🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анкета на деня: Кой е най-належащият проблем в София?

"Капитал" търси вашата позиция, наблюдения и сигнали преди местния вот след месец

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бели плюшени завеси, няколко ярки прожектора, шест леко навъсени физиономии, една тв водеща и разговор, който през половината време се движи отвъд границата на хаоса. Така изглеждаше първият голям телевизионен дебат, който отключи кампанията за местните избори на 25 октомври - този за София. 

Някои биха сметнали въпроса за столицата за ключов, защото определя посоката на развитие на най-големия български град за следващите четири години. Други ще го отпишат като напразен - все пак се очаква Йорданка Фандъкова безпроблемно да отвоюва трети пореден мандат, а с това и животът на града да продължи да тече по познатия ни от години начин. 

При всички положения обаче да се дискутира не е безсмислено - за ежедневните, маловажните, големите и неудобните въпроси в управлението на София и на останалите градове. 

В следващите седмици "Капитал" ще подготви тема на броя за столицата и ще следи по-важните сюжети около изборите тук и в страната.

Днес обаче ще започнем от най-основния въпрос - кой е най-тежкият проблем на София според вас? В случай, че не намирате своя отговор сред изброените, имате други наблюдения или сигнали, моля споделете ги в коментарите под статията. 

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tzm41313897 avatar :-|
    Mark Twain
    • + 18

    "Общината не чува гражданите"

    Звъниш за какво ли не на 112 и 987 5555, никой не те отразява за нищо. Ако имах власт да глобявам на място, щях да съм станал милионер.

    Нередност?
  • 2
    red.mary avatar :-?
    red.mary
    • - 5
    • + 40

    Общината не просто не чува, на Общината в лицето на Кметицата и СОС не й пука какво мислят. А какво мислят хората, едва ли й е трудно на Обината да отгатне:
    1. Искат чист град, достъпна градска среда, а получават мръсни улици, безкрайни и съмнителни ремонти (случаят НДК, разоран над 1 година и ремонтът на Руски паметник и околията, които от 15 юни до ден днешен са разкопани), а вероятно и мн. други.
    2. Искат достъпна градска среда. Най-хубавата част от града - централната е превърната в един огромен паркинг. Тук не говорим за истински паркинг обаче, а за това, че Общината превърна улици и зелени площи в паркинги, за да събира пари едно дружество - Център за градска мобилност ЕООД, което е все на загуба. Хем паркингите му са градски пространства, не ги е изграждало, инвестирало и пр., а само таксува, събира кинтите, все разходите му повече - сещай ся...
    3. Кметицата все работи по проблемите с детските градини и проблемите все си стоят. Насокоро обяви, че била решила проблема с градините...в крайните кавртали, където никога не е имало проблем.
    4. Искат добро градоустройство, а получават съмнтелни устройствени палнове, смайващи архитектурни решения - фонтани писоари, паваж като плочки з абаня, кич и посредственост.
    5. Искат честност - получават СОС.

    Нередност?
  • 3
    dimitar27 avatar :-|
    ddd
    • - 4
    • + 33

    Нормални тротоари! По-малко пътища! Този град е за хората, не за двигателите с вътрешно горене!

    Нередност?
  • 4
    gogo2011 avatar :-|
    gogo2011
    • + 39

    1. Замърсяването на въздуха!
    2. Липсата на алеи за велосипедисти
    3. Фиктивно разделяне на отпадъците и никакво рециклиране
    4. Липса на паркинги и стимули за използване на градски транспорт
    5. Неасфалтирани улици, дори в централни райони (такава има например точно до парк Гео Милев), при положение, че са населени от години.

    Това са на първо четене видимите неща. Да не задълбаваме в лошите практики и непрозрачно управление, и вечният Диков.

