🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още армия ще помага за охрана на границата

Според Гранична полиция няма данни големи групи да се придвижват от Турция към България

По неофициална информация военните вече ще участват и в съвместни патрули по т.нар. зелена граница.
По неофициална информация военните вече ще участват и в съвместни патрули по т.нар. зелена граница.
По неофициална информация военните вече ще участват и в съвместни патрули по т.нар. зелена граница.    ©  Надежда Чипева
По неофициална информация военните вече ще участват и в съвместни патрули по т.нар. зелена граница.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има разговори с Министерство на отбраната за разполагане на още формирования на българската армия в помощ на гранична полиция. Това потвърди пред журналисти днес директорът на главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов.

"В много скоро време може да имаме някаква нужда от тях, те и към момента ни помагат. Продължихме с два месеца заповедта за вече съществуващите сили, които са разставени в района на Средец, Елхово и Свиленград. Тя изтичаше в края на септември. Там те ни оказват чисто логистична подкрепа с техника, с автомобили и не участват пряко в охраната на държавната граница", обяви Ангелов. Освен логистичната подкрепа по държавната граница, армията присъства с леки формирования на Сухопътни войски по ГКПП-тата на българо-македонската граница. Става дума за до 25 военнослужещи с бронирани джипове "Хъмър".

По информация на "Капитал" вчера гранична полиция са поискали от военното министерство да предостави още военнослужещи за охрана на държавната граница. Неофициално се твърди, че става дума за между 100 и 200 военнослужещи, които да може да участват и в съвместни патрули. От гранична полиция за момента официално не дават подробности за естеството и формата на помощта, която искат от военните.

"Ние трябва да сме подготвени, ако се стигне до вариантите, които се случиха на гръцко-македонската граница. Ние трябва да сме подготвени, ако действително такива големи групи решат да пристигнат в България, да имаме готовност да ги обработим тези чужденци, да видим кои са за бежански статут, кои можем да върнем на турските власти, тъй като са икономически бежанци. Трябва да направим това разграничение", каза главен комисар Ангелов. Според него обаче в момента няма никакви данни и индикации големи групи да се приближават към българската граница с цел да я пресекат. По повод информацията, че има струпване на бежанци край Одрин той уточни, че по информация от турските правоохранителни органи тече връщане на тези хора в посока Истанбул.

"Мога да кажа и да уверя българските граждани, че към момента гранична полиция със съдействието на националната полиция полага всички необходими усилия българските граници да останат сравнително спокойни в цялостната обстановка на всички тези процеси, които се развиват в други държави, включително близки до нас. В сравнение с миналата година имаме завишен натиск, но той не е характерен само за българските граници, а за всички граници на ЕС", уточни Антонио Ангелов. Той допълни, че за последното денонощие на границата с Турция са задържани 54 души, 21 от които скрити в превозни средства. 242 души не са допуснати на българска територия. Началникът на гранична полиция обаче отбелязва, че това не може да се определи като някакъв сериозен пик за сезона на опитите за незаконно проникване. "Трябва да благодаря също на турските гранични власти, тъй като те полагат сериозни усилия в това отношение", каза също така Ангелов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • + 13

    Много хора обичат постоянно да натякват, че видиш ли не ни е нужна армия, щото освен на Македония на никой не може да се опълчим.

    Е аз казвам, че точно в такива моменти като сегашния ни е нужна адекватна армия с модерна техника.А няколкото десетки военни и джипки по стотиците километри отворени граници са крайно недостатъчно, спор няма.

    Нередност?
Нов коментар