Енергийната борса тръгва на 8 декември

Все още не е сигурно кои централи ще продават електроенергията си чрез борсата

На първото официално представяне на Българска независима енергийна борса  присъстваха представители на правителството и  енергийния регулатор.
На първото официално представяне на Българска независима енергийна борса  присъстваха представители на правителството и  енергийния регулатор.
На първото официално представяне на Българска независима енергийна борса присъстваха представители на правителството и енергийния регулатор.    ©  Юлия Лазарова
На първото официално представяне на Българска независима енергийна борса присъстваха представители на правителството и енергийния регулатор.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Електроенергийната борса, за която се говори от години, най-накрая ще започне да работи. Това ще стане след по-малко от три месеца - на 8 декември, съобщи изпълнителният директор на "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) Константин Константинов на първата официална среща, която беше организирана, за да може потенциалните участници да се запознаят с принципите на работа на борсата. Според Константинов основното, което ще се промени след стартирането на борсата, е постигането на пазарна цена на електроенергията.

Кой ще участва на борсата

Първоначално на борсата, на която ще се продава електроенергия за ден напред, ще се търгува тази, произвеждана от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и водноелектрическите централи на Националната електрическа компания. Константинов обаче посочи, че все още преговорите с тях не са приключили. По думите му, за да се осигури достатъчна ликвидност, така че да се гарантира постигането на реална пазарна цена, са необходими около 300 - 400 мегавата. Той даде за пример Унгария, където на борсата се търгуват 10-20% от потреблението в страната.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че е важно да се определи компенсаторен механизъм за централите, които имат договори за гарантирано изкупуване, като двете американски централи "AES Марица-изток 1" и "Контурглобал Марица-изток 3" и производителите на възобновяема енергия, така че те също да могат да продават електроенергията си на борсата.

Останалите участници ще бъдат регистрираните търговци на електроенергия, които ще могат да купуват и препродават чрез новата платформа в рамките на ден напред. Участниците ще трябва да заплащат и различни такси, които да осигурят издръжката на самата борса. Според Петкова за битовите потребители може да се даде гратисен период до март, преди и те изцяло да излязат на свободния пазар. Това на практика означава, че КЕВР вече няма да определя регулирани цени на електроенергията.

В бъдеще време

Отделно от БНЕБ се надяват да осигурят и платформа за сключването на дългосрочни договори. В момента производителите сами организират търгове за продажба, а ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" дори направиха собствени онлайн платформи за тази цел. Константинов посочи, че амбициите са в бъдеще на борсата да може да се търгува електроенергия и за същия ден, а до няколко години да се създаде борсово обединение със съседните страни.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sider avatar :-|
    сидер
    • - 11
    • + 1

    ,,Енергийната борса тръгва на 8 декември,,
    ...................................................................
    ,,Кой ще участва на борсата,,
    .................................................................
    ,,...Според Петкова за битовите потребители може да се даде гратисен период до март, преди и те изцяло да излязат на свободния пазар....,,

    И какво, аз господин битов потребител на седемдесет години как ще ,,отида,, на тази борса.
    Да речем,аз от село Учин дол, дядо на седемдесет години съм се изучил как да ,,отида,, на тази борса, отивам там и си поръчвам ток от ветрогенератор № 56 на фирма козаревец в село Горен дол Силистренско. Получавам тока от този генератор щото е най евтин, но как ще платя на тази фирма от село Горен дол Силистренско. В мойто село Учин дол ще трябва да има стотина каси на стотината електроцентрали от които ще се купува ток, как я мислите тази работа

    Нередност?
  • 2
    ristohristov avatar :-|
    Ристьо
    • - 1
    • + 3

    [quote#0:"днивник"] Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира,

    че е важно да се определи компенсаторен механизъм

    за централите, които имат договори за гарантирано изкупуване, като двете американски централи

    "AES Марица-изток 1" и "Контурглобал Марица-изток 3" и производителите на възобновяема енергия, така че те също да могат да продават електроенергията си на борсата. [/quote]

    с борса ,без борса..Балъци да плащат скъп ток...има

    заглавието следва да е " Енергийната борса по булгуристански тертип тръгва на 8 декември"

    Нередност?
  • 3
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring

    До коментар [#1] от "сидер":

    Няколко доставчика ще купуват на борсата и ще ти препродават с печалба, включително на дедото. Като при телекомите - примерно 2000 кв/ч с/у фиксирана сума, всичко отгоре по някаква цена на кв/ч.

    Нередност?
Нов коментар