🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На браздата

МВР иска армия, още 97 млн. лв. и 130 км ограда за борба с нелегалната имиграция

Според МВР най-приоритетно ще е поставянето на заграждение в 40-километровия участък между ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево, където опитите за незаконно пресичане на границата са най-активни.
Според МВР най-приоритетно ще е поставянето на заграждение в 40-километровия участък между ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево, където опитите за незаконно пресичане на границата са най-активни.
Според МВР най-приоритетно ще е поставянето на заграждение в 40-километровия участък между ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево, където опитите за незаконно пресичане на границата са най-активни.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Според МВР най-приоритетно ще е поставянето на заграждение в 40-километровия участък между ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево, където опитите за незаконно пресичане на границата са най-активни.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато в началото на ноември 2013 г. тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев издаде заповед, с която командирова около 1400 редови полицаи от цялата страна за охрана на българско-турската граница, той едва ли е предполагал, че ще завещае на своя приемник тази най-мащабна полицейска операция, струваща по около 80 000 лв. на ден. На теория показната акция, при която стотици служители на реда буквално са принудени да спират с телата си желаещите да проникнат в страната ни, трябваше да приключи още в края на миналата зима с изграждането на 33-километрова ограда от спираловидна режеща тел тип "Бруно".

Година и два месеца по-късно обаче по нищо не личи, че това безпрецедентното струпване на жива сила в граничната полоса има изглед да приключи скоро. Дори напротив. Да, според доклад на вътрешния министър Веселин Вучков от последната седмица на миналата година оградата (пусната в експлоатация с половин година закъснение чак през есента) действително е намалила седем пъти опитите за нелегално влизане във въпросния участък. За сметка на това обаче тя просто е пренасочила миграционните потоци към други незащитени гранични зони. Което съвсем логично означава, че заместващата я "телесна ограда" от полицейски служители няма как да бъде махната, без това да доведе ново бежанско цунами. Отделно от това ескалацията на гражданската война в Сирия и нарастващата мощ на терористичната групировка "Ислямска държава" дават достатъчно основания да се предположи, че след края на зимата бежанската вълна ще залее страната ни с нова сила. И България трябва да бъде готова за това.

В така създалата се ситуация вътрешният министър Веселин Вучков като че ли е изправен пред казус, в който няма печелившо решение. Обществена тайна е, че в полицейските редици отдавна зрее недоволство заради тежките и мизерни условия на работа в пограничната зона. Трагичният инцидент от края на миналата година, при който камион с 15 служители се обърна и уби един от тях, пък вероятно е изиграл ролята на спусък и е принудил ръководителя на МВР спешно да търси начин да тушира гнева в редиците на униформените. Ситуацията се влошава от факта, че командироването на полицаи води до проблеми в борбата с битовата престъпност по места, особено в малките селища, както е отбелязано в доклада на Вучков до Съвета за сигурност към правителството от 23 декември. Управляващите от своя страна едва ли искат да платят политическата цена за това точно преди местните избори, които ще се проведат през есента на тази година. И така в началото на тази седмица вътрешният министър явно е решил да действа и изненадващо хвърли в общественото пространство идеята в патрулирането по границата да се включи и... армията.

Искаш ли мир, готви се за война

Съвсем закономерно идеята на Вучков срещна съпротива от страна на военното министерство, най-малкото защото директно противоречи на Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС). И тъй като е юрист по образование, вътрешният министър много добре знае, че военнослужещите от армията нямат полицейски функции – нямат право да извършват проверки на самоличността, да арестуват, да задържат, да използват сила или дори огнестрелно оръжие спрямо невъоръжени цивилни. За сметка на това в ЗОВС изрично е записано, че охраната на границата се извършва от подразделения на МВР. С този ход обаче Вучков популистки пренасочва общественото недоволство към уж "скатаващата се" армия. "Бихме помогнали с каквото можем, но нямаме право да участваме в патрулирането. Разбира се, ако от другата страна на границата се опитва да проникне въоръжена група хора, веднага ще се отзовем с наши сили и средства", коментира за "Капитал" високопоставен служител от Министерство на отбраната, пожелал да остане неназован. Теоретично в мирно време войската може да бъде използвана за борба с бедствия, както и срещу международния тероризъм, трафика на оръжие и за защита на стратегически обекти. Невъоръжените нелегални емигранти или бежанци обаче трудно биха могли да се впишат в подобни легални формулировки.

В рамките на изминалата седмица идеята за използването на армията в охраната на границата премина през няколко фази. Първоначално вътрешният министър настояваше военните да участват в съвместни патрули. Ден по-късно Министерство на отбраната и президентът обявиха, че подобно нещо би било незаконно и опасно. В отговор Вучков контрира, че до края на следващата седмица ще изтегли служителите, командировани от областните дирекции на МВР. Последното едва ли ще е проблем точно в момента, тъй като миграционният поток спада заради суровата зима. В крайна сметка премиерът Борисов даде леко "на заден" и замаза ситуацията, казвайки, че никога не е имало намерение край границата да се разполагат бойни части с тежка войскова техника.

По информация на "Капитал" спорещите силови министерства са се споразумели армията да осигури високопроходимата техника и извозването на полицаите в граничната зона. Според доклада на Веселин Вучков именно транспортирането в пограничните райони се е оказало ахилесовата пета на операцията по охраната на границата – близо една трета от използваните превозни средства, участващи в едногодишната операция, вече са повредени и се нуждаят от ремонт. Става дума за 137 коли, камиони и автобуси, 4 от които "са доведени до негодност за експлоатация". От Министерство на отбраната пък неофициално коментираха, че са готови да подпомогнат МВР не само с превоз, но и с дронове за наблюдение.

