🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Агроминистерството отстъпва от либерализацията в тютюневия сектор

Промени в закона отново предиждат създаване на регистри за производители и търговци, както и държавен арбитраж за качеството

Промените в закона за тютюна, както и частичното отстъпление за вдигането на минималния осигурителен доход за фермерите дойдоха от земеделския министър Десислава Танева на фона на протести на тютюнопроизводители
Промените в закона за тютюна, както и частичното отстъпление за вдигането на минималния осигурителен доход за фермерите дойдоха от земеделския министър Десислава Танева на фона на протести на тютюнопроизводители
Промените в закона за тютюна, както и частичното отстъпление за вдигането на минималния осигурителен доход за фермерите дойдоха от земеделския министър Десислава Танева на фона на протести на тютюнопроизводители    ©  БТА
Промените в закона за тютюна, както и частичното отстъпление за вдигането на минималния осигурителен доход за фермерите дойдоха от земеделския министър Десислава Танева на фона на протести на тютюнопроизводители    ©  БТА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

 

Идеите на управляващите са малко "по-меки" спрямо предложените от ДПС промени в закона, но неприети в мандата на кабинета "Орешарски"

На фона на поредното недоволство на тютюнопроизводителите от предлаганите изкупни цени за тазгодишната реколта и започналите протести в различни региони земеделското министерство предложи спешни промени в закона за тютюна. Сред тях са обсъжданите вече в предходния парламент идеи за регистрация на производителите и търговците на тютюн, както и за арбитражи при окачествяването на продукцията.

Предложенията са отстъпление от въведената в предходния кабинет "Борисов" пълна либерализация в сектора и на практика представляват намеса в пазарните отношения. Но същевременно са и малко "по-меки" спрямо предложените от ДПС, но неприети в мандата на кабинета "Орешарски" промени в закона, които предвиждаха създаване на държавна структура със силни контролни функции.

Новите идеи на земеделското министерство идват и на фона на заявената "отстъпка" при социалното осигуряване в земеделския сектор, след като в края на миналата седмица стана ясно, че ГЕРБ ще предложи по-ниско увеличение на минималния осигурителен праг, което беше и една от причините за протестите на тютюнопроизводителите.

Смята се, че около 50 хил. души са заети в тютюневия сектор. Той е и един от големите получатели на субсидии от държавния бюджет, като през миналата година към него бяха разпределени над 110 млн. лв. Субсидиите обаче се предоставят за пренасочване към други отрасли на онези производители, които са отглеждали тютюн в периода между 2007 и 2009 г. Въпреки това се смята, че такова пренасочване не се случва, а предходният земеделски министър Димитър Греков съобщи публично, че в сектора има "кухи квоти" и средства се усвояват от фирми извън бранша за сметка на реални производители.

Регистри на производители и търговци

Според предложените от земеделското министерство промени в закона за тютюна предстои да се въведат регистри за производители и за търговците на тютюн. Както предвиждаха и предложенията на ДПС, за да бъдат вписани в регистъра, търговците трябва задължително да имат сключени договори за изкупуване на продукцията, а самото вписване ще е безсрочно. В текстовете е записано още и че търговците трябва да разполагат с "подходящи обекти и съоръжения за съхранение на тютюна", като не се конкретизират спецификата и параметрите им. Въведено е още и изискване регистрираните търговци да предоставят в службите по земеделие прогнозни данни колко тютюн ще изкупят.

Земеделското министерство въвежда и допълнителни изисквания за самите производители. Така например те ще бъдат длъжни да използват само сертифицирани семена с доказан произход. Съответно и производството и търговията със семена ще се извършва след разрешение от държавен орган.

Държавни арбитражи за качеството

В проекта на агроминистерството е залегнала и лансираната от ДПС идея за държавни арбитри за качеството на тютюна. Те ще бъдат част от създадени комисии по тютюн в областните служби по земеделие, като целта им е да се произнасят при спорове между производители и търговци за качеството на продукцията.

Предвижда се още и въвеждането на изисквания за представителност на сдруженията в сектора - те ще трябва да обединяват поне половината от вписаните в регистъра на агроведомството тютюнопроизводители в страната.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев подкрепи предлаганите промени в закона. По думите му чрез създаването на регистри за производители и търговци ще има ясна информация за произвежданите и реализираните количества продукция в страната. Комисиите за оценка на качеството ще бъдат "арбитър при недобро оценяване на тютюневата суровина и ще помагат за доброто взаимодействие между тютюнопроизводители и търговци", каза Филев пред агенция "Фокус". Тютюнопроизводителите подкрепиха и предлаганите по време на предишното Народно събрание регулации от ДПС, които също предвиждаха регистрационни режими за производители и търговци и държавни оценители на качеството, както и създаване на агенция по тютюна.

През миналата година за тютюнопроизводителите бяха разпределени над 110 млн. лв. субсидии, като се смята, че в сектора са заети около 50 хил. души.

Отстъпление за осигуровките на земеделците

В края на миналата седмица стана ясно и че ГЕРБ ще отстъпи от предложеното увеличение на минималния осигурителен доход за фермерите от 240 на 420 лв., като по този начин той се изравни с прага за другите самоосигуряващи се. В петък след среща с тютюнопроизводителите земеделският министър Десислава Танева съобщи, че между двете четения на бюджета ГЕРБ ще предложи повишението да достигне само до 300 лв. Скокът в минималния осигурителен праг беше една от причините за планирания нов протест на тютюнопроизводителите, като няколко дни преди това председателят на ДПС Лютви Местан прогнозира, че може да има такива. Освен ДПС, срещу увеличението до 420 лв. се обявиха и от БСП.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    barter avatar :-|
    barter
    • + 1

    "В текстовете е записано още и че търговците трябва да разполагат с "подходящи обекти и съоръжения за съхранение на тютюна", като не се конкретизират спецификата и параметрите им."

    Ето най-важния параметър - да е от наш'те. А Местан скоро не е питал "какво му е лявото на ДПС?". Сигурно вече е разбрал. Иначе цялата схема действа в синхрон - прогнозират протести - имате ги. Внасят промени - производителите ги приемат. А докога ще са галеници на всяка власт тези хора един път през субсидията, втори път през осигуровките? После като кажат "тютюнджийска партия" някои хора се засягат...

    Нередност?
  • 2
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 1

    Пак започна да управлява улицата.

    Нередност?
  • 3
    nxl1415437695381604 avatar :-|
    Stoyo Tetevenski
    • + 1

    Иии реформите приключиха, преди да са започнали...

    Нередност?
Нов коментар