще реши проблема с водоснабдяването на 70 населени места в Смолянско

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След 20-годишна пауза в България отново ще се строи язовир за питейни нужди. До лятото на следващата година край Рудозем започва изграждането на "Пловдивци", който трябва да реши водния проблем в над 70 населени места в района. Договорът за строителството беше подписан от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и представителя на изпълнителя – "Консорциум Пловдивци", Георги Харизанов. Срокът за изпълнение на съоръжението е 900 дни (близо 2.5 години) след откриване на строителна площадка. Предвижда се язовирът и пречиствателната станция към него да са готови до края на 2017 г.

От 1982 г. насам

Строителството на язовир "Пловдивци" продължава след 14-годишна пауза. Съоръжението е проектирано през 1982 г. Изграждането му започва през 1998 г., но три години по-късно е спряно заради липса на средства. За това време язовирната стена е вдигната на 17 метра, което е около 30% от общата височина.

За подновяване на строителството се заговори чак през 2010 г. с идеята то да бъде финансирано със заем от Световната банка. Две години по-късно при първия мандат на Лиляна Павлова като министър на регионалното развитие беше обявена тръжна процедура за избор на изпълнител. След промените във властта обаче тя се забави и реално приключи едва тази година.

Изпълнителят "Консорциум Пловдивци" включва три компании - "ГБС Инфраструктурно строителство", испанската Arema и руската "ОАО Зарубежводстрой". Руското дружество е и с най-голям дял в обединението изпълнител – 51%, останалите са за българската (34%) и испанската компания (15%).

Според Георги Харизанов руската компания ще участва основно като консултант в строителните работи, тъй като има богат опит в хидротехническото строителство в Европа, Азия и Северна Африка. Испанската Arema ще отговаря за изграждането и оборудването на пречиствателната станция.

Строителните работи по самия язовир включват завършване на стената и каменна облицовка на чашата. Инж. Харизанов уточни, че преди да бъде подновена работата по съоръжението, проектът е бил преработен от "Свеко енергопроект". Стойността на строителните работи е 47.4 млн. лв.

Ползи за две общини

Според областния управител на Смолян Недялко Славов строителството на съоръжението ще реши проблемите с водоснабдяването в над 70 населени места в двете най-големи общини в района – Мадан и Рудозем.

"В момента при дъжд качеството на водата е ужасно, а през лятото сме на воден режим", обясни кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

От регионалното министерство посочиха, че след завършването си "Пловдивци" ще има завирен обем от 2.4 млн. кубика, което е 60 пъти повече от капацитета на всички водоизточници в района на Рудозем в момента. След завършването си язовирът ще се стопанисва от ВиК - Смолян.

Лиляна Павлова добави, че останалите два водни проекта, които ще се финансират със заема от Световната банка, са строителството на язовир "Луда Яна" край Панагюрище и рехабилитацията на язовир "Студена" край Перник. И за двата текат тръжни процедури по правилата на банката. Предвиденият бюджет за "Луда Яна" е 52 млн. лв., а за "Студена" – 30 млн. лв. Рехабилитацията на пернишкия водоем ще е скъпа и сложна, защото той е единствен източник на питейна вода за града. Това налага целият ремонт да протече с помощта на водолази, без да се нарушава подаването на вода.

Това е причината за момента средствата от заема на Световната банка да са изчерпани и строителството на язовир "Нейковци" край Трявна се отлага. Лиляна Павлова обаче посочи, че и за него в бъдеще ще се разчита на финансовата институция.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fusion avatar :-|
    fusion

    Само не разбрах ВЕЦ-ове там допустимо ли е да има и ако да - ще има ли?

    Нередност?
  • 2
    wyg53365051 avatar :-|
    Българофилъ
    • + 8

    До коментар [#1] от "lmarinov1":

    Ако на Цветелинка й се занимава...



    А като се сетя, че и дядо ми, и баба ми са работили по проектирането и строежите на язовири по едно друго време и са си залагали живота, защото едно наводнение от нехайство или лош проект и куп архитекти със'е техническите отиват в Белене да осмислят нещата от живота, сега минимална пенсия.

    От друга страна тези язовири се дадоха на разни мутри, които не могат топлата от студената вода да различат в банята, обаче разбрали, че от рибата се вади хляб, та станали язовирни феодали. Направо ми се реве...

    Нередност?
Нов коментар