🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде са връзките?

Инвестициите на пенсионни фондове в свързани лица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Група "Химимпорт"

"Велграф асет мениджмънт" - 39.8% са собственост на "Блясък" ЕООД (еднолична собственост на Telenor Communication, Швейцария), което е регистрирано в централата на "Химимпорт". Настоящ управител е Румен Цонков - бивш изп. директор на "Уеб финанс холдинг" (преди "Финанс консултинг"), което е акционер в "Съгласие", и Тексимбанк. Фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" имат над 20% дял.

"Инвестиционна компания Галата" - близо 60% е сумарният дял на ЦКБ, "Холдинг Варна", Фондовете на "Съгласие", "ЦКБ-Сила" и "Реал финанс"

"Зърнени храни България" - дъщерно дружество на "Химимпорт"

"Проучване и добив на нефт и газ" - дъщерно дружество на "Химимпорт"

"Болкан енд сий пропъртис" АДСИЦ - ЦКБ притежава 26.8%, а фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" имат около 20%. Обслужващо дружество му е "Холдинг Варна". До края на 2009 г. в борда му влизат "Химимпорт" и единият от изпълнителните му директори Марин Митев.

ЦКБ - дъщерна банка на "Химимпорт"

"Химснаб България" - ЦКБ притежава 32.5%, а дъщерният на "Химимпорт" застраховател "Армеец" - 9.98%. Фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" имат над 20% дял.

"Кепитъл мениджмънт" АДСИЦ - 45% са собственост на "Инвест кепитъл мениджмънт" (преди "Тим клуб"), в което съдружници са изпълнителните директори и собственици на "Химимпорт" Иво Каменов и Марин Митев.

"ЦКБ риъл истейт фонд" АДСИЦ - 41% са собственост на "ЦКБ груп", 11.5% на "Армеец", 9% н УПФ "Съгласие" и 8% на животозастрахователна компания "Съгласие".

"Холдинг Варна" - Фондовете на "Съгласие", "ЦКБ-Сила" и ЦКБ притежават над 30%. Най-голям акционер с 49% е "Андезит". То е собственост на "Андела", което е собственост на "Ескана", в чийто борд е Тихомир Атанасов - изп. директор на "ЦКБ груп". Собственик на "Ескана" е Венцеслав Евстатиев, който е в борда на "Спортен комплекс Варна" заедно с Марин Митев и е управител на "Теленор комюникейшън България" - дъщерно на Telenor Communication, Швейцария.

"Сила холдинг" - Най-голям акционер с над 36% е регистрираното в централата на "Химимпорт" "Метро груп", което е собственост на кипърското Ottornio Investments Limited, бивш акционер в ЦКБ. ЦКБ има близо 10%, а фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" - близо 30%.

"Регала инвест" - дружество, създадено чрез отделяне от "Инвестиционна компания Галата"

"Параходство Българско речно плаване" - дъщерно дружество на "Химимпорт"

"Асенова крепост" - дъщерно дружество на "Зърнени храни България"

"Каучук" - регистрирано в централата на "Химимпорт". Член на борда е Мария Владимирова, която е в управата и на дъщерните на "Химимпорт" "Проучване и добив на нефт и газ" и "България ер".

"Св. Св. Константин и Елена холдинг" - 51% са собственост на "Холдинг Варна". Около 20% са собственост на фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила".

"Супер Боровец пропърти фонд" - ЦКБ има 25%, а "Уеб финанс холдинг" - близо 15%.

"Холдинг Нов век" - най-голям акционер е "Зем инвест", 9.7% има "Зърнени храни експорт" и 6.7% "Сила холдинг". Доскоро над 50% бяха притежание на фондовете на ЦКБ, "ЦКБ-Сила", "Съгласие" и "Реал финанс".

"Слънце-Стара Загора табак" - дъщерно дружество на "Сила холдинг"

"Уеб финанс холдинг" - собственик PHL Group, Швейцария. Бивше дъщерно дружество на ЦКБ. Според документи, представени пред руските власти за собствеността на дъщерната на ЦКБ Инвестиционна кооперативна банка в Татарстан Иво Каменов е собственик на PHL Group.

