Контрaатака

Прокуратурата и общината можеха да спрат побоя пред софийската джамия и носят част от вината за него

Представители на "Атака" щурмуват джамията
Представители на "Атака" щурмуват джамията
Представители на "Атака" щурмуват джамията    ©  Георги Кожухаров
Представители на "Атака" щурмуват джамията    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Минути преди Великден 2020 г. Площадът пред църквата "Св. Александър Невски". Хилядите поздрави "Христос воскресе" на хората пред площада са заглушени от паркиран наблизо автомобил, оборудван с мощни колони, от които дъни попфолк. Христяните са заобиколени от представители на политическа партия "Чалга", които от десет години протестират срещу източното православие, защото не споделя попфолк ценностите. Те искат да бъде намален звънът на камбаните от църквите в столицата, защото заглушавал музиката в чалга клубовете. Представители на партията започват да мятат камъни, молещите им отвръщат. На следващия ден ще се окаже, че всичко е законно - протестът, камъните, а няколкото задържани са обвинени в хулиганство. Общината започва дискусия за намаляване звука от камбаните и повдига въпроса за използването на свещи пред църквата, защото било форма на провокация

Абсурдно, нали? Мислите си, че никога няма да се случи? Е, случи се точно преди седмица - пред джамията "Баня баши" в София. Столична община допусна протест на "Атака" точно по време на традиционната петъчна молитва и непосредствено до храма. Протест, който съвсем очаквано завърши с изключително неприятен сблъсък, който може да има тежки последствия (вижте интервюто с Йонко Грозев)

Истината е, че този сблъсък беше съвсем предвидим и предотвратим. Достатъчно беше шепа държавни институции просто да вършат работата си. Конкретно - Столична община да не допуска провеждането на такъв протест. Или не на това място и по това време. И още - прокуратурата, която през всичките тези години с бездействието си толерираше езика и проявите на насилие, на етническа и расова омраза. Защото, ако границата на позволената истерия беше ясно очертана, тя едва ли щеше да премине в побоища в центъра на София.

Точно две седмици преди сблъсъка из медиите се завъртя историята на 27-годишната Румяна Кирова. Тя беше попаднала отново на демонстрация на "Атака" пред джамията. Тогава от джип дънеше "Многая лета" и други песни, с идеята да се заглушат високоговорителите на джамията. Румяна влиза в "Халите", купува яйца и започва да замеря автомобила. Тази по-скоро забавна история обиколи много медии и трябваше да е знак, че около джамията зрее напрежение. След този инцидент имаше друг в Батак, когато Волен Сидеров предизвика масов бой, последван от друг в Студентски град, и така в крайна сметка се стигна и до страшния сблъсък от миналата седмица.

Общинско късогледство

Историята започва преди седмица, когато зам.-председателят на партия Атака Десислав Чуколов (преди няколко години, когато Атака прохождаше във властта, той се обърна към русенски полицай, дръзнал да му направи проверка с думите: "Като стана вътрешен министър ще ти е*** м**. Е, днес Чуколов е зам.-председател на парламентарната вътрешна комисия) уведомява Столична община, че партията ще проведе протест срещу високоговорителите на джамията между 13 и 17 часа.

За място е посочен площадът пред централната баня. Това е факт. Общоизвестен факт е също така, че площадът пред банята всъщност е и площадът зад джамията, където точно по това време се провежда най-голямата молитва там - петъчната (джумуа). Според Закона за събранията, митингите и манифестациите пред общината има няколко пътя - да го забрани (когато има категорични данни, че това може да създаде опасност за обществения ред) или да предложи провеждането на друго място и време. Софийските власти не се възползват от нито едната възможност и протестът е мълчаливо разрешен.

"Нямахме категорични данни, че подобно нещо може да се случи", коментира зам.-кметът по сигурността Иван Сотиров, който е изготвил съгласувателното писмо по искането на Атака. В същото време той не отрича да е знаел за предходните инциденти и казва: "Освен религиозни има и политически права и не може едните или другите да бъдат ограничавани, когато няма категорични данни."