Още бодлива тел и граничари

"Сегашната форма и модел на организация и провеждане на СПО за охрана на границата в условията на засилен миграционен натиск чрез използване на човешки ресурси и техника предимно от състава на областните дирекции на МВР е изчерпан и неефективен", гласи най-важният извод в доклада на Веселин Вучков. Високопоставен източник в МВР коментира, че трябва да бъде търсено решение в средносрочен план - за април-май, когато се очаква увеличаване на бежанския поток, като най-вероятно ще бъдат пренасочени гранични полицаи от други зони. Източникът ни коментира също така, че ресурсът на жандармерията (около 2000 души) няма как да бъде използван, защото това ще отслаби полицейското присъствие във вътрешността на страната, където "започва да се усеща проблем".

Затова вътрешният министър излиза с няколко мерки, които би трябвало да направят охраната на границата по-ефективна. На първо място той предлага да се назначат 500 гранични полицаи към регионалната дирекция, отговаряща за Югоизточна България. Според него разходите за тях биха били около 400 хил. лв. на месец, което е около 5 пъти по-малко от разходите за командированите полицаи от областни дирекции. Отделно от това МВР предлага назначаване на още 200 служители в дирекцията на Гранична полиция в Елхово, където е най-голямата концентрация на нелегално пресекли границата. Според вътрешното министерство обучаването на новите гранични полицаи може да трае три месеца, когато става дума за бивши служители на МВР, и половин година за новоназначените.

Другото голямо намерение на МВР е да инициира изграждане на още 131 км ограда, която да покрие цялата сухоземна граница с Турция. Без бодлива тел ще останат 97 км по поречието на река Резовска, 2 км - на река Делийска, и 11 – на река Тунджа. Според МВР най-приоритетно ще е поставянето на заграждение в 40-километровия участък между ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево, където опитите за незаконно пресичане на границата са най-активни. Интересното в случая е, че първоначално МВР категорично е отказвало да има каквото и да било участие в изграждането на оградата, вероятно за да не се окаже, че разходите за нея са приспаднати от бюджета му. Впоследствие ведомството е склонило да изготви техническото задание, но изпълнението да бъде поверено на регионалното министерство. Този път армията няма да участва в строежа – вероятно не защото това по принцип не й е работа, а защото предишния път тотално се провали със сроковете.

Сигурно се питате колко точно ще струва всичко това. Според МВР планът за действие при засилен миграционен натиск ще струва 97.4 млн. лв. през 2015 г. И, разбира се, става дума за средства, които не са предвидени в бюджетите на нито едно от замесените министерства...

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 4
    • + 9

    И както винаги винаги,въпроса е за пари.

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 9
    • + 21

    Границата на РБе стратегически обект и при извънредни обстоятелства, каквито имаме сега, армията с радост би охранявала, докато изчезне опасността от незаконно пресичане от радикални елементи...
    Значи армията може да умиротворява Кербала, но нашите войни, които с радост биха правили това тук, вместо в Ирак, /и за същите заплати/ не е осъществимо?...
    Това преди разните му чантаджии от ГЩ да получат обещания за служби в Брюксел, САЩ и т.н. в чужбина, за да се изразят че... може би.. така...ако НС каже... ако ни вдигнете големите заплати... може да пратим 100 души да мръзнат до границата...
    Построяването на ТРОЙНА ограда с ров и МИНИ помежду е НАЦИОНАЛНА И ЕВРОПЕЙСКА СИГУРНОСТ.. ВСЍИЧКИ други в ЕС с РАДОСТ ще ни финансират за да станем първи пост срещу радикализма само на 300 КИЛОМЕТРА от ЕС!
    Абе в тая Армия МЪЖОВЕ ли има или балерини?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 15
    • + 6

    Още един милиционер начело на МВР...
    Правист бил? От милиционерското в Симеоново ли?

    Оградата по границата има два края. Оттам се минава. Освен ако не се опашем така, че да съберем краищата. Тогава пазим ли се или сме в затвор?

    Нередност?
  • 4
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 4
    • + 16

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Ние си преминаваме през ГККП, нали така?
    Не право през гората, освен ако не се пренасят амфетамини, дрога, хора за роби и т.н.?
    Вие в САЩ не сте ли вдигнали такава ограда? Кой я охранява? И - според вас - модела на щатите добър ли е?.. Благодарите на Всевишния, че няма наблизо големи ислямистки маси?
    Или всъщност сте... софтуер..а?

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 17

    Идеята армията да помага в охраната на границата не е съвсем нелогична. В Австрия армията в продължение на над 20 години (1990-2011) помагаше при охраната на източната граница (http://de.wikipedia.org/wiki/Assistenzeinsatz_Grenzraum%C3%BCberwachung) и по-конкретно при залавянето или връщането на нелегални имигранти. Щом в Австрия може не виждам защо в България да не може.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 7

    До коментар [#5] от "Николай Николов":

    Прелистете Закона за отбраната и въоръжените сили. На Република България.

    Нередност?
  • 8
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 4
    • + 5

    Аз също...
    Което доказва за мен софтуерния ви произход..
    Още един отговор - и ще ксм сигурна!

    Нередност?
  • 9
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 9

    До коментар [#7] от "D-r D": Законът може да бъде променен.

    Няма нужда да се втеляваме. Щом по-цивилизовани от нас страни като Австрия (а там армията е дори наборна) са използвали този подход не виждам защо ние трябва да се ограничаваме.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#9] от "Николай Николов":

    Хубаво. Потърсете кой да ви вкара хрумката в НС.

    Нередност?
Нов коментар