Какво да си поискаме от Енергийния съюз

Със сигурност не "Южен поток", хъбчета и други многомилиардни мечти

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След края на проекта за "Южен поток" България поиска газов хъб. Тази седмица определи и цената - 2.2 млрд. евро, за да го построи. Всичко това изглежда като премислена  политика, но има един дребен проблем. По същата логика правителството можеше да помоли Европейската комисия да й отпусне някой и друг милиард, за да построи небостъргач на ул. "Три уши" №6 в София, в който да се нанесе фондовата борса ако не на цяла Източна, то поне за Югоизточна Европа. Защото построяването на тръби и компресорни станции само по себе си няма да превърне България в регионален хъб.

Не че целта да се изгради газов търговски център е неизпълнима, просто досега България е правила всичко, за да я осуети. И засега планът изглежда повече като упражнение по PR вместо създаване на правила за свободна търговия, които биха намалили зависимостта на България.

Това обаче може да се промени, ако България успее да формулира ясни искания към формиращия се Европейски енергиен съюз, чиято бета версия ще бъде представена на 25 февруари.

Хъбчета зад хоризонта

"...Европейската комисия плаща за този хъб, правим на Варна разпределителния център по енергийния съюз и сме номер едно диверсифициращи в Европа", обяви премиерът Бойко Борисов само седмица след като руският президент Владимир Путин обяви края на "Южен поток" по време на посещението си в Анкара. Засега обаче Европейската комисия много деликатно отклонява ентусиазма на кабинета. "Tова предполага да има открит достъп до газовите системи, пазарът да е ликвиден и механизмите на ценообразуване да са такива като установените в другите хъбове", каза комисарят по енергийния съюз Марош Шевчович в интервю за в. "Преса" след срещата тази седмица в София, на която беше основана група на високо равнище за координация на газовите проекти в региона.

За предпазливостта на ЕК има много основания. На практика държавните компании "Булгаргаз" и "Булгартранс" блокират всеки опит за навлизане на алтернативен доставчик. Мотивът на "Булгартрансгаз" е, че транзитната мрежа е резервирана от "Газпром" и "Булгаргаз". Така доставчици като гръцката DEPA, която от доста време прави опити да стъпи на местния пазар, са държани настрани, тъй като няма кой да пренесе техния газ до потребителите у нас. За това вече има и техническа възможност, без да се строят нови газопроводи, тъй като България и Гърция изградиха отклонение с обратен поток на съществуващата тръба между тях. По този начин например Словакия се превърна в основен доставчик на газ за Украйна, без изграждането на нова инфраструктура.

Не само това, но преди две години "Булгартрансгаз" свидетелства в полза на "Газпром" по дело, което беше заведено от Европейската комисия срещу България заради отказа да се допусне виртуална търговия. При тази система примерно турски търговец на газ може да доставя втечнен газ на местен партньор, който обаче физически да получава суровината за сметка на руския газ, който транзитно тече към Турция. Именно това е есенцията на газовите търговски центрове (или хъбчета, както вече са популярни в България), срещу които България официално застана именно по времето на предишното правителство на ГЕРБ. В допълнение, в Европейската комисия все още тече проверка срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) за съгласувана практика на газовите му дъщерни компании, които не допускат други играчи на пазара.

За поведението на БЕХ има известна логика. Ако "Булгаргаз" бъде изтикан от пазара, той постепенно ще започне да губи качествените си клиенти и накрая ще остане с неплатежоспособната софийска топлофикация. Точно това о се случва на пазара на електроенергия, на който Националната електрическа компания има все по-малък дял. Това обаче не е мотив за закрепостяване към "Газпром". Въпреки руските предупреждения Словакия (която за разлика от България е 100% зависима от руския газ) показа с доставките си за Украйна, че не е толкова страшно, ако не винаги се играе по свирката на руския газов гигант.

Преди да се решат тези проблеми, колкото и тръби и компресорни станции да бъдат построени, газов хъб няма да се появи. Точно колкото и построяването на красива сграда с коринтски капители ще направи от родната борса регионален пазарен лидер. Така построяването на цялата заявена газова инфраструктура - за 2.2 млрд. евро, както стана ясно в понеделник, може да се окаже хвърляне на идеи на вятъра (тъй като пари няма). Например постоянното мрънкане в България за забавянето на интерконекторните връзки е просто нелепо - дори и сега да имахме газопровод с голям капацитет с Гърция, той щеше да си стои сух. Дори и в момента другите акционери по проекта за връзка с Гърция - DEPA и италианската Edison искат да видят бизнес модел преди взимането на финално инвестиционно решение през май, който да обяснява кой ще плаща за поддръжката на тръбата, докато по нея потече азерски газ (най-рано през 2020 г.).

Ненапразно европейската комисия засега е отделила финансиране само за проучването на газовата връзка с Турция и частично, още през 2009 г., за тази с Гърция. България тепърва ще трябва да доказва икономическата целесъобразност на другите си предложения.