Една от версиите, които "Атака" разпространи, е, че протестиращите са били провокирани от молещите се, които нарочно са се разположили извън джамията - на тротоара. Иван Сотиров коментира: "Ако бяхме уведомени предварително, че по същото време ще има друго мероприятие, можеше да посочим на "Атака" друго място."

И двете твърдения не отговарят на истината. Законът за събранията, митингите и манифестациите изрично посочва, че е неприложим по отношение на религиозни обреди. И още - разполагането на молитвени килимчета пред джамията не е от вчера и има своето съвсем просто обяснение - липсата на място. Известният български арабист проф. Цветан Теофанов коментира: "Петъчната молитва е най-голямата и в джамията наистина няма място. Затова хората излизат навън. Не става дума само за турци и помаци - в София има голяма арабска диаспора, която се събира (бел. авт. - по време на инцидента сред молещите се е имало множество дипломати и посланици) Самата молитва е едно обръщане към родната земя, към традициите в по-голяма степен, отколкото към самата религия. Това е израз на носталгия към родината."

Служителите на Столична община не само са били длъжни да знаят, но не е имало и как да не знаят, че по времето, когато са разрешили протеста, се провежда голяма молитва, при която хората излизат пред храма (в който няма място) и няма как да не попаднат в контакт с протестиращите.

Плахата прокуратура

Инцидентът пред джамията се случи в ден преди дълга почивка и прокуратурата трябваше да реагира през ваканцията. Първо стана ясно, че е образувано дело за хулиганство. После районният прокурор Александър Налбантов и градският прокурор Николай Кокинов коментираха, че може да бъде поискано прекратяване на регистрацията на "Атака". Накрая Софийската градска прокуратура образува дело за насаждане на етническа омраза срещу неизвестен извършител. Правозащитници коментираха, че това е първото дело в историята на държавното обвинение. Прецедент. Всъщност липсата на подобни дела е и една от основните причини за инцидента. С пасивността си по темата съдебната власт показва, че проповядването на омраза е практически позволено. "Това са кухи норми", коментира отсъствието на дела по тези текстове Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет. Според нея има единствено едно, две, три или няколко такива дела, които "съвсем перверзно са образувани срещу малцинствени активисти". "Това според мен е наследство от комунизма, когато е все едно табу да се каже, че такива неща могат да се случват между нас", смята тя

Адвокат Илиева разказва, че абсурдът стига дори по-далече: "Високопоставени прокурори от ВКП приемат, че няма расов мотив тогава, когато става въпрос за етническа разлика, и тъй като ромите са от същата раса, нямало расистко престъпление."

По ирония на съдбата девет дни преди инцидента, Софийска градска прокуратура отказва да образува дело срещу Волен Сидеров, именно по сигнал за насаждане на етническа омраза.

В края на миналата година, "Капитал" пусна жалба до Софийска районна прокуратура за различни форми на език на омразата в интернет. Първо прокурор Детелина Йотова отказа да образува дело, но отказът и беше отменен тази седмица от СГП.

Идеята за преследването на такива престъпления е, че това е най-сигурната превенция, за да не се стига до страшни сценарии (виж интервюто).

Високопоставен прокурор, пожелал анонимност, коментира пред "Капитал", че текстът в НК връзва ръцете на обвинението. "Виждали ли сте определението за "проповядва" в тълковния речник", попита реторично той. Това, разбира се, не оправдава магистратите. Никакъв речник не дава основание да се изопачава животът и престъпленията да остават ненаказани.

Съвсем извън протокола - свидетел на грозната сцена след джамията от миналия петък е станал и турският писател Орхан Памук. Само няколко дни по-рано в "Червената къща" той казва: "Когато започнеш да се идентифицираш с някого, който е различен от теб, който дори е от съвсем друга култура от твоята, започваш да разбираш нещо. Разбирането е основата на толерантността. Винаги съм критичен към нетолерантността навсякъде по света, но не пиша за това. Наясно съм, че хората могат да четат това, което пиша, но да не се съгласяват с него."

80 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangeshev avatar :-|
    Ivan Geshev
    • - 7
    • + 25

    Силен си както винаги Росене!