"Азалия I" - дъщерно дружество на "Св. Св. Константин и Елена холдинг "

"Астера I" - дъщерно дружество на "Св. Св. Константин и Елена холдинг "

"Техноимпортекспорт" - 95% са собственост на "Блясък" ЕООД (еднолична собственост на Telenor Communication, Швейцария), което е регистрирано в централата на "Химимпорт". 5% са на пенсионната компания "ЦКБ-Сила"

"Тексим банк" - най-голям акционер с близо 20% е "Уеб финанс холдинг". "Сила холдинг" има 7.9%.

"ЦКБ асетс мениджмънт" - дъщерно дружество на "Химимпорт"

"Конкорд асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Уеб финанс холдинг"

"Съгласие асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Уеб финанс холдинг"

"Селект асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Сила холдинг"

"Тексим асет мениджмънт" - дъщерно дружество на Тексим банк

"Реал финанс асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Холдинг Варна"

Група "Еврохолд"

"Еврохолд България" - дъщерно дружество на "Старком холдинг", в което най-големи акционери са Асен Христов и Кирил Бошов

"Синтетика" - 64% се държат от кипърското "Камалия трейдинг лимитид", което е собственик и на регистрираното в централата на "Еврохолд България", "Еврохолд имоти". Изпълнителен директор е Ива Гарванска-Софиянска, която е бивш зам.-председател на борда на "Еврохолд България". Дялове имат и дъшерните на "Еврохолд" - "Евроинс" и "Евро-финанс"

"Етропал" - дъщерно дружество на "Синтетика", придобито от "Еврохолд България". близо 10% има и "Евроинс-Румъния"

"Формопласт" - близо 20% са собственост на "Синтетика". 31% има "Бондс адвайзерс", което е регистрирано в централата на "Еврохолд" и е собственост на Надежда Панушева, бивш член на борда на "Специализирани логистични системи" (преди "Старком консулт"). 10% дял има и "Евроинс-Румъния"

"Булленд инвестмънтс" АДСИЦ - чрез дъщерни компании "Еврохолд България" държи 14%. Дяловете на фондовете на "Бъдеще" и "Еф асет мениджмънт" са около 18%. Членове на борда му са бивши членове на управителни органи на "Еврохолд България" и "Синтетика"

"Делта кредит" АДСИЦ - акционери са "Евроаутосервиз" с 24% (собственост на Мария Аврамова), "Евроинс-Румъния" с 21.5%, "Евроинс" с 18.5%, "Камалия трейдинг лимитид" с 11% и "Евроинс живот" с 5.6%

"Пауър лоджистикс" - дъщерно дружество на "Евроаутосервиз"

"Астерион България" - преди "Еврохолд аутомотив груп" и собственост на "Еврохолд България". Регистрирано в централата на "Еврохолд". Собственик "Астерион кепитал"

"Джи Пи Ес контрол" - дъщерно дружество на "Специализирани логистични системи"

"Специализирани логистични системи" - регистрираното в централта на "Еврохолд България". 83% собственост на Илиян Динев, който е едноличен собственик на "Делта кредит мениджмънт" - обслужващото дружество на "Делта кредит" АДСИЦ

"Източна газова компания" - собственост на "Росгаз асет" (преди "Евролийз асет")

"Авто юнион" - дъщерно дружество на "Еврохолд България"

Група "Топлина"

"Пазарджик БТМ" - акционери са Честийм (собственост на пресаташето на Ковачки Десислава Филипова) с 49% и ЕОЛТ (собственост на Димитър Стоянов) с 36%.

"Булгарплод-София" - собственост на сейшелското "Тирас". Изпълнителен директор е Любомир Любенов - бивш директор на "Топлофикация-Плевен"

"ТЕЦ Бобов дол" - собственост на "Консорциум Енергия МК", в което акционери са няколко минни компании, свързвани с Ковачки

33 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mndovrmttr avatar :-|
    Rob Roy
    • - 20
    • + 54

    Иди доказвай сега кое колко е свързано, на подобни материали вяра нямам. Всеки може да инвестира в акции. Те и Доверие казват че е свързан с Капитал, затова ми се вижда доста интересно - и не съм видял да се пускат статии за въпросното дружество. Малко от типа на "Тия са лоши щото ние ви казваме, другите са ангели, щото за тях мълчим"

    Нередност?
  • 2
    tic_tac avatar :-|
    hashtag
    • - 18
    • + 41

    Подобни инвестиции са динамични. Ако говорим за доходност, пенсионните дружества променят портфейла си според пазарната ситуация. Все пак става въпрос за акции, днес се инвестира в едни, друг ден в други, май пак се търсят някакви евтини сензации.
    Евтина партенка е това, още повече не пише кой колко и къде е вкарал във въпросните дружества.