Поискай, за да ти дадат

Ясно е, че зад идеята за газовия център стои последен опит да бъде убеден "Газпром" да построи "Южен поток" през България - щом алтернативният проект ще свършва в Турция с хъб, в България също може. Хъбът, разбира се, би бил и елегантна възможност за заобикаляне на правилата на Третия енергиен пакет. На теория "Газпром" би докарвал газа си само до българския търговски център, а след това потребителите сами ще си пренасят суровината. По този начин лесно се постига целта руската компания да не ползва над 50% от собствената си инфраструктура. "Това не знам защо да не се приеме", каза премиерът Борисов, когато представи и идеята си за "хъбчето".

За да стане обаче, тази идея трябваше да бъде прокарвана през 2012 г. Сега е вече късно. Постигнатото примирие в Украйна ще удвои усилията на ЕС да запази транзита на руски газ през страната, като дори в Минското споразумение има изрична точка за доставките на газ. Точно в този момент опитите България да моли Русия да се върне към "Южен поток" са, меко казано, проява на лош вкус. "Ще се съсредоточим над инфраструктурата, която можем да изградим", каза Шефчович в София.

За сметка на това България може да поиска нещо от зараждащия се Европейски енергиен съюз (ЕЕС), за което има готовност в Брюксел. Тази седмица на срещата на Групата на високо равнище за газовата свързаност на Централна и Югоизточна Европа в София, въпреки че не дойде почти нито един министър от въвлечените страни, присъстваха двама комисари. Това е много ясен сигнал за ангажираността на Европейската комисия.

До този момент обаче правителството още не е успяло да състави позиция по ЕЕС, с изключение на списък с проекти за финансиране. А това е моментът България да бъде активна, тъй като засега съюзът е по-скоро идея, отколкото конкретен план. В него има 40 действия (вътрешният документ на ЕК изтече в началото на месеца), които обаче са на нивото "Европейската комисия ще предложи законодателство за подобрение на ефективността на Европейската енергийна регулаторна рамка". Германия вече уби най-смелата идея - за обща покупка на газ от всички страни от ЕС, тъй като това нарушава европейското антимонополно законодателство. Дори предложението всяка страна да има най-малко три алтернативни източника на газ, все още не е облечено в официален текст.

 

Какво да поискаме в пет точки

На първо място, България може да поиска обща позиция на всички държави, които имат дългосрочни договори с "Газпром", че няма да приемат промяна на точката на доставка на газ. В договорите има изрични клаузи, които изискват руската копания да плаща за капацитета на инфраструктурата, дори да не я използва. Това ще е доста силен финансов удар дори за "Газпром" и автоматично ще убие проекта за "Турски поток", който цели да заобиколи не само Украйна, но и България. В ситуацията, когато Европа се показа като слаб посредник между Русия и Украйна, подобно действие може да помогне за възвръщането на малко самочувствие в Брюксел.

Изключително важна идея, която засега липсва от ЕЕС, е създаването на капацитет за критични доставки на газ. Подобен план беше предлаган от Гърция в началото на миналата година, но по него нищо не бе направено. В момента, при евентуална криза, ако България реши да купи газ на спотовите пазари и да си я достави през Гърция, тя би била на космически цени. Това може да бъде преодоляно, ако ЕС създаде схема, при която 28-те заедно закупуват фючърси, които да гарантират стабилна цена. Подобно нещо беше предложено от DEPA на "Булгаргаз", но липсата на всякакъв свободен ресурс в българската компания попречи на идеята. На общностно ниво това е по-лесно постижимо.

Решаваща стъпка за България би било отварянето на румънския газов пазар. Северната ни съседка забранява износа на газ от собствени източници, като по този начин поддържа цените си по-ниски. Това не само уврежда интересите на конкурентните фирми в съседните страни (т.е. и на България), но и пречи за разработването на собствените й ресурси. По време на конференция за газовия пазар в Югоизточна Европа преди две години, организирана от "Капитал", Марк Бийкъм от Sterling Resources обясни, че единственото, което пречи на компанията да разработи газовата си концесия в румънския сектор на Черно море, е невъзможността да изнася към пазари с по-високи цени като България. В момента Европейската комисия, така или иначе, провежда проверка на румънското законодателство, така че малко български натиск няма да бъде прекалено недобросъседска постъпка.

Четвърто, задължението за поддържане на газови запаси по същия начин, както има задължение за съхранение на 90-дневни петролни запаси. Това обаче трябва да стане на общностно ниво - безсмислено е Гърция да създава скъпи хранилища, след като България и Румъния могат да осигурят такива на много по-малко цена. За сметка на това Атина може да пълни запълва регионалните запаси, когато газът на спотовия пазар е по-евтин.