    Нередност?
  • 2
    borislav_flyco avatar :-@
    flyco
    • - 18
    • + 18

    Ако "Атака" не бяха се опитали да качват тонколони върху някакви кенефи, а бяха наели детски хор да изпълни "Стани, стани юнак балкански" 10 пъти подред пред джамията, какво щеше да се случи и какви коментари щеше да има?
    "Да, ама не!"

    Нередност?
  • 3
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 6
    • + 10

    Насаждането на междуетническа и междурелигиозна омраза (умишлено, от политически партии с користни цели - ДПС, обслужващата интересите на ДПС "Атака" и т.н.) и потенциала за вредна за държавата ескалация на напрежението като следствие от това, не е единствената тежка област, във връзка с която прокуратурата упорито си затваря очите (и не само прокуратурата, но и псевдо-народните представители, изпълнителната власт, президенството и т.н.)! В България полуприкрито, но със сигурност незаконно (най-малкото - в нарушение на чл. 339а от НК) се употребяват СРС-та срещу неподозиращи граждани, представители на различни слоеве на обществото, без законова регламентация и дори със знанието, че въпросните жертви на това престъпление няма за какво да бъдат следени. Камо ли пък под подобна форма!

    Още от зората на така наречената "демокрация", прокуратурата и уж сменящите се власти широко си затваря очите за няколко групи от униформени лица в България, които групи се занимават с контрола на няколко аспекта от организираната престъпност у нас. Става дума за бивши и актуални представители на силовите служби и на въоръжените сили у нас. Униформени лица с широки контакти на високи нива в чужбина.

    Нередност?
  • 4
    ages avatar :-|
    ages
    • - 7
    • + 10

    Съгласен съм с общото послание на статията, само една забележка.
    Не е много удачно противопоставянето на православието и чалгата. Справка Хисарския Поп.

    Нередност?
  • 5
    jackdaniels avatar :-|
    jackdaniels
    • - 3
    • + 7

    айде почнаха да искат

    http://news.ibox.bg/material/id_1325983775/fpage_0/#clist

    Нередност?
  • 6
    jackdaniels avatar :-|
    jackdaniels
    • - 15
    • + 11

    ех как искам да съм в офиса на капитал като се чудите как да представите искането на мюфтията за нова джамия. малииии

    Нередност?
  • 7
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 4
    • + 14

    "Достатъчно беше шепа държавни институции просто да вършат работата си."
    Да, точно така. Например да се забрани използването на звукови средства, били те камбани, тонколони, или каквото и да е било друго, без специално разрешение за това. Писна ми да ми надуват главата с камбани през няколко часа, с концерти, продължаващи по цял ден, които се плащат с моите данъци, с тонколоните от джамията или с каквото и да е било друго. Това няма нищо общо с религията, а е просто задължително условие за нормален живот и работа на стотиците хиляди хора в центъра на София, а и в другите градове. Специално разрешение само за определен час в определени дни до определени децибели. Ами аз ако тръгна да надувам музика дали няма да дойде полицията? Същите правила трябва да се приложат и за n-броя проповедници, църкви, "празненства" и т.н.

    А, иначе от друга страна е ясно, че всички страни, участвали в конфликта миналия петък печелят от него. Атака, ДПС, мюсюлманската общност в София (това си личи от искането за нова джамия) и т.н. Точно това говори, че е предварително организиран и от двете страни.

    Нередност?
  • 8
    destino avatar :-@
    destino
    • - 8
    • + 15

    Много грозна работа. Още по-грозно според мен е това, че все още има хора, които му вярват на този дебил.
    Не виждат разликата между патриотизма и дебилизма.

    Според мен вината лежи изцяло на управлението и на софийската управа. Освен ако това не е умишлено режисирано от управляващите.
    И какво стана сега? Атака направи ДПС по-стабилна за изборите.

    Сега най-малко имаме нужда от някакви етнически търкания, не вярвам това да стане, но защо да рискуваме?

    Нередност?
  • 9
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • - 13
    • + 15

    До коментар [#7] от "J.J.":

    Теб какво ти пречи да има нова джамия в София - да не би някой да те кара да я строиш, или да даваш пари за нея. Въобще, какво те бърка това лично.

    Нередност?
Нов коментар