Депозитите поевтиняват незначително

Лихвите по заемите за бизнеса и за домакинствата продължават да падат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стремителното намаляване на лихвите по депозитите от последните месеци постепенно се успокоява, показват данните от надзорната статистика на БНБ. За изминалата година доходността по вложенията на домакинствата се е свила с около 1.3 процентни пункта (пр.п.), като темповете на намаляване, които осезаемо се ускориха от края на 2014 г. насам, през летните месеци се уталожват. Междувременно цената на отпусканите от банките кредити както за бизнеса, така и за домакинствата също продължава да намалява, показват данните от лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ) към края на август.

Успокояването на депозитите

През последния месец доходността по срочните депозити до 1 година за домакинствата в левове се е понижила с 0.04 пр.п. (при спад от 0.05 пр.п. през юли) до 1.25%. При спестяванията в евро пък средната годишна доходност дори нараства минимално – с 0.004 пр.п. спрямо юли до 1.09%. Депозитите на бизнеса също са носили малко по-висок средногодишен доход, като увеличението спрямо юли е съответно с 0.06 и 0.07 пр.п. за средствата в левове и в евро.

Тенденцията за намаляване на лихвите по депозитите, които банките привличат от населението и от фирмите, започна още през 2009-2010 г., но в края на 2014 г. и началото на 2015 г. осезаемо се ускори, движена и от натрупаната свръхликвидност в системата, към която се добавиха близо 3.7 млрд. лв. от гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. След няколко месеца бурен спад лихвите стигнаха исторически ниски равнища, като през последните два-три месеца темповете на понижение се забавят в търсене на равновесно равнище, около което да се установят.

Кредитите продължават да поевтиняват

Продължаващият спад в доходността по депозитите, които привличат, позволява на банките да свалят малко по-бързо и цената на заемите. През последния месец надзорната статистика сочи поредно поевтиняване на ипотечното финансиране за домакинствата както в левове, така и в евро – съответно до 5.61% (-0.03 пр.п.) и 5.71% (-0.13 пр.п.). Цената на потребителските заеми за населението в евро също запазва низходящата си тенденция и пада до 7.07% (-0.05 пр.п.), а кредитите в левове записват втори пореден месец на леко поскъпване – до 10.87% (+0.26 пр.п.). В сравнение с равнищата отпреди година обаче те също са поевтинели в унисон с останалите кредити за домакинствата – отчетените през август спадове на годишна база в различните сегменти и валути са с между 0.48 пр.п. и 2.11 пр.п.

След лекото поскъпване през юли при финансирането за бизнеса също е отчетен спад на лихвите през август както на месечна, така и на годишна база – съответно до 5.23% за заемите в левове и до 7.15% за тези в евро. Понижението спрямо предходния месец е съответно с 1.66 пр.п. и с 0.21 пр.п. Подобни месечни колебания на лихвите в корпоративния сегмент са често явление, като в много случаи се дължат и на по-големи единични сделки, чието влияние върху осреднените статистически стойности е по-осезаемо заради свития общ обем на кредитирането. Като цяло обаче цената, при която банките финансират бизнеса, през последните години е трайно по-ниска в сравнение с периода на кредитен бум отпреди кризата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ristohristov avatar :-|
    Ристьо
    • - 3
    • + 2

    [quote#0:"Дн"] Депозитите поевтиняват незначително [/quote]

    нормално с оглед събитията.

    Депозитната маса вече не е нужна на банките, кризата си отиде заедно с високите лихви по депозитите..

    и само с КТБ (надявам се)

    лихвите по депозитите са под 1.5 % и трябва да падат още ,
    в ЕС такива нива от 1.5 % се срещат рядко

    всяко нещо ..като му дойде времето /Сакскобургготски/

    Нередност?
  • 2
    sarssaraktos avatar :-P
    Sars Saraktos
    • + 4

    Депозитите поевтинявали незначително...."През последния месец доходността по срочните депозити до 1 година за домакинствата в левове се е понижила до 1.25%." За сметка на това лихвите по кредитите си растат - ".... а кредитите в левове записват втори пореден месец на леко поскъпване – до 10.87%".
    На това му се вика печалба....
    Да живеят банките и банкерите - любимите кожодери на "капиталците"!

    Нередност?
  • 3
    kotoni913 avatar :-?
    kotoni913
    • + 3

    ще се сетят ли банките, че причина за замрялото кредитиране на бизнеса са самите те. ще се сетят ли, че организъма който смучат безжалостно от години е вече почти труп - без сокове и кръв. ще се сети ли новия гуверньор, че бнб е създадена за да бъде балансьор между банките и икономиката, а не за да пази интересите на кръвопийците! и че затова му е дадена почти неограничена власт в областта на финасите.

    Нередност?
Нов коментар