🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За фондовете и хората

Пенсионните дружества излязоха с декларация срещу статии в "Капитал" описващи инвестиции в свързани лица

Вероятно покрай дебатираните законови промени в сектора  мениджърите на компаниите в БАДДПО са по-чувствителни и виждат във всичко атака към тях. Част от твърденията в декларацията противоречат с предишни изяви на някои от подписалите я
Вероятно покрай дебатираните законови промени в сектора  мениджърите на компаниите в БАДДПО са по-чувствителни и виждат във всичко атака към тях. Част от твърденията в декларацията противоречат с предишни изяви на някои от подписалите я
Вероятно покрай дебатираните законови промени в сектора мениджърите на компаниите в БАДДПО са по-чувствителни и виждат във всичко атака към тях. Част от твърденията в декларацията противоречат с предишни изяви на някои от подписалите я    ©  Надежда Чипева
Вероятно покрай дебатираните законови промени в сектора мениджърите на компаниите в БАДДПО са по-чувствителни и виждат във всичко атака към тях. Част от твърденията в декларацията противоречат с предишни изяви на някои от подписалите я    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В декларация, публикувана на сайта на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), по повод разкритията на "Капитал" за мащабите на инвестиции в свързани лица в някои от участниците на пазара се настоява, че всички дружествата спазват закона и интерпретирането на частични данни е некоректно. Документът, подписан от всичките девет дружества - членове на асоциацията, е в пет точки, които не опровергават фактологията, а виждат умишлен опит за създаване на "мнение в широката общественост за системни нарушения в работата на пенсионните дружества, КФН и опосредствано на банките попечители и уронване на авторитета им с неясна за нас цел".

Част от твърденията в декларацията са странни, най-малкото доколкото противоречат с предишни изяви на някои от подписалите я.

Такова например е изявлението, че "всички пенсионноосигурителни дружества извършват своята дейност по ред и начин, регламентирани в КСО ,и стриктно спазват разпоредбите на закона".

Още през 2011 г. председателят на съвета на директорите на ПОК "Доверие" Даниела Петкова заяви пред "Капитал", че е на противоположното мнение. В статията "Ако не със "Съгласие", със "Сила" на въпроса дали на пазара се наблюдават такива практики тя отговори: "Не - по дефиницията за свързаност, регламентирана в Кодекса за социално осигуряване. Да - в по-широкото тълкуване на свързаността."

В интервю за "Капитал Daily" от 2013 г. София Христова, изпълнителен директор на "Алианц България", на подобен въпрос отговаря:

"Проблемът е изключително важен и би могъл да генерира значителни рискове. Те са свързани, от една страна, с повишената концентрация на инвестиции в емитенти (компании), принадлежащи към конкретна финансова или икономическа група, респ. евентуални сътресения в нея биха повлияли негативно на много съществена част от активите на пенсионния фонд.

Друг аспект на повишения риск при инвестиране в свързани лица е свързан с преоценката на тези активи и по-конкретно с възможните манипулации и подозренията за липса на прозрачност при определяне на цените, по които се правят ежедневните преоценки на тези инвестиции."

Не на последно място и самата Комисия за финансов надзор (КФН) при защитата си през последните седмици срещу критиките към работата й също твърди, че нееднократно е санкционирала пенсионни дружества за инвестиции в свързани лица. Което предполага да е имало и нарушения според нея.

Другото обвинение на БАДДПО е, че анализът е по частични данни за портфейлите. То е донякъде основателно, като наистина пълната информация към края на 2014 г. не е налична. Част от пенсионните дружества са качили на сайтовете си данни към 31 декември 2014 г., част са качили към странно избраната дата 20 януари 2015 г., а част не са публикували още никаква информация.

Данните само за портфейлите на универсалните пенсионни фондове в акции са предоставени от КФН на депутатите, първоначално като класифицирана информация, като после засекретяването й беше снето и тя беше публикувана на сайта на парламента. Ако тя не е достатъчна да се правят изводи, не е ясно защо само тя е предоставена на депутатите и как те ще могат да вземат обосновано решение.

Дори и частичните данни обаче са достатъчни да покажат, че за някои фондове експозициите към лица, за които има очевидни връзки помежду им и/или със собствениците на пенсионните дружества. Освен това визираният в статията проблем не е нов (за пръв път официално за него говори сегашният управител на НОИ и тогава зам.-председател на КФН Бисер Петков още през 2009 г.) и той може да се проследи и в пълните портфейли за предходните години. При публикуването им и анализът им "Капитал" неизменно е отбелязвал наличието на инвестиции в свързани лица - през 2014, 2013, 2012 г.

По тези публикации през годините не е искано право на отговор и не е имало публично опровергаване на информацията в тях от никое пенсионно дружество, нито от БАДДПО. Вероятно сега покрай дебатираните законови промени в сектора мениджърите на компаниите са по-чувствителни и виждат във всичко атака към тях, но всъщност редакционната политика на "Капитал" по темата е последователна през годините.

Обвиненията на пенсионните дружества в умишлено създаване на мнение в широката общественост за системни нарушения в работата на пенсионните дружества и КФН е напълно неоснователно, доколкото в статиите на "Капитал" са посочени конкретни експозиции на конкретни дружества и не се правят генерални изводи за сектора.