    Нередност?
  • 3
    antea avatar :-|
    antea
    • - 29
    • + 19

    няма да е хич лошо да се провери дали и отчетите на всички тези дъщерни и внучки, по отделни икономически групи, са заверявани пак от едни и същи одитори

    Нередност?
  • 4
    yori756 avatar :-|
    16bit
    • - 22
    • + 39

    До коментар [#1] от "froggypiper":

    Те тия връзки на хартия изглеждат много забавни, но практика е нещо от типа "Лена познава Пешо, Пешо познава Гошо, Гошо и Ахмед са ходили в един и същ магазин, значи Лена и Ахмед са гаджета".

    Евтини сензации. А за Капитал и аз съм чувала че имат общо с "Доверие", та тея материали са малко като Мтел да пише статии относно Теленор. Ясно е че не е от любов към "потребителите". Журналистика по български.

    Нередност?
  • 5
    tatamata avatar :-|
    Tata Mata
    • - 16
    • + 50

    Аз се сещам за друга връзка: ПОК Доверие - Иво Прокопиев - Капитал. И за съжаление следва - статии с омаскаряване на другите дружества, което си е доста груба проява на нелоялна конкуренция.

    Нередност?
  • 6
    yori756 avatar :-|
    16bit
    • - 19
    • + 27

    До коментар [#3] от "antea":

    Конспиративните теории са хубаво нещо. Всеки може да си купи акции от тези дружества, това не значи кой-знае какво.

    Нередност?
  • 7
    tatamata avatar :-|
    Tata Mata
    • - 9
    • + 33

    До коментар [#4] от "atomicdreams":

    Да, реално за всеки може да се извади такава свързаност, но интересно дали ще го направят за Доверие или отново ще докажат на какво ниво е медийния плурализъм в България.

    Нередност?
  • 8
    balans avatar :-|
    balans
    • - 13
    • + 27

    Абе тези от капитал не знаят ли какво представляват холдингите нормално е да има дъщерни компании и дъщерни на дъщерните така е по цял свят!! Не мога да разбера тази атака явно има нещо вярно в това горе за ПОК Доверие и Прокопиев иначе не виждам смисъл в тази атака. От друга страна като се сетя, че пенсионните сами си го направиха и това си беше за мен избран удобен момент с цел увеличаване на пазарен дял и елиминирането на българските пенсионни дружества

    Нередност?
  • 9
    alternate avatar :-|
    Alternate
    • - 9
    • + 16

    Тука виждам изключително финансови инвеститори и яко навръзване на какъвто принцип се намери!

    Отделно за голяма част от информацията не се знае откъде са я взели и доколко е актуална!

    "Булленд инвестмънтс" АДСИЦ - членове на борда му са бивши членове на управителни органи на "Еврохолд България" и "Синтетика"... най-логично е ако се познават и имат добра комуникация с мениджмънта да имат и по-добра преценка за инвестицията!

    Нередност?
  • 10
    tambuktu avatar :-|
    Стефан Ангелов
    • - 9
    • + 30

    Добре де - хайде сега да дадем малко информация за Доверие. Явно има интерес към тях.
    Когато се ликвидираше ЕЛАРГ - ликвидаторът обяви очаквана ликвидационна цена над 2.40 лв. за акция, а Доверие си продадоха дела си (около 3 млн. акции) на 1.50 лв. Дали с това не се извърши умишлено източване на пенсионните фондове като Доверие продадоха на по-ниска цена и оставиха някой друг да обере печалбата от около 3 млн. лева. Вместо да влязат тези пари като доходност за пенсиите на осигурените хора, те отидоха в нечий джоб .... чии ли ...... ?

    Нередност?
Нов коментар