🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВАС направи дисциплинарната проверка срещу Петьо Петров-Еврото невъзможна

Петчленен състав на съда окончателно отказа да спре освобождаването на следователя от системата

Петьо Петров-Еврото
Петьо Петров-Еврото
Петьо Петров-Еврото    ©  красимир юскеселиев
Петьо Петров-Еврото    ©  красимир юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да спре изпълнението на решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаване на Петьо Петров, познат с прякора Еврото, от следствието по негово желание, съобщи специализираният сайт "Правен свят". Така ВАС окончателно слага край на възможността срещу Петров да започне дисциплинарно производство, без такова скандалният следовател ще си тръгне и с 18 заплати заради прослужените години в системата.

Определението на ВАС е от 7 август и е на състав с председател Боян Магдалинчев и членове Галина Солакова, Мадлен Петрова, Росен Василев и Милена Славейкова (докладчик). С него се потвърждава определение на тричленен състав от 17 юни, с което също беше отхвърлено искането на министъра на правосъдието Христо Иванов да бъде спряно изпълнението на решението на ВСС за освобождаване на Петров от системата, припомня "Правен свят". Министърът настояваше да не се допуска следователят да си тръгне по собствено желание, защото срещу него трябва да започне дисциплинарно производство. Още през март Иванов поиска от ВСС да образува дисциплинарка срещу Петров. Повод за това беше окончателната оправдателна присъда на Върховния касационен съд (ВКС) по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов по обвинение в подкуп. В решението си върховните съдии казаха, че делото "Цонев, Сантиров, Попов" е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена именно от следователя.

На 26 март обаче съветът отказа да преследва Петров с мотив, че са изтекли давностните срокове. Комисията по дисциплинарни производства прие, че информацията за действията на следователя е станала достояние на широк кръг от хора още при публикуването на решението на Софийския градски съд по делото "Цонев, Сантиров, Попов" през 2012 г., а не от окончателния акт на ВКС. Месец по-късно Петров сам пожела да напусне системата, а ВСС уважи молбата му. Министърът на правосъдието веднага поиска от съда да спре предварителното изпълнение на това решение на съвета.

В окончателното определение на ВАС от 7 август с отказа да бъде "замразено" освобождаването на Петров се сочи, че искането за спиране на изпълнението е останало без предмет. Причината – решението на ВСС за уважаване на оставката му е изпълнено незабавно – на датата на приемането му 29 април.