Освен това деветте дружества в сектора се възпротивяват и срещу позоваването на писмо, написано от четири от тях и визиращо манипулации на данните за доходност (което по презумпция може да приеме, че те смятат, че се извършва от конкурентите им). Според декларацията на БАДДПО писмото не е насочено към медиите, а към държавни институции и "безконтролното подмятане" и "подмяната на тезите, заложени в него", се ползват като инструмент за личностни нападки и политически игри.

Писмото обаче не беше разпространено от медиите, а от депутата Георги Кадиев и със съгласието на КФН беше раздадено на всички народни представители. Доколкото по него регулаторът вече твърди, че извършва проверка, то е от обществена важност и е странно да се иска от медиите да не го споменават и интерпретират. Самият факт, че то е адресирано не само до КФН, а и до БНБ и финансовото министерство показва, че авторите му са искали то да бъде разгледано в по-широк формат.

Те посочват, че писането на писма е "дългогодишна практика, която има за цел единствено усъвършенстване на цялата система". Писането на статии за пенсионната система и нейните проблеми е също дългогодишна практика на "Капитал", за която многократно сме получавали награди за обективното им отразяване именно от асоциацията. Благодарности за оценката досега, но е важно да уточним, че "Капитал" пише за пенсионните фондове от гледна точка не на управляващите дружества, а на тези, чиито пари се управляват.

В този смисъл на притесненията на пенсионните дружества, че вместо дискусия за адекватна риск регулация "сме свидетели на атаки и интерпретации, далеч надхвърлящи професионалния подход за усъвършенстване на системата", бихме отговорили: "Зависи от гледната точка."

62 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lekapoleka avatar :-P
    lekapoleka
    • - 5
    • + 38

    "Излезнаха" е диалектна форма, правилната е "излязоха", оправете го. (Не знам защо е нужно читател да ви го казва, ама хайде).

    Нередност?
  • 2
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • - 6
    • + 55

    малее как шепата шефове на всички (само девет) пенсионни дружества управляващи 8 млрд. лв. пари за пенсии на работещи хора се объркаха и легнаха днес на прищевките на регулатора КФН и на заплахите на няколко източени фонда...
    ей беладжии, сами разрушихте капиталовия стълб, срамота...

    Нередност?
  • 3
    trotter avatar :-P
    globetrotter
    • - 9
    • + 37

    Всички - и виновните, и невинните - дружества ги е страх, че може да последва национализиране на активи и покрай сухото да изгори и суровото.

    Ако живеехме в правова държава, щях да се възмутя от такава декларация и такова въртене като фурнаджийски лопати, но като знам, че у нас слънцето изгрява от Банкя...

    Нередност?
  • 4
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • - 3
    • + 51

    Мисля, че всички помним скорошните изявления на председателя на "Доверие". На фона на тези думи обвиненията към Икономедия са смешни! Т.е. само те имат право да си се критикуват един друг, така ли? Декларацията трябва да е насочена и срещу нея тогава!

    Нередност?
  • 5
    val71 avatar :-|
    val71
    • - 3
    • + 55

    Добре, добре.... Пф-тата показват класа. Прочетох внимателно декларацията. Написана е много внимателно. В нея не се казва, че не е вярно това, което пише в писмото на четирите фонда, а от там те не отричат и написаното в Капитал, което е доста странно защото е подписано и от фондовете, за които Капитал пише, че има сделки със свързани лица, а това си е живо признание, че има такива сделки. ПФ-тата само малко са изръмжали на Капитал с тази декларация защото финансовия министър им диша във врата със "свободния" избор и усещат, че писанията за подобни нарушения, даже и да са верни, точно в момента не помага на бизнеса им и разрешаването на основния проблем с приетия закон.

    Нередност?
  • 6
    true_original avatar :-|
    true_original
    • - 35
    • + 21

    Историята с КТБ се повтаря. Да ме простите но ми се струва все по правилно, че Боко премести парите в НОИ.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    parishilton avatar :-|
    Paris Hilton
    • - 50
    • + 19

    А Капитал що си мислят, че имат монопол върху истината? Прокопиев и медиите му, защо се оправдават, че защитават обществения интерес, когато Прокопиев & Co едвам сколасва да си плаща задълженията. Апропо, не е ли именно той акционер в един от фондовете? Не се ли опитва и той да си пласира "хартийките" на същите тези фондове? Когато Прокопиев и Капитал си изчистят дворчето, тогава да съдят! Иначе става като "проповядва вода, а пие вино" нали така Прокопиев?!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 11
    • + 17

    До коментар [#6] от "true_original":

    Разкритията на Капитал в "Три провала и много лъжи" най-вероятно не са пълни. Кое ме кара да мисля така:
    1. След получаването на въпросното писмо в КФН по данни ефекта е бил като от атомна бомба.
    2. При последващата извършена проверка от КФН, самата тя стига до изводи, които не са благоприятни.
    3. След запознаването на МФ Горанов с това вземат решение за прехвърляне на осигурителните партиди в НОИ.
    4. Постига се договорка между Горанов и ПФ да не се шуми излишно около това.
    5. Като част от договорката Данните само за портфейлите на универсалните пенсионни фондове в акции са предоставени от КФН на депутатите, първоначално като класифицирана информация, като после засекретяването й беше снето и тя беше публикувана на сайта на парламента - допълвам след намеса на част от депутатите.

    Нередност?
Нов коментар