🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо КФН е сред виновниците за КТБ

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Менда Стоянова: "..за мен наистина е странно защо се съсредоточават атаките към КФН, по отношение фалита на КТБ вместо към банковия надзор или към одитора KPMG."

Опитът на ГЕРБ да дистанцират техния бивш депутат Стоян Мавродиев и управляваната от него КФН от вината за КТБ почива само на декларация, а не на факти. Наистина основният регулатор нd банките е БНБ и тя понесе доста заслужени критики и удари по репутацията за дейността си. Това, че централната банка не си е свършила работатаq обаче далеч не оневинява останалите бушони на финансовата система, че не са сработили. И КФН е един от тях, като отговорността й е по много линии:

- КТБ е публично дружество. Акциите й се търгуват на Българската фондова борса, а освен това банката имаше и емисия облигацииq листвани в Ирландия, в които бяха инвестирали пенсионни и взаимни фондове. Това прави КТБ поднадзорна на КФН като емитент, а това автоматично би трябвало да вмени на регулатора задължението да следи за разкриваната от нея информация. Затова и отчетите, макар и заверени от одитори и приети от БНБ, са обект на проверка и от КФН. А няма никакви данни те да са били разгледани критично. Още през март 2013 г. разследване на "Капитал" поставя основателни съмнения за качеството на активите на банката, но КФН, както и останалите, тогава не реагира. Освен банка КТБ е и лицензиран инвестиционен посредник и КФН би трябвало да я надзирава и по тази линия.

- Като публична компания КТБ не само се търгува, но и набира капитал през борсата. При последното увеличение на капитала на банката през 2013 г. с одобрен проспект от КФН новите акции са записани от компании, финансирани от самата нея. Това по същество е кухо увеличение, което превръща депозити в капитал и увеличава риска за инвеститорите. Този факт също е описан в медиите, но въпреки това КФН вписва новата емисия акции, чрез които е произведен близо 90 млн. лв. капитал. Отделно чрез очевидно фиктивни сделки с акции банката и свързани с Цветан Василев фирми като "Бромак" в рамките на седмици генерират изкуствени борсови печалби. Типичен пример - в края на октомври 2012 г. "Бромак" придобива пакет от 8.24% акции на "Булгартабак холдинг" (от финансирани от самата банка компании) при цена 61 лв., които само два дена по-късно продава по 75 лв. за акция, от което реализира печалба от 8.5 млн. лв.

- Друг пример за създаване на кухи печалби, които след това отиват в капитала на банката, е казусът с продажбата на централата й. Всичко се случва в последните дни на 2013 г., когато срещу 43 млн. лв. банката продава сградата на формално несвързаното лице, кредитирано от самата нея - "Евробилд 2003". Така КТБ реализира печалба от над 16.5 млн. лв. от сделката, с което приятно разкрасява печалбата за цялата си година с около една четвърт. От КФН все пак са направили проверка по казуса, но след като са стигнали до директния собственик на "Евробилд 2003", т.е. Юлия Илиева, и са разгледали управителите, са установили, че не става въпрос за свързано лице и съответно сделката не попада под специалните изисквания за разпоредителни сделки между заинтересовани страни и съответно не е нарушение. Това показва нагледно доколко надзорът е сведен до формалност.

- За разлика от други случаи, в които КФН имаше противоречивата практика да предупреждава институционални инвеститори да се отървават от рискови според нея активи, при КТБ такава инициатива няма. Има само констатацията далеч след като банката е затворена, че фалитът й може да донесе загуби за десетки милиони левове на нейни поднадзорни лица. Нещо повече - в продължение на месеци след затварянето на банката взаимни фондове и застрахователи не оповестяваха експозицията си към КТБ. КФН не го е изисквала от тях, а според информация на "Капитал" дори е отправяла устни предупреждения да не се разкрива такава информация. Така със съдействието на регулатора и клиентите на взаимни фондове индиректно са били изложени на риск, без дори да го осъзнават. Според доклад на самата КФН от есента на 2014 г. загубите сред поднадзорните й лица от фалита на КТБ ще са минимум 100 млн. лв.

-   Освен КТБ публично търгувани са емисии акции и облигации на редица свързани с нея компании. Сред тях е ТЦ-ИМЕ, през която по признания на БНБ са преминавали пари с произход кредити от КТБ и са се връщали в банката под формата на капитал. Сред тях са и редица емисии като НУРТС и "Гипс" АД, които са си просто преструктурирни кредити от банката.

-   Буквално до ден преди обявяването на банката под специален надзор Гаранционният фонд на застрахователите е държал над ⅓ от средствата си на депозит в КТБ и въпреки тегленето в последния момент остава с около 10 млн. лв. Спорен е въпросът дали въобще е имал право да инвестира в банката предвид рейтинга й.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 1
    • + 19

    КФН бе превърната в инструмент за лична разправа на Стоян Мавродиев с неудобни и за демонстриране на властнически позиции за сметка на реално очакваните регулаторни функции на институцията. Ако ГЕРБ продължават да закрилят този свой кадър нещата няма да свършат добре. Рано или късно справедливостта ще надвие наглостта.

    Нередност?
  • 2
    ivbodo avatar :-|
    Ivan Donchev
    • - 1
    • + 4

    ако беше в САЩ Маврудчо нямаше да си позволява нищо подобно, защото щеше да усети удоволствието от 25см., проникващо между краката му..., но и тук не е застрахован ...:)

    Нередност?
  • 3
    olivia14 avatar :-|
    olivia14
    • + 2

    Депутатът ст.маврудиев внесе в началото на 2010 г. Предложение за промяна на закон за потребителския кредит. То бе гласувано и прието от НС. Изменението на закона, което маврудиев предложи, дава право на банките едностранно да увеличават лихвите по кредити. Като това не е съобразено с пазарни индекси като Euribor и Libor.
    Наскоро след това, маврудиев бе предложен и избран за председател на КФН.
    При внесени индивидуални искове, съдът отменя неправомерното увеличение на лихви и включване на допълнителни компоненти по образуването им.

    Нередност?
  • 4
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 1
    • + 1

    Шмента Стоянова се е заела с неблагодарната задача да изкара Мавродиев невинен за КТБ, вероятно пътем да се спре и лавината задаваща се с пенсионните фондове.

    Дали изпълнява поръчение на Големият Бос или е от партийна солидарност не е ясно но при всички случаи неблагодарна и обречена задача. Както го е казал Рузвелт "Можеш да излъжеш малко хора за много време, можеш да излъжеш много хора за малко време но не можеш да излъжеш всички завинаги". Мисля че първите 2 хипотези ги минахме и вече сме в третата. Да си помисли за това госпожата защото тези нейни думи и позиция ще и бъдат припомняни когато лъсне цялата истина, могат да и струват кариерата.

    Нередност?
Нов коментар