Субсидиите за тютюн и животни може да се ограничат

Разписаните схеми за подпомагане в момента позволяват на спрелите дейност компании да усвоят пари от бюджета

   ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Земеделското министерство обмисля промяна, която да ограничи възможността тютюнопроизводителите и животновъдите, които фактически са излезли от този бизнес, да продължават  да получават субсидии от националния бюджет. Това може да стане чрез промяна в правилата за допускане до такова подпомагане, която да въведе изисквания за обем земеделска дейност, стана ясно от изказване на земеделския министър Десислава Танева пред БНР през миналата седмица. Самите субсидии обаче се дават за преориентиране към друга дейност.

"Кухи" квоти

След като България още при влизането си в Европейския съюз (ЕС) трябваше да спре субсидиите за тютюнопроизводство и този срок беше удължаван няколко пъти, от 2010 г. за отрасъла започна да се осигурява нов вид помощ. От държавния бюджет се отделят средства за регистрираните през 2007-2009 г. тютюнопроизводители, но с цел те да ги използват за пренасочване към друг тип дейност. Реално обаче никой не упражнява контрол дали това се случва в действителност. Подобна схема има одобрена в Брюксел и за животновъдите, отглеждащи крави.

Средствата за тютюн и животни се разпределят на база произвежданите количества фермерска продукция през този стар период, което е давало много пъти поводи от сектора да казват, че по този начин се създава нелоялна конкуренция - новите фирми нямат достъп до финансирането, а при старите не е отчетена динамиката в дейността. Съпоставка на "Капитал Daily" от лятото показа, че половината от 20-те най-големи получатели на субсидии за тютюн не са сред най-големите фирми в бранша (на база приходи). През миналата година тогавашният земеделски министър Димитър Греков дори обяви публично, че сред тези фермери има "кухи квоти" - компании, които получават субсидии за тютюн, без реално да произвеждат такъв, като изчисли, че става въпрос за 10-15% от всички.

Новите идеи

През миналата седмица агроминистърът Десислава Танева обяви в интервю за БНР, че ведомството й ще направи опит за промяна. За целта се обсъжда възможността да се изменят критериите за допустимост за получаване на субсидии. В тях трябва да се постави условие, че фермерите извършват същия обем земеделска дейност спрямо тази от 2009 г., за която са получили правото на финансиране. Предложението предстои да се обсъжда с браншовите организации в сектора. Интересното би било обаче дали то може да бъде достатъчно добре аргументирано пред Европейската комисия, която е нотифицирала тази държавна помощ. Без да са виждали разписаните текстове, експерти, до които "Капитал Daily" се допита, коментираха, че самите субсидии се дават с цел пренасочване към друг бизнес и би било странно да се заложи изискване тази им дейност да не намалява.

През последната година субсидиите за животновъдство надминаха 110 млн. лв., като те бяха разпределени по няколко различни схеми. Подобно е и финансирането за тютюнопроизводството, като там сумата се дава само за пренасочване на бивши производители към други дейности.

В момента в тези два отрасъла се готвят и други промени. Така например земеделското министерство публикува проект за промени в закона за тютюна, с който на практика се отстъпва от пълната либерализация в сектора, като се въвеждат регистри за производители и търговци и държавни арбитри при спорове за качеството на продукцията. През миналата седмица пък стана ясно и че се готвят промени за животновъдството, като вече ще се позволи фермите от II и III категория (непокриваши напълно изискванията за хигиена на ЕС) да извършват директни продажби до крайни потребители. Предвижда се пасищата от общинския и държавния фонд да се разпределят на животновъдите чрез търгове спрямо броя отглеждани животни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zaza avatar :-|
    zaza
    • - 2
    • + 18

    СПРЕТЕ СУБСИДИИТЕ ЗА ТЮТЮН!!! Тютюнопушенето е вредно. Здравната каса плаща огромни пари за лечение на раковоболни в резултат на пушенето. Заради това държавата налага допълнителни данъци под формата на акцизи върху цигарите. Тук обаче държавата субсидира цигарите давайки пари за производство на основната суровина за производството им. Това е шизофрения!!!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 9

    Не "може", а "трябва". Само да не кажете след 1 седмица, че "предложението да се отменят субсидиите за тутун за фирми, които не произвеждат такъв, не е било прието добре сред определени политически сили и се е наложило да бъде изтеглено". Догантабак се приватизираше така 20 години, да видим колко ще отнеме прилагането на европейската забрана за субсидиране на тютюна.

    Нередност?
Нов коментар