🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бездействието на прокуратурата за нападението над "Баня Башъ" стигна до Страсбург

Следователят питал пострадалия кой му дава право да се моли пред джамията

По време на нападението пред джамията беше запалено дори и молитвено килимче
По време на нападението пред джамията беше запалено дори и молитвено килимче
По време на нападението пред джамията беше запалено дори и молитвено килимче    ©  Георги Кожухаров
По време на нападението пред джамията беше запалено дори и молитвено килимче    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Българският гражданин и мюсюлманин Вели Караахмед е подал жалба срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи днес Българският хелзинкски комитет (БХК), който му оказва правна помощ. Караахмед е сред пострадалите от нападението над софийската джамия "Баня Башъ" на 20 май 2011 г. Според БХК той е "пряка жертва на ислямофобската агресия от страна на ръководители, членове и симпатизанти на партия "Атака", включително лично лидера й, Волен Сидеров".

От БХК напомнят, че на 20 май 2011 г, "50 – 200 членове и симпатизанти на "Атака", предвождани от Волен Сидеров и други функционери на партията, агресивно демонстрират срещу звука от молитвения призив на мюезина. Това става по време на самата петъчна молитва, основната за мюсюлманите. Демонстрацията включва опит за заглушаване на молитвата със специално донесени за целта тонколони. Това символно насилие прераства във вербално и физическо нападение над молещите се. Телевизионните записи отразяват как привържениците на "Атака" скандират: "Турски мекерета!", "Терористи гадни!", "Еничари!", "Резаци!", "Фесове!", "Вън от България!", "Хайде в Анкара!", "Не ни цапайте земята!", "Спрете този срамен вой в центъра на София!", "Да изчистим земята на дедите ни!" Записите документират как един от тях реже фес, с думите: "Чувате ли ме? Сега ще ви покажем какво ще се случи с всеки един от вас!" Привържениците на "Атака" замерят молещите се мюсюлмани с яйца и камъни, плюят по молитвените им килимчета, след което подпалват част от тях. След като нападението е започнало, лидерът Сидеров, заобиколен от активисти на "Атака" и журналисти, се обръща агресивно към полицаите и ги пита защо не задържат никого от мюсюлманите. После, видно от записите, сам се опитва да нападне един човек."

Според БХК, българската държава "не предоставя защита на жалбоподателя – нито превантивно, нито след факта." Вина носи Столичната община, която допуска "провеждане на агресивната демонстрация в непосредствена близост до храма и то именно по време на молитвата." По време на нападението пък, полицията "не съумява ефективно да неутрализира агресията и тя се консумира."

Последният по веригата - прокуратурата, от своя страна "отказва да конституира г-н Караахмед като пострадал в образуваното досъдебно производство за проповядване на омраза, защото според българската доктрина това престъпление, чийто състав не включва резултат, няма жертви. Същевременно, производство не е образувано за извършеното физическо насилие над хора и вещи."

Наскоро сайтът "Съдебни репортажи" съобщи, че разследването за инцидента буксува и все още се води срещу неизвестен извършител. БХК коментират: "Нещо повече, въпреки че извършителите са заснети от телевизионни камери, засвидетелствани от полицаи на място и някои от тях са публично известни лица, образуваното от прокуратурата досъдебно производство за проповядване на омраза на религиозна основа е срещу неизвестен извършител. Нито лидерът на "Атака" Волен Сидеров, нито който и да е от членовете или активистите на партията е привлечен към наказателна отговорност във връзка с нападението."

В жалбата си Караахмед твърди, че "груповата, политическа антимюсюлманска агресия, на която е жертва, съставлява унизително отнасяне, в нарушение на правото му на свобода от такова по Член 3 от Конвенцията (алтернативно, на правото му на лична неприкосновеност по Член 8), във връзка с Член 14 – гаранцията срещу дискриминация." С действията и бездействията си, българските власти са го лишили от ефективна защита. Това не е единственото прегрешение на българските власти според жалбопдателя. Така например следователят, който разпитва Караамед се отнася "непочтително и тенденциозно към правата му на агресиран мюсюлманин, с което го ревиктимизира, като му показва, вместо защитно отношение, дискриминационно предубеждение." От жалбата става ясно, че по време на разпита следователят е задавал въпроси на пострадалия като: "Знаете ли дали имате право да отслужвате молитва пред джамията?", "Кой орган/институция Ви дава право да го правите?", "След като БХК защитава човешките права, аз да се обърна ли към вас за помощ, че циганите ми крадат тока?" Това е следовател Страхил Каменички.

От БХК напомнят, че "нападението на джамията от 20 май 2011 г. не е изолиран акт на Сидеров и "Атака", а част от цялостна, дълготрайна ислямофобска кампания срещу езана в София и страната. Това е публично известно, в това число, добре известно на националните власти в България, но малодушно е толерирано от тях."

Цялата жалба може да прочетете тук.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 7
    • + 24

    Липсата на цивилизационно мислене винаги води дотук.

    Нередност?
  • 3
    follower.ideals avatar :-|
    follower.ideals
    • - 11
    • + 29

    Човечеца си е прав и трябва да си защити правата, никой няма право да насажда и проповядва етническа омраза още повече на гражданин от същатата нация независимо от раса,религия и етнос! Сидеров така събра гласовете на някакви безработни и наркозависими аутсайдери и сега ги предаде на турците,съвсем нормално е симпатизантите на атака да се наричат лумпени. Сега ще съдят държавата и нито на следователя, който е дисриминирал човека ще му пука, нито на Болен и неговите платени лумпени участвали в тази агресивна пропаганда...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    ajsaider avatar :-|
    ajsaider
    • - 10
    • + 18

    Следователят питал пострадалия кой му дава право да се моли пред джамията
    ----------------------
    А верно бе "Капитал" кой наистина??!
    Тротоарите по принцип не са ли направени, по тях да вървят хора??!
    Ако аз заема тротоар с някаква си моя дейност .. и хората не могат да минават .. няма ли да дойде полиция, па да ме прибере..и да ме питат кой ми дава право??!
    А разкажете, че сте ми интересни ...
    Или има хора-си имат права .. както навремето лордовете са имали право на Първа нощ ..?!
    Аз-нямам ... те-имат ..
    П.П. статията ви не я четох въобще след това изречение

    Нередност?
  • 5
    ajsaider avatar :-?
    ajsaider
    • - 5
    • + 16

    [quote#3:"follower.ideals"]Човечеа си е прав и трябва да си защити правата, никой няма право да насажда и проповядва етническа омраза още повече на гражданин от същатата нация независимо от раса,религия и етнос![/quote]
    абсолютно никой няма право да насажда омраза .. ни вестник "Капитал" ни БКХ ни разни форумни тролове ..!
    Абсолютна истина!
    И ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СПАЗВА ЗАКОНА, ТАКЪВ КАКЪВТО Е .. ЗА СТРОИТЕЛСТВО НАПРИМЕР.. НЕ БИ ТРЯБВАЛО някой да има права, и да си струпва къщи, където си прецени той ...
    Би трябвало ВСИЧКИ В ТРАМВАЙ ДА СИ ДУПЧАТ БИЛЕТИ И ДА СА РАВНО ТРЕТИРАНИ .. ...и при ползването на тротоарите, си мисля .. трябва да има ЕДНАКЪВ РЕД КЪМ ВСИЧКИ!
    ЩОТО ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ ..

    Нередност?
  • 6
    ajsaider avatar :-?
    ajsaider
    • - 8
    • + 16

    [quote#2:"ПАВЛА - సటోరి"]Липсата на цивилизационно мислене винаги води дотук. [/quote]
    абсолютно вярно .. нулева толерантност .. бе обявил преди 10 години вече кметът на Ню Йорк!
    Към всичко- към криминалните престъпления.. към замърсяването.. към неправилното паркиране .. към нерегламентирането използване на тротоарите..
    ТОВА Е ЦИВИЛИЗАЦИОННОТО МИСЛЕНЕ- ЕДНАКВО СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНА И ЕДНАКВО ТРЕТИРАНЕ НА ВСИЧКИ!!
    Нулева толерантност!
    както в Ню Йорк!
    А която организация всява омраза и проповядва дискриминация .. БКХ ..или Соросоидите - да бъде забранена

    Нередност?
  • 7
    ajsaider avatar :-|
    ajsaider
    • - 10
    • + 10

    ама верно КОЙ ИМ Е ДАЛ ПРАВА ПО-ГОЛЕМИ ОТ МОИТЕ??!

    Нередност?
  • 8
    ajsaider avatar :-@
    ajsaider
    • - 6
    • + 10

    П.П- съвет, или по-скоро молба и към модератора ..форумните тролове, проповядващи дискриминация и нееднакво третиране ..и всяващи омраза .. да бъдат по-строго наказвани ...

    Нередност?
  • 9
    lyubomirsirkov avatar :-|
    Любомир Сирков
    • - 4
    • + 24

    БХК отдавна се слави със своето по-особено отношение към всичко в реалността у нас – и в случая проявява това свое по-особено отношение и към Исляма като религия.
    В жалбата на БХК има вписани неща, които просто не са верни.
    Например, БХК твърди, че:
    „От гледна точка на исляма петъчната проповед трябва да бъде чута от всички, които са дошли на молитва. Смята се, че ако проповедта не бъде чута, петъчната молитва е невалидна.”

    С един такъв „аргумент” в жалбата си БХК изглежда се стреми да обоснове „нуждата” от използване на високоговорители извън джамиите.

    Всъщност, подобно изискване в Корана, разбира се, няма. По времето, когато е писан Корана, високоговорители не е имало – и съответно в Корана се е разчитало само на силата на един естествен човешки глас (дори не хор – който би довел до по-силно звучене - а именно един човешки глас – певецът, който пее от минарето, винаги е бил само един).
    И обратно на това, което си представят хората от БХК, в Корана дори изрично е записана повелята за УМЕРЕНОСТ по отношение на „гръмогласността” по време на молитва:
    „не отслужвай гръмогласно своята молитва, нито я шепни, а потърси среден път в това!”
    (Коран, Сура 17, стих 110)

    Нередност?
  • 10
    palitza avatar :-P
    palitza
    • - 5
    • + 19

    От БХК напомнят, че "50–200 членове и симпатизанти на "Атака", предвождани от Волен Сидеров и други функционери на партията, агресивно демонстрират срещу звука от молитвения призив на мюезина. Това става по време на самата петъчна молитва, основната за мюсюлманите."
    Аз пък да напомня на БХК, че демонстрациите се състояха ИЗВЪН молитвения дом "Баня Баши", демек нападение над джамията не е имало. Просто на мюсюлманите им беше горещо вътре и се бяха разпищолили на тротоара пред нея, като бяха задръстили с чергите си движението. И с тази демонстрация на агресивен ислямизъм тероризираха жителите на центъра на София всеки петък от няколко месеца.
    И още нещо: "Същевременно, производство не е образувано за извършеното физическо насилие над хора и вещи."
    "Физическо насилие над ВЕЩИ" - това ще да е много страшно престъпление за БХК.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал