🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За злоупотреби на енергийната борса все още няма санкции

Тепърва депутатите трябва да променят закона и да определят размера на наказанията

Иван Иванов даде пример, че в страните от ЕС едва 15% от битовите потребители са избрали да сменят доставчика си
Иван Иванов даде пример, че в страните от ЕС едва 15% от битовите потребители са избрали да сменят доставчика си
Иван Иванов даде пример, че в страните от ЕС едва 15% от битовите потребители са избрали да сменят доставчика си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Иван Иванов даде пример, че в страните от ЕС едва 15% от битовите потребители са избрали да сменят доставчика си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първоначално на борсата ще се продава енергия от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Maрица-изток 2" и от водноелектрическите централи на НЕК.

Въпреки че до началото на дейността на електроенергийната борса остава малко повече от месец, все още в законодателството липсват текстове, които да предвиждат санкции  при злоупотреби и манипулиране на пазара. Това стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Според европейските директиви наказанията трябва изрично да се определят от закона. Депутатите останаха изненадани от това изискване и обвиниха енергийния регулатор, че не е предложил подобни текстове по-рано. Те изразиха и притеснение, че в оставащия месец до започване на работа на борсата няма да успеят със законодателните процедури по въвеждането на нужните поправки. "За мен борсата е гръмнала отвсякъде", коментира председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Според председателя на регулатора Иван Иванов през първите месеци борсата може да работи и без санкции, докато текстовете бъдат приети в закона. Това обаче създава опасности от злоупотреби на участващите на нея компании, което може да опорочи идеята за постигането на пазарна цена на електроенергията чрез борсовата търговия. Така или иначе през първите месеци от работата на борсата се очакват големи флуктуации в борсовата цена на електроенергията, смятат експерти.

Кой ще продава на борсата

Енергията, която първоначално ще бъде продавана на борсата, ще бъде от двете държавни централи АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Maрица-изток 2", както и от водноелектрическите централи на Националната електрическа компания (НЕК). Доскоро участието на НЕК е било под въпрос, тъй като не е било ясно дали компанията ще има достатъчно енергия, която да продава на борсата, тъй като това зависи и от наличния воден ресурс. На заседанието на комисията не стана ясно какво количество ще започне да се предлага на борсата и дали то ще е достатъчно за нейната ликвидност.

Според Иван Иванов няколко месеца след като борсата започне да функционира, на нея ще трябва да се продава цялото произведено количество енергия в страната. Това включва енергията от възобновяеми източници и тази, произведена от двете американски централи - ТЕЦ "AES Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Maрица-изток 3", които имат дългосрочни договори за изкупуване от НЕК. Разликата между борсовата цена и тази, за която те имат гарантирани договори, ще се компенсира от фонда "Сигурност на електроенергийната система", в който се събират вноските от 5% от приходите на производителите на енергия и от продажбата на квоти за вредни емисии. По този начин годишно ще се генерират общо около 440 млн. лв., които обаче не са достатъчни. Недостигът ще се покрива от цената задължение към обществото, която ще се плаща от всички потребители. Тя, както и мрежовите такси ще продължат да се определят от КЕВР, а на борсата ще се определя цената само на енергията, напомни Иванов.

За да може цялата енергия да се продава на борсата, ще са нужни и законодателни промени, които да променят ролята на НЕК, която в момента е задължена да купува енергията по преференциални цени.

Свобода за най-малките

Идеята на началото на борсовата търговия на енергия е пълната либерализация на пазара, което означава, че дори битовите потребители трябва да могат да избират своя доставчик на електроенергия. В тази връзка депутатът Валентин Николов от ГЕРБ настоя потребителите да имат лесен достъп до информация между какви продукти могат да избират. Иван Иванов пък даде пример, че в страните от ЕС едва 15% от битовите потребители са избрали да сменят доставчика си.