И последната стъпка, която е по-дългосрочна и сложна, е да се настоява за създаване на активен пазар на газ в целия ЕС. По този начин България би могла да ползва значително по-евтината германска суровина, която в рамките на няколко години, след изграждането на газова връзка север-юг, ще може да достига и до Балканите. Това е действие, на което "Газпром" активно ще се противопостави, тъй като размива границите и разликите в цените. Поради тези причини някои от компаниите, които имат по-добри цени, могат да се възпротивят да продават свободните си количества (както беше и в случая с Украйна в последните две години, когато германски компании не искаха да поръчат целия газ, който биха могли да получат по договор от "Газпром"). Но то е от полза за всички страни членки и би било най-близкото до общо закупуване на газ.
21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hmc12310991 avatar :-|
    hmc12310991
    • - 13
    • + 46

    Подозирам,не,убеден съм,че субектът на снимката е основен хъб за подигравки и иронични усмивки сред европейските лидери.Всички избират образовани и интелигентни хора за лидери(без криминално минало и настояще),само в БГ се избират квартални идиоти.Как да изпитвам съчувствие към осиромашелите и наивни избиратели като многократно настъпват една и съща мотика?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 8
    • + 39

    Е, има полза.
    Г-н министър-председателят научи една нова дума и като щастливите деца на спира да си я повтаря.

    Нередност?
  • 3
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 8
    • + 33

    До коментар [#1] от "hmc12310991":

    Абсолютно, прилича на охраната на комисаря.

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 11
    • + 28

    Всички тия енергийни напъни са нонсенс, потреблението на енергия пада в цяла Европа, и ще продължава да пада. Първо навлизат все повече енергоспестяващи технологии, и второ, нараства дяла на ВЕИ. Към момента няма държава, която да иска газ, и такъв да не е доставен заради липса на преносни възможности. При това положение да се строят нови хъбове и тръби и пълно безумие.

    Нередност?
  • 5
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 12
    • + 16

    Когато Турция седи на пет газопроизвеждащи кюшета, пред входа на Европа, а в нейния Тракийски басейн има десетина газоносни структури, които лесно могат да се превърнат в подземни хранилища, всякакви инвестиционни мечти и обсъждания по направлението са напълно излишни. България е един резерват на непрестанно мутиращи зелено-червено-сини невежи еко-таласъми, които изпадат в депресия, когато им се наложи да се образоват. ЕК ще финансира изграждането на плаваща ре-газификационна установка в Северна Гърция, ама тя ще трябва да обслужва пет държави. При капацитет 3.5 млрд куба годишно... За кой по-напред? "Домино" в румънски води ще бъде с потвърдени запаси след две години, а нашите блокове не се знае кога ще се сондират... Да се надаме, че руснаците ще погледнат благосклонно на европеизацията на Нафтогаз, ама надали.

    Нередност?
  • 6
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 1
    • + 28

    Не знам кой му е газовият съветник на ББ но този газов хъб без осигурен източник на газ е доста тъпа идея. Да го маха докато не му е измислил някоя още по-голяма глупост.

    Доста ми прилича по стил на грандоманските проекти за строеж на нови и нови ел.централи при положение, че и в момента имаме свръхпроизводство на ел.енергия. Важното е големи проекти да има, да ни видят колко сме велики а че са безсмислени няма значение. Пък и комисионните, вероятно там е заровено кучето, само че криво си правят сметката, ЕС лесно не дава пари.

    От ЕС дипломатично няма да му го кажат в очите че е глупост но носейки се с тази тъпа идея /хъб без осигурен газ/ ББ само губи време, енергия и става смешен.

    Нередност?
  • 7
    beriya avatar :-|
    beriya
    • + 6

    До коментар [#6] от "Fred":

    Проблема е решим- сменят бюфета на народното събрание от пържоли и кюфтета на боб и готово, та барем тогава народните ни избраници започнат да произвеждат нещо полезно и за народа.

    Нередност?
  • 8
    daskal1 avatar :-P
    daskal1
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#6] от "Fred":
    Много е близък до модела на разитие "от полупроводници днес до цели проводници утре". Ноо какво да се прави, човекът е получил образованието си в Симеоново - ковачница на гении.

    Нередност?
  • 9
    daskal1 avatar :-P
    daskal1
    • + 2

    До коментар [#7] от "beriya":

    Не съм съгласен, тогава към проблема на метана произвеждан от кравите ще се добави и този на депутатите :-)

    Нередност?
  • 10
    historama avatar :-|
    historama
    • + 7

    "...На практика държавните компании "Булгаргаз" и "Булгартранс" блокират всеки опит за навлизане на алтернативен доставчик. Мотивът на "Булгартрансгаз" е, че транзитната мрежа е резервирана от "Газпром" и "Булгаргаз"..."

    Значи всичко така е направено, че да няма друга доставчици?
    Речникът ми е беден, за да напсувам с достойна псувня държавата си!

    Нередност?
Нов коментар