    Нередност?
  • 5
    romolus avatar :-|
    Додо
    • - 1
    • + 19

    Хм, чудя се откъде да започна.
    Няма визия за града, това е от ясно, по-ясно. София все още търси мястото си под слънцето. Все още не е ясно разпознаваема като град, още по-малко, като Столица на България. И когато има толкова много други градове, които си имат профил, имат си разпознаваемост сред туристите, за София става още по-лошо.За да бъде намерен този въпросен профил, трябва да се работи както се прави това при корпорации, които търсят и налагат нови марки/продукти. Трябва да се види къде са силните страни на конкурентите, къде са слабите, какво имаме ние, като предимство и къде са ни недостатъците. Изработва се стратегия, без да се пести от хонорари за консултанти тук, защото на карта е заложено твърде много. След това се прави точно разписан във времето план, как да се осъществи тове нещо. И се действа и се насочват ресурси в тази посока и рано или късно, тази стратегия ще започне да дава плодове.
    Има проблеми със замърсяването, има проблеми с трафика, с тротоарите, с шахтите, с климатиците по фасадите, с кръпките изолация по сградите, и още и още. Но, тези проблеми, трябва да имат рамка, в окято да бъдат решавани. Могат и поотделно, но ако има рамка, може да е по-ефективно и много по-отплащащо се в бъдеще.
    Обищаната трябва да е много строга откъме регулации. Много. Ако се очаква, че обищаната ще кляка пред всяка група или общност, това няма да доведе до нищо добро. Например, метрото-няма как да се удовлетворят всички граждани на София. Ням как да има метроспирка пред всяко кръстовище и кварталана уличка. Трябва визия, твърда, ясно и защитима и неотлъчното и следването и прилагането и. Не трябва да има печеливши, за семтака на други. Трябва да има сериозна работа в посока на изравняване на различните части на столицата, на техният стандар,т среда, възможности. Това не става сама със спирка на метро, трябва много повече работа. Трябва политика в тази посока, за да може Обеля, Овча Купел и други подобни места, да станат добро място за живот. Още повече, желано място за живот на хората.
    Много строги регулации и следенето за тяхното спазване. Има градове, където дори цветът на керемидите е регулиран, да не говорим за това, може ли всеки, който си поиска, съвсем свободно, да си слага климатик на фасадата, да си остъклява тераса или пък, да прави изолация, с какъвто си желае цвят.
    Това прави София аморфна, неясна, без определан профил, без определена физиономия. Може да е цинично, но трябва да има какво да продаваш на чужденците. Без значени, дали това е точно така, или не точно така, фактически. Това го правят много други градове, може да се почерпи опит и от тях.
    Но, за да има повече туристите е необходимо, София да е приветлива, тоес,т да е чиста, да е осветена, да е добре указано всичко, с табели и информация на подходящи места. Трябва да има и поне частично, 24 часа обществен транспорт. Поне няколко линии. Трябва да се намери начин да бъдат сварзани терминалите на летището. И старият терминал да бъда поне ремонтиран, ако не и съборен изцяло. Трбява да бъде решено, в какво посока иска София да се развива, дали в посака на спорт, тоест, да се строят в този смисъл още спортни съоражения. Но, ако не това посоката, няма смисъл от тях. Няма смисъл от много празни зали. Ако ще е в посока на култура, стига само с тази античност. Трябва да има още много нови музеи, трялбва и да се помисли какво да се прави със старите музеи, защото повочето то тях, са неприветливи, и дори и в най-новитя , няма възможнот човек да си плати покупка с карта??!!
    Да, част от тези неща са държавна отговорност, но понеже всичко това се случва в София, градоначалника е необходимо да изисква, да води преговори и да настоява.
    И последно, мисля, че главен архитекст е необходимо да е ново лице. Ново лице с нови идеи. Мисля, че Соия само може да спечели от един нов, необременен, главен архитект. Много неща се правят в софия, но се правят без общ план, без обща визия и това ,много често не създава добри неща а усложнява още повече стари проблеми.
    Малко дълго, ама нали искате мнения :)

    Нередност?
  • 6
    hodounski avatar :-|
    hodounski
    • + 28

    София има мръсен въздух , непрозрачни финанси и много помияри .Няма поглед в бъдещето , няма тротоари , не чува гражданите.

    Нередност?
  • 7
    iliana_d_r avatar :-?
    iliana_d_r
    • + 14

    Събираемостта на глобите и данъците! Това е проблем в цялата държава, но за София е от особено значение, след като тук е съсредоточена една трета от българското население.

    Нередност?
  • 8
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • + 16

    Бих добавил да се обърне внимание върху устройването на малките и странични улици на града. Досега усилията се влагат върху основните артерии, а връзките към тях си остават разбити.

    Нередност?
  • 9
    ladin avatar :-|
    ladinn
    • + 29

    Проблемите са много, но лично според мен най-важният е идиотщината с паркирането по тротоарите. Добре е българинът да разбере, че на света НЯМА нормална държава и/ли град, където съществува дори и намек за подобно явление. В момента в който колите бъдат окончателно премахнати от тротоарите и всеки, който се осмели дори и да си помисли да си пльосне превозното средство не където трябва си носи последствията за това, чак тогава ще повярвам, че ставаме нормално място за живот.

    Нередност?
  • 10
    victoriq_ch avatar :-|
    Victoria
    • - 1
    • + 14

    Няма визия за развитието на града! Мръсотия,никаква промяна в инфраструктурата,пълен хаос..

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар