🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тютюнопроизводителите не искат да плащат данък върху държавните субсидии

Министерството на финансите е категорично, че това е задължително за плащанията, полагащи се след 2009 г.

Представителите на сектора смятат, че НАП облагат производителите избирателно
Представителите на сектора смятат, че НАП облагат производителите избирателно
Представителите на сектора смятат, че НАП облагат производителите избирателно    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Представителите на сектора смятат, че НАП облагат производителите избирателно    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Земеделските производители, които получават държавни субсидии, за да не отглеждат тютюн, трябва да плащат 10% данък печалба върху получената сума. Това обясни Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите. Тя направи това уточнение по време на изслушване в комисията по земеделието и храните. Там бяха изслушани и представители на тютюневия бранш, според които Националната агенция по приходите (НАП) не трябва да облага с данък печалба средствата, получени от тютюнопроизводителите по необвързаната с производство на тютюн схема "Национални доплащания за тютюн".

Проблемите на производителите

Според Цветан Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите, НАП избирателно облага доходите на тютюнопроизводители. По неговите думи в Русе, Разград и Благоевград няма нито един случай на облагане с 10% данък, докато в Силистра, Хасково, Пловдив, Пазарджик няма нито един случай НАП да не е поискала от производителите да попълнят коригираща декларация, с която да посочат, че трябва да платят данъка.

"Доходите от субсидиите по тази схема не се облагат само за периода от 2007 до 2009 г. За тези три години има нотификация от Брюксел, която позволява да не се облага с данък печалба субсидията", обясни Петкова. Тя уточни, че производителите на тютюн трябва да правят разлика между годините, за които се полагат субсидиите, и годините, в които се получават средствата. "Всяка година парламентът гласува гратисен период в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, който позволява на производителите да получават субсидиите си за 2007, 2008 и 2009 г. през следващите години", обясни експертът.

Къде е проблемът

Според нея проблемът идва от това, че при попълването на данъчната си декларация тютюнопроизводителите посочват, че не дължат данък, въпреки че са получили субсидиите си след 2009 г. "Това, което се третира като различна практика от страна на НАП, всъщност е грешка при попълването на данъчната декларация. Ако лицето правилно е посочило, че има облагаем доход, НАП няма да изисква коригираща декларация. Тук въобще не може да става въпрос за тълкуване на закона от страна на НАП, а единствено се спазва", добавя тя. Според нея е възможно да не се облагат доходите от субсидии и за годините след 2009 г., но единствено ако земеделското министерство подготви нова схема и тя отново бъде нотифицирана от Европейската комисия. В противен случай липсата на облагане ще се счита за нерегламентирана държавна помощ.

Според народния представител от ДПС Ферихан Ахмедова освен различното третиране от страна на НАП има и различни тълкувания от страна на съда по темата с облагането на субсидиите. Според нея има множество дела в районните съдилища, чиито крайни резултати са различни според различните региони. Людмила Петкова обаче припомни, че по темата вече се е произнесъл Върховният административен съд (ВАС) и неговото решение е категорично, че ако субсидиите се дължат за години след 2009 г., те трябва да се облагат с данък печалба.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 6

    ами освобождаването на земеделците от всякакви данъци по какъв начин води до намаляване цената на продуктите им ,опита показва ,че производството им е на цени много над нормалните и световните ,не винаги субсидиите са причина за това ,време е да се тури ред в този бизнес и както другите си плащаме данъците и те трябва да имат своя дан в развитието ,а не само да искат

    Нередност?
  • 2
    twelve avatar :-|
    Коки
    • + 2

    И аз не искам да плащам данък лихва, на мизерните лихви, често ненадвишаващи инфлацията, ама плащам....и псувам дянков!

    Нередност?
Нов коментар