🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Агроминистерството и фермерите се разбраха за субсидиите за тютюн

Все пак остава изискването по-малките производители да получат по-високо единично плащане

Средствата в сектора се получават от "стари" производители с цел да се преориентират към друг тип производство. Това обаче така и не се случва
Средствата в сектора се получават от "стари" производители с цел да се преориентират към друг тип производство. Това обаче така и не се случва
Средствата в сектора се получават от "стари" производители с цел да се преориентират към друг тип производство. Това обаче така и не се случва    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Средствата в сектора се получават от "стари" производители с цел да се преориентират към друг тип производство. Това обаче така и не се случва    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След няколко седмици на недоволство и заплахи за протести заради разпределението на субсидиите за тютюн през тази година вече е постигнато споразумение за сумите, които ще получават производителите за отделните сортове. Все пак обаче остава въведеният за първи път през тази година принцип, станал ябълката на раздора - сумите за тютюн от сорта "Басми" да зависят от големината на производството. Така по-малките фермери ще получават по-висока премия за един килограм, а по-големите - по-ниска, но разликата между двете е свита. Тази година тютюнопроизводителите отново ще получат 107 млн. лв. субсидии, като средствата са от националния бюджет.

Разпределение на парите

В петък земеделското министерство съобщи, че е постигнато споразумение за субсидиите за тютюн по сортови групи след деветчасов дебат между ръководството на ведомството и браншовите сдружения. Така след разглеждането на различни варианти е решено най-ниска премия за един килограм да се получава за сорт "Виржиния", а най-висока - за "Басми" (виж таблицата).

Именно разпределението на парите за сорта "Басми" доведе до скандал в тютюневия бранш и до обявяване на готовност за протести. Причината е, че на предходен консултативен съвет по тютюна е било взето решение за първи път да се въведе по-висока единична субсидия за производители, които имат до 2 хил. килограма, и по-ниска за тези с повече. Съответно това доведе до силно недоволство сред големите фермери в сектора, които започнаха и протести. От постигнатата в петък договореност се вижда, че този принцип все пак е запазен. Разликата е, че производителите се делят на три групи - с производство съответно до 1000 кг, между 1000 и 2000 кг и над 2000 кг, а ножицата между отделните ставки е свита. Така малките производители на сорта "Басми" ще получават 3.09 лв. за килограм, а най-големите по 2 лв. (виж таблицата). При първоначалния вариант всички с производство под 2 хил. килограма трябваше да получат по 3.45 лв., а по-големите - по 1.50 лв. В съобщението на агроведомството се казва, че в приетия и при второто обсъждане вариант "се запазва социалният елемент, който бе поставен като изискване от министерството".

107 млн. лв от националния бюджет

Субсидиите за тютюн се изплащат изцяло от националния бюджет и всъщност се дават на база произведените количества в отрасъла между 2007 и 2009 г. Целта е да се осигури финансиране на "стари" производители да се насочват към алтернативни дейности, макар че анализите на агроведомството засега не показват да има висока активност в тази посока. Схемата за подпомагане обаче периодично създава напрежение в отрасъла заради факта, че е напълно възможно да се получават средства дори и да се отглежда по-малко тютюн или да не се отглежда въобще такъв, а същевременно новорегистрираните фирми след 2009 г. нямат право на подпомагане. През тази година секторът трябва да получи 107 млн. лв от бюджета. Сумата е сходна с миналата година, когато обаче правителството "Орешарски" реши да я увеличи с около 20% заради тежката по негова оценка ситуация в сектора. Не е ясно какви са мотивите на настоящия кабинет да запази по-високото подпомагане, а не да върне нивата до 2013 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    deadsmurf avatar :-|
    deadsmurf
    • - 2
    • + 7

    Субсидиранетона тютюн от държавата трябва да стане незаконно. Не стига, че се субсидират от общия бюджет, ами после се изнася. Да не говорим, че не е редно да има кампания против пушенето, закон против него на закрити обществени места, високи акцизи и данъци и накрая нашите данъци да отиват за тютюн. Защо не отидат в здравеопазването?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар